A ​méhek titkos élete 166 csillagozás

Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

„…a méheknek megvan a maguk titkos élete… akárcsak nekem…"

A tizennégy éves Lily félárván nő fel apja farmján, szeretetet csak fekete bőrű dajkájától kap. Életét egy tragikus nap emléke árnyékolja be: négyéves volt, amikor kezében elsült egy puska, és édesanyja meghalt. A padláson Lily talál egy fekete Madonnát ábrázoló képet, amely az anyjáé volt. A nyughatatlan kislány megszökik érzéketlen apja házából, magával viszi a rasszista támadások elől menekülő dadáját is. A rejtélyes Madonna-kép elvezeti a méhészkedéssel foglalkozó fekete nővérekhez, akik befogadják. Lily új otthonra talál, és a mézkészítés művészete mellett fontos dolgokat tanul meg: mi az, ami igazán számít az életben, hogyan lehet túlélni a veszteségeket, fájdalmakat, mi a szeretet.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Tericum, Budapest, 2004
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 963845380x · Fordította: Barta Judit

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

August Boatwright · Rosaleen Daise · Lily Owens


Kedvencelte 47

Most olvassa 6

Várólistára tette 246

Kívánságlistára tette 173

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Csodálatos élményt nyújtott ez a könyv! Úgy érzem, az ilyenek miatt érdemes olvasni. Kicsit tartottam tőle, hogy túlságosan száraz lesz, vagy éppen tudományos. Hát, nem! Sőt, több érdekes dolgot tudtam meg a méhekről, és a méhészkedésekről. A másik félelem a rasszizmus címke. Szinte hihetetlen, hogy durván 50 évvel ezelőtt milyen hátrányos megkülönböztetések érték a fekete lakosságot az Egyesült Államokban. Természetesen, hallottam róla, de mindig megdöbbent, ha ilyesmiről olvasok. Számomra a könyv mondanivalója, hogy az embereket ne a bőrszínük, hanem a cselekedeteik alapján ítéljük meg.

>!
Tericum, Budapest, 2004
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 963845380x · Fordította: Barta Judit
>!
wzsuzsanna P
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

„ Az igazság átokként nehezedik az emberre. Útra keltem a hazugságokkal teli bőrönddel, hogy megleljem az igazságot, de már nem tudtam, melyik a nehezebb, melyik cipeléséhez kell több erő. Nem mintha számítana, hiszen ha az ember megtudja az igazságot, már nem mehet vissza a hazugságokkal teli bőröndért. Akár nehezebb, akár könnyebb, az igazságot kell cipelnie tovább.”
Ez a regény olyan, mint egy üveg méz, amin átsejlik a naplemente előtti utolsó fénysugár. 426 oldalnyi orvosság, egyszerre fájdalmas és vigasztaló, bölcs és gyönyörű. Akik szeretik A segítség-et vagy a Sült, zöld paradicsomot, azoknak egyenesen kötelező-de szerintem mindenki másnak is.:)

Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2017/07/a-mehek-titkos-e…

>!
Szédültnapraforgó
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Remek olvasmány, és amilyen jó volt a filmváltozat, annyira jó a könyv is! Ezt kötelezővé tenném középiskolákban.
A szülői szeretet, a rasszizmus a fő irányvonala a cselekménynek.
A filmben annyira jól eltalálták a szereplőket, ahogy most olvastam a regényt, mindenki előttem volt és pörögtek az események.
Sok megszívlelendő életbölcsességet találtam:
„Azok, akik azt hiszik, hogy a halálnál nincsen borzalmasabb, semmit sem tudnak az életről.”
„Vannak dolgok a világon, amik egyszerűen nem lehetségesek. Nem lehet, hogy egy gyereket egyik szülője se szeresse. Hogy az egyik, az még csak hagyján, de hogy mindkettő, az lehetetlen!”
„…az anyákban olyan ösztönök és hormonok vannak, amik megakadályozzák őket abban, hogy elhagyják a kisbabáikat, és hogy még a disznók meg az erszényes vidrák sem hagyják el a kicsinyeiket…”
„Életemben először döbbentem rá, hogy a világ csupa rejtély. Ezek a titkok belesimulnak sivár, eseménytelen napjaink szövetébe, észre sem vesszük őket.”
„A test sokszor már jóval korábban tud bizonyos dolgokat, amiket a fej csak később fog fel.”
„- Ez választja ki a mézet. Kicsapja a rossz részt, és benne hagyja a jót. Sokszor gondoltam rá, hogy milyen jó lenne, ha az emberekhez is lennének ilyen pergetők. Csak bedobnánk őket, a pergető meg elvégezné, amit kell.”
„T.Ray azt gondolta, hogy a színes bőrű nők nem okosak. Mivel a teljes igazságot akarom elmondani, tehát a legrosszabb dolgokat is, megvallom, hogy én meg azt gondoltam, vannak köztük okosak, de egyikük sem annyira okos, mint én, aki fehér vagyok. Ám ahogy ott feküdtem az ágyon, a méhészházban, csak az járt a fejemben, mennyire intelligens és művelt August, és ez meglepett. Ebből jöttem rá, hogy mélyen eltemetve ugyan, de bennem is vannak előítéletek.”
„Rájöttem, hogy ha mélyen az emberek szemébe nézel az első öt másodpercben, amikor rád néznek, egy röpke pillanatra meglátod, mit éreznek valójában irántad.”
„Rengeteg idő van a dolgokra, Lily. Az embernek tudnia kell, mikor siettesse őket, és mikor hagynia, hogy haladjanak a maguk rendjén.”
„Tudod, Lily, az emberek néha teljesen megváltoznak, mire átküzdik magukat az életen, s végül egészen más ember lesz belőlük, mint aminek indultak.”
„Az emberek általában inkább meghalnak, mint hogy megbocsássanak. Megbocsátani annyira nehéz.”
„-Ezt úgy hívják, hogy virrasztás. Az embereknek néha nehéz elfogadni a halál tényét, és nem képesek búcsút mondani. A virrasztás ebben segít.”

Vicces:
„Negyven éve járt templomba (megj. T-Ray), de egyre csak rosszabb lett. Ebből már Isten is levonhatta volna a tanulságot.”
„ A férjét háromévnyi házasság után kirúgta (megj. Rosaline) mert ivott. – Ha az agyát kicseréltem volna egy madáréval, a madár hátrafelé kezdett volna repülni! – mondogatta.”
„Ha azt gondolják, hogy a vidék csendes, akkor nem ismerik. Az ember még a levelibékákat hallgatva is füldugóra vágyik.”
„Az ember azt hiszi, tudni akar valamit, de amikor megtudja, már csak azon jár az esze, miképp törölhetné ki az emlékezetéből. Ezentúl, ha megkérdezik tőlem mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt mondom majd: amnéziás.

Imádtam Lily és Zach kapcsolatát! Olyan szomorú, hogy abban a korszakban (1960-as évek) még elképzelni sem volt szabad, hogy egy fekete férfi és egy fehér nő akár együtt járjanak.

6 hozzászólás
>!
Vivi_
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Úgy gondolom ez az a könyv, amit kortól függetlenül sok mindenkinek el kellene olvasni. Igaz, kicsit régebben játszódik a történet, de sok mondanivalója van. A könyv nagy részben a rasszizmus köré épül, ami abban az időben volt jellemző. A 14 éves Lily szemszögéből olvashatjuk a történéseket.

A filmet láttam először, ami nagyon tetszett, és el akartam régóta olvasni a könyvet, de sajnos már nem árulták sehol, szerencsére a könyvtárban megtaláltam. Szerintem a sok nehéz könyv mellett az ilyen könyveket kellene berakni kötelezőnek. Hallottam, hogy már Laura is feladják, de szerintem annak nem ott a helye.

>!
Galagonya33
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Nagyon-nagyon-nagyon tetszett.
Alapvetően a megbocsátásról szólt. Amikor teszel valamit, aminek nem vagy tudatában, majd ennek következtében bekövetkezik valami tragédia.
Hogy hogyan bocsáthatsz meg magadnak és a másiknak, hogyan léphetsz túl rajta.
Általában az gondolom, hogy sokkal nehezebben bocsátunk meg annak, aki nem hibázik, mint annak aki hibázik. Fura dolog, de így van. Ha ez ráadásul az anyád, akkor ez még komplikálja is a dolgokat. Ha pedig a halott anyád…hát nem volt egyszerű Lilynek. De jó volt a vége, ahogy szépen megoldódott minden, rendeződtek a kapcsolatai. Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, mert sokat segített, hogy felismerjek dolgokat, amik régóta ott voltak…
Nagyon szerettem valemennyi női karakter, nagyszerűek voltak.
Szépen megírták ezt a könyvet. Kedvenc, majd egyszer újraolvasós.

>!
Szamღca
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Kicsit felemasak az erzeseim a konyv olvasasa utan. Konnyen olvashato, konnyed kikapcsolodast nyujto konyv es bar volt benne par igazan szep gondolat – igazabol nekem nem volt akkora nagy durranas….
Illetve en talaltam benne azert par furcsasagot ami nekem logikatlan volt….. de ennek ellenere kikapcsolodasnak jo volt.

>!
ÁrnyékVirág
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Ez a könyv már évek óta a várólistámon rostokol. Érdekes, hogy pont most került sor rá, amikor magam is ismerkedem az anyává válással. A főszereplő Lily problémáinak a gyökere is az anyjával való viszony, az anya hiánya, a szeretet nélkülözése. Az ő szökése és útja nem más, mint az anyai szeretet keresése és fejlődéstörténet. Lily megtanul szeretetet adni és elfogadni, megbocsájtani – elsősorban önmagának, és a Boatwright nővérek mágikus otthonában, a méhek között felismeri azt, hogy bőrszíntől függetlenül mind egyek vagyunk.
Jól esett ez a történet, szükségem volt rá, simogatott. És kicsit seggbe is rúgott, mert bevallom, nekem fogalmam sem volt, hogy a hatvanas években még ennyire rossz volt a feketék helyzete Amerikában. Fél évszázad telt el azóta, igazából még egy generációnyi idő sem – nagy utat tettek meg, de már nem csodálkozom rajta, hogy a rasszizmus még mindig ennyire aktuális téma.
Hogy miért csak négy csillag? Mert a könyv is, akár a méz, túl édes, kissé ragacsos és émelyítő. Túl sok, és számomra szájbarágós. Nem kell többször is leírni, mint Lily revelációját, hogy a bőrszíne alapján megítélni valakit marhaság. Kicsit olyan érzésem volt, mint a South Park epizódokban: 'A drog az rossz, értem?' Szeretem, ha az író nem nézi hülyének az olvasóközönségét – a történet önmagában elég lett volna.

>!
Hiranneth
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Keserédes olvasmány ez. Egy 14 éves lány, aki komoly terheket cipel, és próbálja megtalálni önmagát, rendezni a múltját. Mindezt egy olyan világban, ahol a fajgyűlölet irányul mindenkire, kinek bőre nem éppen habbfehér.
Még régebben láttam a filmet, és eldöntöttem, hogy ezt nekem el kell olvasni. Némi könyvtári közbenjárás és olvashattam is.
Elgondolkodtató, néhol megmosolyogtat, máshol pedig komorrá tesz. De csak ajánlani tudom.

7 hozzászólás
>!
saturdaysun
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Ilyen kegyetlenkedő gyűlölködésre is csak az ember képes, senki más. És a másik oldal, egy tipródó lányka, akinek idő előtt kellett felnőtté válnia. Megszerettem. Nagyon jó regény, tetszett.
(És ma mézes kenyeret reggeliztem… :-))

5 hozzászólás
>!
ocimumBasilicum
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Felforgató, nagyon jó stílusban megírt, kidolgozott karakterekkel ellátott, sok szeretetet összezsúfoló történet.


Népszerű idézetek

>!
Melia

Tudod, Lily, ha nem is vagy túl jó valamiben, ha szereted csinálni, az már elég.

3 hozzászólás
>!
Vivi_

Azok, akik azt hiszik, hogy a halálnál nincsen borzalmasabb, semmit sem tudnak az életről.

1 hozzászólás
>!
geszti

Az ember azt hiszi, tudni akar valamit, de amikor megtudja, már csak azon jár az esze, miképp törölhetné ki az emlékezetéből. Ezentúl, ha megkérdezik tőlem, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt mondom majd: amnéziás.

355. oldal

>!
Gyöngyi69

… ha eljön az idő, hogy az ember meghaljon, akkor ne késlekedjen, hanem tegye meg. Ha pedig eljön az idő, hogy éljen, akkor éljen! De nem tessék-lássék módon, hanem teljes erőbedobással, mint akinek nincs vesztenivalója.

302. oldal

1 hozzászólás
>!
galaktika_55

Negyven éve járt templomba, de egyre csak rosszabb lett. Ebből már Isten is levonhatta volna a tanulságot.

1.fejezet

>!
nagy_csilla

Tudod, Lily, az emberek néha teljesen megváltoznak, mire átküzdik magukat az életen, s végül egészen más ember lesz belőlük, mint aminek indultak.

>!
Gyöngyi69

Egyedül June-t volt nehéz kiismerni. Történelmet és angolt tanított a fekete gimnáziumban, de elsősorban a zenéért élt-halt. Ha korán végeztem a méhészházban, a konyhába mentem, és néztem, ahogy May és Rosaleen főznek, de igazából azért voltam ott, hogy June csellózását hallgassam.
Haldokló embereknek játszott, elment hozzájuk még a kórházba is, hogy szerenáddal kísérje őket a túlvilágra. Még sosem hallottam ilyesmiről. Miközben édes jégkásámat szürcsöltem, az járt a fejemben, hogy June talán emiatt mosolyog olyan ritkán. Lehet, hogy túl sokat volt a halál közelében.

130. oldal

4 hozzászólás
>!
geszti

Tőlem akár az összes méh rám szállhat, mint egy angyalsereg, és halálra is csíphet, nem ez lenne a legszörnyűbb dolog az életemben. Azok, akik azt hiszik, hogy a halálnál nincsen borzalmasabb, semmit sem tudnak az életről.

11. oldal

>!
Gyöngyi69

… az emberek néha teljesen megváltoznak, mire átküzdik magukat az életen, s végül egészen más ember lesz belőlük, mint aminek indultak.

354. oldal

>!
Gyöngyi69

– A depressziós emberek időnként olyasmit tesznek, amit különben nem tennének.

359. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kathryn Stockett: A Segítség
Alice Walker: Bíborszín
Fannie Flagg: Sült zöld paradicsom
Fanny Flagg: Érdemes élni
Richard Wright: Feketék és Fehérek
Richard Wright: Meghajszolt vad
Angie Thomas: The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál
Cormac McCarthy: Vad lovak
Cormac McCarthy: Isten gyermeke
Dennis Lehane: Viharsziget