The ​Invention of Wings 3 csillagozás

Sue Monk Kidd: The Invention of Wings Sue Monk Kidd: The Invention of Wings Sue Monk Kidd: The Invention of Wings

From the celebrated author of the international bestseller The Secret Life of Bees comes an extraordinary novel about two exceptional women.

Sarah Grimké is the middle daughter. The one her mother calls difficult and her father calls remarkable. On Sarah's eleventh birthday, Hetty 'Handful' Grimké is taken from the slave quarters she shares with her mother, wrapped in lavender ribbons, and presented to Sarah as a gift. Sarah knows what she does next will unleash a world of trouble. She also knows that she cannot accept. And so, indeed, the trouble begins …

A powerful, sweeping novel, inspired by real events, and set in the American Deep South in the nineteenth century, THE INVENTION OF WINGS evokes a world of shocking contrasts, of beauty and ugliness, of righteous people living daily with cruelty they fail to recognise; and celebrates the power of friendship and sisterhood against all the odds.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Headline, London, 2014
416 oldal · ISBN: 9781472212740
>!
Tinder Press, 2014
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781472212771

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 5


Kiemelt értékelések

brigi11 P>!
Sue Monk Kidd: The Invention of Wings

Kicsit csalódott vagyok, mert a fülszöveg alapján teljesen más történetet vártam. Azt hittem a könyv a két lány barátságáról, véd- és dacszövetségéről fog szólni, de nem így történt. Szeretem a váltottt szemszöget, de ez a történet annyira szét van tagolva, hogy a feléig nem is igazán tudtam megkedvelni a szereplőket.
Nem szeretem ezt a korszakot, mindig nehezen dolgozom fel, hogy milyen dolgok történhettek az emberekkel akkoriban és itt is inkább Sarah volt, akit jobban sajnáltam, mert hiába nem ő volt a rabszolga, de egy ilyen családban, ilyen törvények mellett sokkal nehezebben boldogult, mint Hetty, aki saját maga is úgy fogalmaz, hogy: „Az élettörténetem nem szép, de nem is olyan csúnya. Lehetett volna sokkal rosszabb is. Ilyenkor legalább is, amikor végignézünk az életünkön ezzel tudom magam vigasztalni. Nekem ez jutott.”
Összeségében szerethető történet, szerethető szereplőkkel, de A Segítséget nem tudja felülmúlni.

mrsp>!
Sue Monk Kidd: The Invention of Wings

Magyarul már olvastam a könyvet, ezért a történethez hozzáfűzni többet nem is tudok (http://mostjo.blogspot.hu/2015/09/sue-monk-kidd-szarnya…). Viszont azt le kell írnom, hogy ez a történet csodálatos, mindegy, milyen nyelven olvasod. A magyar fordítás az angol szöveg ismeretében fergeteges jó lett, elismerésem Csonka Ágnesnek, a fordítónak. Mert az egy dolog, ha eredeti nyelven gyönyörűen szólnak az író szavai, de az, ha a fordítás néhol még gyönyörűbb, az ritka. Az Oprah könyvklubos kiadást olvastam, tetszett, hogy benne voltak Oprah kommentárjai különböző mondatokkal és fejezetekkel kapcsolatban, érdekes volt, ahogy rávilágított bizonyos dolgokra, amikre nem is gondoltam volna a szöveg olvasása közben.


Népszerű idézetek

mrsp>!

We weren't some special people who lost our magic. We were slave people, and we weren't going anywhere.

Hetty Handful Grimké

mrsp>!

„Your mauma gone, but we still here, the sky ain't fall in yet.”
No, but every year one more slat got knocked out from under it.

Handful

mrsp>!

Noise was on her list of slave sins, which we knew by heart. Number one: stealing. Number two: disobedience. Number three: laziness. Number four: noise. A slave was supposed to be like the Holy Ghost – don't see it, don't hear it, but it's always hovering round on ready.

Hetty Handful Grimké

mrsp>!

The rail in the stable was forbidden cause the horses had eyes too precious for lye. Slave eyes were another thing.

Hetty Handful Grimké

mrsp>!

Her name was Mary, and there ends any resemblance to the mother of our Lord.

Sarah Grimké

mrsp>!

We all said if Miss Mary dropped her kerchief from the second floor, she'd send Lucy jumping out the window for it.

Handful

mrsp>!

At the age of eleven, I owned a slave I couldn't free.

Sarah

mrsp>!

Ain't nobody can write down in a book what you worth.

Handful


Hasonló könyvek címkék alapján

Charles Frazier: Cold Mountain
John Jakes: Love and War
William Styron: The Confessions of Nat Turner
Alma Katsu: The Hunger
Julie Otsuka: When the Emperor Was Divine
Lucia St. Clair Robson: Light a Distant Fire
Philipp Meyer: The Son
Alan Brennert: Honolulu (angol)
Gore Vidal: Lincoln
Anya Seton: The Winthrop Woman