A ​13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója (Adrian Mole 1.) 672 csillagozás

Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

1982. január 1. Péntek Újévi elhatározásaim: 1. Hű leszek Pandorához. 2. Éjszakára beviszem a biciklit. 3. Nem olvasok fércműveket. 4. Keményen tanulok a vizsgákra, és kitűnőket szerzek. 5. Igyekszem kedvesebb lenni a kutyához. 6. Lélekben megpróbálom megbocsátani Barry Kent bűneit. 7. Használat után kimosom a fürdőkádat. 8. Nem idegeskedem a farkam méretei miatt. 9. Minden este végigcsinálom a gerincnyújtó gyakorlatokat, kihagyás nélkül. 10. Mindennap megtanulok és használok egy új szót.

Eredeti megjelenés éve: 1982

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Piknik könyvek Móra

>!
GABO, Budapest, 2009
224 oldal · ISBN: 9789636892364 · Fordította: Békés Pál
>!
GABO, Budapest, 2004
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639237760 · Fordította: Békés Pál
>!
GABO, Budapest, 1997
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009128 · Fordította: Békés Pál

2 további kiadás


Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Adrian Mole · Pandora Braithwaite


Kedvencelte 83

Most olvassa 14

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kikiriki>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Idén most olvastam el másodszorra ezt a regényt egy iskolai verseny miatt. Mindkét alkalommal nagyon tetszett, hiszen humoros és jó kis olvasmány. Szórakoztató volt, élveztem az egészet. Megéri elolvasni! :)

SignoraSchneider IP>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Ezt én még nem értékeltem?! Hát hol volt eddig?! Kamaszkorom legmeghatározóbb kamaszkori naplóregény-sorozata, de az első rész, amit szerintem számolatlanul sokszor olvastam el, és kívülről fújtam. A nővérem hagyta rám, ő is fújta. Őszintén: spoiler :D :D :D A spoiler enyhén traumatizálhat, ha mégis megnézed, én szóltam. XD Adrian jött, és amikor ment, hátrahagyta nekem a Monty Pithont*, megpecsételve ezzel az angol humor iránti olthatatlan szerelmemet… A legpoénosabb, hogy tavaly a nyolcadikos fiam osztályában nyelvtanórán egyszer Adrian Mole egy napját elemezték. Vagány! Szóval ennyit jelent egyetlen könyv(sorozat). Sajnálom, hogy Sue elment és nem találkoztunk, de talán nem is kellett volna, hiszen a könyveiben ott van ő is tagadhatatlanul. Az öt csillag nem fedi, amit ezen sorozat iránt érzek. *u*

(*Sic! Azaz lábjegyzetben így elírva szerepelt. Egyébként Monty Python.)

AeS P>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

A legtökéletesebb kamasznapló, amit valaha olvastam!
Még gyerekkoromban találtam rá, talán voltam már annyi idős, mint Adrian, talán még nem, tucatszor olvastam az első két részt. Aztán hopp, eltelt majdnem 15 év, és még hangosabban nevetek minden során, legyen szó a királyi családról, Thatcherről, Barry Kentről vagy Bert Baxterről.
„Ébren vagyok, mert csöpög a csap,
reggelre tó lesz a csap alatt.

2019: eljött a történelmi pillanat, idén végigolvasom a teljes sorozatot. Természetesen az első résszel kezdtem, bár olvasni nem nagyon kellett, szinte fejből tudom, és egyre viccesebb, ahogy öregszem.

Cukormalac>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Szeretem, ha egy könyvet nem csak megfogok és elolvasok, esetleg kedvencelek is, mint ebben az esetben, hanem valamiféle különleges, bensőséges viszonyom is kialakul vele – szóval, jó ha sztori is társul az adott olvasnivalóhoz, mert akkor garantáltan emlékezni fogok rá, jó sokáig. Így történt Adrian Mole kalandjaival is – szegény srác hányattatásainak első négy kötetét egészen konkrétan egy padra hajítva találtam meg péntek délután, hazafelé és talán mondanom sem kell: gondolkodás nélkül vágtam be az amúgy tök jó állapotban lévő könyveket a táskámba, mert egyrészt nagyon felkeltette érdeklődésemet mindegyik cím, másrészt imádom az ilyen kalandokat.

Semmit nem tudtam a sorozatról, valahogy a megfilmesítés is kimaradt, de már ezt a nyitó kötetet is annyira imádtam, hogy más szavak hirtelen nem is jutnak eszembe. Nyilván van az érzésben egy kicsi a kalandos oldalból, az ismeretlenségből (majd az abból fakadó csodás felismerésből) is, de basszus, gyerekek, ez valami eszméletlenül jó volt. Amúgy is imádom a brit dolgokat, de ami ennyire brit, azért csak és kizárólag rajongani tudok. Szóval, ha szembejön veletek az utcán néhány elhagyott, kidobott (további opciók szabadon választhatóak) könyv, ami esetleg még valamilyen szinten meg is tetszik, ne habozzatok felkapni és beleugrani – lehet, hogy egy fantasztikus élménnyel lesztek gazdagabbak! (Békés Pál fordítása zseniális, amúgy is bírom a palit – már bocsánat, nem direkt volt –, de itt is brillírozik.)

Csak azt az egyet sajnálom, hogy a folytatások közül párat nem sikerült felhajtani, de nem is érdekel igazán, ami rendelkezésre áll, elolvasom: Adrian Mole fan lettem! <3

>!
GABO, Budapest, 1997
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638009128 · Fordította: Békés Pál
entropic P>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Asszem, kb. 13 és 3/4 éves lehettem, amikor először olvastam, úgyhogy már semmire se emlékeztem belőle, csak hogy tetszett.

Na, most is tetszett, egyrészt mert hangosan-vihogós (megfigyeltem, idén eddig kizárólag angol regényeken vihogtam hangosan, ami nem tudom, jelent-e valamit a humorom fejlődésével vagy visszafejlődésével vagy specializálódásával kapcsolatban, mindenesetre érdekes, mármint nekem); másrészt mert az összes létező fajta Angliáról szeretek olvasni (vidéki-Anglia; városi-Anglia; lúzer-féle-kamaszfiú-által-leírt-80-as-évekbeli-Anglia, stb.); harmadrészt mert imádom a rendes (nem YA) kamaszregényeket; negyedrészt meg mert nagyon-nagyon tetszenek Townsend – helyenként bájosan idióta – irodalmi utalásai (lásd pl. a Grace Pool nevű epizódszereplőt, aki gyújtogatásért ül börtönben), amiket 13 és 3/4 évesen vélhetően nem értettem, de szerencsére azóta eltelt tizenöt év, időközben elolvastam egy csomó más könyvet, úgyhogy most már értem őket, yeah.

2 hozzászólás
Judit_56 P>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Kifejezetten élvezetes kis könyv volt. Gyorsan olvasható, haladós, szórakoztató, túl sok történést nem felsorakoztató, egyszerű hétvégés olvasmány.
Adrian nagyon szerethető kis fiúcska, érdekes olvasgatni a naplóját, és belelátni a gondolataiba. Én is írtam naplót, akkor, amikor 13 és 3/4 éves voltam. Most visszaköszöntek az emlékek.
Egyébként hihetetlenül humoros, vicces, és szerethető.

2 hozzászólás
Revi03>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

A könyvet anyukám és nővérem ajánlására olvastam el, és szerencsére nem kellett csalódnom.

Elég őrült volt a főszereplő, hogy nem egyszer elnevessem magam olvasás közben. A valóságban szerintem nincsen sok ilyen család, hogy ennyi bolond dolgot tudjanak csinálni. Egyik esemény után jött a másik, és Adrian tolmácsolásában minden vicces volt. A humora nem egyszer szarkasztikus, és nagyon sokszor az adott helyzetekre reagál.

Az egész környék, a könyvben összes szereplő emberi volt. Nem voltak normálisak, ebben biztos vagyok, azonban nagyon életszerűek voltak. A gyerekek teljes mértékben gyerekek voltak, próbáltak felnőni, kisebb-nagyobb sikerekkel, a felnőttek néha gyerekesek voltak, pontosak olyanok voltak, mint amit el tudok képzelni a való életben is.

Összességében tetszett, szerintem mindenkitől megérdemel egy esélyt. :)

kvzs P>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Elmúltam már 13 és 3/4 éves (sőt, a duplája is régen mögöttem van), és meg kellett állapítanom, hogy kissé túlkoros vagyok ehhez a könyvhöz. Ráadásul még fiú sem vagyok, és ilyen típusú kamasz sem voltam. Ezek persze nem vonnak le semmi a könyv értékéből, csak az én élvezeti szintemből. Jó, meg vicces ugyanis ez a könyv, csak sajnos a poénok egy részén már csak fogtam a fejem és csak a maradékon kacarásztam.

Afraa>!
Sue Townsend: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója

Pár évvel ezelőtt már végigolvastam az egész Adrian Mole sorozatot, és az első sorától az utolsóig imádtam! Nagyon érdekes volt végigkövetni a főhősünk életét a zsenge serdülőkorától kezdve egészen az érett férfikoráig. Időközben formálódott, változott a karaktere, de voltak olyan jellemvonásai, amik ugyanolyanok maradtak, és főleg ez adta meg a személyiségének a lényegét és az egész naplósorozat humoros oldalát.
Ha választanom kellene, hogy melyik rész a kedvencem, egyértelműen az első off részt mondanám. Egy olyan karakter bontakozik ki Adrian személyében, ami egyszerre testesíti meg a tipikus kis mamlasz, de jófiú kamaszt, a zseniális brit humort, és a 80-as évek Angliáját.
Sajnos csak felnőttként akadt először a kezembe ez a történet, de még így is, nőként is teljesen át tudtam érezni a problémáit, vagy hangosan nevettem a bénázásain, illetve a versein. Nagyon szeretnivaló kis krapek, bárcsak a szülei is jobban figyeltek volna rá.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

cippo I>!

Mole nagymama átjött, hogy közölje velem, múlt héten a spiritisztáknál bejelentették a világvégét. Azt mondta, tegnap mindennek véget kellett volna érnie.
Korábban is átjött volna, de a függönyeit mosta.

234. oldal, Február 2. Kedd - gyertyaszentelő (Móra, 1986)

Róka>!

Nem tudtam megcsinálni a matekleckét. Felhívtam a lelki segélyt. Egy kedves férfi a drót túlsó végén elárulta, hogy a megoldás kilencnyolcad. Megmentett egy kétségbeesett embert.

232. oldal, Január 25. Hétfő (Móra, 1986)

1 hozzászólás
Valcsa>!

Ma földrajz volt, egy egész órát ültem Pandora mellett. Napról napra jobban néz ki. Mondtam neki, hogy a szeme színe éppen olyan, mint a kutyáé. Azt kérdezte, milyen fajta. Megmondtam, hogy korcs.

20. oldal, Január 16. Péntek (Móra, 1986)

Kapcsolódó szócikkek: Pandora Braithwaite
1 hozzászólás
Bogas>!

Apát a tévé előtt találtam. Az Óvodatévét nézte. és a makkot utánozta, amint éppen kihajt, és tölggyé fejlődik.
A döbbenettől némán bújtam ágyba.

233. oldal, Január 29. Péntek (Móra, 1986)

esőember>!

Ma nagyot dumáltunk Mr. Dockkal. Elmagyaráztam, hogy csonka családban élő, összeférhetetlen, munkanélküli apával rendelkező, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek vagyok. Azt felelte, azt sem bánja, ha egy leszbikus, féllábú, alkoholista néger anya meg egy leprás, púpos arab törpe ivadéka vagyok, amennyiben dolgozataim csillogóan értelmesek és intelligensen szerények. Ennyit arról, miként ügyel a pásztor a nyájra!

164. oldal Szeptember 11.

hunny>!

A IV/D kirándulása a British Museumba
Reggel 7 Beszállás a buszba
7.05 Megesszük az előre csomagolt ebédet, megisszuk az üdítőt.
7.10 A busz megáll, Barry Kentnek hányni kell.
7.20 A busz megáll, Claire Nelsonnak vécére kell mennie.
7.30 A busz elhagyja az iskola felhajtóját.
7.35 A busz visszatér az iskolához Miss Fossington-Gore retiküljéért.
7.40 Megfigyelők szerint a sofőr kezd különösen viselkedni.

167. oldal (szeptember 19.)

colorstar>!

Suli. A félév első napja. Tömérdek vizsgalecke. Sose fogok megbirkózni vele. Intellektuel vagyok, de nem különösebben okos.

230. oldal, Január 18. (Móra, 1986)

colorstar>!

Anya önvédelmet tanul egy nőklubban. Ha apa rámordul, hogy leégette a pirítóst, csak odasuhint egyet a gégéjére.

235. oldal, Február 6. Szombat (Móra, 1986)

2 hozzászólás
Síontan>!

Pandora és Pandora mamája beléptek anya nőmozgalmi csoportjába. Egyetlen férfi vagy fiú sem teheti be a lábát a nappalinkba. Apa felügyelt a bölcsődére az ebédlőben. […]
Apa szerint a nőknek otthon kéne ülni a fazék mellett. Súgva mondta, nehogy halálra karatézzák.

215-216. oldal

esőember>!

Már megint pattanásos vagyok. Szexuálisan pedig tökéletesen kielégítetlen. Biztos, hogy egy szenvedélyes szeretkezés igen jót tenne a bőrömnek.
Pandora azt mondja, néhány pattanásért nem vállalja a leányanyaság kockázatát. Kénytelen leszek visszatérni az önkielégítéshez.

242. oldal Ferbruár 22.

2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Adrian Mole sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Kerstin Gier: Zafírkék
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!
Gerald Durrell: A bafuti kopók
Leiner Laura: Ég veled
Leiner Laura: Hullócsillag
Leiner Laura: Bábel
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Jeff Kinney: Pechszéria