Ölelj ​át! 20 csillagozás

Sue Johnson: Ölelj át! Sue Johnson: Ölelj át!

Mindenkinek szüksége van biztonságos kötelékre valakivel. Ez felnőttkorban leggyakrabban a társunk, a házastársunk. Ez a kötelék biztonságos menedéket jelent a számunkra, ahová elvonulhatunk, és egy biztos bázist, ahonnan elindulhatunk a világba. Ez biológiailag kódolt, természetes szükséglete minden embernek. A nagy konfliktusok és a súlyos párkapcsolati nehézségek középpontjában mindig az érzelmi eltávolodás áll; ugyanakkor a biztonságos, szeretetteljes és tartós szerelem egyáltalán nem lehetetlen, ha ismerjük, milyen terepen mozgunk. A hazánkban is egyre ismertebb Érzelmekre Fókuszáló Párterápiás szemléletre alapuló párkapcsolati könyv erre a terepre kalauzol minket.

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hétköznapi pszichológia Park

>!
Harmat, Budapest, 2022
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884370 · Fordította: V. Németh Dániel
>!
Harmat, Budapest, 2018
324 oldal · ISBN: 9789632884950 · Fordította: V. Németh Dániel
>!
Harmat, Budapest, 2018
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884370 · Fordította: V. Németh Dániel

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Most olvassa 16

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csucsorka I>!
Sue Johnson: Ölelj át!

A szerző valami teljesen újra tapintott rá pár évtizeddel ezelőtt. Rájött arra, hogy a Bowlby féle kötődéselmélet (bár eredetileg csecsemő-gondviselő viszonyra lett kitalálva) tökéletesen ráhúzható a párkapcsolatokra is és felnőttek ezreivel értette meg, hogy a szeretetkapcsolat iránti igény, valamint az elvesztésétől való félelem teljesen normális, belénk kódolt érzelem, amit nem kell elnyomnunk magunkban.

Sue Johnson ehhez az úthoz nagyon alapos térképet ad a kezünkbe: feladatokkal, rengeteg átgondolnivaló kérdéssel, de rajtunk áll, mennyit veszünk belőle igénybe. A könyv „egyszerű” végigolvasásával is biztosan sok minden ránk ragad, amit magunkkal vihetünk.

Az a harci helyzet, hogy az egymástól távolodó pároknak kb ennyi erőfeszítést kell beletenni a kapcsolatukba: iszonyú sokat. De szerintem minden fáradozást megér. És minél több hegyet másztunk meg együtt, annál könnyebben vesszük a következő emelkedő akadályait. Érdemes rutint szerezni ebben a hegymászósdiban, például olyan könyvek segítségével, mint ez.

Fél csillag levonás a nyelvezet miatt, amit elsőre a fordítónak tudtam be, aztán rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg Sue Johnson is azok közé tartozik, akik brilliáns szakemberek, de nem túl jó írók/előadók. Sajnos, a két tehetség nem járhat mindenkinél kéz a kézben. (A könyvben pl a tánchoz hasonlítják a kapcsolatokat és az összes kapcsolati metafora valamilyen táncos kifejezés – amit én baromira untam; de lehet, hogy valakit a hegymászós dumám irritál, nem vagyunk egyformák.)
Szóval mindenképp ajánlom azoknak, akik élénken érdeklődnek a pszichológia, emberi kapcsolatok iránt vagy a saját kapcsolatuk megmentésén/jobbá tételén fáradoznak. Alapmű, aminek polcon a helye.

>!
Harmat, Budapest, 2018
324 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884370 · Fordította: V. Németh Dániel
Amrita I>!
Sue Johnson: Ölelj át!

Sietve leszögezném, h a 3,5 csillag ellenére szerintem ez olvasásra nagyonis érdemes könyv. Az alapfelvetései szimpatikusak, a szemlélete nekem emberibb, mint sok hasonlóé.
„Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat”. A szerző feltehetőleg nem ismeri József Attila versét, de a gondolata hasonló. Tetszik, hogy az individualizmust, autonómiát túltoló, túlértékelő világban valaki azt meri mondani, hogy merj kapcsolódni! Hogy ne essünk át a paci túlsó felére, mert a felnőtteknek éppúgy szüksége van támogató szeretetkapcsolatra, mint a gyereknek. Ahogy a biztonságosan kötődő kisgyerek bátrabban megy felfedezni a világba, mert tudja, hogy az anyukájára számíthat, éppígy a boldog, támogató párkapcsolatból érkező felnőtt is bátrabb lesz. Ahhoz, hogy az ember meg merje élni a távolságot, kell egy biztos közelség és nem fordítva. A magányos hős, James Bond nem biztos, hogy annyira követendő példa.
Szóval ezeket a gondolatokat köszönöm.
Amiért levontam csillagojat, hogy viszont a hozott példákban számomra valószínűtlenül gyorsan megoldódik minden, a párok pillanatok alatt rálátnak magukra, így nekem nem volt igazán használható a gyakorlatban. Talán 2 történetben voltak tovább elakadva, de mintha a módszert, hogy hogyan láttak rá magukra, mégsem sikerült volna használhatóan leírnia, pedig egy ilyen cél is volt.
Szóval jó ez, de szerintem nem elég. Ja, és azzal, h a gyerekkor feldolgozásával nem kell foglalkozni meg nem is értek egyet. Van amit magammal viszek a könyvből, de sokmindenre tovább keresem a válaszokat.

Mégegy gondolat a végére, a könyv mutatta irányt követve. Azt már tudjuk, hogy téves és káros elképzelés, amikor a síró csecsemőt nem veszik fel, attól tartva, hogy „elkényeztetik”, cserébe szegény gyerek megéli, hogy nem számíthat a gondozójára és sérül. Szinte közhely, hogy ez milyen szívtelen és helytelen hozzáállás. De mintha ma a közgondolkodásban a felnőttek esetében viszont még ugyanitt tartanánk, hogy hagyjuk egymást „sírni”, és aki „végre elhallgat” az a hős. (Megint James Bond).

Futó_Tímea>!
Sue Johnson: Ölelj át!

Én nagyon remélem, hogy ez a könyv fogja megváltoztatni az életem. De ehhez kell a férjem is, aki most olvassa.
Tökéletesen megfogalmazta azt, amit nekem nem sikerült. Tökéletesen rólam, Rólunk szólt. Gyönyörűen írja le, amit én csak próbáltam elmondani.
Nagyon örülök, hogy rátaláltam!
A sok leírás nekem csak segített még jobban megérteni a lépéseket, számomra nem volt zavaró.
Válás előtt kötelezővé tenném!

Rézi>!
Sue Johnson: Ölelj át!

Nincs most időm hosszú értékelést írni, és tudom, hogy ez csak egyetlen szempont, és nem is ezért adtam 3-ast, de kénytelen voltam észrevenni, hogy nincs benne egyetlen nem heteró pár sem.

2 hozzászólás
Reka_Takacs>!
Sue Johnson: Ölelj át!

Minden bizonnyal nagyon hasznos könyv azoknak akik megtalálják benne önmagukat. Nekem valahogy nem sikerült azonosítanom a saját problémámat egyik példával sem. Valószínűleg máshol keresendő :)

rensaman>!
Sue Johnson: Ölelj át!

A könyv alapgondolatai nagyon fontosak, a példák pedig érthetővé és közelivé teszik (bár néha nagyon mesterkéltek). Kár, hogy nem vágták meg harmada ilyen hosszúra a rengeteg ismételgetés kihagyásával. A másik negatívum, hogy erőltette a szerző, hogy ez egy egzakt módszertan. Vélhetően a terápiás gyakorlatban ez így is van, de egy ilyen mélységű könyvben inkább izzadságszagú volt.
Ajánlom, mert biztosan tud segíteni a társas kapcsolatokban, de közelítsen mindenki türelemmel a könyvhöz.


Népszerű idézetek

csucsorka I>!

Amikor egy házasság zátonyra fut, az nem a konfliktusok számának szaporodása miatt következik be. […] A házasság megromlása azzal kezdődik, hogy egyre kevesebb benne az egymás iránti figyelmesség és meghittség. A konfliktusok csak később jönnek.

49. oldal

3 hozzászólás
csucsorka I>!

Ha érzelmi kötődésre van szükségem, és te inkább a problémára reagálsz, kötődési szinten úgy fogom magam érezni, mintha nem válaszolnál. Ez az egyik oka annak, amit a társas támogatással kapcsolatos kutatás egyhangúan állít: a partnerek sokkal inkább „közvetett” támogatásra vágynak –, mintsem tanácsra. A férfiak gyakran azt állítják, hogy nem tudják, hogyan reagáljanak érzelmi szinten. Dehogynem! Hiszen ezt teszik, amikor érzelmileg biztonságban érzik magukat, legtöbbször gyermekeikkel. Sok férfi a legjobb tudása szerint próbál reagálni felesége aggodalmaira, azaz megoldást kínálnak és tanácsot adnak, és nem értik, hogy a feleségük valójában érzelmi közelségre vágyik.

96. oldal, II. rész: Hét átformáló beszélgetés; 1. beszélgetés: Az Ördögi párbeszédek felismerése (Harmat,2018)

csucsorka I>!

Társadalmunkban a férfiakban és a nőkben egyaránt olyan kapcsolati tévhitek rögzülnek, melyeknek következtében a párok mind jobban belebonyolódnak a polkába, és egyre nehezebben fejezik ki és ismerik fel saját és partnerük érzelmi szükségleteit. A legrombolóbb hiedelem, mely szerint az egészséges, érett felnőttnek nincs szüksége érzelmi kapcsolódásra, és ezért nem is illeti meg efféle törődés. Klienseimtől gyakran hallom: „Nem mondhatom neki, hogy elesettnek érzem magam, és az ölelésére vágyom. Nem vagyok már gyerek.” Vagy: „Nem kérhetem, hogy legalább néha én legyek számára az első. Még sosem kértem ezt. Nem érzem jogos igénynek. Nem kéne ilyesmire vágynom.” Ha nem tudjuk megnevezni és elfogadni saját kapcsolódási szükségleteinket, akkor nem tudunk világos üzenetet sem küldeni a társunknak, holott égető szükségünk lenne rá.

97. oldal, II. rész: Hét átformáló beszélgetés; 1. beszélgetés: Az Ördögi párbeszédek felismerése (Harmat,2018)

csucsorka I>!

A párterápiás üléseimen felszínre kerülő erőteljes érzések cseppet sem voltak irracionálisak. Nagyon is érthetőek voltak. A párok úgy viselkedtek, mint akik az életükért harcoltak a terápiában, hiszen éppen azt is tették.

57. oldal (Harmat, 2018)

szibolya>!

Az érzelmi ínség valós tény. Aki érzelmileg magára marad, akit visszautasítanak vagy cserbenhagynak, az testi-lelki fájdalmat él át, és pánikba esik.

254. oldal (Park kiadó)

csucsorka I>!

Sarah üzenete sürgető, de Tim nem veszi az adást. „Túlságosan érzelmesnek” tartja feleségét. De éppen ez a lényeg. Sosem vagyunk érzelmesebbek, mint amikor az elsődleges szeretetkapcsolatunk forog veszélyben.

51. oldal

Aemitta>!

A veszekedés tiltakozás az érzelmi elszakadás ellen

Olya>!

Az ember nem más, mint kapcsolatainak története.

277. oldal

csucsorka I>!

Érzelmeink és szükségleteink kezelésének mélyén rögzült módjai alapértelmezett működéssé válnak; olyan gyorsan „megtörténnek”, hogy észre sem vesszük, hogy választhatnak mást is. Ám ha meglátjuk, hogy szokásos megküzdési reakcióink miként zárnak be minket ebbe az önpusztító táncba, meg tudjuk változtatni őket. Nem kitörölhetetlen részei a személyiségünknek, és nincs szükség évekig tartó terápiára ahhoz, hogy átformáljuk őket.

107. oldal, II. rész: Hét átformáló beszélgetés; 1. beszélgetés: Az Ördögi párbeszédek felismerése (Harmat,2018)

szibolya>!

A szeretetteljes kapcsolat kitágítja annak érzetét, hogy kik vagyunk, és növeli az önbizalmat. Olvasóm most nem tartaná ezt a könyvet a kezében, ha nem merítek erőt a férjem abbéli hitéből, hogy meg tudom írni, és ha nem lennék képes biztató szavaiba kapaszkodva tovább írni, ahelyett, hogy feladnám.

250-251. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vex King: Közelebb a szeretethez
Lukács Liza: Hogyan szeretsz?
Stefanie Stahl: Igen is, meg nem is
M. Scott Peck: Úttalan utakon
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Tisza Kata: Most.
Lundy Bancroft: Mi jár a bántalmazó fejében?
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Pál Ferenc: A magánytól az összetartozásig
Gary Chapman: Egymásra hangolva