Adrian ​Mole és a kis kétéltűek (Adrian Mole 3.) 120 csillagozás

Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

1991. január 1. kedd Újévi elhatározásaim: 1. Kiadatom a könyvem. 2. Megnyerem a Booker-díjat 3. Elveszem Pandorát. 4. Naponta zoknit cserélek. 5. Otthagyom a Környezetvédelmi Hivatalt. 6. Nem öntöm a tealeveleket a WC-be. 7. A világbéke ügyét szolgálom. 8. Időben visszaviszem a kikölcsönzött videókat. 9. Megszerzem a jogosítványt. 10. Csak fölözött tejet iszom. 11. Szakállat növesztek. 12. Kibontom a cipőfűzőmet, mielőtt leveszem a cipőt. 13. Igyekszem türelmesebben viselkedni társadalmunk reménytelen, hátrányos helyzetű egyedeivel, mindenekelőtt a szüleimmel. 14. Eldöntöm, hogy van-e Isten.

Eredeti mű: Sue Townsend: The True Confessions of Adrian Albert Mole

Eredeti megjelenés éve: 1989

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2002
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009187 · Fordította: Békés Pál
>!
GABO, Budapest, 1997
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009187 · Fordította: Békés Pál

Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 4

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
Blissenobiarella
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Adrian munkába áll, albérletet keres, vezetni tanul és megkezdi a fiatal felnőttek életét. Mindeközben továbbra is keresi a szerelmet, és irodalmi pályán próbál érvényesülni.
Nincs könnyű dolga.

Ezt a kötetet is ezerszer olvastam már… Valamelyest gyengébb, mint a többi, de nekem valahogy ez maradt meg a legélesebben az emlékezetemben, talán rövidsége miatt. A könyv első fele elhagyja a naplóformát, és hosszabb lélegzetvételű írásokat közöl Adrian 15 éves korától nagyjából 20 éves koráig, majd ezután tér vissza a szokásos naplóíráshoz, de ez is hosszabb időszakot ölel fel, mint a terjedelemből gondolnánk, mert ritkábban ír a naplóba (többszöri fogadkozása ellenére).
Nem áll annyira közel a szívemhez ez a kötet, de ez is naaaaagyon angol, és borzasztóan sokat tudtam rajta vihogni, szóval kár kihagyni. Viszont akik nem szerették, azoknak meg ne vegye el a kedvét, a következő kötetek (még) jobbak!

>!
AeS P
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Kamaszkoromban otthon az első két kötet és a 23 és háromnegyed éves Adrian Mole kalandjai voltak meg, ez volt a hiányzó láncszem, ami végre összekapcsolta őket, és most megszereztem!
A naplóforma elhagyása csak az egyik gondom vele, a másik, hogy túl nagyokat ugrik a történetben – persze értem, hogy még Adriannek sem lehet mindig kedve naplót írni, de sajnos felületes és összecsapott hatást kelt.
Persze azért továbbra is jól szórakoztam minden során – de mintha egyes részei megjelentek volna másik kötetben is, nem?

>!
PandaSára P
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Szerintem a naplóforma elhagyása nem volt jó ötlet, és ez a rész a korábbiakhoz képest, kevésbé tetszett, úgy tűnik kissé elfogytak az ötletei az írónőnek. De azért voltak egészen jó részek benne, pl Adrian autósvezetése, azon jókat derültem.
Viszont Adrian kezd kissé idegesíteni, ilyen szerencsétlen hogy lehet valaki?

5 hozzászólás
>!
Timberwolfes
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Adrian hirtelen felnőtt lett. A bonyodalmak persze nem hagyták el, Pandora még midnig az igazi, a szülők még mindig nem értik meg és csak a saját bajukkal vannak elfoglalva. Bert még mindig öreg és zsémbes. Adrien a változatlan változók között továbbra is keresi önmagát, keresi igazi irodalmi valóját, keresi a neki való állást és közben mindenki más elhalad mellette. Az élet valós és valótlan árnyoldalait is képes úgy tálalni hogy azon nevetni tudjunk.
Kudarcok és csalódások által kikövezett út áll előtte de ő töretlenül akár bélyeget lopva de neki indul a felnőtté válásnak. A korábbiaknál kicsit tömörebb és rövidebb történetek, de lehet ez csak azért van így mert nem nagyon történt semmi vele. Sok mindent szeretnék azért átélni amit ő is, bár ő ezt másképp látja. Csak egyet nem szeretnék, az úton lenni mikor vezetni tanul.

>!
clarisssa MP
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Négy hónap kihagyás után újra visszatértem Adrianhez és valószínűleg ez a kis szünet segített hozzá ahhoz, hogy jobban tudjam értékelni a harmadik részt. Egyhuzamban ledarálva a sorozatot előfordulhat, hogy tényleg kicsit egy kaptafára írtnak tűnnek a kötetek, így viszont tökéletes kikapcsolódást nyújtott: remek volt újra találkozni vele, a kutyával, Pandorával, mindenféle nyárspolgárokkal, elűzhetetlen ragyákkal, a BBC-nek írt levelekkel, fantasztikusabbnál fantasztikusabb költeményekkel, meg nem értett rmkmvkkl, melyek befogadására korunk még nem áll készen. Mindez kiegészült még kis kétéltűekkel, hasznosabbnál hasznosabb autóvezetés-leckékkel és sok-sok kacagtató naplóbejegyzéssel. A könyv vége kimondottan pörgős volt, az utolsó oldalra érve csak azért nem dőltem kardomba, mert eszembe jutott, hogy öt kötet még hátra van, juhú! :)

>!
GABO, Budapest, 1997
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009187 · Fordította: Békés Pál
>!
Róka P
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Adrian Mole naplóit még mindig nagyon szórakozató olvasni, bár néha egyszerűen baromi tömény volt (azok a részek, amikor a rádióban dumált), jobban bejön, amikor egy-egy naphoz ír bejegyzéseket. Az is kicsit fura volt, hogy milyen rövid kis könyvecske, ehhez képest több év is eltelik benne.

>!
Boglinc P
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Juhú, enyém a 100. csillagozás

Adrian Mole történeteire jobban ráillene az „Egy különc srác feljegyzései” cím, mint a jogos tulajdonosára.
Nagyon szeretem ezeket a köteteket, és szinte már sajnálom a srácot, amiért ennyire „nyomi”. Ugyan ez a kötet már valóban nem volt annyira vicces, mint a tinikoriak, én ugyanolyan jól szórakoztam. Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire bugyuta ez a srác, és még mellé szerencsétlen is. Bár talán ez utóbbi nem véletlen. Rendkívül egyszerű, ostoba, és naiv, de tény, hogy a családja is egy katasztrófa.
Gonosz módon csak nevetek rajta, de az biztos, hogy az életben a falra másznék a sráctól… :D

>!
KillerCat
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Fél csillagot levonok,de csak azért,mert nagyon rövid a könyv :-) A szokásos Mole a maga csacskaságaival.

>!
altagi P
Sue Townsend: Adrian Mole és a kis kétéltűek

Mindig is úgy gondoltam erre a sorozatra, mint egy hiánypótlásra fiúknak, akiknek Verne már „so last year”. Zsengébb koromban nem is jutottam tovább az első 2 kötetnél, most, vén fejjel fogom pótolni.
Teljesen kikapcsol a könyv, tényleg lehet röpke egy-másfél órára, ameddig tart, csak Adrian ragyás arcára, és sikeres/ sikertelen önmegvalósítási kísérleteire figyelni.
Ez a rész kevésbé naplós, mint az előző kettő, de én ezt nemigen bántam, jobban tetszett így.
Adrian irodalmi tévelygései azt hiszem, csúcsra lettek járatva, és bőségesen van ebben valami szarkazmus, én úgy érzem.
Biztosan folytatom a sorozat olvasását. :)


Népszerű idézetek

>!
Róka P

Leültem egy sziklára, melyen valaha Wordsworth üldögélt, és belereszkettem a gondolatba, hogy amit most a farmernadrágom érint, azt valaha az ő pamutpantallója érintette. Valami kölyök ráfirkálta a sziklára: „Mi a túró volt ezzel a Vörsvörccel?” Egy másik, műveltebb emberre valló kéz ezt véste alá: „Te agyalágyult vandál, hogyan merészeled tönkretenni azt az értékes sziklát, amely évmilliók óta itt áll? Ha a kezembe kapnálak, kikalapálnám belőled a lelket. Egy geológus.” Valaki más pedig ezt írta oda: „Inkább engem kalapálj. Egy mazochista.”

1985. szeptember (37. oldal)

Kapcsolódó szócikkek: geológus
>!
kristina_b

Tökéletesen vettem a kanyart. A tizenötödik kísérlet után. Megkérdeztem Vanessát, most már közel vagyok-e a vizsgaérettséghez? Azt kérdezte: – Milyen közel van a Jupiter a Földhöz? – Nem is tudtam, hogy érdeklődik a csillagászat iránt.

>!
Csi P

Tudván, hogy szűz utazó vagyok, Mr. Braithwaite hozott egy útlevél-kérelmező űrlapot,melyet felügyelete alatt gondosan kitöltöttem. Csak egy hibát vétettem. Abba a rubrikába, hogy „neme”, azt írtam: „de igen”.

40. oldal

>!
Csi P

MOLE-LÁNGOS
Hozzávalók :
4 uncia liszt vagy megfelelője a metrikus rendszerben,
2 uncia vaj vagy megfelelője a metrikus rendszerben,
2 uncia cukor vagy megfelelője a metrikus rendszerben,
1 tojás (a tojás metrikusan is tojás)

55. oldal

>!
Etike MP

Megkérdeztem egy lovas rendőrt, otthon van-e Sarah. Azt felelte: – Igen, odabent van, éppen zsebkendőt lobogtatni tanul az anyakirálynőtől. – Megkérdeztem, bevinne-e neki egy üzenetet, de ekkor elárasztotta egy kocsirakomány izgékony japán turista, akik elkezdték a lovát méricskélni, és följegyezték az adatokat. Nem kérdéses, hogy le fogják másolni, és elárasztják a világot olcsó rendőrlovakkal.

>!
Blissenobiarella

[…] Talán biszexuális vagyok? Lehet, hogy eljön a pillanat, amikor a Marks and Spencer női fehérnemű osztályán fogom bevásárolni az alsóruhámat?

Október 15. Vasárnap

Mekkorát röhögtem a tegnap esti bejegyzésen! Képtelen volnék női fehérneműt hordani. Egyszerűen lehetetlen rendesen kivasalni a csipkék, fodrok, cicomák miatt.

Adrian Mole és a kétéltűek, 1989. Október 14. - 15. (119. oldal, Gabo, 2002)

>!
Blissenobiarella

Sarah Ferguson, te drága!
Ne légy András felesége,
hiszen látod: ó a lába!
Légy az enyém, jöjj Leicesterbe!
Minek neked kastély, vár-lak?
Fogj egy taxit, szökj meg tőlük;
én a sztráda végén várlak.
Hogyha eljössz, bemutatlak
szüleimnek s a kutyának.

A Sarah Ferguson-ügy, 1986. július 17. Csütörtök (61. oldal, Gabo, 2002)

1 hozzászólás
>!
Ronnie

(…) engem pedig Mr Braithwaite vitt magával, hogy útlevélfényképet csináljunk egy automatában. Útközben az autóban az arckifejezésemet próbálgattam. Azt akartam, hogy a fénykép az igazi Adrian Mole-t mutassa, a melegszívű és okos, ugyanakkor titokzatos és egy árnyalat érzékiséget sugárzó férfit. A fénykép végül is csalódást okozott. Pattanásos kamaszt ábrázolt, kinek dülledő szeméből egy árnyalatnyi elmebaj sugárzik.

40. oldal

>!
Ronnie

Úgy határoztam, hogy abbahagyom a naplóírást. Minek ennyi nyomorúságot rögzíteni? Mi értelme?

137. oldal

>!
Blissenobiarella

Anya lejött, és a cigarettafüst mögül azt kérdezte:
– Mi történt az arcoddal?
Halkan, ám páratlan méltósággal válaszoltam: – A legsötétebb kétségbeesésbe zuhantam, anya.
– Miért, megint előjött az aranyered? – köhögte.
Míg elhagytam a konyhát, szánakozva csóváltam a fejem, miközben így szóltam sotto voce: – Uram, könyörülj a nyárspolgárokon, kikkel kénytelen vagyok egy fedél alatt élni, mert nem tudják, hogy mit beszélnek.
Apa meghallotta, és azt mondta: – Most meg az a rohadt vallás, mi?

A Sarah Ferguson-ügy, 1986. július 23. Szerda (65. oldal, Gabo, 2002)


A sorozat következő kötete

Adrian Mole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: A részeg erdő
Gerald Durrell: Szamártolvajok
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Joss Stirling: Storm és Stone
David Almond: Skellig
Clive Barker: Abarat – Varázsórák, véres éjek
Paul Stewart – Chris Riddell: Vigyázat, sárkányveszély!
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Peter Marshall: Tombol a hold