The ​Girl with the Dragon Tattoo (Millennium 1.) 62 csillagozás

Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Once you start The Girl with the Dragon Tattoo, there's no turning back.

This debut thriller--the first in a trilogy from the late Stieg Larsson--is a serious page-turner rivaling the best of Charlie Huston and Michael Connelly. Mikael Blomkvist, a once-respected financial journalist, watches his professional life rapidly crumble around him. Prospects appear bleak until an unexpected (and unsettling) offer to resurrect his name is extended by an old-school titan of Swedish industry. The catch--and there's always a catch--is that Blomkvist must first spend a year researching a mysterious disappearance that has remained unsolved for nearly four decades. With few other options, he accepts and enlists the help of investigator Lisbeth Salander, a misunderstood genius with a cache of authority issues. Little is as it seems in Larsson's novel, but there is at least one constant: you really don't want to mess with the girl with the dragon tattoo.

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Quercus, London, 2015
544 oldal · ISBN: 9780857054104
>!
MacLehose Press / Quercus, London, 2015
542 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780857054036
>!
672 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780307949486

10 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 9

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

entropic P>!
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Rémisztő, izgalmas, kábé letehetetlen.

Rémisztő, persze, a dolgok miatt, amikről szól.

Izgalmas, még úgy is, hogy ezt simán el lehetett volna intézni 500 helyett mondjuk 300 oldalon. De nekem tetszik, hogy hosszú, mert ez olyasmi fajta könyv, amiben élvezet benne lenni – függetlenül attól, hogy miről szól –, és szívesen olvasnék még akárhány oldalt a fantasztikusan rettenthetetlen, ugyanakkor nagyon is emberi Blomkvistről, meg az ugyanezen jelzőkkel leírható Lisbethről.

És tényleg kábé letehetetlen. És én nem tudtam, hogy ez az a fajta sorozat/trilógia, mint amilyen mondjuk a Gyűrűk ura – az a fajta, amit muszáj rögtön folytatni, és nem lehet majd-egyszer-valamikor folytatni (vagy örökre félbehagyni).

De ha már ilyen, folytattam is rögtön.

5 hozzászólás
Hajdu_Ildikó>!
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Azt mondta egy kedves ismerős, hogy ez pasikönyv.
Hát lehet.
Az eleje… jajj, csak fent nevezett ismerős miatt tartottam ki. Gazdasági bűnügyek, szövevényes szálak és nagyon de nagyon túlzóan részletes leírások…. aztán kezdtek érdekesek lenni a karakterek, főleg Libeth, Blomkvist, akit egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni Larssontól :-) (mondjuk állítólag magát írta meg ebben a karakterben).
A téma elég nehéz, a nyomozás nekem kissé lassan haladt, sok részlettel, de sok-sok kávé fogyott :-)
Kissé rosszkor olvastam egy sokkal pörgősebb könyv hatása alatt, így most nem is annyira érzem a késztetést, hogy folytassam.
Már bánom, hogy lustaságból az angol fordítást olvastam, még sose olvastam angolRA fordított könyvet, de ez nagyon gáz volt, azt hiszem, hogy egy magyar újraolvasást még majd megejtek, ha egyszer rászánom magam a másik két részre.

1 hozzászólás
Banditaa P>!
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Nem tudtam igazán megszeretni ezt a könyvet, kriminek túl sok volt, társadalomkritikának túl kevés… A második kötet itt van a polcomon, de valahogy nem akaródzik levenni. Tudom, hogy egy könyv után ne ítélkezzek, de van egy olyan érzésem, hogy a skandináv krimik nem lesznek a kedvenceim.

ddani>!
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Nehéz nekikezdeni egy felkapott könyvnek: vagy azért, mert olyan magas elvárásokkal vágunk bele, vagy azért, mert annyira visszatetsző, ha valamit untig ajnároznak. Szerencsére Stieg Larsson könyve önmagáért beszél: nem mondom, hogy nem olvastam volna ehhez foghatót, de mindannyiszor örültem is neki.
Az első kötet jól felépített, az első 100-150 odal részletazdag és lassan halad, ám feltartóztathatatlanul pörög föl az akció-krimi. Érdekes karakterek, hitelesnek ható dinamika, rengeteg aprólékos „háttérrajz”, jó érzékkel adagolt zúzás és szex. Ezen kívül az egészet áthatja egy azonosíthatóan skandináv jelleg: nevek, helyszínek, intézmények, metaforák, és még számtalan kisebb-nagyobb dologból összeáll valami egyedi hangulat. Engem megfogott, és izgulva várom a következő részt (amit már kölcsön is kértem).

anne_shirley>!
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Annyira nagy sikere volt ennek a könyvnek mindenhol, hogy gondoltam, én se maradok ki belöle (mint anno a Da Vinci kódnál). Pont úgy is jártam vele. Jó-jó, de nem egy világrengetö élmény. Ráadásul én az angol verziót olvastam, mert akkor még nem jelent meg magyarul. Rémes volt. Tele volt hibás mondatokkal, amikröl simán lerítt, hogy szó szerint fordították svédböl és rekord idö alatt lektorálták, hogy minél hamarabb kint legyen a piacon.
Lisbeth karaktere elég jól meg van írva és legalább ráirányítja a figyelmet a nökkel való visszaélés problémájára. A nyomozós szál nagyon tetszett, szeretem a krimiket, a könyv hangulata is eléggé megfogott, a rossz fordítás ellenére. Ezek elegek voltak ahhoz, hogy rászánjam magam a folytatásra.

Zsomboor>!
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Ha valamit megtanultam, akkor az az, hogy ott északon a kávé tartja életben az embereket :)

Angellin>!
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Atya ég… Ez annyira, de annyira jó volt!! Micsoda szerencse, hogy a nyitott könyvespolcra valaki épp előttem tette vissza!
Emlékszem anno a filmváltozat nem annyira fogott meg – ezért nem vettem meg a könyvet. Micsoda szerencse, hogy a sors közbeszólt. A történet szinte beszippantott, alig tudtam letenni. A Vanger-család titokzatos múltja és jelene valami elképesztően érdekes és izgalmas volt. Lisbeth-et, Mikaelt és Erikát is megkedveltem, nagyon érdekes karakterek.

Csillagos ötös, biztosan elolvasom a következő részt is.

PuPilla>!
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Örülök, hogy végre sort kerítettem rá, és nem adtam fel azután sem, hogy először beletört a bicskám az elejébe.
Rendhagyó krimi, rendhagyó szereplőkkel.
Lisbeth Salander személyében egy örök kedvenc karaktert avattam, és kíváncsi vagyok a másik két kötetre is, de maga a könyv nem lett egyértelműen szerelem.

Bővebben: http://pupillaolvas.freeblog.hu/archives/2011/06/12/Sti…

11 hozzászólás
Jerry_me>!
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Nagyszerű könyv, okos, izgalmas, új! Nagyon tetszett, hogy van végre egy különc, okos nő a középpontban! Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Helyna I>!
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Nem volt jó, aztán jó lett, rövid unalmasabb megszakításokkal, aztán a végén megint nem volt jó. Összességében véve egy csomó olyan részlet, kitérő és információ volt benne, ami abszolút nem érdekelt és így nyögvenyelőssé tette a jó részeket is. Persze nem csak ez tette vontatottá, hanem a stílus is, ami nem kifejezetten tetszett. Ez a típusú lassúság lehet, hogy a hangulatot akarta megteremteni, számomra viszont csak nyűg volt. Pedig általában bírom a skandináv feeling-et!
Szerintem a fordítással is voltak sokszor problémák, kár, hogy nem tudok svédül. :D

A felvezetés nem hozott nagyon lázba, mikor viszont belevágtunk lassacskán a nyomozás részbe, akkor azért érdekelt, mi jön ki majd az egészből. A közepe táján valóban nagyon tetszett. A Vanger család kedves tagjai időnként nagyon jól el lettek találva. A végén nem is számítottam egy csomó dologra, ami kijött a sztoriból. Blomkvist-et sokszor sikerült egészen kedvelnem, Salander is jó karakter, de egyikük sem, a nyomozás sem és a történet sem hagyott bennem olyan mély nyomot, hogy folytatni akarjam. Nem tudom. Nem éreztem, hogy most ez olyan nagyon nagy szám lenne.

Ha másra nem volt jó, arra igen, hogy rájöjjek, nekem sokkal több detektíves-nyomozós regényt kéne olvasnom. :)


Népszerű idézetek

Életveszélyes_és_Tilos>!

No, I don't believe in God, but I respect the fact that you do. Everyone has to have something
to believe in.

tüskéshátú>!

„Friendship – my definition – is built on two things,” he said. „Respect and trust. Both elements have to be there. And it has to be mutual. You can have respect for someone, but if you don't have trust, the friendship will crumble.”

552. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Vivi_>!

People always have secrets. It's just a matter of finding out what they are.

Vivi_>!

There's always someone willing to believe malicious rumours.

Vivi_>!

Right under the noses of everyone involved in the search. If that's the way it happened, we're talking about a cold-blooded bastard.
Vanger gave a bitter laugh. You just gave an apt description of quite a few members of the Vanger family.

Életveszélyes_és_Tilos>!

Normally seven minutes of another person's company was enough to give her a headache so she set things up to live as a recluse. She was perfectly content as long as people left her in peace. Unfortunately society was not very smart or understanding.

Életveszélyes_és_Tilos>!

Impulsive actions led to trouble and trouble could have unpleasant consequences.

Életveszélyes_és_Tilos>!

Salander's greatest fear, which was so huge and so black that it was of phobic proportions, was that people would laugh at her feelings. And all of a sudden all her carefully constructed self- confidence seemed to crumble.

Vivi_>!

I've had many enemies over the years. If there's one thing I've learned, it's never engage in a fight you're sure to lose. On the other hand, never let anyone who has insulted you get away with it. Bide your time and strike back when you're in a position of strength – even if you no longer need to strike back.

Vivi_>!

I appreciate that you actually showed yourself to be greater than your prejudices and have given me a chance here.


A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll
Gillian Flynn: Sharp Objects
Dot Hutchison: The Butterfly Garden
M. J. Arlidge: Eeny Meeny
Lucy Foley: The Paris Apartment
S. T. Abby: Sidetracked
Karin Slaughter: Pretty Girls
J.D. Barker: The Fifth to Die
J. D. Robb: Naked in Death
M. W. Craven: The Puppet Show