Adrian ​Mole és a kis kétéltűek (Adrian Mole 3.) 141 csillagozás

Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

1991. január 1. kedd Újévi elhatározásaim: 1. Kiadatom a könyvem. 2. Megnyerem a Booker-díjat 3. Elveszem Pandorát. 4. Naponta zoknit cserélek. 5. Otthagyom a Környezetvédelmi Hivatalt. 6. Nem öntöm a tealeveleket a WC-be. 7. A világbéke ügyét szolgálom. 8. Időben visszaviszem a kikölcsönzött videókat. 9. Megszerzem a jogosítványt. 10. Csak fölözött tejet iszom. 11. Szakállat növesztek. 12. Kibontom a cipőfűzőmet, mielőtt leveszem a cipőt. 13. Igyekszem türelmesebben viselkedni társadalmunk reménytelen, hátrányos helyzetű egyedeivel, mindenekelőtt a szüleimmel. 14. Eldöntöm, hogy van-e Isten.

Adrian Mole & Co. címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1989

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2002
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009187 · Fordította: Békés Pál
>!
GABO, Budapest, 1997
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009187 · Fordította: Békés Pál

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Etiópia


Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

Blissenobiarella>!
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Adrian munkába áll, albérletet keres, vezetni tanul és megkezdi a fiatal felnőttek életét. Mindeközben továbbra is keresi a szerelmet, és irodalmi pályán próbál érvényesülni.
Nincs könnyű dolga.

Ezt a kötetet is ezerszer olvastam már… Valamelyest gyengébb, mint a többi, de nekem valahogy ez maradt meg a legélesebben az emlékezetemben, talán rövidsége miatt. A könyv első fele elhagyja a naplóformát, és hosszabb lélegzetvételű írásokat közöl Adrian 15 éves korától nagyjából 20 éves koráig, majd ezután tér vissza a szokásos naplóíráshoz, de ez is hosszabb időszakot ölel fel, mint a terjedelemből gondolnánk, mert ritkábban ír a naplóba (többszöri fogadkozása ellenére).
Nem áll annyira közel a szívemhez ez a kötet, de ez is naaaaagyon angol, és borzasztóan sokat tudtam rajta vihogni, szóval kár kihagyni. Viszont akik nem szerették, azoknak meg ne vegye el a kedvét, a következő kötetek (még) jobbak!

_BenGa>!
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Most vagy velem van a baj, vagy ez a rész tényleg gyengébb, mint a többi. Nem éreztem azt az örömöt, ami az első két rész olvasása során átjárt, sőt, inkább azt vártam, hogy vége legyen már… Kár érte.

AeS P>!
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Kamaszkoromban otthon az első két kötet és a 23 és háromnegyed éves Adrian Mole kalandjai voltak meg, ez volt a hiányzó láncszem, ami végre összekapcsolta őket, és most megszereztem!
A naplóforma elhagyása csak az egyik gondom vele, a másik, hogy túl nagyokat ugrik a történetben – persze értem, hogy még Adriannek sem lehet mindig kedve naplót írni, de sajnos felületes és összecsapott hatást kelt.
Persze azért továbbra is jól szórakoztam minden során – de mintha egyes részei megjelentek volna másik kötetben is, nem?

Szelén>!
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Szerintem a naplóforma elhagyása nem volt jó ötlet, és ez a rész a korábbiakhoz képest, kevésbé tetszett, úgy tűnik kissé elfogytak az ötletei az írónőnek. De azért voltak egészen jó részek benne, pl Adrian autósvezetése, azon jókat derültem.
Viszont Adrian kezd kissé idegesíteni, ilyen szerencsétlen hogy lehet valaki?

5 hozzászólás
clarisssa P>!
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Négy hónap kihagyás után újra visszatértem Adrianhez és valószínűleg ez a kis szünet segített hozzá ahhoz, hogy jobban tudjam értékelni a harmadik részt. Egyhuzamban ledarálva a sorozatot előfordulhat, hogy tényleg kicsit egy kaptafára írtnak tűnnek a kötetek, így viszont tökéletes kikapcsolódást nyújtott: remek volt újra találkozni vele, a kutyával, Pandorával, mindenféle nyárspolgárokkal, elűzhetetlen ragyákkal, a BBC-nek írt levelekkel, fantasztikusabbnál fantasztikusabb költeményekkel, meg nem értett rmkmvkkl, melyek befogadására korunk még nem áll készen. Mindez kiegészült még kis kétéltűekkel, hasznosabbnál hasznosabb autóvezetés-leckékkel és sok-sok kacagtató naplóbejegyzéssel. A könyv vége kimondottan pörgős volt, az utolsó oldalra érve csak azért nem dőltem kardomba, mert eszembe jutott, hogy öt kötet még hátra van, juhú! :)

>!
GABO, Budapest, 1997
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009187 · Fordította: Békés Pál
Róka P>!
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Adrian Mole naplóit még mindig nagyon szórakoztató olvasni, bár néha egyszerűen baromi tömény volt (azok a részek, amikor a rádióban dumált), jobban bejön, amikor egy-egy naphoz ír bejegyzéseket. Az is kicsit fura volt, hogy milyen rövid kis könyvecske, ehhez képest több év is eltelik benne.

RandomSky>!
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Izé. A kötet első fele nem napló, és full idióta kretén benne Adrian. Persze amúgy is az, de míg az első két részben még valamennyire szerethető volt, itt annyira lúzer, hogy az már túlzás. De végül is miért is ne lehetne ilyen valaki? Vagy miért ne lehetne a könyv maga parodisztikus, eltúlzott? Mindenesetre az hiteles, hogy Adrian abban a korban jár ebben a kötetben, amikor az emberek általában elvesztik gyermeki bájukat, ártatlanságukat. Vagy épp az illúzióikat? Tudja szösz. Mindegy, a második (naplós) fele jobb volt, ha mégoly nagy léptekkel halad is előre. Ezzel együtt momentán kissé depresszív olvasmány volt ez nekem, és nem hagy nyugodni a gondolat, hogy hasonlót szoktam érezni modern szépirodalmi műveknél, hehe…

Timberwolfes>!
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Adrian hirtelen felnőtt lett. A bonyodalmak persze nem hagyták el, Pandora még midnig az igazi, a szülők még mindig nem értik meg és csak a saját bajukkal vannak elfoglalva. Bert még mindig öreg és zsémbes. Adrien a változatlan változók között továbbra is keresi önmagát, keresi igazi irodalmi valóját, keresi a neki való állást és közben mindenki más elhalad mellette. Az élet valós és valótlan árnyoldalait is képes úgy tálalni hogy azon nevetni tudjunk.
Kudarcok és csalódások által kikövezett út áll előtte de ő töretlenül akár bélyeget lopva de neki indul a felnőtté válásnak. A korábbiaknál kicsit tömörebb és rövidebb történetek, de lehet ez csak azért van így mert nem nagyon történt semmi vele. Sok mindent szeretnék azért átélni amit ő is, bár ő ezt másképp látja. Csak egyet nem szeretnék, az úton lenni mikor vezetni tanul.

Dittta87>!
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Ez a rész egy fokkal kevésbé tetszett. Az írásai/rádió-beszédei picit zavartak, a napló-bejegyzéseket jobban szeretem. De amúgy érdekes, ahogy alakul az élete, komolyan egyre jobban sajnálom és néha már szánni való. A családja is totális katasztrófa. A szerencsétlenkedéseit továbbra is bírom.

altagi>!
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Mindig is úgy gondoltam erre a sorozatra, mint egy hiánypótlásra fiúknak, akiknek Verne már „so last year”. Zsengébb koromban nem is jutottam tovább az első 2 kötetnél, most, vén fejjel fogom pótolni.
Teljesen kikapcsol a könyv, tényleg lehet röpke egy-másfél órára, ameddig tart, csak Adrian ragyás arcára, és sikeres/ sikertelen önmegvalósítási kísérleteire figyelni.
Ez a rész kevésbé naplós, mint az előző kettő, de én ezt nemigen bántam, jobban tetszett így.
Adrian irodalmi tévelygései azt hiszem, csúcsra lettek járatva, és bőségesen van ebben valami szarkazmus, én úgy érzem.
Biztosan folytatom a sorozat olvasását. :)


Népszerű idézetek

Róka P>!

Leültem egy sziklára, melyen valaha Wordsworth üldögélt, és belereszkettem a gondolatba, hogy amit most a farmernadrágom érint, azt valaha az ő pamutpantallója érintette. Valami kölyök ráfirkálta a sziklára: „Mi a túró volt ezzel a Vörsvörccel?” Egy másik, műveltebb emberre valló kéz ezt véste alá: „Te agyalágyult vandál, hogyan merészeled tönkretenni azt az értékes sziklát, amely évmilliók óta itt áll? Ha a kezembe kapnálak, kikalapálnám belőled a lelket. Egy geológus.” Valaki más pedig ezt írta oda: „Inkább engem kalapálj. Egy mazochista.”

1985. szeptember (37. oldal)

Kapcsolódó szócikkek: geológus
kristina_b>!

Tökéletesen vettem a kanyart. A tizenötödik kísérlet után. Megkérdeztem Vanessát, most már közel vagyok-e a vizsgaérettséghez? Azt kérdezte: – Milyen közel van a Jupiter a Földhöz? – Nem is tudtam, hogy érdeklődik a csillagászat iránt.

AeS P>!

Október 18. Szerda
[…]
Ma lemondatták Mr. Honeckert, a Kelet-Német Kommunista Párt vezetőjét. A kelet-németeknek tele van vele a hócipőjük. Le akarják rombolni a berlini falat. Szerencsétlen idealisták! A berlini fal állni fog, amíg élnek, és amíg én élek.
[…]
November 10. Péntek
Amit régóta jósolgatok, íme bekövetkezett: ledőlt a berlini fal!

120-124. oldal (Gabo, 1997)

Kapcsolódó szócikkek: berlini fal · Erich Honecker
Csi>!

Tudván, hogy szűz utazó vagyok, Mr. Braithwaite hozott egy útlevél-kérelmező űrlapot,melyet felügyelete alatt gondosan kitöltöttem. Csak egy hibát vétettem. Abba a rubrikába, hogy „neme”, azt írtam: „de igen”.

40. oldal

Csi>!

MOLE-LÁNGOS
Hozzávalók :
4 uncia liszt vagy megfelelője a metrikus rendszerben,
2 uncia vaj vagy megfelelője a metrikus rendszerben,
2 uncia cukor vagy megfelelője a metrikus rendszerben,
1 tojás (a tojás metrikusan is tojás)

55. oldal

Etike P>!

Megkérdeztem egy lovas rendőrt, otthon van-e Sarah. Azt felelte: – Igen, odabent van, éppen zsebkendőt lobogtatni tanul az anyakirálynőtől. – Megkérdeztem, bevinne-e neki egy üzenetet, de ekkor elárasztotta egy kocsirakomány izgékony japán turista, akik elkezdték a lovát méricskélni, és följegyezték az adatokat. Nem kérdéses, hogy le fogják másolni, és elárasztják a világot olcsó rendőrlovakkal.

Blissenobiarella>!

Sarah Ferguson, te drága!
Ne légy András felesége,
hiszen látod: ó a lába!
Légy az enyém, jöjj Leicesterbe!
Minek neked kastély, vár-lak?
Fogj egy taxit, szökj meg tőlük;
én a sztráda végén várlak.
Hogyha eljössz, bemutatlak
szüleimnek s a kutyának.

A Sarah Ferguson-ügy, 1986. július 17. Csütörtök (61. oldal, Gabo, 2002)

1 hozzászólás
Blissenobiarella>!

MŰVELTSÉG

Na és?
Tudsz valamit
Meg okos vagy
Na és?
Tudod kit kell
tökön rúgni?
Tudod hogy kell
Kocsit lopni?
Megpattanni?
Zűrt csinálni?

Nem tudsz te semmit!
Semmit!
Semmit!
Nem. Te. Sem. Mit?

Adrian Mole és a kétéltűek, 1989. Október 9. (116. oldal, Gabo, 2002)

Blissenobiarella>!

[…] Talán biszexuális vagyok? Lehet, hogy eljön a pillanat, amikor a Marks and Spencer női fehérnemű osztályán fogom bevásárolni az alsóruhámat?

Október 15. Vasárnap

Mekkorát röhögtem a tegnap esti bejegyzésen! Képtelen volnék női fehérneműt hordani. Egyszerűen lehetetlen rendesen kivasalni a csipkék, fodrok, cicomák miatt.

Adrian Mole és a kétéltűek, 1989. Október 14. - 15. (119. oldal, Gabo, 2002)

Blissenobiarella>!

Rocky azt javasolta, hogy járjak le a konditermébe, de hogyan mutogathatnám a testemet nyilvánosság előtt? Nevetséges ötlet. Talán Kafka súlyzózott? Hát Thomas Mann lógott-e a szeren? És T. S. Eliot csapdosott-e a nedves törülközőjével a zuhanyozóban?

Adrian Mole és a kétéltűek, 1989. December 1. (128. oldal, Gabo, 2002)


A sorozat következő kötete

Adrian Mole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
Gerald Durrell: A susogó táj
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban
Gerald Durrell: Noé bárkáján
Greff Magdi: Húzós szerelem
Kathryn Lamb: Engedjenek ki! Segítség!
Cassandra Clare: Aranylánc
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!