Sister, ​sister 77 csillagozás

Sue Fortin: Sister, sister

***#1 nemzetközi bestseller***

„Letehetetlen, élénk, drámai, túlfűtött, megindító, kalandos, briliáns, és még ennél is sokkal több… megéri az utolsó oldalig” – Sky's Book Corner

Nővérháború

Alice: Gyönyörű, kedves, manipulativ, hazug.
Clare: Intelligens, lojális, paranoiás, féltékeny
Clare úgy gondolja, Alice egy manipulatív hazudozó, aki el akarja rabolni tőle az életét.
Alice úgy gondolja, Claire féltékeny, amiért hosszú idő után újra felbukkant, és a családjukban elfoglalt helye miatt.
Egyikük igazat mond. Másikuk egy megszállott őrült. Két testvér. Egy igazság

Sue Fortin páratlanul izgalmas a pszichológiai thrillereiben soha nem tudhatod mi lesz a következő lépés. Nemzetközi sikerkönyvei végre itthon is megjennek.

Eredeti mű: Sue Fortin: Sister, Sister (angol)

>!
Álomgyár, Budapest, 2017
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155692673 · Fordította: Harci Andor
>!
Álomgyár, Budapest, 2017
398 oldal · ISBN: 9786155692680 · Fordította: Harci Andor

Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 76

Kívánságlistára tette 61


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Sue Fortin: Sister, sister

Női könyv, jó könyv, de nem kerüli el azokat a kliséket, csapdákat, rutinokat, amelyek a női könyvek sajátosságai. A logika persze már az alapfelvetésnél eléggé nagyvonalú, de ha azon átlép az ember, jól megírt, lélektanilag majdnem hiteles, szórakoztató krimit olvashat. Központi témái a pénz, család, bizalom és az árulás. Egészében sokkal többről szól, mint egy nyomozásról a szeretett nővér eltitkolt múltja után. Inkább arról, ahogyan a testvér és a családra ható traumák milyen alapvető erkölcsi döntésekre kényszerítik az egyéneket és mindez milyen mélyen tudja meghatározni az egymáshoz való emberi (házastársi, testvéri, anyai) hozzáállást. A történet jó ütemben halad előre, de ez az előremenetel mintha tényleg csak egy letudandó eszköz lenne, amin az írónőnek muszáj végighaladnia, de inkább jutna már el ő is a legfontosabb pontig, a végéig. Talán éppen ezért nem tűnik fel olvasás közben, csak később, hogy a főbb karakterek sem egyenletesen kidolgozottak, a mellékalakok pedig olykor szinte vázlatszerűnek tűnnek, amivel nem lenne gondom, ha nem nehezítené meg, hogy bármelyikükkel is azonosulni tudjak. Nekem legalábbis nem sikerült, ami közel sem biztos, hogy a szerző hibája. Persze az is lehet, hogy éppen ez volt a cél, mert így lehetőség nyílik arra, hogy mi, olvasók ne kerüljünk bele magába az alkotásba, ne váljunk a részeivé, hanem képesek legyünk mindvégig külső szemlélők maradni, más kontextusba helyezve ezzel az alkotó, a mű és a „befogadó” kapcsolatát. Egyre gyakrabban találkozom olyan könyvekkel, amiben valami valahol nem működik, és itt távolról sem arról van szó, hogy nem tetszik, mert nem az én ízlésem, hanem arról, amikor az eredeti szándékának nem felel. Nem tudtam elhinni, hogy a főszereplő lánytestvér (egy sztár ügyvéd) így viselkedne az adott helyzetekben. De ez maradjon csak az én problémám.

>!
Lénaanyukája P
Sue Fortin: Sister, sister

A fülszövegben olvasható „páratlanul izgalmas, letehetelen, kiszámíthatatlan” eposzi jelzők persze igen erős túlzások, mert klisés, kiszámítható és le is tudtam tenni, de ettől függetlenül határozottan jól elszórakoztatott, nem is nagyon untam, csak hamar ki lehet találni az összes fordulatot.

>!
Bettina_94 I
Sue Fortin: Sister, sister

Ebben a regényben semmi sem az, aminek látszik: titokzatos, fordulatos és akkora csattanót vág az olvasó fejéhez, hogy nem győzünk pislogni. Bővebb értékelés: http://irokkozott.blogspot.hu/2017/12/sue-fortin-sister…

>!
Arcturus
Sue Fortin: Sister, sister

Azt mondanám, az ötlet és a stílus jó, de a kivitelezés nincs rendesen kidolgozva. A vége összecsapott, mintha vészesen közeledett volna egy előre meghatározott „kerethez”, egy oldalszámhoz. Összességében mégis azt mondom, hogy lehetett volna rosszabb is.

Bővebben: http://kulturpara.blog.hu/2017/12/22/elveszett_hugod_ve…

>!
Roselyn
Sue Fortin: Sister, sister

Kiforratlan, de amúgy olvashatóra sikeredett mű, keményvonalas thrillerimádóknak maximum csak levezetésként ajánlott. Aki most ismerkedne meg a kategóriával, és még némi kis kedveskedős babusgatásra vágyik, annak tökéletes választás. Történetvezetését az egyszerűség jellemzi, ami nem volna nagy baj, ha a karakterábrázolás valamivel rétegesebb lenne, de így hogy a karakterábrázolás, és a történetvezetés is lineáris, kicsit olyan mintha két szék közül a földre ülne az ember. Én a magam kis rendszerében thrillerből átminősítettem krimibe emiatt. Amúgy egyszer gond nélkül el lehet olvasni, és akkor még tetszetős is lehet, ha nem A bárányok hallgatnak a referenciapont, amihez viszonyítunk. Bővebben itt:
https://roselynkonyv.blogspot.hu/2018/01/sue-fortin-sis…

>!
Kriszti568
Sue Fortin: Sister, sister

Első könyvem volt az írónőtől, de ez alapján biztos, hogy nem az utolsó.
Mostanában már nagyjából mindig tudom, ki a hunyó egy történetben. Hát itt akárhányszor elkezdtem gyanakodni valakire, mindig történt valami olyan, ami összezavart. Ez egy hatalmas plusz pont, hogy mindig sikerült fent tartania az érdeklődésemet, a várakozást, hogy végre kiderüljön ki a „ bűnös”.
Fordulatos volt, tele meglepetésekkel és hát ilyen egy jó thriller, nekem nagyon tetszett.

>!
duby
Sue Fortin: Sister, sister

Számomra kicsit lassan indultak be az események. Két testvér, akik 20 éve nem látták egymást. Találkoznak. Az egyik paranoiás, a másik hazudik? Vagy mégsem? Ki mond igazat? Kb. a közepétől már nagyon olvasmányos, kis pszichológiai thriller volt. A végén a szokásos kis csavarral. Azért az egy kicsit fura volt, hogy 20 év alatt az elveszett testvért egyetlen egy magánnyomozó sem tudta megtalálni egy névváltoztatás miatt.

>!
BEV
Sue Fortin: Sister, sister

Kicsit lassan indult be a tortenet, kb. A feletol kezdett kicsit olvasmanyosabba valni. Sajnos nem sikerult meglepnie semmivel, eleg kiszamithato volt. Konnyed nyari olvasmany, thriller kategoriaba semmikepp se sorolnam…

>!
Anarchia_Könyvblog P
Sue Fortin: Sister, sister

Azért szeretem kifejezetten a Pszichothriller könyveket, mert olyan istenesen arcul tud vágni, hogy érzed az arcodon az ütés nyomát. Ehhez persze egy jól megírt könyv kell, egy jó író, és egy jó történet! Sokszor félve kezdek bele hasonló könyvekbe, mivel eléggé triviális már a téma! Eltűnt, meglett, nem az akinek gondoltuk, stb stb. Nagyon vártam a Sister sister-t, a fülszöveg megfogott és már jó pár héttel ezelőtt előrendeltem, ettől függetlenül bennem volt a félsz, hogy újabb csalódás lesz.

Ehhez képest egy nap kellett ahhoz hogy kiolvassam, nem kellett erőltetnem a könyvet, mert vitt magával. Az elején éreztem egy kis kapkodást az író részéről, de idővel rájöttem, hogy mit miért tett, miért így alakította az egész sztorit.
Clare sok évvel ezelőtt elvesztette húgát, édesapja akitől gyermekként rettegett, egyszerűen fogta és elvitte magával (Alice-t), így ő és édesanyja kettesben maradtak. Sok éven keresztül keresték, édesanyja, Clare, barátok, de mindhiába. Clare felnőtt nőként, sikeres ügyvéd, egy szerető férjjel és két kislánnyal élnek együtt gyermekkori házukban, de mindig is felettük lebegett Alice hiánya, amivel anya és lánya nehezen birkózott meg. És egyszer csak levelet kapnak, amiben Alice tudatja velük, hogy apja meghalt és szeretné megismerni édesanyját és nővérét. Boldogan várják, hogy megismerhessék azt a nőt, akit 4 évesen elragadtak tőlük.
És itt jönne képbe az amit az elején is említettem triviális eseményként, DE mégis volt egy jó adag fűszer ebben a történetben. Clare teljesen paranoiás lesz, Alice pedig egyre furcsábban viselkedik. Senki nem hisz a nőnek akit ezer éve ismernek, és ő maga is egyre jobban kételkedik épelméjűségén. Egyetlen barát marad aki Clare mellet áll, Tom, mindenben segít neki, amiben csak tud. Ahogy egyre mélyebben ássák bele magukat, úgy fordul ki mindenki önmagából. Clare teljesen megszállottja lesz annak, hogy a húga titkol előlük valamit, a férje már nem bízik benne, édesanyja is egyre jobban eltávolodik, és így kerül egyre közelebb a családhoz Alice. Mindent egy lapra tesz fel, és elutazik a húga szülővárosába, hogy ott találjon értelmet mindarra ami körülötte zajlik.

A történet egyre szövevényesebb lesz, nem lehet tudni kiben lehet bízni, és kiben nem, nem tudhatjuk, hogy ez az egész kusza dolog nemcsak Clare fantazmagóriája. Ki hazudik? Ki az aki mentálisan zavart? Ki az akiben meglehet bízni? És végezetül amiért imádtam az egészet, Sue Fortin olyan pofonokat osztott ki a végén, hogy köpni nyelni nem tudtam. Egy lerágott csontból összerakott egy fordulatos, csavaros történetet. Végig fenttartva a figyelmet, generálja a feszültséget, és ezáltal válik a könyv letehetetlenné.

>!
dynamail
Sue Fortin: Sister, sister

Teljesen magával ragadott, izgalomban tartott:-) éreztem én is, hogy vmi nem kerek. Clare-t féltettem, hogy nehogy tényleg örültnek gondolják. Lukeban nem tudtam teljesen megbízni. „Alice” viszont nagyon összerakta az életét.:-)


Népszerű idézetek

>!
mate55 

Néha az elégedettség a legrosszabb.

81. oldal

>!
mate55 

Az idő jelentős részében nem nyűg a munkába járás, hanem egészen szórakoztató időtöltés. De vannak napok, mikor rendkívül nehezen hagyom ott a családom.

49-50. oldal

>!
mate55 

A leghidegebb helyeket néha nem a tél sűrűje rejti, mikor fehér gomolyokba gyűlik a lehelet, és az ember lába érzéketlen a hidegtől, az ujjai pedig elgémberedtek a fagytól.

(első mondat)

>!
vikee06

A leghidegebb helyeket néha nem a tél sűrűje rejti,mikor fehér gomolyokba gyűlik a lehelet,és az ember lába érzéketlen a hidegtől,az ujjai pedig elgémberedtek a fagytól.A leghidegebb helyek néha családi körben,saját otthonod melegében rejtőznek.

(első mondat)

>!
SLutra

Kapd el őket, bébi, legyél te a fenevad az őserdőben. – Elenged, és Alit utánozva árnyékbokszol. – Lebegj, mint a pillangó, szúrj, mint a méh.

22. oldal (Álomgyár, 2017)

>!
vikee06

A legsötétebb helyeket néha nem az éjszaka sűrű sötétje rejti,mikor a holdat felhők takarják el,vagy mikor behunyja az ember a szemét,és a szemhéja mögötti színes szikrák táncát követi.A legsötétebb helyeket néha tágra nyílt szemmel látjuk,mikor a nap fényesen ragyog,és porszemek táncolnak a napsugarakban.

Utolsó mondat


Hasonló könyvek címkék alapján

Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Alice Feeney: Időnként hazudok
Paula Hawkins: A víz mélyén
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Helena Silence: Ezüsthíd
Dean R. Koontz: Végsőkig
M. J. Arlidge: Bújócska
Stephen King: Dolores
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött