Reggeli ​beszélgetések Lin-csi apát kolostorában (Lin-csi apát) 97 csillagozás

Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában

Ha nem állt volna buddhista szerzetesnek, bizonyára rablóvezér lett volna belőle – állították életrajzírói Lin-csi apátról, a kínai buddhizmus legeredetibb gondolkodójáról, máig legnépszerűbb mesteréről.

Nem tudjuk pontosan, mikor született, de azt tudjuk, hogy mielőtt a 867-es esztendő februárjának egyik napján távozott, mind a tíz égtáj felé legyintett egyet-egyet, s kényelmesen megigazította magán szerzetesi öltözetét. Rá jellemző, kifejező búcsú volt ez. Fanyar, de könnyed és méltóságteljes. Mint amilyenek reggeli beszélgetései szerzeteseivel Huo-to folyó parti kolostorában.

Meghökkentő kérdésfelvetések és válaszok, könnyed, de hibátlan bölcseleti rendszert alkotó következtetések, állítások jellemzik Lin-csi beszélgetéseit, melyek mindig a lényegről folynak; a létezés és a boldogulás nagy kérdéseiről.

A hangoskönyv verzió további részleteket tartalmaz Az ifjú Lin-csi vándorlásai című könyvből.

>!
Kelet, Budapest, 2011
186 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638762511 · Fordította: Sári László
>!
Kelet, Budapest, 2007
ISBN: 9638720887 · Felolvasta: Sári László
>!
Írás, Budapest, 2005
186 oldal · ISBN: 9638417099

3 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Buddha · Lin-csi apát


Kedvencelte 26

Most olvassa 4

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

sztimi53>!
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában

Annyira okos az egész, nem mond semmit,és mindent elmond. A bölcsességek gyakran lehetnek akár közhelyesek is, mert alapigazságokat fogalmaznak meg, de annyi függ a tálalástól. És a tálalás zseniális. Szórakoztató példabeszédek, élmény volt hallgatni. A kérdések jók, gyakran jobbak mint a válaszok, pedig a válaszok is lenyűgöznek. Aztán utunkra bocsáttatunk, hátha méltó vagyok, hátha, én, aki bölcs vagyok vagy balga, vagy mindkettő és egyik sem.

Kiülök majd egyszer egy dombra, lesem a kóválygó gólyafost a levegőben, és talán eljön a megvilágosodás. Akkor könnyebb lesz az élet és könnyebb lesz a halál.

6 hozzászólás
Hoacin>!
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában

Nagyon szívesen lennék néma hallgatója Lin-csi reggeli beszélgetéseinek, de óvakodnék kérdéseket föltenni, mert szimpátiája jeléül esetleg pofon vágna az apát, netán botjával sózna a hátamra kifejezett kedvességből.
Felettébb szerethető elmélkedéscsokor ez a könyv, ha elférne a mellényzsebemben, vagy lenne mellényem, mindig magammal hordanám, hogy bármikor elővehessem. Bár a taoista nézetek közelebb állnak hozzám, mint a buddhista tanok, a reggeli beszélgetésekben felbukkan itt-ott némi taoista vonás is.
Gyakorlatilag ideidézhetném a komplett beszélgetésfüzért, mert olvasás közben a teljes könyvjelzőkollekciómat elhasználtam az említésre szánt gondolatok megjelöléséhez, de nagyon sűrű, nagyon könnyed, nagyon komoly és nagyon komolytalan szöveg ez, emiatt számomra épp annyira könnyen idézhető, mint amennyire meglehetősen idézhetetlen.
Mit tegyünk, ha jön a világvége? Fejezzük be a reggelinket.
Mi a legméltóbb emberi tevékenység? Fa odvából békésen szemlélni a világ változásait.
Mi az a tanítás, mely túlmutat Buddhán és az összes pátriárkán? Egy szezámmagos pogácsa.
És mire való a Tanítás? „csupán vigasztalás, semmi más. Vigasztalásként azonban mégis csodás.
Lin-csi apát zseniális.
„A bőkezűség még nem erény, császár. A bőkezűség is jutalmat vár, ellenszolgáltatást. A szigorú fogadalom pedig egyenesen ostobaság. Buddha szinte dühbe gurult, amikor meglátott valahol egy aszkétát. Nem ez az erény útja, császár. (…) Sem szegénynek, sem gazdagnak, sem jámbornak, sem hősnek lenni nem erény (…) továbbá sem jónak, sem igaznak, sem szentnek, de még bölcsnek lenni sem erény. Egyáltalán,gondold meg, bármiben is jeleskedni, versenyre kelni a többivel méltó lenne hozzád? (…) Erőlködés lenne. Márpedig az erény, mint könnyű járás. Könnyű séta csupán. Ne feledd”
Az azonban semmiképp nem ajánlott, hogy csak úgy rátörjünk az apátra, és követeljük a Tanítást!
„Te kolostorba jöttél, nem piacra! Mit képzelsz?! Hogy a Tanítást úgy adom a kezedbe, mint egy répát? A Tanítás nem répa! Tudhatnád!kiabálta az apát, csak úgy zengett a ház.”
Hát mit tegyünk akkor, hogy összekaparjunk némi lelki békét? Figyeljük az égből aláhulló gólyapiszkot. Éld az életed, ne erőlködj. Nem kell sok semmiből, érd be az eléggel. „Ne siess! Ne kapkodj! S meglásd, elhordjuk a hegyet, észre sem veszed.”

„- Barátom – fordult hozzá. – Ugye, nem gondolod komolyan, hogy én mutatom meg neked az utat a nirvánába? Ugye, nem képzeled, hogy ilyen könnyen besétálhatsz az örökkévalóságba? – Majd szomorúan, mintha csak neki árulná el a titkot, a fülébe súgta. – Ugye, tudod, szegény barátom, hogy nem segíthetünk egymáson. Nincs egyetlen út. Magunk vagyunk a világon, s ahányan vagyunk, annyi az út. És nem ismerhetjük egymás útjait.
– Tudom – felelte lehorgasztott fejjel a szerzetes. – Csak azt nem tudom, miért vertél meg háromszor, mielőtt ezt megmondtad.”

6 hozzászólás
zördög>!
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában

„Tiszteletteljes hódolat az olvasónak, aki – bár nem biztos, hogy méltó rá – kezében tartja tündöklő szellemű Mesterem, Lin-csi apát általam idegyűjtött tanításait.”

Van az úgy, hogy már az előszó első mondata után tudja az ember: ez az övé. Teljesen. Okos, vicces, megnyugtatóan/kényelmetlenül bölcs, minden egyes szónak helye van a könyvben. Először befaltam, aztán másodjára lassan olvastam, mindent átrágva. És fogom is még, remélhetőleg jó sokszor.

Lin-csi 4 prezident!!!

odivne P>!
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában

Tetszettek a tanítások. Persze olyan is akadt, amivel nem tudtam teljesen azonosulni. De épp ez a lényege a könyvnek: gondolkozzam az olvasottakról, aztán döntsek a szerintem helyes útról.
Az első napokban szabályosan nekiestem a kötetnek, de hamar rájöttem, jobban járok, ha lassabb ütemben haladok. Elég reggelente 1-2 tanítás, azon is bőven el lehet filozofálni egész nap .
Üdítő volt ebben a kifordult világban olvasni olyan bölcsességeket, amik más szemléletet fogalmaznak meg, mint amit óránként sulykolnak belénk.

tgorsy>!
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában

„Ha már Lin-csi sem használ, nehéz az élet és nehéz a halál, s kellene hozzá a túlparti tudás, a következőt csináld. Nyáridőben, domboldalon ülj meg jó soká, s keresd az égen, merre száll a gólyamadár. Miután meglelted, kövesd szárnyalását, s lesd meg, mikor engedi el magasban piszkát. S ha jól megfigyelted, miként hull alá keringve, szállva, forogva, szél hátán lebegve, majd újra alázuhanva, s miként robban e tánc közben semmivé; és miután meglátod, hogy piciny darabjai, melyek nem égtek el a sűrű légben, úgy hullanak majd előtted a gyenge, zöld fűszálra, hogy az meg sem hajlik alattuk, akkor, tisztelt olvasóm, Lin-csi nélkül is fölfedted magadnak a létezés titkát. S ha ezt kilested, hidd el, könnyebb lesz az élet és könnyebb lesz a halál.
Nekem elhiheted, én már igazítom kérges, vén testemen könnyű utazóruhám.”
A szerző búcsúbeszéde.

Holdranéző>!
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában

Hagyjuk most figyelmen kívül az autenticitás kérdését (bár tulajdonképpen ne hagyjuk, kissé morc vagyok amiatt, hogy spoiler)
Eltekintve a személyes morctól, azt kell mondanom, nagyon jókor talált rám ez a kötet. Épp itt ültem egy marhára eléggé hideg napon és arra gondoltam, de jó lenne most olvasni valamit, amitől megbölcsülök, megvilágosodok – valamit, ami nem csak irányt mutat, de meg is mondja, merre az arra, és pontosan ám. Aztán elkezdtem ezt a könyvet olvasni és rájöttem, hogy egy ilyen gondolatért Lin-csi apát akkorát lekeverne nekem, hogy csengene a fülem.
Mert tényleg, aki azt állítja, hogy megtalálta az Élet Sóját és Értelmét, a Választ a Kérdésre, az Coelho Rhonda Byrne zsákbamacskát árul. Itt sincs instant megvilágosodás, bölcsességmorzsák vannak és tanmesék, elgondolkodtatóak, mosolyogtatóak, könnyedek, de súlyosak is, kérdések, amik épp olyan fontosak, mint a válaszok, és pont annyi értelmük is van. Meg csengő pofonok és elmélkedés gólya… tudjuk, miről, ha netán belefáradna az olvasó a sok okosságba. Szóval nem, nem mondhatom, hogy megvilágosodtam, de megvigasztalódtam. És erre azért nem sok könyv képes.
spoiler
Utóirat: aludtam egyet rá, és az a bizonyos szerzői csel miatt mégis levonok egy fél csillagot. Kár, mert amúgy ez egy közel tökéletes könyv.

pat P>!
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában

No ugye, milyen fontos a humorérzék, már a régi buddhisták is…
Személyes kedvenceim a nyűgös szalmakutyák.
Én olyan jó kis buddhista tudnék lenni, ha hagynának (úgy könnyű, mondaná Lin-Csi apát, és jól fejbevágna a botjával, egy reggel, kolostorában, a Huo-to folyó partján).

alaurent P>!
Su-La-Ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában

Nem először találkoztam most ezzel a kis kötettel. Nagyon értékelem benne a humorát, és azt a finom keleti bölcsességet, amelyet olyan nehéz helyesen értékelni. Pedig mennyire egyszerűnek tűnik Lin-csi történetei alapján a buddhává válás, s mégis milyen könnyű elbukni valami apróságon az úton. Nem lesz buddhista, aki elolvassa„ de a saját életéhez és az életszemléletéhez értékes szempontokat kap. Azt hiszem, válság esetére bátran tudom ajánlani – hátha megtalálod benne a választ a kérdésre. Vagy derülsz egy jóízűt, az sem elhanyagolható.


Népszerű idézetek

sztimi53>!

Nyáridőben, domboldalon ülj meg jó soká, s keresd az égen, merre száll a gólyamadár. Miután meglelted, kövesd szárnyalását, s lesd meg mikor engedi el a magasban piszkát. S ha jól megfigyelted, miként hull alá keringve, szállva, forogva, szél hátán lebegve, majd újból alázuhanva, s minként robban e tánc közben semmivé… És miután meglátod, hogy piciny darabjai, melyek nem égtek el a sűrű légben, úgy hullanak majd előtted a gyenge, zöld fűszálra, hogy az meg sem hajlik alattuk, akkor fölfedted magadnak a létezés titkát. S ha ezt kilested, hidd el, könnyebb lesz az élet és könnyebb lesz a halál.

2 hozzászólás
Kimmuriel>!

Érdemes hívek! Az egyetlen tökéletes dolog tehát a világon: a nemtudásotok. Bármit tesztek, tehetnétek jobban is. Bármit tudtok, tudhatnátok jobban is. Amit viszont nem tudtok, azt hibátlanul nem tudjátok. Vagyis tökéletes a nemtudásotok! De azért ne bízzátok el magatokat, tanítványok! A nemtudásban különbet, mint ti vagytok, akárhol találok!

ANI69ish>!

Sok munkával sok pénzt keresni a bolond is tud, apát! Nem kell hozzá tudomány! Ráadásul a sok pénz nem gondtalanságot jelent, hanem sok gondot inkább. Ne sok pénzed legyen, hanem elég. Ne sok időd legyen, hanem elég. Ne sokat dolgozz, hanem eleget, ne sokat elmélkedj, hanem eleget.

1 hozzászólás
tgorsy>!

Mindenütt hallatszik a tenger, mindenütt szólanak a lombok.
Mindenütt serényebb az ember, mindenütt harsognak a dolgok.

44. beszélgetés

1 hozzászólás
vargarockzsolt>!

Lin-csi kolostorában egy reggel ezzel a kérdéssel fordultak a szerzetesek az apáthoz.

– Mondd, apát! Milyen módon lelhető föl a jelenségek világában az igazság? Miről ismerünk rá?

Lin-csi, mielőtt válaszolt volna, elgondolkozott. Vajon mit állít erről a Tanítás? Nem emlékezett rá. Ahol viszont nincs kinyilvánított útmutatás, ott szabad a vásár.

– Hívek! – fogott hát bele Lin-csi apát. – Én az igazságról általában azt gondolom, hogy nem létezik. De ez nem olyan nagy kár, mint sokan gondolják.

A szerzetesek zúgolódtak, de Lin-csi mondta tovább.

– Nincs igazság a jelenségek világában. Egyedül a törvény adhat eligazítást, de a törvény nem tudhatja, mi az igazság. Az igazságra lehetetlen rálelni, s úgy foglalni szavakba, hogy törvény nélkül is védeni tudja magát. Ahányszor próbálod, annyiféle lesz az igazság. A törvény, bár otromba, durva, egyértelmű és örökkévaló. Az igazság tünékeny, változó. Elröppen, mint egy szépséges madár. Nincs sehol lakása.

– Elröppen, mint egy szépséges madár? – kérdezte ámulva az egyik szerzetes. – Hová?

– Ez a madár a mesékben lelhető föl odaát. De ne csalogassátok, a jelenségek világában, ideát, úgysem használható semmire az igazság. Mert tudjátok meg, híveim, nem az igazság határozza meg a jelenségek viszonyát! – modta még az apát, s befejezte tanítását. Már csaknem elérte a csarnok kijáratát, amikor utána szólt az egyik tanítvány.

– Mester! Mit tehetünk a jelenségek világában igazság híján?

– Tartózkodjatok az ítéletektől, de mindenekelőtt kerüljétek a viszályt! – vágta rá kurtán, csaknem dühösen Lin-csi, aztán még egy pillanatra megállt. – De próbálkozzatok más megoldással is! Mert nem biztos, hogy ez a követendő tanács. Ennél egy kicsit bonyolultabb a világ – szólt végül az apát, kolostorában, a Huo-to folyó partján.

27. beszélgetés

Kkatja P>!

Huo-to parti kolostorában Lin-csi apát egy reggel igen rosszkedvűen ébredt.
– Hívek! Ma bal lábbal keltem, nyűgös vagyok, mogorva. Jobb, ha ma nem vagytok kíváncsiak rám. Elmarad a reggeli beszélgetés- szólt a szerzeteseihez a csarnokban, s már sarkon fordult volna, amikor a kapus vándorszerzetesek érkezését jelentett.
– Látom, tiszteletre méltó hívek, hogy nagy buzgóság vezérli vándorlásotok! – szólította meg a csarnokban felsorakozott híveket Lin-csi. – Látom az ábrázatotokon! Áruljátok el, mit akartok?
– A Tanítást akarjuk, Mester – felelték tisztelettudóan a szerzetesek. – Hasztalan vándoroltunk eddig, most a te kezedből várjuk Buddha tanítását.
– Bezörgettek ide, akár egy szatócsüzletbe, és Buddha tanítását kéritek?! Hát tőlem ne várjátok, híveim! Én nem szolgálom föl nektek. Buddha tanítása mély, és olykor homályos, kifürkészhetetlen. Nem nektek való. Ti csak szaladgáljatok körbe a világban, cipeljétek trágyával teli testetek egyik kolostortól a másikig, mint eddig. Sóhajtsátok el szentséges kérésetek minden apátnak, és tartsátok a markotok, mint eddig. „A Tanítást akarjuk! A Tanítást! A Tanítást! ” Hát nem veszitek észre, rühes szalmakutyák, hogy most is éppen Buddha tanításán tapostok piszkos lábatokkal? Nincs tanítás, mely megragadható lenne ily henye tapogatózással. Nincs tanítás, melyet kifelé kereskedve fellelhet az ember. Lúdtalpas, hibbant csavargók! Tőlem ne várjatok semmit! – rontott Lin-csi a meghökkent szerzetesekre, majd amikor kifújta magát, váratlanul így fordult hozzájuk.
– Ha akartok, továbbálltok, ha akartok maradtok. Minden buddhák titokzatos anyaga mégiscsak ti vagytok. Tanítást kolduló konok elmék, szélfútta gyönge lelkek! – szólt, s ezzel magunkra hagyta a vándorszerzeteseket. Lassan, bizonytalanul lépkedett cellája felé, amikor eszébe jutott a régi strófa:
Örökkön nyugtalan a tenger,
örökkön zúgnak a lombok.
Örökkön háborog az ember,
örökkön kicsik a dolgok.
Ez megnyugtatta Lin-csi apátot. Legyintett egyet, megkönnyebbült. „Örökkön kicsik a dolgok.” Elmosolyodott.

57. beszélgetés

1 hozzászólás
zördög>!

– Mit tegyek hát, Mester? – kérdezte az ifjú szinte rémülten.
– Mit tudom én! Egyelőre kapsz egy cellát, aztán sokáig ne is lássalak! Ez a két jó pofon most már a tiéd.

zördög>!

– Mondd, apát! Mit tegyen az ember, mielőtt eljő a világvége? Van-e erre nézve szabály?
– Van – felelte Lin-csi, s már idézte is a tanítást. – Mielőtt a világvége eljő, legjobb, ha az ember befejezi reggelijét.

Jesper_Olsen>!

A szavak sosem a dolgok.
Ne figyeld a sok beszédet!
A szavak közt csak bolyongsz,
Ki csak beszél, eltéved.

48. oldal

1 hozzászólás
zördög>!

Az elme sem igazán tökéletes, a lélek sem igazán fényességes. Csak nagyon szeretnénk, ha ilyenek lennének.


Hasonló könyvek címkék alapján

Weöres Sándor: A teljesség felé
Tsai Chih Chung: Beszélő Zen
Távol-keleti mesék
Gárdonyi Géza: A nyugalom édes kenyerén
Héjjas István: A keleti vallások filozófiája és világképe
Nyika Zoltán: Tovább ZEN-élek
James Norbury: Az utazás
Selvarajan Yesudian – Haich Erzsébet: Sport és jóga
Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve
Hamvas Béla: A babérligetkönyv / Hexakümion