Adrian ​Mole elveszett naplói (Adrian Mole 7.) 46 csillagozás

1999-2001
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Adrian Mole már majdnem középkorú, annyi idős, mint „Jézus, amikor megölték”(33). Apja a nyelvtani kihívásokkal küzdő Glenn-nek, és annak a Williamnek, aki a „Kanostó” nevű óvszerrel próbál hozzájárulni az óvodai légballonprojekt sikeréhez. Adrian szingli szülő. Se veled , se nélküled kapcsolatot tart fent Pamela Malacc-cal, a városi önkormányzat
munkatársával. De vajon segít-e Ms. Malacc Adriannek elköltözni a rossz hírű Gaitskell lakótelepről, mielőtt a kis William beáll a Hasfelmetsző Jack rajongói klubba?

Adrian aktuális félelmei: az elpusztíthatatlan hajtetvek; a marcangoló féltékenység, amikor tökéletes féltestvére, Brett váratlanul kopogtat az ajtaján; a Nyilasok című rádiósorozat erkölcsi hanyatlása; két pszichológusához való kötődése; a cukorkafüggősége; egy kisebb földrengés Leicesterben, és talán a legfontosabb: az új évezred hajnala.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
GABO, Budapest, 2011
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636893743 · Fordította: Kövesdi Miklós Gábor

Enciklopédia 6


Kedvencelte 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

Cukormalac>!
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

„Az ideális partner neurózistól mentes, nem dohányzó, gyermektelen, gyönyörű nő, aki szereti az irodalmat, szeret Eddie Stobart teherautókat számolni, és imádja a házimunkát. Túl nagy kérés egy kis boldogság?”

Nagyon érezhető, hogy minden bizonnyal rajongói nyomásra, meglepő módon a későbbi események számbavételét követően született meg ez a „hiányzó éveket” felvázoló kötet. (Nyugodtan el is maradhatott volna, már elnézést.) Az általam olyannyira szeretett brit humor persze most is ül, de Adrian barátunk sajnos úgy lesz egyre elviselhetetlenebb, ahogy öregszik. A legnagyobb baj nem is az ellenállhatatlan poénok feltűnő hiánya – jut ezekből tíz-húsz oldalanként egy-két igazán csattanós, de a legtöbbjük így is erőltetett –, hanem az úgymond laposság, felszínesség, önismétlés. Ami tizenéve még vicces volt, az most inkább túlzó és visszatetsző, persze tudom, hogy nem kell komolyan venni (lehet egyáltalán?), de egyes dolgoktól inkább a szemöldökömet húzkodtam, semmint a számat emeltem mosolyra.

A fordítás viszont remek, hűen követi Békés Pál szellemiségét és szellemességét, de ez sem menti meg attól, hogy egyszerű bőrlenyúzásnak érezzem, viszont cserébe jó szellősen lett szedve, csak a tördelés pokoli, rettentően csapongó – és azért ez is jelentősen ront az élményen. (Még hátra van két kötet, de hiába állnak ott a polcon, egyelőre várok velük, most kicsit csalódtam Mole komában.)

>!
GABO, Budapest, 2011
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636893743 · Fordította: Kövesdi Miklós Gábor
Boglinc P>!
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Az első Mole kötet, ami annyira nem jött be.

Igazából elég nehezen rázódtam bele, lévén az 5. és 6. kötet közötti eseményeket kapjuk, így némileg vissza kellett utaznom az időben és még így sem értek pár dolgot. Igazából jobban megkavart csak, mintha nem olvasom.

Adrian hozza a szokásos balfék formáját. Még mindig csak siránkozik, a szerelmi élete katasztrófa, még mindig csak és kizárólag rossz döntéseket hoz, és még mindig okosabb nála az alig 14 éves fia. Hihetetlen… Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy képes ennyi őrült nőt összeszedni? Nem is létezik ennyi dinka, mint amit ő maga köré gyűjt. :D Szokásos Adrian, bár poén most kevesebb jutott.

Rövidsége ellenére lassan haladtam vele, és ez valószínűleg nem csak a kellemes tavaszi időnek köszönhető, hanem talán annak is, hogy besokalltam egy kicsit az ipsétől. Azt hiszem az utolsó kötet előtt tartok egy kis szünetet…

>!
GABO, Budapest, 2011
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636893743 · Fordította: Kövesdi Miklós Gábor
AeS P>!
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Ebben a részben a szokottnál is több a brit belpolitikai utalás, amit én egyrészt nem értek, másrészt sosem érdekelt különösebben (bár vicces, hogy Boris Johnsonról is ír egyszer), és emiatt nagyon sok poén élvezhetetlen volt.
Brett Mole viszont zseniális. Bocs, Adrian.

Timberwolfes>!
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Ez a könyv csak egy bőrlehúzás volt. Persze Adrian Adrian maradt és kapunk egy kis betekintést mi történt vele a hosszú időszakban ami a Cappucinos könyv és a Tömegpusztító fegyverekközött történt vele. Igazából semmi, vagyis mindig ugyanaz mint korábban. Adrian utólag se lett publikáló sikeres író és most se boldogul a családjával. Srácai sokszor komolyabbak mint ő maga és persze a szerelmi élete és kész katasztrófa. A sorozat része, néha mosolyogtató de azért én csak szimpla bőrlehúzásnak érzem.

Dittta87 P>!
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Még a sorozat első pár kötete tetszett, de ahogy haladtam, egyre kevésbé élveztem. Ez a kötet pluszban nekem felesleges volt, az 5-6. rész kiegészítése. Nekem nem volt se humoros, se szórakoztató. Adrian hülyesége és szerencsétlenkedése egyre idegesítőbb és abszurdabb.

Fanni_Dorottya>!
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Eddig ez a rész tetszik a legjobban (vagy csak végre valahára hozzászoktam Adrian humorához). Többször is hangosan felnevettem, hosszú idő óta először (mármint könyv hatására).

Róka P>!
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Jobban tetszett, mint vártam, korábban olvastam már, és úgy emlékeztem, nem olyan jó. Zseniális ez is, főleg, ahogy az írónő beleírta magát a történetbe. Kicsit ugyan megkavarja az embert, hogy időben ez előbb van, mint az előző kötet.

Van az a hasonlat a balesetekkel, hogy hiába szörnyű a látvány, mégsem tudsz nem odanézni. Azt hiszem, ez Adrian életére is igaz: katasztrofális, mégsem tud az ember nem odanézni…

Basset>!
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Ez 7-jére is ugyanolyan. Persze senki nem várja el tőle, hogy változzon. Még én sem.
Nem nagyon tudom, mi volt ez a regény, miért nem folytatta a rendes életpályát, miért kellett visszatekerni az agyam, hiszen semmi többletinformációt nem adott. Ez –, értelmezésem szerint – a Cappuccino évek és a Tömegfegyverek közti időszak, de nem tudtuk meg pl., hogy spoiler.
Tele van megint ismétlésekkel, mintha nem tudna már újat mutatni az író: rengeteg politikai duma, aminek a felét se értem, Adrian gusztustalanabbnál is gusztustalanabb szülei („hánynom kell” az anyjától), idegesítő idétlenségek (miért dől be ennyi év után is az április 1-i szívatásoknak???). Volt egy-két jobb pillanat (levelezés Hamish-sel, Pandora szívatása), de nem kompenzálta a szánalmas pillanatokat. Az író egyébként behozta magát is a képbe, ami kecsegtetett némi izgalommal, de igazából nem dolgozta ki, így kvázi fölösleges volt.
Hála Istennek, már csak egy rész van…


Népszerű idézetek

Etike P>!

– Minek aggódsz valamiért, apa, ami még meg se történt?

8 hozzászólás
Eszter01>!

– Nem tudunk egymással élni – mondta apám szégyenlősen –, de egymás nélkül sem, fiam.
Mire William azt mondta a gyerekek brutális őszinteségével:
– Akkor mindkettőtöknek meg kell halnotok.

július 21.

Eszter01>!

Dr. Ng Prozacot és aromaterápiás kezelést írt fel. Azt mondta, a stressztől van. Meséltem neki boldogtalan gyermekkoromról. Nagyon megértően viselkedett. Anyám persze hevesen tiltakozott:
– Nagyon is boldog kisfiú volt! – bizonygatta az orvosnak. – Egészen addig, amíg idősebb korában elkezdte olvasni Dosztojevszkit meg azt a rohadt Kafkát!

október 20.

Eszter01>!

Pamela megjegyezte, hogy már alig vannak pattanások a hátamon, aztán kikapcsolta az olvasólámpát, és kezdetét vette a szeretkezés. A problémák akkor kezdődtek, amikor azt kérte, hogy a biztonság kedvéért használjak egyszerre két óvszert egymáson. Isten a tanúm, próbáltam, de mire az elsőt felszuszakoltam, a második eltűnt az ágyban.
A következő gond akkor jött, amikor Glenn átkiabált a válaszfalon:
– Az Isten szerelmére, apa, siess má' kicsit, ess má' túl rajta!
Erre Pamela visszagurult az ágy szélére, ahol merev végtagokkal és összeszorított fogakkal feküdt. Hogy megpróbáljam ellazítani, apám kórházi fertőzéséről beszéltem neki, de erre sírva fakadt. Mondhattam bármit, nem hagyta abba.

január 8.

Boglinc P>!

Míg a mosógépre vártam, átkereszteltem Lucifert Péternek. Elképesztő, mennyire más lett ettől a hangnem. Most olyan, mint egy gyerekkönyv. Lehet, hogy alcímet adok neki: Egy tanyasi allegória. Vigyázz, Harry Potter! Jön Peti malac!

ArcKarc P>!

Ui.: Felhagytam a dohányzással. Túl macerás oxigénmaszkban cigizni.

Róka P>!

Kaptam időpontot személyre szóló lakhatási tanácsadómtól, Ms. Malacctól. Istenem, miért nem élnek ezek a vicces nevű emberek a névváltoztatás jogával?

39. oldal

Róka P>!

Úgy tervezem, hogy Párizsba viszem Glennt a születésnapjára. […] Alig várom, hogy megmutassam neki a Louvre-t. Szerencsés fiú, én 26 voltam, amikor meggyőződhettem arról, hogy nem éri meg végig állni a sort a Mona Lisa előtt.

Január 28. (2001)

Blissenobiarella>!

Szerelmes vagyok? A munkahelyén felhívtam a legjobb barátomat, Nigelt, aki átfaxolt egy kérdőívet. A kérdéseknek csak egy része volt releváns. Nigel szerint ha legalább négy kérdésre igennel válaszolok, határozottan szerelmes vagyok. A lap aljára firkantotta, hogy a teszt meleg férfiaknak készült, de talán heteróknál is működik.

1. Egyfolytában csak rá gondolsz?
2. Legyantáztad a mellkasodat?
3. Napi négynél többször hívod telefonon?
4. Felhagytál a szaunalátogatással?
5. Félsz megváltoztatni a frizurád, hátha nem tetszene neki?
6. Elcsépelt verseket írsz a természetről?

2000. március 29. szerda

Zazka>!

Előre felkészítettem Williamet, hogy lesz ott egy láda, amelyet koporsónak hívnak, és ebben lesz Mrs Wormington holtan. Úgy tűnt, elfogadja ezt a tényt, de amikor a koporsót elkezdték leereszteni a sírba, a fiam felkiáltott:
– Most már jobb lesz, ha kijön, Mrs Wormington!
Később otthon azt mondta, azt hitte, a halottak életre kelnek, mint Kenny a South Parkban.

106


A sorozat következő kötete

Adrian Mole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Roy Hattersley: Buster naplója
Ciaran Murtagh: A Nagy ugrás
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Andy Weir: A marsi
Hendrik Groen: Amíg élünk
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Jeff Kinney: A nagy kiruccanás
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Molnár T. Eszter: Stand up!
Rachel Renée Russell: Szívzűrök