Evelyn ​Hardcastle 7 halála 182 csillagozás

Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

A ​Blackheath-ház szabályai: Evelyn Hardcastle-t este tizenegykor meg fogják ölni. Nyolc nap alatt nyolc különböző szemtanú bőrébe bújhatsz. Csak akkor engedünk szabadon, ha elárulod nekünk a gyilkos nevét. Érthető? Akkor kezdjük!
Evelyn Hardcastle meg fog halni. És minden egyes nap meg fog halni, amíg Aiden Bishop nem nevezi meg a gyilkosát, és nem töri meg az átkot. Ám valahányszor új nap kezdődik, Aiden egy másik szemtanú testében ébred. A gazdatestek között pedig lesznek segítőkészek, és olyanok is, akik csak annyit segítenek, amennyit feltétlenül szükséges. Az év legeredetibb bemutatkozó regénye kivételes fantáziával fűzi össze a történetszálakat, és az olvasót egészen az utolsó oldalakig bizonytalanságban tartja.

Stuart Turton Evelyn Hardcastle hét halála című könyve megkapta a 2018-as Costa-díjat a legjobb brit bemutatkozó regény kategóriában, a Books Are My Bag a legjobb bemutatkozó regénynek, míg a NetGalley UK 2018 legjobb regényének választotta, valamint… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2020
496 oldal · ISBN: 9789634994565 · Fordította: Őri Péter
>!
Maxim, Szeged, 2020
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634992479 · Fordította: Őri Péter

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Charles Cunningham · Aiden Bishop · Evelyn Hardcastle · Anna · Daniel Coleridge · Jonathan Derby · Lord Cecil Ravencourt · Millicent Derby


Kedvencelte 20

Most olvassa 8

Várólistára tette 263

Kívánságlistára tette 249

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

Van ez a fura viszonyom az időhurkos és időutazós (ez most nem olyan) történettel: érdekesnek találom, de ha túl van bonyolítva, nehéz megértenem, és könnyen elvesztem az érdeklődésem. Ez is kicsit túl volt bonyolítva, de valamiért mégis fenntartotta a figyelmem. Egy dörzsölt és jól felépített időhurkos krimit kaptam, amit a misztikus szál tett igazán érdekessé és egyedivé. Nagyon oda kellett figyelnem, hogy ki kicsoda, mi a szerepe, és mi mikor történik, de a végén összeállt a kép, és csak csodálkoztam, hogyan pattanhat ki egy ilyen fondorlatos történet valaki agyából. Le a kalappal az író előtt!

1 hozzászólás
Pati28 P>!
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

“Vak vagy, ha túl keveset tudsz, ha viszont túl sokat, megvakulsz.”

Te mit tennél, ha egy napon arra ébrednél, hogy nem emlékszel semmire a korábbi életedből?
Minden kérdésedre a választ Blackheath-ben találod, de vigyázz, mert miközben az igazságot kutatod, a veszély is utadba áll.

Aiden Bishop-nak “egyszerű” feladata van: 8 nap alatt kell megoldania egy gyilkossági ügyet, kockára téve saját testi épségét. Miközben versenyt fut az idővel, csak egy dologban reménykedhet: hogy még idejében sikerül a gyilkost lelepleznie.

Őszintén mondom, hogy amikor felfigyeltem erre a könyvre, sejtelmem sem volt, hogy ennyire összetett és rafinált történetet fogok kapni.
Az író mesterien tart a sötétben, esélyed sincs kitalálni, hogy ki a tettes. A legapróbb részlet is döntő jelleggel bírhat, ezért figyelni kell minden egyes momentumra. A végén pedig ismét nagyot szólt az a bizonyos bomba. :)

Amál P>!
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

Nem emlékszem, hogy olvastam-e már olyan könyvet, ahol ennyire kellett koncentrálnom, hogy ne veszítsem el a fonalat. Kicsit nehezen is rázódtam bele, de pár fejezet után teljesen beszippantott a könyv. Ez az a krimi, amit nem lehet hosszú időre letenni, mert az ember így is belebonyolódik a történetbe. Adott a címszereplő, Evelyn Hardcastle, akit minden nap este 11 órakor meg fognak ölni. Többen is próbálják kinyomozni, hogy ki a tettes, mert csak úgy szabadulhatnak az időhurokból és Blackheath-i birtokról, ha megmondják a gyilkos nevét a pestisdoktornak. Aiden Bishop szerencsésnek mondhatja magát, mert neki nyolc gazdatest is jut egymás után, míg a többiek minden egyes napot újra kezdenek előről. Aiden a napok múlásával, a gazdatestek több-kevesebb segítségével, vagy éppen hátráltatásával eljut a megoldásig. Nagyon csavaros a történet, és még a vége is tartogat egy meglepő fordulatot. Biztos, hogy később újra fogom olvasni a könyvet, mert a dolgok ismeretében szerintem olyan információkat is észre fogok venni, amik most elkerülték a figyelmemet.

7 hozzászólás
Amadea>!
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

Ha létezik időutazó sorozatgyilkos, lennie kell testrabló nyomozónak is.

Az utóbbi egy-két évben alkalomadtán és rendkívül szeszélyesen vásárolok könyveket. Ezek évi pár alkalmat tesznek ki, de akkor nagy tételben vadászok és olyan könyveket is bedobálok a virtuális kosárba, amik túlmutatnak az olvasási komfortzónámon (amúgy a komfortzóna jó dolog is tud lenni). Az Evelyn Hardcastle 7 halála is egy ilyen hirtelen felindulás eredménye; a Maxim kínálatát nem érzem közel magamhoz, a magyar borító se ébresztett bennem bizodalmat, egyedül a fülszövegre támaszkodtam, amikor megrendeltem a könyvet.

Imádom a kellemes csalódásokat. Ritka élmény, de amikor bejön, annál emlékezetesebb. Stuart Turton könyve is ilyen volt.

Olyan az egész, mint egy nyomozós, egyszerre kooperatív és szemétkedő társasjáték regény formában; adott a főszereplőnk, akinek meg kell oldania egy gyilkosságot – úgy, hogy mindennap másik testben ébred; akad köztük rokkant főkomornyik, drogüzér orvos és túlsúlyos, éleseszű bankár is, ráadásul a gazdatestek szellemi és fizikai tulajdonságai hatással vannak csóró főszereplőnkre. Nem lenne társasjáték színezete a történetnek, ha a főszereplőnek nem volna egy kedves segítőtársa, a cselédlány Anna, akinek szintén megvannak a maga titkai, és ellensége, a titokzatos inas, aki a gazdatesteket akarja likvidálni. A játékmester egy pestisdoktor jelmezt viselő férfi, aki látszólag véletlenszerű, de mégis fontos pillanatokban jelenik meg és instrukciókkal próbálja ellátni a főszereplőt, de többnyire csak tovább frusztrálja. Emellett a többi szereplő is űzi a maga kis játszmáit, amelyek mintha mind egy-egy dominó lennének abban a sorban, amelynek az eldőlése minden este Evelyn halálához vezetne.

Az események az elhanyagolt, félig romos Blackheath-házban és a környező erdőben zajlanak [igen, engem már a helyszín megvett magának], a birtokot nehéz megközelíteni, mindentől távol esik. A Hardcastle család álarcosbált szervez, amely kezdettől fogva katasztrófára van ítélve – már csak azért is, mert az összejövetel napján van Thomas Hardcastle halálának 19. évfordulója, akit gyerekkorában kegyetlenül meggyilkoltak.

Blackheath olyan, mintha a régmúlt tragédia elátkozta volna és a falai között a legsötétebb emberi indulatok szabadulnak el – kapzsiság, gyűlölet, irigység, féltékenység –, és nem Evelyn az egyetlen, akinek féltenie kell az életét. Blackheath mérgező levegője/atmoszférája Aidenre is hatással van, és ahogy haladunk előre a történetben, az író egyre több kártyáját fedi fel és kiderül, hogy az akkori bűntény szálai mennyire messze ágaznak szét és milyen sok életet képes tönkretenni.

Tulajdonképpen nem egyszerű olvasmány, az elején kicsit lassan indul be, aztán elképesztően szövevényessé válik, ami miatt túlmutat a délutáni nyammogós olvasmányokon, de szerintem lehet úgy is olvasni, hogy az ember hagyja, hadd sodorja magával a történet, hiszen minket nem akar az inas felkoncolni. Habár egyre nehezebb engem lenyűgözni, szeretem hagyni, hogy megvezessenek – ha az író képes rá. Stuart Turton esetében már az elején a lovak közé dobtam a gyeplőt és szimplán csak élveztem ezt a halálos, bonyolult dans macabre-t, amit a szereplők járnak.

deen>!
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

Az első gondolatom a könyv befejezése után az volt, hogy nem lehet felületesen olvasni, bizony oda kell figyelni a részletekre, mert hamar el lehet veszni a cselekményben. Ha azonban figyelmesen olvasunk, akkor a főszereplővel együtt bogozzuk ki ezt a kusza cselekményt, amelynek az apropója és ami egyben bonyolulttá is teszi, az az időben való ugrálás. Ha a fülszöveg nem írná le, miről is lesz szó, már az elején elvesztettem volna a fonalat. A cselekmény először lassan bontakozik ki, valószínűleg tudatos volt ez a lassú kezdés, hogy minél jobban megszokhassuk, a gazdatestek működését és jobb rálátásunk legyen Blackheath-re, és a benne tartózkodó emberekre. Már maga a szereplőgárda is roppantul érdekes, mindenki furcsa, mindenki mutat valamit, de korántsem őszinték. Sőt! Mindenki takargat valamit. Főszereplőnknek, pedig ezeket a titkokat kell megtalálnia és összeraknia, hogy megoldja a feladványt, ami a szabadulása kulcsa. Persze vannak, akik megnehezítik a dolgát, akár csak félrevezetéssel, akár azzal, hogy az életére törnek, de Aiden a kezdeti hitetlenkedést követően a sarkára áll és nyomozni kezd. A nyomozás során pedig nem csak a gyilkos kiléte sejlik fel, hanem az is, hogy micsoda Blackheath, és kik mozgatják a szálakat. A történet szokatlan, de izgalmas. Nekem tetszett a megvalósítás, bár azt is megértem, ha valakinek pont ez nem jön be, hiszen tényleg faramuci ez a lépegetés az időben. Mindemellett nem egy könnyed történet, van benne elég kegyetlenség és hozzá az ellenállhatatlan szakadó eső. Igazán érdekes krimi.

2 hozzászólás
szilvamag>!
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

Először is le a kalappal az író előtt, mert én ilyen nyakatekert, jól kitalált és összerakott krimit már nagyon rég olvastam. És bár igaz, hogy kissé túl terjedelmesnek találtam – mert szerintem, ha 50 vagy akár 100 oldallal rövidebbre írta volna Turton, akkor sokkal feszesebb, és jobban átláthatóbb lett volna az egész –, de így sincs okom panaszra, mert élveztem az olvasását és a vége után is még sokáig gondolkodtam rajta. Szerintem megéri elolvasni és energiát fektetni ebbe a könyvbe – a klasszikus krimi kedvelőknek mindenképp, ők tuti nagyon élvezni fogják.
Bővebben: https://szilvikonyvespolca.blogspot.com/2021/02/stuart-…

pveronika>!
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

Nagy várakozásokkal vágtam neki ennek a regénynek, mert nagyon izgalmasnak tűnt az alapötlet, de sajnos most valahogy mégsem tudott elkapni a történet.

A könyv azzal kezdődik, hogy egy férfi felébred az erdő közepén, és nem tudja, hogy ki ő, hogy hol van és hogy hogy került oda, csupán egyetlen névre emlékezik, egy Anna nevű nőére. Miután úgy gondolja, hogy szemtanúja lesz Anna meggyilkolásának, kis segítséggel eljut egy igencsak rossz állapotban lévő kastélyhoz, ahol aznap éjszaka álarcosbálat fognak rendezni egy nagyobb vendégseregnek. A kastélyt a Hardcastle család birtokolja, akik egyből felismerik a férfit, mint Sebastian Bell orvost, de a csavar akkor érkezik a történetbe, amikor másnap a főszereplőnk más ember bőrébe bújva ébred. Végül kiderül, hogy főhősünket Aiden Bishopnak hívják, aki összesen 8 ugyanolyan napot és 8 gazdatestet kap arra, hogy megfejtse Evelyn Hardcastle gyilkosságát, akit az álarcosbálon ér majd a halál, és csak akkor szabadulhat Blackheath-ből.

Tetszett a könyv hangulata, úgy érzem, hogy igazán sikerült eltalálni a regény idejét és helyszínét, ami sokat hozzátett a könyvélményhez. Szintén nagyon izgalmas ötlet volt a krimi és az időhurok kombinációja, és el kell ismernem, hogy felfoghatatlanul komplex munka lehetett megalkotni ezt az idővonalat, hogy ne legyenek benne nagy anomáliák, és hogy mindig mindenki pont ott legyen, ahol lennie kell, mégis úgy érzem, hogy talán túl nagy fába vágta a fejszéjét a szerző. Az elején én is nagyon élveztem a történetet, izgalmasan és egyedi módon indult, de egy idő után sajnos számomra vontatottá és túlbonyolítottá vált. Nekem zavaró volt, hogy össze-vissza ugráltunk a gazdatestekben, és hogy halomra ölik a történetében az embereket, de az igazi csalódás számomra Blackheath, a Pestisdoktor és Anna rejtélyének megoldása volt.

Összességében számomra ez most nem lett kedvenc, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne egyedi és izgalmas történet, és hogy más ne találhatna benne feledhetetlen olvasmányra.

http://veronikasreaderfeeder.com/stuart-turton-evelyn-%…

pat P>!
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

No hát ez tényleg nagyon érdekes és egyedi regény volt, mindenkinek köszönöm, aki felhívta rá a figyelmem.
Gondolom, az ilyet nevezik misztikus thrillernek vagy misztikus kriminek (ha van olyan egyáltalán). Mondjuk a kerettörténet vagy mi, az alapvetően egy marhaság volt, de nem zavart különösebben – értem én, hogy kellett valami bázis, amin meg lehetett írni ezt az agytekerően érdekes és nehezen követhető, nyomozós-időutazós-testrablós sztorit. Minden rejtélyével és paradoxonával egyetemben. A jó kis angol kastélyos, eleve rejtélyes környezetében.
Nem vállalnám, hogy lerajzolom a regény „idővonalát”. Se azt, hogy megtalálom az összes pontot, ahol sántít a logika meg igazából beledőlne a történet valami feloldhatatlan paradoxon csapdájába – nyilván vannak ilyenek, az időutazós cucc természetéből fakadóan kell lenniük, de ügyes szemfényvesztés leplezi őket. És ez egyáltalán nem is érdekelt olvasás közben, bele tudtam feledkezni a műélvezetbe.

Szóval fantasztikus narratív hőstett ez a regény, kiváló ötlet és merész megvalósítás, remek agyfacsargatás ráérős… éjszakákra. Khm.
(Nyugalom, már kialudtam magam azóta. :)

2 hozzászólás
cicus61 P>!
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

Hát ez a könyv nem lett kedvenc. Pedig szeretem az ilyen időhurkos témákat, de ez most valahogy olyan zagyva volt. Mindig más bőrébe bújni és újraélni a történetet, lehetett volna nagyon jó is, de nem lett az. A karakterek unalmasak, néha azt sem tudtam ki vagyok a történetben. Túl volt bonyolítva, nem értettem sokszor, hogy most mi történik. Nem vett meg.

meseanyu P>!
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála

Imádom az időhurkos történeteket, ezért ez is nagyon érdekelt, és az a része jó is volt, jól felépített, izgalmas az egész nyomozás, csavaros a bűntény megoldása, és nagyon jó ötlet az egész mögött meghúzódó keretsztori is. De valahogy nekem mégis nagyon túlírt, vontatott és ezáltal sokszor unalmas volt. Az igazi angol vidéki hangulat sem olyan volt, mint általában. Sokkal sötétebb, gonoszabb, lepukkantabb volt az egész a környezet és a szereplők nagy része is.


Népszerű idézetek

TiszlaviczMarcsi I>!

Nincs is jobb egy álarcnál, hogy felfedje egy ember valódi természetét.

154. oldal

Pati28 P>!

Ha az inas valóban az összes gyengeségemet ismeri, akkor isten mentsen tőle, mert abból akad bőven.

110. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Teljesen átlagos vagyok, akivel az Úr a hézagokat szokta kitölteni.

24. oldal

TiszlaviczMarcsi I>!

– Szívességet kell kérnem a fiától, de biztosíthatom róla, hogy a szándékaim tisztességesek.
– Ezt a csalódást.

187. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daniel Coleridge · Jonathan Derby · Millicent Derby
AniTiger P>!

Kedvességét mélyütésnek érzem. Azt hiszi, hogy elment az eszem, hogy egy részeges bolond vagyok, aki az éjszakát az erdőben töltötte, majd félrebeszélve hazatért. Ám ahelyett, hogy dühös lenne rám, inkább szánakozik rajtam. És az egészben ez a legrosszabb. A haragnak ugyanis súlya van, annak az ember a csupasz öklével nekieshet. Ezzel szemben a szánalom ködhöz hasonlít, amelyben könnyen elveszhet az ember.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: harag · szánalom
AniTiger P>!

    Evelyn belém karol, és a bálterem egyik sarkába vezet, távol a kíváncsi személyzettől és munkásoktól.
    – Magának az a szokása, hogy mások személyes tárgyai között turkál, Mr. Rashton? – kérdezi, és előhúz egy cigarettát a tárcájából.
    – Mostanában igen – felelem.
    – Nem ártana, ha keresne egy másik passziót.
    – Nekem az a passzióm, hogy megmentsem az ön életét.
    – Az én életemet nem kell megmenteni – közli ridegen Evelyn. – Esetleg kipróbálhatná a kertészkedést.

390. oldal

TiszlaviczMarcsi I>!

…ezen a színpadon pedig nem maradnak titokban az érzelmek. Itt minden homlokráncolás egy tragédia, minden mosoly egy komédia. És elég egyetlen hazugság – valahol a kettő közötti mezsgyén –, hogy az egész előadás kudarcba fulladjon.

288. oldal

Fiizso P>!

Ha ez nem a pokol, akkor az ördög bizonyára kajánul jegyzetel.

352. oldal

EgyKönyvmoly>!

Vak vagy, ha túl keveset tudsz, ha viszont túl sokat, megvakulsz.

434. oldal

AniTiger P>!

    – Ami azt illeti, ez elég gyakori. Valaki beveri a fejét, mire mindenféle furcsaságot tapasztal magán. Illatokat lát, zajokat érez, hangokat hall. Egy-két nap alatt mindig elmúlik, kivételes esetben egy hónap alatt.
    – Egy hónap alatt? – kiáltok fel, és ültömben az orvos felé fordulok. – Hogyan fogok ilyen állapotban egy hónapig létezni? Nem kellene inkább kórházba mennem?
    – Isten ments, a kórházak rémes helyek! – feleli riadtan. – Azokban minden sarkon betegség és halál ólálkodik, a páciensek egymást fertőzik meg.

26. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Robert Galbraith: A selyemhernyó
Allen Eskens: Temetni jöttünk…
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka
Lee Child: Elvarázsolt dollárok
Samantha Downing: Elbűvölő feleségem
Luca D'Andrea: A gonosz maga
Sarah J. Maas: Föld és vér háza