Adrian ​Mole elveszett naplói (Adrian Mole 7.) 32 csillagozás

1999-2001
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Adrian Mole már majdnem középkorú, annyi idős, mint „Jézus, amikor megölték”(33). Apja a nyelvtani kihívásokkal küzdő Glenn-nek, és annak a Williamnek, aki a „Kanostó” nevű óvszerrel próbál hozzájárulni az óvodai légballonprojekt sikeréhez. Adrien szingli szülő. Se veled , se nélküled kapcsolatot tart fent Pamela Malacc-cal, a városi önkormányzat
munkatársával. De vajon segít-e Ms. Malacc Adriannek elköltözni a rossz hírű Gaitskell lakótelepről, mielőtt a kis William beáll a Hasfelmetsző Jack rajongói klubba?

Adrian aktuális félelmei: az elpusztíthatatlan hajtetvek; a marcangoló féltékenység, amikor tökéletes féltestvére, Brett váratlanul kopogtat az ajtaján; a Nyilasok című rádiósorozat erkölcsi hanyatlása; két pszichológusához való kötődése; a cukorkafüggősége; egy kisebb földrengés Leicesterben, és talán a legfontosabb: az új évezred hajnala.

Eredeti mű: Sue Townsend: The Lost Diaries of Adrian Mole, 1999–2001

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
GABO, Budapest, 2011
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636893743 · Fordította: Kövesdi Miklós Gábor

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

>!
Boglinc P
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Az első Mole kötet, ami annyira nem jött be.

Igazából elég nehezen rázódtam bele, lévén az 5. és 6. kötet közötti eseményeket kapjuk, így némileg vissza kellett utaznom az időben és még így sem értek pár dolgot. Igazából jobban megkavart csak, mintha nem olvasom.

Adrian hozza a szokásos balfék formáját. Még mindig csak siránkozik, a szerelmi élete katasztrófa, még mindig csak és kizárólag rossz döntéseket hoz, és még mindig okosabb nála az alig 14 éves fia. Hihetetlen… Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy képes ennyi őrült nőt összeszedni? Nem is létezik ennyi dinka, mint amit ő maga köré gyűjt. :D Szokásos Adrian, bár poén most kevesebb jutott.

Rövidsége ellenére lassan haladtam vele, és ez valószínűleg nem csak a kellemes tavaszi időnek köszönhető, hanem talán annak is, hogy besokalltam egy kicsit az ipsétől. Azt hiszem az utolsó kötet előtt tartok egy kis szünetet…

>!
GABO, Budapest, 2011
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636893743 · Fordította: Kövesdi Miklós Gábor
>!
Timberwolfes
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Ez a könyv csak egy bőrlehúzás volt. Persze Adrian Adrian maradt és kapunk egy kis betekintést mi történt vele a hosszú időszakban ami a Cappucinos könyv és a Tömegpusztító fegyverekközött történt vele. Igazából semmi, vagyis mindig ugyanaz mint korábban. Adrian utólag se lett publikáló sikeres író és most se boldogul a családjával. Srácai sokszor komolyabbak mint ő maga és persze a szerelmi élete és kész katasztrófa. A sorozat része, néha mosolyogtató de azért én csak szimpla bőrlehúzásnak érzem.

>!
Fanni_Dorottya
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Eddig ez a rész tetszik a legjobban (vagy csak végre valahára hozzászoktam Adrian humorához). Többször is hangosan felnevettem, hosszú idő óta először (mármint könyv hatására).

>!
Róka P
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Jobban tetszett, mint vártam, korábban olvastam már, és úgy emlékeztem, nem olyan jó. Zseniális ez is, főleg, ahogy az írónő beleírta magát a történetbe. Kicsit ugyan megkavarja az embert, hogy időben ez előbb van, mint az előző kötet.

Van az a hasonlat a balesetekkel, hogy hiába szörnyű a látvány, mégsem tudsz nem odanézni. Azt hiszem, ez Adrian életére is igaz: katasztrofális, mégsem tud az ember nem odanézni…

>!
Basset
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Ez 7-jére is ugyanolyan. Persze senki nem várja el tőle, hogy változzon. Még én sem.
Nem nagyon tudom, mi volt ez a regény, miért nem folytatta a rendes életpályát, miért kellett visszatekerni az agyam, hiszen semmi többletinformációt nem adott. Ez –, értelmezésem szerint – a Cappuccino évek és a Tömegfegyverek közti időszak, de nem tudtuk meg pl., hogy spoiler.
Tele van megint ismétlésekkel, mintha nem tudna már újat mutatni az író: rengeteg politikai duma, aminek a felét se értem, Adrian gusztustalanabbnál is gusztustalanabb szülei („hánynom kell” az anyjától), idegesítő idétlenségek (miért dől be ennyi év után is az április 1-i szívatásoknak???). Volt egy-két jobb pillanat (levelezés Hamish-sel, Pandora szívatása), de nem kompenzálta a szánalmas pillanatokat. Az író egyébként behozta magát is a képbe, ami kecsegtetett némi izgalommal, de igazából nem dolgozta ki, így kvázi fölösleges volt.
Hála Istennek, már csak egy rész van…

>!
Aurorblade
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

A tömegpusztító fegyverekben nem tudtam mi volt az a megnevezhetetlen megkönnyebbülés, amit éreztem olvasás közben. Most már tudom: abban a kötetben nem voltak Adrian írásaiból származó részletek! Mikor az először szembesültem azzal, hogy itt ismét boldogítanak, azt hittem síró/röhögő görcsöt fogok kapni. De azt hiszem egyre erősebb a szervezetem, és az idegeimet is megedzettem, szóval ez a tragédia elmaradt.

És most kellett arra is rájönnöm, hogy az előző könyvben (A tömegpusztító fegyverekben) Nigel személye felüdítő volt. Ő volt az egyetlen „normális” ember, akinek személyisége – azt hiszem – nem mutatott semmi abnormalitást annak ellenére, hogy vak is és meleg is. Őt most nagyon hiányoltam.

Majdnem elfelejtettem: ami pedig megfogott az, ahogyan az írónő beemeli a valóságba, és magát is beleviszi a történetbe.

>!
Buszoslány
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Még régebben olvastam és emlékszem hogy nekem nem tetszett. Voltak benne jó poénok de nekem nem nyerte el a tetszésemet.

>!
Victorious
Sue Townsend: Adrian Mole elveszett naplói

Direkt kihagytam a 6. részt,hisz történet ügyileg ez van előbb. Nem volt rossz rész,de nem okozott maradandót.


Népszerű idézetek

>!
Etike MP

– Minek aggódsz valamiért, apa, ami még meg se történt?

6 hozzászólás
>!
Eszter01 P

– Nem tudunk egymással élni – mondta apám szégyenlősen –, de egymás nélkül sem, fiam.
Mire William azt mondta a gyerekek brutális őszinteségével:
– Akkor mindkettőtöknek meg kell halnotok.

július 21.

>!
Eszter01 P

Dr. Ng Prozacot és aromaterápiás kezelést írt fel. Azt mondta, a stressztől van. Meséltem neki boldogtalan gyermekkoromról. Nagyon megértően viselkedett. Anyám persze hevesen tiltakozott:
– Nagyon is boldog kisfiú volt! – bizonygatta az orvosnak. – Egészen addig, amíg idősebb korában elkezdte olvasni Dosztojevszkit meg azt a rohadt Kafkát!

október 20.

>!
Eszter01 P

Pamela megjegyezte, hogy már alig vannak pattanások a hátamon, aztán kikapcsolta az olvasólámpát, és kezdetét vette a szeretkezés. A problémák akkor kezdődtek, amikor azt kérte, hogy a biztonság kedvéért használjak egyszerre két óvszert egymáson. Isten a tanúm, próbáltam, de mire az elsőt felszuszakoltam, a második eltűnt az ágyban.
A következő gond akkor jött, amikor Glenn átkiabált a válaszfalon:
– Az Isten szerelmére, apa, siess má' kicsit, ess má' túl rajta!
Erre Pamela visszagurult az ágy szélére, ahol merev végtagokkal és összeszorított fogakkal feküdt. Hogy megpróbáljam ellazítani, apám kórházi fertőzéséről beszéltem neki, de erre sírva fakadt. Mondhattam bármit, nem hagyta abba.

január 8.

>!
Boglinc P

Míg a mosógépre vártam, átkereszteltem Lucifert Péternek. Elképesztő, mennyire más lett ettől a hangnem. Most olyan, mint egy gyerekkönyv. Lehet, hogy alcímet adok neki: Egy tanyasi allegória. Vigyázz, Harry Potter! Jön Peti malac!

>!
Aurorblade

Ui.: Felhagytam a dohányzással. Túl macerás oxigénmaszkban cigizni.

>!
Róka P

Emlékszel, milyen érzelmi állapotban voltál, amikor kijöttünk a multiplexből a Leonardo DiCaprio-fanklub Titanic-vetítése után [Adrian]? Először láttam felnőtt embert sírni.

Május 20. (2000)

Kapcsolódó szócikkek: Leonardo DiCaprio · Titanic
>!
Róka P

Úgy tervezem, hogy Párizsba viszem Glennt a születésnapjára. (…) Alig várom, hogy megmutassam neki a Louvre-t. Szerencsés fiú, én 26 voltam, amikor meggyőződhettem arról, hogy nem éri meg végig állni a sort a Mona Lisa előtt.

Január 28. (2001)

>!
Eszter01 P

Csodálatos keble pihegett, káprázatos, neccharisnyás lábait szétnyitotta, majd keresztbetette, miközben a konyhaasztalomon ülve a padlólapra hamuzott. Elképesztően megkívántam.
Ideje szexpartnert keresnem. Az ideális partner neurózistól mentes, nem dohányzó, gyermektelen, gyönyörű nő, aki szereti az irodalmat, szeret Eddie Stobart teherautókat számolni, és imádja a házimunkát. Túl nagy kérés egy kis boldogság?

szeptember 5.

>!
Zazka

Előre felkészítettem Williamet, hogy lesz ott egy láda, amelyet koporsónak hívnak, és ebben lesz Mrs Wormington holtan. Úgy tűnt, elfogadja ezt a tényt, de amikor a koporsót elkezdték leereszteni a sírba, a fiam felkiáltott:
– Most már jobb lesz, ha kijön, Mrs Wormington!
Később otthon azt mondta, azt hitte, a halottak életre kelnek, mint Kenny a South Parkban.

106


A sorozat következő kötete

Adrian Mole sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Peter Mayle: Egy év Provence-ban
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
Jeff Kinney: Egy ropi naplója – Négy fal között
Rachel Renée Russell: Szerepcsere
Rachel Renée Russell: A szekrény hőse
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Elveszett emlékek
Andy Weir: A marsi