Hemingway ​világa 10 csillagozás

Sükösd Mihály: Hemingway világa Sükösd Mihály: Hemingway világa

Ernest Hemingway, az író, a művész már életében a modern világirodalom klasszikusai közé emelkedett; Ernest Hemingway, az ember pedig népszerűségben, mítoszteremtő erőben a Búcsú a fegyverektől, az Akiért a harang szól, Az öreg halász és a tenger, valamint a feledhetetlen novellák hőseivel vetekedett. A legendák, melyek alakja köré fonódtak, egy látványosan-tragikus szerepjátszás, közéleti produkció eredményei. Ám sokszor éppen ezek takarták el az igazi Hemingwayt: a külsőségek védőpáncélja mögé rejtőző érzékeny, nagy írót, akinek regényei az emberi helytállás legszebb ódái közé tartoznak, s aki a halál árnyékában élő ember földi programját akarta megfogalmazni. Ebben a kötetben Sükösd Mihály fogja vallatóra az Életet és a Művészetet, az Embert és a Művészt. Hemingway vall e lapokon magáról: az ő bonyolult világába vezeti be az olvasókat ez a könyv, mely gazdag fényképanyagot is tartalmaz.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Írók Világa

>!
Európa, Budapest, 1977
210 oldal · ISBN: 9630705249
>!
Európa, Budapest, 1969
184 oldal · puhatáblás

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Ernest Hemingway · Gertrude Stein


Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
ervinke73
Sükösd Mihály: Hemingway világa

Szeretem Hemingway-t. Ki tudja megfejteni, mitől válik valakinek kedvencévé egy író, vagy bármely más művész? Nem keresek okokat. Sosem akartam mássá válni, mint aki lettem, így Hemingway sem akartam lenni soha. Nem is kívánom bírálni, elemezni, fejtegetni. Szeretem, és kész.
Sükösd Mihály nem tett hozzá az én Hemingway-képemhez, és el sem vett belőle.

>!
janeeyre
Sükösd Mihály: Hemingway világa

Még nem tudom,hogy szeretem -e Hemingwayt. Izgat…,igen,ez a megfelelő szó rá…,izgat…
Kellett ez a könyv,mielőtt bármit is olvasok Tőle…


Népszerű idézetek

>!
Carmilla

Gertrude Stein nem féltékeny francia művészbarátaira, összehozza őket honfitársaival. Hemingway az ő szalonjában ismeri meg Picassót, Matisse-t, Braque-ot, Cocteau-t. Itt barátkozik össze F. Scott Fitzgeralddal, a húszas évek „jazz-korszakának” látványos írójával, Dos Passosszal, a keresztmetszet-regények majdani szerzőjével, Ezra Pounddal, a később fasisztává lett ezoterikus költővel és másokkal.

35. oldal, Műhely és készülés (Európa, 1969)

>!
Carmilla

„Nem a halál a paradicsom kapuja, hanem ami előtte volt. Csak akkor rossz a halál, ha előtte elmulaszt valamit az ember. Ha soká tart, és annyira fáj, hogy az ember elveszti a méltóságát.”
    Hemingway nem akarta megadni magát; legyőzte a halált utoljára is. Ő teremtette meg, önmagának; a maga halálát halta.

177. oldal, Érted szól a harang (Európa, 1969)

Kapcsolódó szócikkek: Ernest Hemingway · halál
>!
Sándor_Langer_Pudingman P

Mottója mintha a Gazdagok és szegények tanulságára visszhangzana: Senki sem külön sziget; minden ember egy rész a kontinensből, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.
Ez a szép idézet John Donne-tól, a XVII. századi angol „metafizikus” költőtől összegezi Hemingway fordulatát. Harry Morgan felismerése új ismeretekkel bővült. De már nem a Gazdagok és szegények szervetlen világába ágyazva. Az Akiért a harang szól Hemingway önérvényű világát tágítja ki és mélyíti el.

137. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Donne
>!
Sándor_Langer_Pudingman P

Robert Jordan magányos értelmiségi. Tudatosan baloldalisága és cselekvést követő erkölcse avatja annak a társadalmi eszmének és mozgalomnak részesévé, amelyet egészében vállal ugyan, de amelynek sok részlete neki idegen. Kommunista vagy? – kérdezi Maria, a Hemingway-hős szerelmének mostani inkarnációja. Nem antifasiszta vagyok. Ez az őszinte és jellegzetes válasz a regény, s a regényen túl az életmű egyik tartópillére.

138. oldal

>!
Sándor_Langer_Pudingman P

Hemingway világában mindig a tagadás uralkodott; a félreérhetetlen megtagadása és elutasítása valaminek. Az Akiért a harang szól tagadása negatívumában is a kor kínálta lehetőségek egyik legbecsületesebbike. Persze, ami erkölcsi tartásnak kikezdhetetlenül tiszta, belső tartalomként nem mindig elégséges. Thomas Mann írta a „Mario és a varázsló”-ban, hogy „a nem akarásból alkalmasint nem lehet lelkileg megélni; valamit nem megtenni akarni, idővel nem maradhat az élet tartalma”.

138. oldal

2 hozzászólás
>!
janeeyre

A drámai szituáció többnyire nem a novella olvasható szövegében van jelen. Nem abban, amit az író közvetlenül leír. Hanem abban, amit elhallgat. (Fenn Michiganben)

>!
janeeyre

Kevés szóval sokat mondani leginkább párbeszédeiben tanította meg a modern prózát Hemingway.

>!
Carmilla

Hemingway mindig, s főként utolsó írásaiban a magányos egyén jogait és lehetőségeit keresi az ellenséges világban.

127. oldal, Érted szól a harang (Európa, 1969)

>!
Sándor_Langer_Pudingman P

A hős – ezúttal Robert Jordannak hívják – a spanyol polgárháború világába vetve teljesíti a számára előírtakat. A bátorság és helytállás erkölcsi kódexe változatlan, de a világon uralkodó harc és háború már nem áttekinthetetlen zűrzavar, arctalan fenyegetés. Más a világ, és mást válaszol a Hemingway hős. Már nem menekül.

137. oldal

>!
Carmilla

Főként azok a – polgári, értelmiségi eredetű – fiatalemberek, akik, mint Hemingway, pár évvel idősebbek a századnál, önkéntesként részt vettek a világháborúban, és aztán nem találták a helyüket odahaza. A háború számukra hamar véget ért, legtöbbjük néhány hónapot vagy annyit sem töltött frontvonalban, de a pár hónapos élmény elég volt egy életre. A háborúról nemcsak az derült ki, hogy borzalmas, az is, hogy értelmetlen, céltalan; a szemben állók egyike sem harcol igazságos ügyért.

28. oldal, Műhely és készülés (Európa, 1969)

Kapcsolódó szócikkek: Ernest Hemingway · háború · önkénteskedés

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarbu Aladár: Henry James világa
Török András: Mark Twain világa
Janet Lowe: Bill Gates mondja
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe összes művei I–III.
William Van O'Connor (szerk.): Modern American Novelists
Paul Simon: Lyrics
Annie Leibovitz – Martin Harrison: Linda McCartney: Life in Photographs
Brandon Stanton: Humans of New York: Stories
Charles J. Shields: Így megy ez