A ​13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója (Adrian Mole 1.) 597 csillagozás

Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

1982. január 1. Péntek Újévi elhatározásaim: 1. Hű leszek Pandorához. 2. Éjszakára beviszem a biciklit. 3. Nem olvasok fércműveket. 4. Keményen tanulok a vizsgákra, és kitűnőket szerzek. 5. Igyekszem kedvesebb lenni a kutyához. 6. Lélekben megpróbálom megbocsátani Barry Kent bűneit. 7. Használat után kimosom a fürdőkádat. 8. Nem idegeskedem a farkam méretei miatt. 9. Minden este végigcsinálom a gerincnyújtó gyakorlatokat, kihagyás nélkül. 10. Mindennap megtanulok és használok egy új szót.

Eredeti megjelenés éve: 1982

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Piknik könyvek

>!
GABO, Budapest, 2009
224 oldal · ISBN: 9789636892364 · Fordította: Békés Pál
>!
GABO, Budapest, 2004
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639237760 · Fordította: Békés Pál
>!
GABO, Budapest, 1997
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009128 · Fordította: Békés Pál

1 további kiadás


Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Adrian Mole · Pandora Braithwaite


Kedvencelte 75

Most olvassa 17

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kikiriki>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Idén most olvastam el másodszorra ezt a regényt egy iskolai verseny miatt. Mindkét alkalommal nagyon tetszett, hiszen humoros és jó kis olvasmány. Szórakoztató volt, élveztem az egészet. Megéri elolvasni! :)

AeS P>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

A legtökéletesebb kamasznapló, amit valaha olvastam!
Még gyerekkoromban találtam rá, talán voltam már annyi idős, mint Adrian, talán még nem, tucatszor olvastam az első két részt. Aztán hopp, eltelt majdnem 15 év, és még hangosabban nevetek minden során, legyen szó a királyi családról, Thatcherről, Barry Kentről vagy Bert Baxterről.
"Ébren vagyok, mert csöpög a csap,
reggelre tó lesz a csap alatt."

2019: eljött a történelmi pillanat, idén végigolvasom a teljes sorozatot. Természetesen az első résszel kezdtem, bár olvasni nem nagyon kellett, szinte fejből tudom, és egyre viccesebb, ahogy öregszem.

entropic P>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Asszem, kb. 13 és 3/4 éves lehettem, amikor először olvastam, úgyhogy már semmire se emlékeztem belőle, csak hogy tetszett.

Na, most is tetszett, egyrészt mert hangosan-vihogós (megfigyeltem, idén eddig kizárólag angol regényeken vihogtam hangosan, ami nem tudom, jelent-e valamit a humorom fejlődésével vagy visszafejlődésével vagy specializálódásával kapcsolatban, mindenesetre érdekes, mármint nekem); másrészt mert az összes létező fajta Angliáról szeretek olvasni (vidéki-Anglia; városi-Anglia; lúzer-féle-kamaszfiú-által-leírt-80-as-évekbeli-Anglia, stb.); harmadrészt mert imádom a rendes (nem YA) kamaszregényeket; negyedrészt meg mert nagyon-nagyon tetszenek Townsend – helyenként bájosan idióta – irodalmi utalásai (lásd pl. a Grace Pool nevű epizódszereplőt, aki gyújtogatásért ül börtönben), amiket 13 és 3/4 évesen vélhetően nem értettem, de szerencsére azóta eltelt tizenöt év, időközben elolvastam egy csomó más könyvet, úgyhogy most már értem őket, yeah.

2 hozzászólás
Judit_Sike P>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Kifejezetten élvezetes kis könyv volt. Gyorsan olvasható, haladós, szórakoztató, túl sok történést nem felsorakoztató, egyszerű hétvégés olvasmány.
Adrian nagyon szerethető kis fiúcska, érdekes olvasgatni a naplóját, és belelátni a gondolataiba. Én is írtam naplót, akkor, amikor 13 és 3/4 éves voltam. Most visszaköszöntek az emlékek.
Egyébként hihetetlenül humoros, vicces, és szerethető.

2 hozzászólás
Évy>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

A könyvet anyukám és nővérem ajánlására olvastam el, és szerencsére nem kellett csalódnom.

Elég őrült volt a főszereplő, hogy nem egyszer elnevessem magam olvasás közben. A valóságban szerintem nincsen sok ilyen család, hogy ennyi bolond dolgot tudjanak csinálni. Egyik esemény után jött a másik, és Adrian tolmácsolásában minden vicces volt. A humora nem egyszer szarkasztikus, és nagyon sokszor az adott helyzetekre reagál.

Az egész környék, a könyvben összes szereplő emberi volt. Nem voltak normálisak, ebben biztos vagyok, azonban nagyon életszerűek voltak. A gyerekek teljes mértékben gyerekek voltak, próbáltak felnőni, kisebb-nagyobb sikerekkel, a felnőttek néha gyerekesek voltak, pontosak olyanok voltak, mint amit el tudok képzelni a való életben is.

Összességében tetszett, szerintem mindenkitől megérdemel egy esélyt. :)

kvzs P>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Elmúltam már 13 és 3/4 éves (sőt, a duplája is régen mögöttem van), és meg kellett állapítanom, hogy kissé túlkoros vagyok ehhez a könyvhöz. Ráadásul még fiú sem vagyok, és ilyen típusú kamasz sem voltam. Ezek persze nem vonnak le semmi a könyv értékéből, csak az én élvezeti szintemből. Jó, meg vicces ugyanis ez a könyv, csak sajnos a poénok egy részén már csak fogtam a fejem és csak a maradékon kacarásztam.

chhaya P>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Vegyes érzelmeim vannak Adrian Mole-lal és naplójával kapcsolatban. A tipikus tiniproblémák olvasása nosztalgikusan elevenítette fel számos saját nyűgömet, ami akkor maga volt a véget nem érő kínhalál, a családi élettől kezdve a tanulásig és osztálytársakig… Visszatekintve viszont inkább nevetségesnek tűnnek. Adrian is a saját, kamaszokra jellemző énközpontú világának gondjai körül forog. Bár alapvetően jó gyerek, nem volt maradéktalanul szimpatikus a viselkedése, hozzáállása (hiába tudom, hogy anno én sem voltam jobb). Kár, hogy nem tizenévesen olvastam a naplóját, jobban átéreztem volna.

Paulina_Sándorné P>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Érdekes volt, azért voltak benne olyan részek, amelyekre nem igazán voltam kíváncsi Adrian-nal kapcsolatban. Egyébként tetszett, ahogy fogalmazott az írónő, vicces, néhol mosolyogtató, néhol elgondolkoztató. Adrian szülei nem semmik, szülők ők egyáltalán?! Tetszett, ahogy megismertem a mindennapjait, kaptam egy kis történelmet is. Pandora fura egy lány.

Teetee>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

2013. augusztus 11., vasárnap
Ma útban Pozsony felé újraolvastam az Adrian Mole naplóját. Eleinte azt gondoltam, hogy a fenébe lehet már ennyire kretén ez az Adrian, és hogy remélem, én nem voltam ilyen balfék 14 évesen. De lehet, hogy mindezeket csak azért gondoltam, mert a buszban rosszul voltam. Aztán átültem a vonatba, és akkor már arra gondoltam, hogy én milyen rettenetesen balfék voltam 14 évesen, hiába olvastam el ezt a könyvet, nem értettem meg a felét se. De most már szerencsére intellektuell vagyok.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

cippo I>!

Mole nagymama átjött, hogy közölje velem, múlt héten a spiritisztáknál bejelentették a világvégét. Azt mondta, tegnap mindennek véget kellett volna érnie.
Korábban is átjött volna, de a függönyeit mosta.

234. oldal, Február 2. Kedd - gyertyaszentelő (Móra, 1986)

Róka P>!

Nem tudtam megcsinálni a matekleckét. Felhívtam a lelki segélyt. Egy kedves férfi a drót túlsó végén elárulta, hogy a megoldás kilencnyolcad. Megmentett egy kétségbeesett embert.

232. oldal, Január 25. Hétfő (Móra, 1986)

1 hozzászólás
Valcsa P>!

Ma földrajz volt, egy egész órát ültem Pandora mellett. Napról napra jobban néz ki. Mondtam neki, hogy a szeme színe éppen olyan, mint a kutyáé. Azt kérdezte, milyen fajta. Megmondtam, hogy korcs.

20. oldal, Január 16. Péntek (Móra, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: Pandora Braithwaite
1 hozzászólás
Bogas P>!

Apát a tévé előtt találtam. Az Óvodatévét nézte. és a makkot utánozta, amint éppen kihajt, és tölggyé fejlődik.
A döbbenettől némán bújtam ágyba.

233. oldal, Január 29. Péntek (Móra, 1986)

esőember>!

Ma nagyot dumáltunk Mr. Dockkal. Elmagyaráztam, hogy csonka családban élő, összeférhetetlen, munkanélküli apával rendelkező, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek vagyok. Azt felelte, azt sem bánja, ha egy leszbikus, féllábú, alkoholista néger anya meg egy leprás, púpos arab törpe ivadéka vagyok, amennyiben dolgozataim csillogóan értelmesek és intelligensen szerények. Ennyit arról, miként ügyel a pásztor a nyájra!

164. oldal Szeptember 11.

hunny>!

A IV/D kirándulása a British Museumba
Reggel 7 Beszállás a buszba
7.05 Megesszük az előre csomagolt ebédet, megisszuk az üdítőt.
7.10 A busz megáll, Barry Kentnek hányni kell.
7.20 A busz megáll, Claire Nelsonnak vécére kell mennie.
7.30 A busz elhagyja az iskola felhajtóját.
7.35 A busz visszatér az iskolához Miss Fossington-Gore retiküljéért.
7.40 Megfigyelők szerint a sofőr kezd különösen viselkedni.

167. oldal (szeptember 19.)

colorstar>!

Suli. A félév első napja. Tömérdek vizsgalecke. Sose fogok megbirkózni vele. Intellektuel vagyok, de nem különösebben okos.

230. oldal, Január 18. (Móra, 1986)

colorstar>!

Anya önvédelmet tanul egy nőklubban. Ha apa rámordul, hogy leégette a pirítóst, csak odasuhint egyet a gégéjére.

235. oldal, Február 6. Szombat (Móra, 1986)

2 hozzászólás
Síontan>!

Pandora és Pandora mamája beléptek anya nőmozgalmi csoportjába. Egyetlen férfi vagy fiú sem teheti be a lábát a nappalinkba. Apa felügyelt a bölcsődére az ebédlőben. (…)
Apa szerint a nőknek otthon kéne ülni a fazék mellett. Súgva mondta, nehogy halálra karatézzák.

215-216. oldal

esőember>!

Már megint pattanásos vagyok. Szexuálisan pedig tökéletesen kielégítetlen. Biztos, hogy egy szenvedélyes szeretkezés igen jót tenne a bőrömnek.
Pandora azt mondja, néhány pattanásért nem vállalja a leányanyaság kockázatát. Kénytelen leszek visszatérni az önkielégítéshez.

242. oldal Ferbruár 22.

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Adrian Mole sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 2. – Együtt
Kerstin Gier: Zafírkék
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Jeff Kinney: Egy ropi naplója
Gerald Durrell: Madarak, vadak, rokonok
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Terry Pratchett: Télkovács
Holly Smale: A lány, akit soha senki sem vett észre
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Tim Collins: Egy vagány vámpír naplója