Kalimpa 14 csillagozás

Stiglincz Milán – Varga Norbert: Kalimpa

Kalimpa a bábszínház hőse! Mindenben ő a legjobb, amíg ki nem lép a kapun, és meg nem szűnik a bábszínház varázslata. Onnantól egy ügyetlen kisfiú, akinek mindent újra kell tanulnia küldetése során, hogy megszerezze a varázsfőzet összetevőit, és megmentse az öreg királyt. A mese olvasói vele együtt fejlődhetnek: Kalimpa minden fejezetben megtanul valamit – kúszni, mászni, futni, ugrani, egyensúlyozni, dobni.
A gyerekek (és persze a szülők, pedagógusok) pedig minden fejezet után találnak sok-sok mulatságos, játékos feladatot, amelyek segítik a mozgásfejlődést, és így megalapozzák az iskolaérettséghez szükséges nagy- és kismozgások kialakulását. Kalimpa könyvében összekapcsolódik a MESE és a MOZGÁS.
JÁTSSZATOK KALIMPÁVAL!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2016
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634102298 · Illusztrálta: Igor Lazin

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Stiglincz Milán – Varga Norbert: Kalimpa

Nagyon jó ötlet a mesét összekötni a mozgásfejlesztéssel: kedves a történet, aranyosak a rajzok, hasznosak és ötletesek a gyakorlatok. Én egy kicsit megint eluntam a sok kalandot, de ez nem feltételenül a könyv hibája.

2 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SP
Stiglincz Milán – Varga Norbert: Kalimpa

Ez a könyv akar valamit (mozgásfejleszteni), de ez egyáltalán nem megy a mese rovására. Kerek egész, legyőzendő akadályokkal, az úton segítő barátokkal és ártó ellenségekkel. Még ilyeneket!

A kicsik is szerették, amíg a végére nem értünk, mindig ezt a mesét kérték. Az Ovis izgult Kalimpáért és remekül szórakozott, a Kicsi főleg a rajzokat nézegette (azok is helyesek). Kipróbáltuk a fejezetek végén a feladatokat is, és annyit nevettünk, hogy mindenképp megjegyzem ezeket gyerekbulikra játéknak. (Ha kezdenének elvadulni, és le kell kötni őket.)

>!
dianna76 P
Stiglincz Milán – Varga Norbert: Kalimpa

Népmese modern változatba ültetve. Nekem elsőre ez jött át. Ötletessége abban rejlik, hogy mozgásfeladatokat tartalmaz, így nem csak a léleknek és elmének hasznos könyv, hanem a testnek is. Persze csak ha meg is csinálja a gyerek a gyakorlatokat. Kalimpa egy igazán szerethető kis figura, ahogy megügyesedik a mese során. A gyíkos rész humorban bővelkedő volt. Nagyon jópofák voltak ezek a szépített, mosolyra késztető káromkodások. A hiéna pedig öntötte magából a tréfás és gúnyos név összetételeket. Az illusztrációk is kedvesek voltak. A könyvnek a sajátossága, interaktívsága miatt, szerintem ott a helye az óvodai polcokon.

>!
Pagony, Budapest, 2016
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634102298 · Illusztrálta: Igor Lazin
>!
judit_juhasz
Stiglincz Milán – Varga Norbert: Kalimpa

Kalimpa a bábfigura elindul kalandjára, ugrál, fut, egyensúlyoz, kúszik; hegyen, erdőben, mocsárban jár mire összeszedi azokat a varázsszereket mellyel a királyra szórt átkot feloldja. Néha ügyetlenkedik, nem tökéletes. Esti meséléshez nem ajánlom, inkább hétvégi olvasáshoz amikor a fejezetek végén lévő mozgásos feladatokra is van idő. Aranyos kis történet, óvodás csoportokban is érdemes lenne olvasgatni a gyerekeknek, mert utána célzottan a mesére szabva lehet tornáztatni a csoportot. A kisfiam nagyon élvezte itthoni környezetben is.

>!
kanyika
Stiglincz Milán – Varga Norbert: Kalimpa

Kalimpa nem egy ultraerős, menőzős szuperhős, hanem egy vöröshajú, olykor nyíltan bénázó, félelmeit, indulatait sem véka alá rejtő, csetlő-botló bábfiúcska. Életre hívói 2012 óta viszik gyermekcsoportból gyermekcsoportba a „bábok bábját” megmozgatva ezzel nem csak a gyerekek fantáziáját, de – kreatív feladatokba ágyazva – mindenféle testrészeiket is. A Kalimpa kalandjait eredeti, könnyed hangon megéneklő, olvasóit minden fejezet végén megmozgató 2016-ban született mesekönyv mellőzi a didaktikusságot és tele van tök jó karakterekkel: a játékos-káromkodós, kúszó-mászó gyík; a rihegő-röhögő, favicceket puffogtató hiéna; a bamba, vérszomját felejtő krokodilus, na meg a dagadt, flegma varangy. A „legkisebb királyfi”, esetünkben a 30-as lábú, túrógombócfaló Kalimpa kilépve az akolmeleg bábszínházi térből nekivág a bizonytalan, lábait gyakorta kikezdő vagy reszketésre ösztönző Nagyvilágnak, de – hála többek között a zsebében lapuló csodálatos buborékfújó erejének –, képes túllépni önmagán és teljesíteni küldetését. Ez a könyv – a vicces és lendületes illusztrációkon túl is – ki van színezve, bele mer menni a részletekbe, van ideje nyelvi játékok, komikus vagy épp feszkós helyzetek kibontására is. Róla írva ujjaimmal a billentyűzeten vidáman kalimpálok.

>!
kukumaluthch
Stiglincz Milán – Varga Norbert: Kalimpa

Aranyos kis történet, én egy picit eluntam magam, de ettől függetlenül tetszett. A mozgásfejlesztő játékok nagyon jók, inkább 4+ fővel jók játszani, ha kevesebben vannak, akkor lehet nem annyira mókás.

>!
Pagony, Budapest, 2016
80 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634102298 · Illusztrálta: Igor Lazin

Népszerű idézetek

>!
Citrompor P

– Ne haragudj, de a kuporgó pulyka kapirgálja meg, miért az út közepére állsz?

25. oldal

>!
Citrompor P

– A sárkány rágta vadkörtéjét neki, gyorsan el kell tűnnünk!

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok
Richard Scarry: Egon tesz-vesz, sürög-forog
Berg Judit: Tökmagok Afrikában
Nógrádi Gábor – Nógrádi Gergely: Idenézek, odanézek
Szurdy András – Szurdy Miklós: Időforgató
Tahi-Tóth Nándor: A kis festő
Tahi-Tóth Nándor: A kis rajzoló
Játssz és tanulj – Első könyvem a tanyáról
Kántor Kata: A szagtalan betörő
Tóth Szandra: Kukac Marci és az erdő titkai