Mikor egy többszörös díjnyertes könyvet vesz az ember a kezébe, ráadásul tudva, hogy ezt debütáló kötettel tudta elérni az írónő, az olvasó nem tudja, hogy mire számíthat. Így voltam ezzel én is. És meg kell, hogy mondjam, hogy ez a könyv valóban valami más volt. Nagyon egyedi stílussal íródott, lassan építkező történet, de annyira valódi volt, annyira fájdalmas és hiteles volt, hogy egyszerűen magával ragadott. Az írónő egy olyan témához mert hozzányúlni, amely tragikus, fájdalmas, felfoghatatlan és sajnos nem példa nélküli. Tovább árnyalja a történetet a tény, hogy részben a valóságban megtörtént eseményeket is papírra vetett az írónő (1999. április 20.).
Erik Fiskare első évét kezdi Lancaster University-n színháztechnika szakon, amikor egy napon megpillantja a gyönyörű táncos lányt, Daisy Bianco-t. Az ő történetük gyönyörű, a kapcsolatuk pedig varázslatos. Imádtam olvasni, ahogy szépségesen építkezik oldalról, oldalra. Aztán egy tragikus esemény a feje tetejére állítja a világukat és hirtelen a mélyben találják magukat. A sötétben tapogatózva próbálják ismét megtalálni egymást, megtalálni magukat, de az események hurrikánja elszakítja őket egymástól sok-sok évre.
A könyv varázsa azt hiszem a hitelességében rejlett. Egyrészt az írónő színház és tánc szakon diplomázott, így minden apró részlet annyira részletesen és hihetően volt papírra vetve, hogy szinte én is ott éreztem magam a színpadon, a színfalak mögött, vagy akár a hang- és fényvezérlő fülkében. Az események leírását és következményeit nyersnek és valóságosnak éreztem, amely szívszaggatóan mély érzelmeket váltott ki belőlem. Tényleg úgy érzetem, hogy sajog a szívem a szereplőkért. Az pedig, ahogy a szereplők pszichéjét kezelte az írónő, briliánsan volt összerakva, a végén minden szál összeért, minden apróságra választ kaptunk. Annyi kiderült a könyv végén, hogy egy orvos is segített a könyv megírásában, és ez minden egyes oldalról vissza is köszönt, mert valóban annyira valódinak érzett, minden reakció, gondolat, fájdalom. Szintén nagyon tetszett, hogy bár lassan építkezett a történet, de olykor a legapróbb részleteknek is volt szerepe a későbbiekben, és igazi jelentőséggel bírt.
A lezárást kicsit elsietettnek éreztem és egyszerűen hiába volt majdnem 500 oldal a könyv, akartam még többet Erik-ből és Daisy-ből, egy hosszabb lezárást, egy epilógust, bármit. Aztán a kezembe vettem a második kötetet (Daisy szemszögét), és a végére ugorva megkönnyebbülten találtam még néhány plusz oldalt a könyv végén, így valóban elégedetten fejezhettem be a könyvet. A harmadik kötet két hét múlva érkezik, amely folytatja Erik és Daisy történetét. Talán egyszer majd azt is a kezembe fogom venni.
Őszintén szólva Melanie-t kihagytam volna az egész könyvből (így nagyjából 100 oldallal kevesebb is lett volna, és számomra könnyebben emészthető is lett volna). Bár jobban belegondolva, bár fájdalmas volt az ő fejezeteit olvasni, mert úgy éreztem, hogy ez így nincs rendben, ettől is hitelesebbé vált a könyv. Will karakterét viszont nagyon megkedveltem, a levelén pedig még órákkal később is nevettem. :)
A könyv egészen a háromnegyedéig a 'megkérdőjelezhetetlenül 5 csillagos' kategóriába esett nálam, de az utolsó negyed annyira fájdalmas volt, hogy pont ez az amiért nem tetszett, de talán ez az igazi élet, ha egy picit elszakadunk a papírlapok nyújtotta biztonságtól… Nem tudom, hogy létezhet-e ilyenfajta második esély. Hogy létezhet-e hogy két szerelmes 12 év után is fel tudja venni az élet fonalát? Hogy ez csak egy tündérmese, vagy egy fájdalmas valóság jóra fordulása? Minden esetre gyönyörű történet volt, egy életen át tartó szerelemről.
ps: Az előbb megszólalt ez a dal, és egyből szíven ütött, hogy mennyire tökéletesen illik ehhez a könyvhöz: