A ​nő, aki egy évig ágyban maradt 50 csillagozás

Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

Aznap, amikor ikergyerekei egyetemisták lesznek és elköltöznek hazulról, Eva befekszik az ágyába, és föl se kel.
Tizenhét éve szeretné azt kiáltani a világnak: – Állj! Ki akarok szállni! – Most végre itt a lehetőség. Férje, Brian, a csillagász, aki a barátnőjével sem érzi jól magát, kiborul. Ki főz most neki vacsorát? Eva csak magára akarja irányítania figyelmet, panaszolja. Ám Eva dacos viselkedésének híre megy. Rajongók hada gyülekezik a ház előtt abban a hiszemben, hogy Eva akciója tiltakozás.
Ő eközben teát, pirítóst és váratlan együttérzést kap Alexandertől, a furgonos új jóbaráttól, s ebben a különös, de vigasztaló helyzetben nagyon-nagyon másképp kezdi szemlélni önmagát és a világot…

Eredeti mű: Sue Townsend: The Woman Who Went to Bed for a Year

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
GABO, Budapest, 2014
392 oldal · ISBN: 9789636897956 · Fordította: Nemes Anna

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

J. K. Rowling


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 51

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

Végre megint egy olyan könyv, ami annyira tetszett, hogy alig vártam már, hogy mikor olvashatom tovább. Keserédes, néha hangosan röhögsz, néha összeszorul a torkod, és mélyen elgondolkodsz. Hatalmas szatíra, rettentő fontos kérdésekről, zseniálisan szórakoztatóan.

12 hozzászólás
>!
ppeva P
Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

Nehéz erről a könyvről értékelést írni, mert pocsék egy könyv, mégis van benne valami. Az alapötlet tetszett, azt hiszem, nem véletlenül. Ismerős érzés volt visszaemlékezni, és ez a megoldás akár nekem is eszembe juthatott volna, mikor végtelenül kifacsarva, kihasználva és minden problémával egyedül hagyva éreztem magam: tényleg, mi lenne ha beteget vagy tehetetlent jelentenék? De az alapötlet kibontása során folyton újabb és újabb kabaréba illő jelenet és szereplő következett, egyre több kigúnyolni valót húzott elő a zsákból, és lassan értelmetlenné vált az egész. Értettem, miért maradt Eva az ágyban. Értettem (hajajj!), miért lett elege a családjából. De a továbbiakat nem értettem, nem sikerült megértetni velem.
Voltak a könyvnek igen jelentős pillanatai – az a rész, például, ahol Eva felvázolja sajátosan életidegen és annyira férfiként viselkedő férjének, hogy is néz ki egy karácsonyra való felkészülés. A végén a férj elkínzottan felkiált: Uramisten, hogyan tud egyáltalán megjegyezni ennyi mindent egy ember?! Igen, tényleg ez van, hogy a lenézett női és háziasszonyi feladatok csak akkor kezdenek el bonyolultnak és nehéznek látszani a férfiak számára, ha maguk szembesülnek vele. Nem egy-egy részletével – ld. rendes férj, aki segít –, hanem mindennel. Logisztikával és faltól-falig megcsinálással egyaránt.
Oké, Eva férje, családja szembesült. Eva tulajdonképpen pótolhatatlan (vagy mégse?!), szép és aranyos (vagy mégse?!). És akkor? Hogyan tovább? Kell még tovább ágyban maradni, vagy csak egyszerűen nem tudja, mi a fenének is hagyna fel az ágyban maradással? Vagy az írónő nem tudja, hogyan, milyen grandiózus fordulattal bányássza ki végre az ágyból? Van még millió ötlete (médiaszereplés, őrült fan-ek, autisztikus és egyre őrültebb tinédzser gyerekek, szerencsétlen kínai szülők, valószínűtlenül őrült Poppy, hősszerelmes Alexander, anyós-meny és anya-lánya viták, férj-szerető, majd férj-újszerető viszony, rendőr, színes bőrűek, családon belüli erőszak, sok vicc, gag és szatíra, stb. stb. stb.), amit mind-mind nem tud kihagyni, és addig persze muszáj szegény főhősnőt ágyban marasztalni.
Az alapmagyarázat – Eva gondolkozik – jó is lenne, de amiket gondolkozás címén az írónő felsorol, azokért igazán nem volt érdemes kivonni magát a forgalomból. Ha valakinek ennyi ideje van és ilyen kevés értelmes jut eszébe, nem lenne érdemesebb inkább csinálnia valamit? És ha már nem jut eszébe semmi, és nem is akar felkelni, MIÉRT NEM OLVAS??!! (Az egyetlen értelmes ok számomra arra, hogy visszavonuljak a világtól az ágyamba, az lenne, hogy olvashassak napi 24 órát…)
Tény, hogy örültem, mikor vége lett a könyvnek, de néhány jelenet, néhány mondás megmaradt bennem. És most már legalább (talán) biztos vagyok benne, hogy nem szeretnék ágyban maradni egy évig, menekülésként. A menekülésnek, a megoldásnak más, sokkal értelmesebb megoldásai lehetnek (azok persze sokkal kevésbé viccesek, és sokkal kevésbé alkalmasak szatirikus feldolgozásra).
Ez is olyan könyv, ahol a kevesebb sokkal több lett volna. Közel 400 oldal helyett mondjuk 200. Vagy inkább egy hosszabb novella.

2 hozzászólás
>!
Bur3sz
Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

Jókor kell ezzel a könyvvel találkozni. Nekem, úgy érzem, sikerült. Nagyon mély mondanivalót hordoz. Valós korrajz napjainkról könnyed limonádéba csomagolva. Nekem nagyon bejött.

>!
Hajnalcsillag
Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

Na, végre egy könyv, ami a többségnek nem, nekem viszont nagyon tetszett. Végig élveztem, nem vennék el belőle semmit, nem tennék hozzá semmit. Néha nagyon értettem, nagyon megértettem a szereplők sorsát, gondját, önsajnálatát, még akkor is, ha nem volt „jogos”. De, hát sok minden nem jogos, vagy nem igazságos ami velünk történik, vagy amit mi csinálunk itt a földi létünk során. Ja, és nagyon tetszik a borító is!

>!
labe
Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

nekem ez nagyon ütött …
mindenkit és mindenki nyomorúságát meg tudtam érteni ebben a sztoriban
velük sírtam, de néha muszáj volt rajtuk nevetnem…
nekem Sue Townsend ebben teljesen más volt, mint a 30 éve olvasott Adrian Mole titkos naplójában, pedig az is bejött nagyon akkor…

>!
somogyiréka
Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

Nem kicsit szomorú ez a könyv, de nem a története miatt. Az pedig enyhe túlzás, hogy vicces lenne, inkább a legsötétebb depressziós.
Igen, ismerem a háttértörténetet. Sue Townsend az Adrian Mole-könyvek ünnepelt írónője élete végére megvakul, fél vesével él, az sem az övé, és innen, ebből a helyzetből ír. Ám ez a tragikus háttér sem menti fel előttem a könyvet. Mert ez egy kellemetlen, kínos összevisszaság. Igazából olvashatatlan. És ami elszomorít az az, hogy egy egykor brillírozó elme így végzi be..Persze próbálom elképzelni (jaj, nem kéne..) ahogy a teljes sötétségből ír, dialízisre jár, a napjai meg vannak számolva.(2014-ben aztán el is hunyt), de akkor éppen emiatt sikíthatna hangosabban, sírhatna kétségbeesettebben, s mutathatná be a poklát részletesebben, ahelyett, hogy ilyen zagyvalékot hord itt össze..Mert ilyenkor az szokott lenni, jó esetben, és én mindig a legjobb esetre gyúrok..hogy ha ezt leírja az ember akkor a kín valahogy magától tűnik el. MIntha azzal, hogy kint lenne, felszárítaná a nap..
Nem tudom….próbálok megértő lenni, de nehezen megy. Szóval, inkább maradjunk az életmű korai szakaszánál, ezt meg söpörjük le a színről, nem is volt..

>!
egy_ember
Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

Lehet, hogy ehhez el kell múlni 40-nek, de én simán megértem Eva Beavert. Csakhogy Adrian Mole sokkal jobb arc volt…

1 hozzászólás
>!
zsoltika P
Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

Könnyed és szórakoztató, életkorfüggő is azért, hogy kinek tetszhet, 4/5

>!
MrBones
Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

Vicces nem volt, nekem sokkal inkább egy rémmesébe illő utazás volt a könyv olvasása.
Nagyon nem éreztem jól magam a családban, nem volt jó, az az idő, amit a szereplőkkel kellett töltenem. Voltak benne felfelé ívelő részek, amiben volt egy kis szarkazmus, sőt, Poppy alakjában 18 éves magamra ismertem, a személyiségzavaros tinédzser őrült próbálkozásaira a szeretetért, a kompenzációért. De az egész történet hangulata nagyon ijesztő volt számomra.

>!
almodozom
Sue Townsend: A nő, aki egy évig ágyban maradt

1. Még nem értem a végére, de 2. nem értem ezt a sok szidalmat. Eddig szerintem ez egy jó könyv. A szerző eljátssza, mi lenne, ha hirtelen leesnének az emberekről az álarcok és ott állna előttünk a család meg a szomszédság a maga valójában, és pont azt csinálnák, amit gondolnak. spoiler A fennmaradó kérdések kicsit olyanok, mint a Felnőtt Kötődési Kérdőív: „Van-e valaki, aki enni adna Önnek, ha nem képes ellátni magát?”


Népszerű idézetek

>!
Bur3sz

A könyvnek az kell, hogy olvassák. Hogy forgassák a lapjait.

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
1 hozzászólás
>!
Bur3sz

Az apróságokkal kell törődni, Mrs. Brown-Bird. Az élet nagy dolgain nem tudunk változtatni.

95. oldal

2 hozzászólás
>!
Gabo

A jóság azt jelenti – mondta Venus –, hogy szépet hazudunk, nehogy megbántsuk az embereket az igazmondással.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jóság
>!
Hajnalcsillag

Nehéz az élet ahhoz, hogy egyedül járja végig az ember.

389. oldal

>!
Hajnalcsillag

Tudod, hogy még nem is köszöntünk egymásnak?
– Nekem nem kell, hogy köszönj, mindig velem vagy. Sose mész el.

285. oldal

>!
[névtelen]

Sandy sose volt magányos, mindig akadt egy sor, amibe beállhatott. Nem számított, hogy harminc évvel idősebb a körülötte lévőknél. Azt se tagadta, hogy az utolsó Harry Potter sorban félrelökött az útból egy gyereket, akivel nem volt felnőtt. A speciális, dedikált példányokból csak korlátozott mennyiséget dobtak piacra, és ezek a könyvek egyébként is túlságosan jók egy gyereknek. Sandy le volt sújtva, amikor JKR bejelentette, hogy nem lesz több HP könyv. A rajongók írásaival vigasztalódott, a MuggleNeten.

295. oldal

>!
[névtelen]

Közben odalent bejött a házba Ruby, és felsikoltott, amikor meglátta Alexandert , aki a pirítóst vajazta.
– Ne bántson – könyörgött. – Nyugdíjas vagyok, anginám van, és fáj a lábam.
– Ez szomorú – mondta Alexander. – Iszik egy teát?
– Hm, igen.

94. oldal

>!
ppeva P

    1 Guy Fawkes álarc és kalap
    10 környezetbarát lampion
    6 üveg rozé
    6 üveg fehérbor
    6 üveg vörösbor
    1 hordó Kronenbourg sör
    2 rekesz John Smith's sör
Amikor a Kronenbourgot átrakta a bevásárlókocsiból a csomagtartóba, meghúzódott a dereka.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor · sör
4 hozzászólás
>!
alaurent P

A tea nem egyszerűen forró víz és tealevél – mondta Eva. – Brian, te mindent olyan prózaivá redukálsz. Emlékszem, amikor egy éjjel azt mondtad: „Nem tudom, az emberek miért csinálnak akkora ügyet a szexből.Annyi az egész, hogy egy péniszt bedugnak egy közeli vaginába.”

97. oldal

>!
alaurent P

-… Mi a véleménye a vízbeugrásról?
– Rossz. Van egy Virginia Woolf barátnőm – hazudta Eva –, aki telerakta a zsebeit kövekkel, és begyalogolt a tengerbe.

241. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Virginia Woolf

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

James Herriot: Minden élő az ég alatt
James Bowen: Bob, az utcamacska
Anthony Ryan: A vér éneke
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Gerald Durrell: Istenek kertje
Martina Cole: A madám
Joe Abercrombie: Miután felkötötték őket
Brian W. Aldiss: Amíg világ a világ
Terry Pratchett: Fegyvertársak
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal