Nélküled ​mi sem vagyunk 126 csillagozás

Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

A Phenjani Műszaki Egyetem hallgatói – az észak-koreai uralkodó osztály gyermekei – naponta háromszor szabályos sorokban masíroznak az étkezőbe, Észak-Koreát és vezetőjét dicsőítő dalokat énekelve: „Nélküled mi sem vagyunk, Nélküled nincsen hazánk.” Megdöbbentő jelenet, de Kim Suki lassanként ráhangolódik a dallamra, és anélkül, hogy észrevenné, maga is dúdolni kezdi.
A könyv amerikai–dél-koreai szerzője egy olyan intézményben vállalt angoltanári állást, ahol minden terem faláról Kim Ir Szen és Kim Dzsongil portréi néznek le rá szenvtelen pillantással. Az élet itt magányos és klausztrofóbiás hangulatú, különösen Kim Suki számára: minden egyes levelét cenzúrázzák, jegyzeteit és fotóit pedig el kell rejtenie a felügyelők, sőt saját kollégái, az evangélikus misszionáriusok elől is.
A Nélküled mi sem vagyunk megindító és ritka bepillantást kínál a világ egyik legzártabb országába, és azoknak a kivételezett fiataloknak az életébe, akik egyszerre a rendszer katonái és rabszolgái.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2015
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633042656 · Fordította: Ízing Róbert
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2015
312 oldal · ISBN: 9789633046364 · Fordította: Ízing Róbert

Enciklopédia 17

Helyszínek népszerűség szerint

Észak-Korea


Kedvencelte 9

Most olvassa 14

Várólistára tette 143

Kívánságlistára tette 117

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Eleinte úgy éreztem, lyukra futottam – szerettem volna valami elemzést olvasni Észak-Koreáról, ehelyett kaptam egy elemzést egy koreai-amerikai hölgy távkapcsolati nehézségeiről. Aztán rájöttem, hogy ezt a könyvet nem szakirodalomként, hanem szépirodalomként helyesebb olvasni (mert van egy kapcsoló a fejemben, amivel ezt szabályozni lehet, bizony), és onnantól kezdve már működött a szöveg. Nyilván nem volt hátrány, hogy Suki Kimnek különben remek, szenzitív stílusa van, és hogy végül tényszerűen megérkezett az észak-koreai elit egyetemre, amit a fülszöveg beígért nekem. Meg aztán a szerző valójában nagyon is tisztességesen jár el – hiszen ő újságíró, nem pedig gazdaságtörténész vagy szociológus, és vélhetően mindenki úgy jár jobban, ha nem is álcázza magát annak. Publicistának viszont tényleg ügyes, úgyhogy írjon csak arról, amit lát, ne mélyelemezzen, ha nem akar – majd mélyelemzek én. (Ha akarok.)

Amúgy külön értéke a műnek, hogy nem az emigránsok oldaláról közelíti meg Észak-Koreát, hanem röpke betekintést nyújt a pártfunkcik gyerekeinek világába – vagyis azokéba, akik majd az ország krémje lesznek, ha a Bölcs Vezér nem végezteti ki őket addig (ami amúgy szokása). Nyilván van egy olyan erős (néha túl erős) üzenet, hogy ezek a srácok épp olyan fiatalok, mint bárki más, és ha a hatalom nem telepedne rájuk az agyleszívó propagandájával, talán még normális életet is élhetnének – így viszont a legerősebb érzésünk irántuk a szánalom*. Merthogy ezek a fiatalok egy olyan helyenként brutális, helyenként pedig nevetségesen groteszk nyomásnak vannak kitéve**, ami még a Kádár-korszak ismeretében is valószerűtlen hatást kelt. Ezeknek az elemeknek a visszafogott, mégis érzékletes megjelenítéséért mindenképpen érdemes volt elolvasni ezt a könyvet. Mindenesetre tapasztalataimat, remélem, nem kell majd hasznosítanom.

* Az például, hogy ezek az egyetemisták nyakra-főre hazudoznak amerikai tanáraiknak arról, hogy milyen vagány dolgokat csináltak hétvégén (holott épp krumplit gazoltak hajnaltól sötétedésig a nagyvezír parancsára), nagyon emberi. Én legalábbis csak úgy tudom értelmezni ezt, mint a szégyen és a megfelelési kényszer megnyilvánulását valakivel szemben, akinek nyilvánvalóan teljesebb élete van.
** Már maga az is milyen groteszk, hogy a fiúk angolul tanulnak, holott ha százból egy közülük átlépheti majd a határt, akkor már sokat mondtam. Ilyen erővel akár óegyiptomi dialektusban is megtanulhatnának beszélni, hisz kábé ugyanannyi óegyiptomi kószálhat per pillanat Észak-Koreában, mint angolszász.

23 hozzászólás
eme P>!
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Bármennyire is tudjuk, hogy van ilyen, bármennyire is tapasztaltunk valami hasonlót, akár személyesen, akár a közvetelenül érintettek révén, valahogy mégis nehéz felfogni. És még csak nem is a legalsóbb bugyrokba szálltunk alá, hanem valahol a tornácon, a kiváltságosok körében fordultuk meg magunkat egy kis időre.
Észak-Korea amolyan terra incognita számunkra, amelyről alig tudunk többet, mint az ottani átlaglakosság a KNDK-n kívüli világról. Legfennebb elképzeljük az azóta jobban megismert, hasonló modellek alapján. Jobb esetben egy-egy sikeres szökés elkövetője számol be a tapasztaltakról, vagy, mint Suki Kim esetében is, misszionárius álcában csempésznek be hírvivőket ebbe a hermetikusan lezárt pokolba. Egyelőre inkább kívülállóktól értesülünk világukról, még messze vagyunk attól, hogy maguk az érintettek meséljenek, dolgozzák fel a történteket. Ezen mondjuk nem csodálkozhatunk, hiszen még Kelet-Európában sem zárult le ez a folyamat, pedig lassan harminc éve már, hogy felemelkedett a vasfüggöny.
A Suki Kiméhez hasonló írások ezért is annyira fontosak. Egyrészt egy újságíró nyomozásáról, kutatómunkájáról van szó, másrészt egy személyesen is érintett, családja sorsával is számotvető, empatikus elbeszélővel van dolgunk, aki számára a történetmondás terápia is.
Az észak-koreai elit egyetem hétköznapjairól szóló kötet több szempontból is érdekes. Amelett, hogy bepillanthatunk a vezetők fiainak életébe, és általuk az ország egy szeletének működésébe, egyben azt is nyomon követjük, hogyan reagál a nyugati élet- és gondolkodásmódhoz szokott ember egy ilyen miliőben, mire fókuszál, hogyan viszonyul a helyzethez való alkalmazkodás kényszeréhez ésatöbbi.
A rendszeres áramszünetek, „Szeretett Vezérünk” állandó tévés szereplései, a szertartásos szavazások, az állandó bizalmatlanság, a „mindenki gyanús és bárki lehet besúgó”-helyzet ismerős. Még én is emlékszem rájuk, meg arra, mikor pl. a kapu előtt sáncban hagyott bicikli jelezte a szekusoknak, kihez kell belépni egy kis ellenőrzésre. Még a falnak is füle volt akkoriban.
De ebben a koreai orwelli világban minden sokszorosára fokozódik. A lakásokban hangosbeszélő zsongítja az agyakat, éhinség tizedeli szó szerint a lakosságot, a cenzúra és öncenzúra olyan mértéket ölt, amilyent nehéz elképzelni. Döbbenetes az agymosás és tájékozatlanság mértéke, a képmutatásra, titkolózásra és hazugságra való nevelés-idomítás. Meg persze az, hogy ez utóbbi a túlélés feltételévé tud válni. A kommunikáció szinte paródiája önmagának, még a legbanálisabb témákban is óvatos, őszintétlen. Az egyén és egyéniség pedig szisztematikus sorvasztásnak van kitéve. Ráadásul a csapat- és nyájszellemet úgy alakítják ki, hogy az igazi érzelmi-emberi kapcsolatokat szinte teljesen ellehetetlenítik. Még a pártfejesek gyerekeit is elszakítják családjuktól, bajtársiasságuk, barátságuk parancsszóra történik, hivatalból kirendelt társukat állandóan cserélik. A személyi kultusz egyetlen irányba összpontosítja az érzelmeket, más út nincs és nem is lehet. Suki Kim, amellett, hogy cseppenként, ravaszul taktikázva próbálja adagolni tanítványaiba a külvilágra vonatkozó információkat, kapcsolataiban elsősorban az őszinte szavak és érzelmek után kutat. Az állandó megfigyelés, besúgás, hazugságok közepette az automatává vált tömeglényekben megpróbálja megtalálni az embert. Nagyon tetszett a tanár-tanítvány viszonyának ábrázolása, a finom, óvatos közeledés, azoknak a ritka perceknek a megragadása, mikor felszínre kerülnek az érzelmek, a szeretet, a ragaszkodás. Csak meg kell tanulni a kifejezés és megértés útját-módját.
Ezek a nem túl gyakori, kivételszámba menő alkalmak döbbentik rá az embert, mennyire el lehet szigetelni emberek millióit a világtól, egymástól, önmaguktól, mennyire el lehet torzítani világ- és önképüket. Persze nem csak Észak-Koreában, hanem bizonyos mértékben bárhol, bármikor megtörténhet/megtörténik ez. Már csak ezért is érdemes elolvasni ezt a könyvet.

AeS P>!
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Muszáj először a fordításról írni egy gondolatot, mert amikor azt a filmcímet látom viszont a lapokon, hogy Eltüntette a szél, komolyan kételkedni kezdek abban, hogy nem egy számunkra is cenzúrázott változatot olvasok-e. Meglehetősen magyartalan az egész, és ez nagyon bosszantó, mert máskülönben nagyon izgalmas olvasmány lehetne.
Nagyon keveset tudok összességében a Távol-Keletről, és bár soha nem éreztem különösebb vonzalmat a mangák, a K-pop, de még a buddhizmus iránt sem, Korea kettéosztottságáról már a második könyvet olvasom, és még mindig alig tudom felfogni.
Sok hibája is van azért a könyvnek, miközben valóban bepillantást nyerhetünk egy elit egyetem képzésébe, valójában nincs is igazi képzés, hiszen kiderül, hogy az angolórákat leszámítva átmenetileg más tárgyat nem tanultak még (új intézménybe kerültek a régi egyetemeikről), így valóban nem tudjuk meg azt sem, hogy mennyire jó vegyészek, mérnökök vagy informatikusok a hallgatók.
Amit megtudunk, minden hibája ellenére azért szívszorító, mert egyszerre ismeretlen és ismerős: Suki Kim nagyon jól rámutat arra, hogy a rezsim célja az intézkedésekkel – a hatalom megtartása mellett természetesen – a lakosság teljes infantilizálása, hiszen ha nincs döntési lehetőséged, ha mindenhez engedélyre van szükség, ha a Nagy Vezetőtől függ végeredményben minden, ott nem lehet túl sokat várni senkitől. Rémisztő, ahogy ezek a fiatal felnőttek mozognak a kijelölt határokon belül, a szabadság minden illúziója nélkül.

makitra P>!
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Észak-Koreáról a mai napig csak hiányos forrásaink vannak, ezért lehet érdekes minden könyv, amit bemutatja az életét. Suki Kim ráadásul nem a rendszer „túlélőivel” beszélgetett, hanem maga is ott élt, majdnem egy éven keresztül. Ez a tény beszámolóját talán még értékesebbé teszi. Ugyanakkor a kötet nem tökéletes, a hangvételét több helyen zavarónak találtam, de mégis csak egy nagyon fontos könyv: átélhetővé teszi a mai szemmel majdnem elképzelhetetlen körülményeket.

„A szerző remekül észlelteti azt a kelet-európaiaknak ismerős hangulatot, hogy nem bízhatsz meg senkiben. A diákokat és a tanárokat folyamatosan megfigyelik a párt által a nyakukba ültetett felügyelők, ráadásul a napi kritika gyakorlásával (esetleg tényleges besúgómunkával) magukon a diákokon keresztül is szereznek információt. Elbeszélőnk soha nem tudhatja, hogy melyik mondatával mit vált ki, mit tudnak meg róla, eluralkodik rajta a paranoia – tökéletesen érzékelteti milyen az, ha soha nem lehetsz őszinte. Így hiába szereti meg a diákjait, mégsem tudnak megbízni egymásban – a lélek kifacsarodása a rendszer része. Ez különösen annak fényében letaglózó, hogy ezek a kis úriemberek, ugyanolyan fiatalok, mint bárhol másutt a világon, a tinédzserkorral kapcsolatos univerzális érzések itt sem mások – mégsem tudják megélni azokat.”

Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2016-06-04+…

sztinus>!
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

A könyvtárunkban ez a szakirodalmak részlegen található. Ezért nem írok nagyon rosszat róla, nem volt egy irodalmi csemege.
A történet érdekes, néha már unalmas, néha ismétlődőnek éreztem. A második könyvem,ami Észak-Koreáról szól, úgy érzem, azokat az információkat, amiket napjainkban tudni lehet erről az országról sajnos már tudom is ebből összesen.
Nagyon megdöbbentő dolgokról nem ír, inkább a hétköznapok szürkeségéről,ami nyilván egy kiváltság lehet ott:(
spoiler
Ő írónak vallja magát, azért egy dokuregényt is tessék élvezetesebben, szebben megírni!!

Röfipingvin P>!
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Elképesztő, hogy mindez megvalósult a XX. században, és „vígan” létezik a XXI-ben is. Nagyon sokat szeretnék és fogok is olvasni a témával kapcsolatban, és akkor majd biztosan közelebb kerülök a válaszhoz: de mi a francért nem ölték még meg a kedves meg nagy meg drága vezetőt, illetve értelemszerűen per pillanat a fiát?
Igen, tudom, nem ennek kellene lennie a megoldásnak, de egyelőre mást nem tudok elképzelni, amivel véget lehetne vetni annak a rettenetes agymosásnak, ami a KNDK-ban megy.

18 hozzászólás
Zanit>!
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Nagyon vártam már ezt a könyvet, de picit csalódott vagyok. Ezt egy újságíró írta?
Érteni értettem, amit át akart adni, de sokszor nem éreztem. Vagy mintha Ő nem érezte volna. Vagy csak nem tudta jól átadni. Foghatnánk a fordításra is, de nem hinném, hogy az lenne a ludas.
Néha csapongott, ami zavaró volt. Maga a téma kifejezetten tetszett, bár néha pont az ellenkezője jött le, amit eddig olvastam erről az országról A lány hét névvel, Élni akartam, Menekülés a 14-es táborból.
Dél-Koreai származású nő, aki Amerikában él, bejutott az országba tanítani? Mutogathatja a diákok előtt a Kindle-t és a laptopját? A pendrive-ját a kulcstartóján hordja, amin a jegyzetek vannak ehhez a könyvhöz? Az előbb említett könyvekben ez elképzelhetetlen lett volna, ezért is megérte elolvasni ezt a történetet.
Sajnálom, hogy a stílus miatt 1 csillagot le kellett vonnom.

kratas P>!
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Szörnyű, tanulságos, bátor, hihetetlen. Azt kaptam – sajnos –, amit a korábban a témához kapcsolódóan már volt szerencsém? olvasni.
Elkeserítő, hogy emberek így élnek.

1 hozzászólás
Ibanez P>!
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

„Mindig ahhoz a külvilághoz mérték magukat, amelyet egyikük sem ismert, és mindig ők jöttek ki jobban az összehasonlításból.”

Engem meglehetősen idegesített ez a kötet. Egyrészt azért, mert unalmas volt, sokszor ugyanazt olvastuk (jaj, mennyire szeretem a diákjaim), másrészt azért, mert a tanárnő annyira unszimpatikus volt nekem, hogy hajajjajj… Már azon felkaptam a vizet, hogy egy olyan – félig koreai – nő, akinek rokonai tűntek el Észak-Koreában (valószínűleg kivégezve vagy táborokban szenvedve évtizedekig) ÖRÖMMEL és ÖNKÉNT dalolva megy TANÍTANI a rokonait elpusztító rezsim elitjének gyerekeit! Hát ez olyan: bammeg kategóra…

Mondhatjátok, hogy jaj, azok a gyerekek (inkább fiatalok, mert azért már igencsak a húszas éveiknél járnak, fiatal férfiakról beszélünk, nem tízéves kiskölykökről) nem tehetnek róla, de bennem végig az volt, hogy senki, még ez a hülye Suki se gondolt bele, hogy ezekből lesznek majd a következő kínzók és elhízott döntéshozók????!!!! Most komolyan, mennyi az esély arra, hogy bármelyik az elejtett pár információmorzsa alapján majd „észhez tér” és tesz valamit? Egyrészt észhez sem tud térni, mert 99 helyről verik belé az x információt, egy – ellenséges ország tanárától – helyről pedig, ami biztos hazugság, hall valami -x információt… melyiknek hisz? (Most ez sarkított, de húsz éven keresztül verik belé a hazugságokat úton-útfélen, majd egy kis amerikai-koreai tanárnő megjegyzése alapján fellázadnak és magukra találnak, mi?)…

„Egyikük megkérdezte, hogy a világon tényleg mindenki koreaiul beszél-e. Azt hallotta, hogy a koreai a legfontosabb nyelv, amelyet Angliában, Kínában és Amerikában is beszélnek.”

És még ha észre térnének is, mégis mit tehetnének? Ők a viszonylagos kényelembe és hatalomba születtek. A. verzió, meglógnak ők is (ez lenne a legértelmesebb) B. valamiféle forradalmat szerveznek… kivel? a többi agymosott hogy hinné el, hogy lázadni kell? valószínűleg előbb nyomnák őt fel, mint hogy kettőt pisloghatna :-D Láthatjuk, hogy értelme nincs, hiszen Dzsongun mellett is bőven vannak vezetők, elit párttagok, akik a külföldi útjaik során elkísérik őt, szóval ők is már látták, tudják, hogy mi a helyzet, mégsem lépnek ugye (el tudom képzelni, hogy esetleg egy-egy családtagjuk (gyerek stb.) úgymond őrizetben van, nehogy meglógjanak, vagy bármit szervezkedjenek)… De azért megnézném az arcát ezeknek a fiatal férfiaknak, mikor anno majd olyan pozícióba kerülnek és először szembesülnek a külvilággal (valószínűleg persze előbb látják képeken, videókon, de mégis, mit érezhetnek?)

„Ha feleszmélnek, és a tudatára ébrednek annak, hogy valójában az ő hazájukat fenyegeti összeomlás, nem pedig a rajtuk kívül létező államokat, és minden, amit a Nagy Vezetőről tanultak, hazugság, az boldogabbá tenné-e őket? Milyen lenne az életük azt követően?”

Szóval szerintem ez egy olyan ördögi kör, ahová ezek a fiatalok ha bekerülnek, ugyanúgy azt fogják választani, hogy szépen csöndben maradnak, kiélvezik a hatalmat és a viszonylagos jólétet, akkor is, ha látják, hogy a külvilág bizony tényleg mennyire más… (a kockázat ellenére, hogy ők és családjuk mikor kerül a süllyesztőbe…) És a fenti kérdésre, hogy mi történne, ha az egész nemzet ráébredne a nagy hazugságra, nos, szerintem rengeteg ember öngyilkos lenne, nem bírná elviselni a tudatot, hogy az egész élete semmivé válik és minden, amit tud, az voltaképpen: semmi.

„A hallgatók mind egyetértettek abban, hogy a tény, miszerint a Nagy Tábornok vezetése alatt a nyolc csodából tizenkettő lett, egyértelmű bizonyítéka annak, hogy országuk erős és virágzó nemzet, és az is marad. Az ilyen pillanatokban csak arra tudtam gondolni, hogy az én szeretett diákjaim megőrültek. Vagy annyira féltek, hogy úgy érezték, hazudniuk kell, és a vezetőjüket dicsőíteni, vagy őszintén hittek abban, amit mondtak. Nem tudtam eldönteni, melyik a rosszabb.”

Az egész ellenszenvemet (ezek iránt a fiatalok iránt) még jobban megspékelte az, amikor a hazugságaikra került szó. És a tanárnő ezerrel védi őket, hogy mennyire szereti őket. Hát megint lehet velem van a baj, de egyszerűen nekem undorító volt, amit ezek műveltek és ráadásul úgy, hogy egymás előtt, egymás szavába vágva más hazugságok, szerintem abszolút nem szégyenből, hanem már annyira megszokott nekik, hogy mindenhol hazudjanak.

A vég akkor érkezett el számomra, amikor kiderült, hogy ezek a tanárok nemhogy fizetést nem kapnak, de még ők fizetnek mindenért! Na, ez volt a csúcsok csúcsa! Vagyis nem, ez:

„A következő hírt dr. Joseph közölte, aki nagyon kínosan érezte magát, amikor arra kért minket, hogy anyagilag támogassuk a hallgatók étkeztetését.”
„A PME-re befolyó támogatás a világ különböző pontjain élő magánszemélyektől és a dél-koreai Egyesítési Minisztériumtól érkezett, és ha jól tudom, Észak-Korea semmivel sem támogatta az intézményt. Úgy tűnt, a vezetők gyermekeit a világ többi része eteti és oktatja.”

Álljunk már meg egy percre és tekintsük át az egész lényegét! A világ különböző részein lévő keresztény szervezetek pénzt gyűjtenek (valószínűleg súlyos milliókat), hogy azokból iskola épüljön Észak-Koreában, ahová keresztény misszionáriusokat küldenek, hogy ingyen tanítsák az elit gyerekeit angolra (jó lesz a kémkedésben, főleg, hogy a tanárnő az árnyalatokra is megtanította őket) és miegyébre úgy, hogy minden szabályozva van, Jézusról, a hitről, vallásról szó sem lehet, hiszen nincs vallás (a Kim-ek az istenek), szóval akkor ebben hol van a misszionárius fő tevékenysége: a térítés???? Jó, hogy nem atomfizikusokat küldenek ezek a bar..ok, hogy segítsenek minél jobb bombákat készíteni! Most őszintén, azokon a milliókon, amelyek a vezetők és egyéb tisztviselők zsebében landol és az iskola – a jövő észak-koreai vezetőinek oktatási intézménye, akik előbb-utóbb megtámadják a világ többi részét – épül, nem találnak JOBB HELYET???? Nincs elég olyan ügy a világban, amely jobban megérné a „befektetést”????? Komolyan mondom, ha nem lennék ateista, hanem valami nyugati vallás híve, most biztos kitértem volna :-D Mondjuk az ott lévő misszionáriusok egyikének (ha jól emlékszem, Mary) is megnyilatkozik a furcsa gondolkodásmódja a Harry Potter filmvetítés kapcsán, hiszen az az Úrnak nem tetsző dolog…: „Azért furcsának tűnt, hogy az Úr nem kedvelte Harry Pottert, de hagyta, hogy a történet példátlan világsikerré váljon.”

Engem alapból az is zavar, hogy a világ mennyi részéből érkeznek adományok, amelyekről azért tudni, hogy hol kötnek ki, nem, nem a táborlakók gyomrában… Most ismét kemény leszek, de én egy csészényi rizst se küldenék, valószínűleg a táborlakók halnának éhen először (lehet, boldogan, hogy véget ért a kínszenvedésük), viszont ezáltal borulna a bili mindenhol (ráadásul eltűnne jó pár millió ingyenmunkás-rabszolga, így az elitnek is szűkebbre kéne fogni az övet és az addig jól élők is mehetnének többször kapát fogni)…

Összességében: a kötet iszonyúan felhúzott, többször le akartam tenni (azért se írtam meg rögtön az értékelést, mert le kellett nyugodnom, de most a jegyzetek alapján újra jól fehúztam magam :-D). Ugyanígy idegesít, hogy a nagy nyugati fegyvercégek hatalmas tételekben adják el a fegyvereket olyan országokba, amelyek nyíltan a nyugat ellen vannak… Pénz beszél… (vagy mikor a nyugati vezetők kezet rázva mosolyognak Dzsongun-nal… bár mondhatjuk, hogy az egész – talán?, remélem? – arra megy ki, hogy az az őrült ne kezdje a rakétái indítógombjait nyomogatni…) Észak-Korea biztos, hogy nem az a hely, ahová elmegyek bármikor is turistaként, hogy fejet hajtsak a vezetőik képe előtt (kényszeresen) és bólogassak az elém állított hazugságokra!

„Szinte egyikük sem tudta, hogy melyik nemzet fiai szálltak le először a Holdra, noha a műszaki egyetem hallgatói voltak. Megkérdeztem, hogy mikor találták fel a számítógépeket, amiről persze a legtöbbjüknek fogalma sem volt, csak egy csapat próbált tippelni: 1870-et mondtak. Ugyanakkor mindnyájan tudták, hogy Alaszkát nevetségesen alacsony áron, 7,2 millió dollárért vásárolta fel az Egyesült Államok, ami az amerikai imperializmus kétségbevonhatatlan bizonyítéka volt.”

1 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!
Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Nehéz volt olvasni, értékelni sem könnyű ezt a könyvet. Hihetetlen, hogy ez nem fikció. Szerintem Huxley és Orwell együtt nem tudott volna ilyesmit kiagyalni. Itt a hazugság, az őszinteség és az emberi megnyilvánulások hiánya, az állandó rettegés és készenlét annyira beépül az emberekbe, hogy a nyugati, jelen esetben amerikai-dél koreai szerző sokszor nem is tudja, hogyan viszonyuljon hozzájuk. És ezek a legkiváltságosabb helyzetben levő emberek gyerekei, az elit! Foglamuk sincs róla, hogy mi az, hogy „vélemény”, számukra hihetetlen az, hogy valaki maga választhatja meg, hogy mi szeretne lenni, hogy a világ más részein sok száz tévécsatorna létezik, és bárki hozzájuthat a csokoládéhoz egyszerűen úgy, hogy bemegy a boltba és megveszi.
Nagyon ritkán, de mégis elővillan néha, hogy ebben az agymosott, robottá alacsonyított létben mégis emberek lapulnak valahol, kamaszok, fiatalok, akik szeretnek filmet nézni, sportolni, barátkozni, érdeklődnek a másik nem iránt. Természetes dolgok, amelyek mégis végletekig szabályozottak ebben az abszurd világban.
A könyv végén felmerült bennem, hogy mi történne, ha Észak-Korea hirtelen „felszabadulna”? Hiszen az a néhány menekült, akinek sikerült átjutni a határon és új életet kezdeni Dél-Koreában sokszor még komoly pszihológiai segítséggel sem képes megszokni a számukra teljesen felfoghatatlanul és idegenül működő nyugati világot (erről Pak Janmi könyvében olvastam bővebben, nagyon érdekes volt). Mi lesz egy egész országgal, több millió emberrel? Mert felháboító, hogy az egész civilizált világ szemet húnyt egy ország rabszolgasorba taszításán, és nem tesz semmit ezekért az emberekért. De mi lenne a jó megoldás?


Népszerű idézetek

saribo>!

A koreai háború három évig tartott, milliók haltak meg, vagy veszítették el családjukat. Valójában azonban sosem ért véget, csak szünetel, pontosan ott, ahol elkezdődött: a 38. szélességi fok mentén, amelynek mindkét oldalát egy -egy Korea foglalja el. Történészek ezt az „elfeledett háborúnak” is nevezik, de egy koreai sem tekinti annak. A feledés kultúrája ismeretlen fogalom Koreában. A háború napjaink mindkét Koreájában jelen van.

19-20. oldal

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

kratas P>!

Azért furcsának tűnt, hogy az Úr nem kedvelte Harry Pottert, de hagyta, hogy a történet példátlan világsikerré váljon.

272. oldal

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Kapcsolódó szócikkek: Harry Potter
saribo>!

Több ezer éven át szinte egy családtagom sem hagyta el Koreát. Az ország egy elszigetelt királyság volt, amelynek spirituális hagyományai a konfucianizmusban, a buddhizmusban és a sámánizmusban gyökereztek, mígnem 1910-ben a japánok elfoglalták, 35 éven át gyarmatukként kezelték, majd 1950-ben kezdetét vette a koreai háború. Mivel apai nagyapám a kegyetlen gyarmatosítók uralma alatt született és élt, folyékonyan beszélt japánul. Az 1980-as évek közepén, kevéssel a halála előtt, meglátogatta a családunkat Queensben, ahol megismerkedett egy japán fiatalasszonnyal, aki a Dél-Koreából induló Egyesítő Egyház misszionáriusa volt. Amikor apám kérdőre vonta a szekta iránt támadt hirtelen érdeklődése kapcsán, nagyapám azt felelte, hogy nem érdeklik a moonie-k, vagyis az egyház követői, csak élvezte, hogy japánul beszélhet az új barátjával. Mint oly sokan a saját generációjából, ős is egyfajta Stockholm-szindrómában szenvedett, és hiányzott neki az elnyomók nyelve. A koreaiak ambivalens kapcsolata Japánnal a mai napig élő jelenség. Ugyanez a helyzet azokkal a szuperhatalmakkal, amelyek ott folytatták, ahol a japánok abbahagyták: az Egyesült Államokkal és a Szovjetunióval, amelyek a hidegháború előjátékaként úgy szabadították fel Koreát, hogy kettészakították.

58-59. oldal

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Kapcsolódó szócikkek: 1910 · 1950
Véda P>!

Muszáj olykor azt éreznünk, hogy szükség van ránk. Azokat szeretjük, akik bennünket akarnak.

54. oldal

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Anton_Gorogyeckij P>!

Amikor origamizni kezdtünk velük, rájöttünk, hogy csak egy dolgot tudnak hajtogatni: vadászrepülőket.

86. oldal (HVG Könyvek, 2015)

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

Kapcsolódó szócikkek: origami
Aurorblade P>!

A korábban már jóváhagyott vízumomat nem kevesebb, mint 35 észak-koreai kormányhivatalnak kellett ellátnia a pecsétjével, hogy újra kiadják. Kim elnök kérte az eljárás felgyorsítását, illetve mentességet a PME tantestülete számára, csakhogy ehhez meg kellett várniuk egy új törvény beiktatását. „Új törvény? – kérdeztem Skype-on. – De hiszen az hónapokba, sőt évekbe telhet!” Joan viszont megnyugtatott, hogy az ilyesmi Észak-Koreában néhány nap alatt lezajlik, úgyhogy kezdhetek csomagolni.

24. oldal

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

TiaRengia I>!

Kevés volt a tanár. Sokuk számára elviselhetetlennek tűnt a tudat, hogy folyamatosan megfigyelik őket. Egy nyugdíjas hongkongi tanár, aki közgazdaságtant tanított a végzősöknek, azt mondta, hogy tavasszal nem tér vissza. Véletlenül összefutott Kim elnökkel a templomában, és megkapta az állást, de nem figyelmeztették előre, és fogalma sem volt arról, hogy nem mozoghat majd szabadon. Megkérdezte, mikor indul a járatom, mire mondtam, hogy december 20-án. „Maga igazán szerencsés – válaszolt. – Az enyém 21-én.”

238-239. oldal, 20. fejezet

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

balazsedina7>!

Mégis abban reménykedem, hogy ha bármit is felébresztettem bennük, már elfelejtették, és egyszerűen a rendszer katonáivá váltak. Nem akarom elképzelni, mi történhetett velük, ha magukévá tettek valamit az órán hallottakból, és elkezdték megkérdőjelezni a rendszert."

109-110. oldal, 7. fejezet (hvg, 2015)

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

balazsedina7>!

Feladtam, hogy megpróbáljak elaludni, és bekapcsoltam a tévét. A CNN Asia heves esőzésekről számolt be egész Kelet-Ázsiában, Kelet-Kínában és Dél-Korea nagy részén.
-Mi a helyzet Észak-Koreában? – kérdezte a műsorvezető. – Ott is esik?
A kérdés már-már szemtelennek is tűnhetett, a meterológus pedig így válaszolt:
– Valószínűleg. Múlt héten esett, de négy napba telt, mire megkaptuk ezt az információt, úgyhogy biztosan nem tudhatom.

109. oldal, 7. fejezet (hvg, 2015)

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén

balazsedina7>!

A farmer tilos. Kim Dzsongil nem szereti a kék farmert, mert Amerikával azonosítja.

40. oldal, 3. fejezet (hvg, 2015)

Suki Kim: Nélküled mi sem vagyunk Élet az észak-koreai diktatúra elit egyetemén


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Pak Janmi: Élni akartam
Blaine Harden: Menekülés a 14-es táborból
Hyeonseo Lee – David John: A lány hét névvel
Pan-dji: Vádirat
Anna Fifield: Kim Dzsongun
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól
Kyung-Sook Shin: Vigyázzatok Anyára!
Min Jin Lee: Pacsinkó
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje