A ​méhek titkos élete 204 csillagozás

Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

„…a méheknek megvan a maguk titkos élete… akárcsak nekem…"

A tizennégy éves Lily félárván nő fel apja farmján, szeretetet csak fekete bőrű dajkájától kap. Életét egy tragikus nap emléke árnyékolja be: négyéves volt, amikor kezében elsült egy puska, és édesanyja meghalt. A padláson Lily talál egy fekete Madonnát ábrázoló képet, amely az anyjáé volt. A nyughatatlan kislány megszökik érzéketlen apja házából, magával viszi a rasszista támadások elől menekülő dadáját is. A rejtélyes Madonna-kép elvezeti a méhészkedéssel foglalkozó fekete nővérekhez, akik befogadják. Lily új otthonra talál, és a mézkészítés művészete mellett fontos dolgokat tanul meg: mi az, ami igazán számít az életben, hogyan lehet túlélni a veszteségeket, fájdalmakat, mi a szeretet.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Tericum, Budapest, 2004
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 963845380x · Fordította: Barta Judit

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

August Boatwright · Rosaleen Daise · Lily Owens

Helyszínek népszerűség szerint

Dél-Karolina


Kedvencelte 50

Most olvassa 6

Várólistára tette 291

Kívánságlistára tette 203

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Annamarie P>!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Amíg az előtérben Lily anyja után történő kutatás áll, addig a regény velejét ez a maga módján erős család adja. Három fekete bőrű nő, egyedül, dacolva a fehérek és férfiak világával. August egy hihetetlen erős asszony, aki bölcsességgel tartja egyensúlyban életüket, gondozza a méheket, intézi az ügyeket. A lelkében sérült June, akinek egyetlen menedéke a csellójátéka, és May, aki egy szörnyű tragédia után, szinte tébolyult állapotban gyűri a mindennapokat. Képlékeny, de mégis megtartó kapcsolat ez. A két menekült ebbe a harmóniába próbál beépülni, és úgy tűnik, hogy a kezdeti nehézségek után, a maguk módján sikerül is. Lily apró lépésekkel, de egyre közelebb kerül az igazsághoz, és szívébe egy eddig ismeretlen érzés, a szerelem is beköszön.

De ez nem az a világ, ahol csak úgy meg lehet úszni a valóság árnyoldalát. 1964-ben, Dél-Karolinában a feketék jogai sok esetben csak papíron léteztek. Lőporos hordó az egész vidék. A robbanáshoz szükséges szikra sajnos ki is pattan, és nem várt következménye a Boatwright lányokra is hatással lesz. Nem kevesebb fejtörést jelent, hogy Lilynek hazugságához igazodva, el kellene mennie végre a városból. S közben az apja is kutat lánya után.
Ebben a kuszaságban egy békeszigetet jelent a feketék körében jelenlévő Leláncolt Miasszonyunk kultusz…

https://annamarie-irkal.blogspot.com/2020/08/kidd-sue-m…

Nikolett_Kapocsi P>!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Valahogy nekem teljesen kimaradt a könyv alapján készült film és a könyvre is csak nemrégiben @Annamarie-nak hála figyeltem fel. Ahogy elkezdtem olvasni rögtön a Sült, zöld paradicsom című könyv jutott eszembe és már az első néhány oldal után tudtam, hogy szeretni fogom. Lily a 14 éves félig árva lány szemszögéből, mintegy naplószerűen bontakozik ki előttünk a történet. Az írónő remek ábrázolásmódjának köszönhetően megelevenedik előttünk a dél-karolinai fülledt nyár, szinte láthatóvá válik a természet és Lilyvel együtt hallani véljük a méhek folytonos dongását. A történet középpontjában Lily édesanyja múltjának és a családi titkoknak a felkutatása áll, melynek során megismerhetjük a Boatwright nővéreket és a női közösséget összetartó Leláncolt Miasszonyunk különös, misztikus világát. Tetszett, hogy a könyvben két erős és önálló, ráadásul színes bőrű női karakter – Augustus és Rosaleen – is megjelenik, akik mindvégig támaszt és anyapótlékot is jelentenek Lilynek. A méhészkedést bemutató részek érdekes utazást nyújtottak egy számomra eddig teljesen ismeretlen területre. A regényben mindemellett ugyanolyan hangsúlyos szerepet kapnak a kor aktuális politikai – társadalmi kérdései, a rasszizmus és az ellene folytatott küzdelem. A könyv az írónő fanyar humorának köszönhetően mindvégig olvasmányos marad, még az igazán fájdalmas és szívszorító események is ellenére is. Bár összességében meglehetősen meseszerű, de mégis magával ragadó és szépirodalmi igényességgel megírt mű. Egy keserédes, vigasztaló történet, amely megmelengette a lelkemet nemcsak az olvasással töltött néhány órára, hanem még az azt követő napokat is egy kicsit más színben tüntette fel.

Ibanez P>!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

„Egészen addig azt hittem, az a cél, hogy a fehér és fekete emberek jól kijöjjenek egymással, de most már láttam, hogy jobb lenne, ha inkább mindenki színtelen lenne.”

Kicsit nagyobb volt az elvárásom, ezért a négy csillag, hiszen annyi dicséretet hallottam róla, hogy magasra tettem valószínűleg a mércét (nem először). Könnyed, olvasmányos történet, érdekes korszakba helyezve, a 60-as évekbe, amikor épphogy első sikereiket elérik a fekete aktivisták a polgárjogi küzdelemben. Megrázó volt olvasni Rosaleen történetét, sajnáltam is, hogy a könyvben nem helyeződött még nagyobb súly a rasszizmusra. Főleg azután, hogy egy fehér kislány fekete nők körében él, ami azért biztos a környéken is szemet szúrhatott volna pár embernek.

Tetszett a környezet felépítése, ahonnan Lily kiszakadt, az elején még arra is gondoltam, hogy T-Ray lehet, nem is az apja, hogy bánhat az ember így a gyerekével (noha abban a korban – is – nem volt fenékig tejfel a farmokon felnövő gyerekek élete). Imádtam, mikor néha megcsillant egy kis ironikus humor a történetben: „Újra és újra fohászkodtam Istenhez, csináljon már valamit T. Ray-jel. Negyven éve járt templomba, de egyre csak rosszabb lett. Ebből már Isten is levonhatta volna a tanulságot.”

A méhes-mézes részek érdekesek voltak, főleg, mert én irtózom a repülő méhes-darazsas-dongós közegtől, noha tudom, hogy ne csapkodjunk, de akkor is csapkodok :-D Majd legközelebb, ígérem, próbálom átgondolni és szeretet sugározni. Na jó, a méheket – tekintve, hogy fogyatkoznak, nem szoktam csapkodni, max. elhesegetni :-D A lódarázs-féléktől meg egyszerűen menekülök, ahová csak tudok :-D

„Ez választja ki a mézet. Kicsapja a rossz részt, és benne hagyja a jót. Sokszor gondoltam rá, hogy milyen jó lenne, ha az emberekhez is lennének ilyen pergetők. Csak bedobnánk őket, a pergető meg elvégezné, amit kell.”

Amit soknak éreztem, az a vallásos-Máriás rész volt. Valamennyi természetesen elkelt volna a történetben, hiszen azt a korszakot ezek az emberek valószínűleg csak a hitükkel tudták túlélni, de itt kicsit túlfordult az egész. Sokkal inkább a már említett rasszizmus, illetve az évszak-nővérek, különösképpen May személyének kibontása lett volna érdekesebb számomra. A vége is meglepett, abban reménykedtem, hogy spoiler

Összességében egy kellemes olvasmány, de rasszizmus témakörben és a feketék világában még mindig A bíborszín a nyerő nálam.

„A bőrünk színét úgysem tudjuk megváltoztatni – mondta. – A világot kell megváltoztatni. Így érdemes gondolkodni.”

Csoszi>!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Csodálatos élményt nyújtott ez a könyv! Úgy érzem, az ilyenek miatt érdemes olvasni. Kicsit tartottam tőle, hogy túlságosan száraz lesz, vagy éppen tudományos. Hát, nem! Sőt, több érdekes dolgot tudtam meg a méhekről, és a méhészkedésekről. A másik félelem a rasszizmus címke. Szinte hihetetlen, hogy durván 50 évvel ezelőtt milyen hátrányos megkülönböztetések érték a fekete lakosságot az Egyesült Államokban. Természetesen, hallottam róla, de mindig megdöbbent, ha ilyesmiről olvasok. Számomra a könyv mondanivalója, hogy az embereket ne a bőrszínük, hanem a cselekedeteik alapján ítéljük meg.

>!
Tericum, Budapest, 2004
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 963845380x · Fordította: Barta Judit
wzsuzsanna P>!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

„ Az igazság átokként nehezedik az emberre. Útra keltem a hazugságokkal teli bőrönddel, hogy megleljem az igazságot, de már nem tudtam, melyik a nehezebb, melyik cipeléséhez kell több erő. Nem mintha számítana, hiszen ha az ember megtudja az igazságot, már nem mehet vissza a hazugságokkal teli bőröndért. Akár nehezebb, akár könnyebb, az igazságot kell cipelnie tovább.”
Ez a regény olyan, mint egy üveg méz, amin átsejlik a naplemente előtti utolsó fénysugár. 426 oldalnyi orvosság, egyszerre fájdalmas és vigasztaló, bölcs és gyönyörű. Akik szeretik A segítség-et vagy a Sült, zöld paradicsomot, azoknak egyenesen kötelező-de szerintem mindenki másnak is.:)

Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.hu/2017/07/a-mehek-titkos-e…

szucsiani P>!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

A különleges hangulatú történet, a 60-as évek Amerikájába visz bennünket, amikor még tombol a rasszizmus, és bármit büntetlenül megtehetnek a fekete bőrű emberekkel.
A kötet eleje pörgős, eseménydús, de később, amikor a szökés után Lily és Rosaleen a Boatwright nővéreknél otthonra talál, nagyon lelassul a történet, inkább a lelki dolgokra helyeződik a hangsúly. Megkedveltem ezt az összetartó közösséget, különösen Augustot, aki megértő szerettettel és bölcsességgel segít Lilynek, hogy feldolgozza, átértékelje anyja elvesztését.
Túlzónak éreztem Leláncolt Miasszonyunk kultuszt és a hozzá kapcsolódó rituálék részletezését. Bár érhető, hogy ezeknek az embereknek a hit, kapaszkodót, összetartó erőt, megnyugvást jelentett.
Összességében egy nagyon szerethető regény elfogadásról, megbocsájtásról, amit még különlegessé tesz a méhek életének és méhészkedésnek a bemutatása. Sok érdekességet megtudtam ezekről az apró élőlényekről is.

Szédültnapraforgó P>!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Remek olvasmány, és amilyen jó volt a filmváltozat, annyira jó a könyv is! Ezt kötelezővé tenném középiskolákban.
A szülői szeretet, a rasszizmus a fő irányvonala a cselekménynek.
A filmben annyira jól eltalálták a szereplőket, ahogy most olvastam a regényt, mindenki előttem volt és pörögtek az események.
Sok megszívlelendő életbölcsességet találtam:
„Azok, akik azt hiszik, hogy a halálnál nincsen borzalmasabb, semmit sem tudnak az életről.”
„Vannak dolgok a világon, amik egyszerűen nem lehetségesek. Nem lehet, hogy egy gyereket egyik szülője se szeresse. Hogy az egyik, az még csak hagyján, de hogy mindkettő, az lehetetlen!”
„…az anyákban olyan ösztönök és hormonok vannak, amik megakadályozzák őket abban, hogy elhagyják a kisbabáikat, és hogy még a disznók meg az erszényes vidrák sem hagyják el a kicsinyeiket…”
„Életemben először döbbentem rá, hogy a világ csupa rejtély. Ezek a titkok belesimulnak sivár, eseménytelen napjaink szövetébe, észre sem vesszük őket.”
„A test sokszor már jóval korábban tud bizonyos dolgokat, amiket a fej csak később fog fel.”
„- Ez választja ki a mézet. Kicsapja a rossz részt, és benne hagyja a jót. Sokszor gondoltam rá, hogy milyen jó lenne, ha az emberekhez is lennének ilyen pergetők. Csak bedobnánk őket, a pergető meg elvégezné, amit kell.”
„T.Ray azt gondolta, hogy a színes bőrű nők nem okosak. Mivel a teljes igazságot akarom elmondani, tehát a legrosszabb dolgokat is, megvallom, hogy én meg azt gondoltam, vannak köztük okosak, de egyikük sem annyira okos, mint én, aki fehér vagyok. Ám ahogy ott feküdtem az ágyon, a méhészházban, csak az járt a fejemben, mennyire intelligens és művelt August, és ez meglepett. Ebből jöttem rá, hogy mélyen eltemetve ugyan, de bennem is vannak előítéletek.”
„Rájöttem, hogy ha mélyen az emberek szemébe nézel az első öt másodpercben, amikor rád néznek, egy röpke pillanatra meglátod, mit éreznek valójában irántad.”
„Rengeteg idő van a dolgokra, Lily. Az embernek tudnia kell, mikor siettesse őket, és mikor hagynia, hogy haladjanak a maguk rendjén.”
„Tudod, Lily, az emberek néha teljesen megváltoznak, mire átküzdik magukat az életen, s végül egészen más ember lesz belőlük, mint aminek indultak.”
„Az emberek általában inkább meghalnak, mint hogy megbocsássanak. Megbocsátani annyira nehéz.”
„-Ezt úgy hívják, hogy virrasztás. Az embereknek néha nehéz elfogadni a halál tényét, és nem képesek búcsút mondani. A virrasztás ebben segít.”

Vicces:
„Negyven éve járt templomba (megj. T-Ray), de egyre csak rosszabb lett. Ebből már Isten is levonhatta volna a tanulságot.”
„ A férjét háromévnyi házasság után kirúgta (megj. Rosaline) mert ivott. – Ha az agyát kicseréltem volna egy madáréval, a madár hátrafelé kezdett volna repülni! – mondogatta.”
„Ha azt gondolják, hogy a vidék csendes, akkor nem ismerik. Az ember még a levelibékákat hallgatva is füldugóra vágyik.”
„Az ember azt hiszi, tudni akar valamit, de amikor megtudja, már csak azon jár az esze, miképp törölhetné ki az emlékezetéből. Ezentúl, ha megkérdezik tőlem mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt mondom majd: amnéziás.

Imádtam Lily és Zach kapcsolatát! Olyan szomorú, hogy abban a korszakban (1960-as évek) még elképzelni sem volt szabad, hogy egy fekete férfi és egy fehér nő akár együtt járjanak.

6 hozzászólás
Vivi_>!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Úgy gondolom ez az a könyv, amit kortól függetlenül sok mindenkinek el kellene olvasni. Igaz, kicsit régebben játszódik a történet, de sok mondanivalója van. A könyv nagy részben a rasszizmus köré épül, ami abban az időben volt jellemző. A 14 éves Lily szemszögéből olvashatjuk a történéseket.

A filmet láttam először, ami nagyon tetszett, és el akartam régóta olvasni a könyvet, de sajnos már nem árulták sehol, szerencsére a könyvtárban megtaláltam. Szerintem a sok nehéz könyv mellett az ilyen könyveket kellene berakni kötelezőnek. Hallottam, hogy már Laura is feladják, de szerintem annak nem ott a helye.

Galagonya33>!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Nagyon-nagyon-nagyon tetszett.
Alapvetően a megbocsátásról szólt. Amikor teszel valamit, aminek nem vagy tudatában, majd ennek következtében bekövetkezik valami tragédia.
Hogy hogyan bocsáthatsz meg magadnak és a másiknak, hogyan léphetsz túl rajta.
Általában az gondolom, hogy sokkal nehezebben bocsátunk meg annak, aki nem hibázik, mint annak aki hibázik. Fura dolog, de így van. Ha ez ráadásul az anyád, akkor ez még komplikálja is a dolgokat. Ha pedig a halott anyád…hát nem volt egyszerű Lilynek. De jó volt a vége, ahogy szépen megoldódott minden, rendeződtek a kapcsolatai. Nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet, mert sokat segített, hogy felismerjek dolgokat, amik régóta ott voltak…
Nagyon szerettem valemennyi női karakter, nagyszerűek voltak.
Szépen megírták ezt a könyvet. Kedvenc, majd egyszer újraolvasós.

serengeti P>!
Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4
Stílus (írói): 5
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 3
Érzelmek (ábrázolása): 4
Izgalom: 4,5

Nagyszerű olvasmányélményt adott a könyv, nehezen bírtam letenni. Sue Monk Kidd remek író, nagyon kedvelem a stílusát. Eredeti ötletből született a történet, ami az amerikai társadalom fekete és fehér polgárainak egyenjogúvá emelését követő évek történetét mutatta be egy család sorsán keresztül, olvasmányos, regényes formában. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából számomra sajnos nem igazán meggyőző, a könyv világa nehezen átélhető. Sue Monk Kidd nagy érdeme a szereplők érzelmeinek sokszínű ábrázolása. A történet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.


Népszerű idézetek

Melia>!

Tudod, Lily, ha nem is vagy túl jó valamiben, ha szereted csinálni, az már elég.

3 hozzászólás
Vivi_>!

Azok, akik azt hiszik, hogy a halálnál nincsen borzalmasabb, semmit sem tudnak az életről.

11. oldal

1 hozzászólás
Annamarie P>!

A csendnek van egy különös, szivacsos zúgása, amely majdnem beszakítja az ember dobhártyáját.

195. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend
1 hozzászólás
geszti>!

Az ember azt hiszi, tudni akar valamit, de amikor megtudja, már csak azon jár az esze, miképp törölhetné ki az emlékezetéből. Ezentúl, ha megkérdezik tőlem, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt mondom majd: amnéziás.

355. oldal

Annamarie P>!

August szerint ha még nem láttál méhrajt kora reggel, akkor elmulasztottad a világ nyolcadik csodáját.

404. oldal

Annamarie P>!

Hozzám hajolt, és megcsókolt. Először olyan volt, mintha lepkeszárnyak simogatnák az ajkam, aztán ezek a lepkeszárnyak kinyíltak, és a számra tapadtak. Zach gyengéden, de édesen csókolt. Éreztem a bőre illatát, és finom volt a szája, ahogy lassan kinyílt és bezárult. Egy fénylő folyóban úsztam. Halak kísértek. Gyönyörűnek éreztem magam, s ez az érzés szinte szétfeszített belülről. A bőröm alatt lüktetett az élet, elöntöttek a szerelem hullámai.

328. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csók
3 hozzászólás
Annamarie P>!

Esténként az ágyamban feküdtem, és figyeltem a méheket, ahogy keresztültuszkolják magukat a fal repedésein, és körbe-körbe cikáznak a szobámban, mintha valamiféle mutatványt hajtanának végre.

(első mondat)

Annamarie P>!

Az augusztus olyan lett, mint egy serpenyő, amiben tehetetlenül sisteregtek a napok.

393. oldal

Kapcsolódó szócikkek: augusztus · serpenyő
Annamarie P>!

– Ez majdnem lila!- kiáltottam fel.
– Amikor nagyon meleg van, és a virágok kiszáradnak, a méhek fekete bodzát szopogatnak. Ettől lesz lila a méz. Két dollárt adnak egy üveg lila mézért.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: méz
Annamarie P>!

Számomra a divat jelentett mindent, mert nekem soha senki nem mondta, hogy „Lily, nagyon szép kislány vagy”, kivéve Miss Jenningset a templomból, de ő köztudottan vak volt.

19. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Átmeneti üresedés
Kasie West: Szerelem karnyújtásnyira
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Colleen Hoover: Verity
Jenna Evans Welch: Love & Gelato – Firenzei nyár
Katie McGarry: Pushing the Limits – Feszülő húr
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Mary Alice Monroe: Déli karácsony
Mary Alice Monroe: Ház a parton