Szörényi 11 csillagozás

Rohan az idő
Stumpf András: Szörényi

Apámnak, ​a rádiónak és a véletlennek volt köszönhető az is, hogy először hallottam rock and rollt. A Fater kereste a hullámhosszt épp, amikor egyszer csak éktelen sikításra lettem figyelmes. „Állj, Fater, várj! Maradj csak ott!” Little Richard énekelte a Long Tall Sallyt. Ezt akkor még nem tudtam persze, fogalmam sem volt, kit és mit hallok, azt viszont éreztem, hogy ez valami elképesztő. Hogy hasít az erő, és szétvet az energia. Tíz-tizenegy éves voltam, de nyakon vágott az a dal, a rock and roll tenyérnyoma rajta is maradt a bőrömön, néha még ma is viszket.
„Lehet, hogy a világlátásom sokaknak követhetetlen, de higgyék el, nagyon is érthető. Vagy ha eddig nem is volt, hát most majd azzá válik.” Ezt ígéri Szörényi Levente e kötet elején, és aki a könyv végére ér, nem is fog csalódni. A dalszerző-zeneszerző vallomása amellett, hogy szórakoztató történetekben, személyes vallomásokban is bővelkedő olvasmány, nem csupán tények rögzítése. Kiderül, hogy a látszólag nagy váltások… (tovább)

>!
Trubadúr, 2015
252 oldal · ISBN: 9789632277059
>!
Trubadúr, Bubapest, 2015
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632275550

Most olvassa 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Stumpf András: Szörényi

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő

Nekem tetszett, sok kérdésbe hasonlóan vélekedem én is. Kordokumentum: avagy a politika hatása a kultúrára. Háttér információk és Levente gondolkodása, érzéseiről Blogon többet:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/05/szorenyi-rohan-az-…

mohapapa I>!
Stumpf András: Szörényi

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő

Valahogy úgy volt ez, hogy persze, hogy naná, hogy előbb Bródy volt a szívemhez közelebb. Naná: És ha egyszer rajtam, lánckerék taposna / Alattam a föld is, sírva beomolna. És: Ne gondold, hogy tiéd a világ! Mint a jéghegy legcsúcsa. A szembenállás, a finoman megfogalmazott maró gúny, a jelképekbe rejtejj fájdalmas múlt (Gyökér, lomb és száraz ág / Háromféle valóság. / S ki háromból csak egyet lát / nem látja a fát magát; [Vásárhely]) szembeszökőbb és egyértelműbben személyhez köthetőbb, mint a zene hovatartozása. Aztán idővel az ember megtanul szelektálni, és felismeri egy együttesen belül is, hogy ki a zeneszerző. Nemcsak abból, hogy általában az énekli a dalt.

Bródy dalai jobbára jók, dallamosak, könnyűk, ötletesek. Likasra hallgattam a Hungarian bluest. Szörényi lemeze a Hazatérésnem lett likas. De mélyebb élményt jelentett. És én akkor, úgy tizensokévesen figyeltem fel rá, és kezdtem nagyon értékelni, amit csinál. A Kőműves Kelemen letaglózótt, pedig csak a tévében láttam, de ráéreztem az együtteses dalainak az ízére is, a gitártudására is, meg az énekhangjára is.

A könyv: meglepően őszinte. Nem kertel, kimond. Emberi kapcsolatok problémáit, mikor, kivel mi volt a baja. A saját, netán megkérdőjelezhető lépéseit: lenyúlta Koltay Gergely feleségét, ha nem is véglegesen. A pénzügyeket: többször forintosít gázsikat, s szisszen is az ember, „Egy fellépésre egy misi? Bakker, megyek Illés-tagnak!” Sőt, kimondja azt is, hogy miközben az Illés ikon, akozben a tagok számára munka. Imádja/ta csinálni, élnek a színpadon mindannyian, de ugyanakkor komoly pénzkereseti forrás.

Ugyanilyen őszintén beszél az együttesei (Illés, Fonográf) belső dolgairól, Illés Lajos és Pásztory Zoltán komoly ivásairól, a Bródyval való munkakapcsolatáról, a Koncz-konfliktusról, a hitéről, sprtuális és transzcendens élményeiről, a politikai irányvonaláról, stb..

Nem tűnik úgy, hogy meg akarná mondani a frankót. De a saját véleményét nagyon nyíltan vállalja, miközben nem akarja senki másra ráerőltetni.

Stumof András érdekes fomát választott az interjúkötetnek: nem interjú, hanem gyakrolatilag folyószöveg. Memoár. Miközben interjú. Nem is rossz megoldás!

Nagy alakú kötet, mégis pár nap alatt befaltam. Persze, benne van az is, hogy a saját múltam is így-úgy benne van, ha nem is közvelten kapcsolatban Szörényivel, csak a korhangulat és a rockzene szeretete, lelkes fogyasztása végett.

Viszont tény: Szörényi István utáni darabjait képtelen voltam végighallgatni. Untattak. Nem azért, mert nem rockzene egyik sem, hanem azért, mert nem voltak izgalmasak. A könyv hatására teszek még egy próbát.

Szörényi eddig is szimpatikus volt, bár nem tűnik könnyű embernek, most még inkább azzá lett.
Isten éltesse!

Barbár >!
Stumpf András: Szörényi

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar zene egyik legfényesebb csillagáról szól ez a nagyon jól szerkesztett könyv. Szörényi Levente élvezetesen beszél családról, gyerekkorról, Illésről, Fonográfról, szóló karrierről, színházi művekről, szakmáról, hobbiról, magánéletről, közéletről, barátságról, szerelemről és a hitről is, kendőzetlen nyíltsággal. Eddig csak a sztárt és a hallójáratainkat kellemesen bizsergető produktumokat ismertük,most már tudjuk, hogy egy nagyon-nagyon szerethető ember áll előttünk, akitől sokat tanulhatunk.
Számomra az a legszimpatikusabb benne, hogy azoknak a munkáját is elismeri, akikkel éppen rossz viszonyban van, és jót tud mondani nem csak a szakítás előtti munkájukról, hanem az utána következőkről is. Kevés olyan ember van, aki sértődöttségtől függetlenül csak a teljesítmény színvonalát értékeli.
Dicsérendő az is, hogy kellő önismerettel rendelkezik, tisztában van azzal, hogy meddig jutott el, jogosan büszke is rá, de ismeri korlátait.
Annak is érdemes ezt a könyvet elolvasni, aki csak a jó vagy pikáns sztorikra kíváncsi, mert van benne bőven, és mindez kellő humorral tálalva.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Nos, mindenki másképp emlékszik. Én viszont elég határozottan.
Az igazság az, hogy szó sem volt hátba szúrásról, csalfaságról. Kovács Kati lemezének ötletével ugyanis maga Bródy állt elő. Nem csoda, hiszen akkor járt is Katival. Egy ideig még jegyben is. Fölvetette hát, hogy készítsünk lemezt neki, én pedig örömmel bólintottam rá – Katinál jobb torkú énekes kevés van.

127. oldal

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő

robinson P>!

Hogy ez a dal nem sikkadt el, s hogy később kislemez is készült belőle, az tehát Koncz Zsuzsának köszönhető – ezt nem felejtem el neki akkor sem,ha szakmai és emberi kapcsolatunk nem volt mindig rózsás.

64. oldal

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő

robinson P>!

Csak az István, a király megírása és sikere szabadított fel az addigi folyamatos „Koncz-nyomás” alól. Viszont végigkísérte a dolog az egész Fonográf-korszakot, és rettentően irritált.

120. oldal

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő

robinson P>!

Az igazán nagy meglepetést ugyanakkor nem én okoztam magamnak. Hanem Bródy nekem. És szerintem az országbak is.
Képes volt hitelesen megfogni egy súlyos szembenállást, ábrázolni az ősi magyar hitet, Koppány és István szándékait, anélkül, hogy szájbarágós lenne a mű.

150. oldal

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő

robinson P>!

El is kezdtem játszani, aztán szólózni, azaz: tépni a húrokat. Magyar húrok voltak, Bródy sikálós játékát bírták, de az én akusztikushoz szokott, rock and rollt pörgető kezem alatt könnyen szakadtak. Közben letérdeltem, nyomtam a show-t, a gyerekek odalenn megőrültek – elképesztő élmény volt.

48. oldal

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő

robinson P>!

1966-ot tehát dicsőségben és pompában zártuk, meglódult végre Illés szekere.
Nem sokon múlt azonban, hogy itt vége is legyen a történetnek.

77. oldal

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő

Barbár >!

A dal ráadásul olyan műfaj, amelyet dúdolni is lehet, elviszi magával az ember és énekelgeti, ha megmarad a fejében – a kritikákat és elemzéseket meg nem énekelgeti senki.

156. oldal

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő

Barbár >!

Ott ültünk tehát szemben Asztrik főapáttal, amikor Koltay előállt a kérésével. Ugyan, intézné el Asztrik, hogy ha már úgyis ott lesz a pápa, jöjjön le az előadásra, és a végén, a koronázási jelenetnél ő tegye rá Varga Miki fejére a koronát. Ezt komoly ábrázattal, határozottan felvetette az apátnak! Intézze el, hogy II. János Pál szerepeljen a darabban, lent, a focipályán!

191. oldal

Stumpf András: Szörényi Rohan az idő


Hasonló könyvek címkék alapján

Székely Júlia: Elindultam szép hazámból
Frédéric Chopin
Stendhal: Rossini élete és kora
Wilheim András: Mű és külvilág
Norbert Linke: Az ifjabb Johann Strauss
Sztevanovity Zorán: Zorán – Az elmúlt 30 év…
Székely Júlia: Bartók tanár úr
Otto Schneidereit: Lehár
Norbert Elias: Mozart – Egy zseni szociológiája
Szőllősy András: Honegger