The ​Girl with the Dragon Tattoo (Millennium 1.) 53 csillagozás

Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Once you start The Girl with the Dragon Tattoo, there's no turning back.

This debut thriller--the first in a trilogy from the late Stieg Larsson--is a serious page-turner rivaling the best of Charlie Huston and Michael Connelly. Mikael Blomkvist, a once-respected financial journalist, watches his professional life rapidly crumble around him. Prospects appear bleak until an unexpected (and unsettling) offer to resurrect his name is extended by an old-school titan of Swedish industry. The catch--and there's always a catch--is that Blomkvist must first spend a year researching a mysterious disappearance that has remained unsolved for nearly four decades. With few other options, he accepts and enlists the help of investigator Lisbeth Salander, a misunderstood genius with a cache of authority issues. Little is as it seems in Larsson's novel, but there is at least one constant: you really don't want to mess with the girl with the dragon tattoo.

Eredeti mű: Stieg Larsson: Män som hatar kvinnor

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Quercus, London, 2015
544 oldal · ISBN: 9780857054104
>!
Quercus / MacLehose Press, London, 2015
542 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780857054036
>!
Vintage / Black Lizard, London, 2011
672 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780307949486

9 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 9

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
entropic P
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Rémisztő, izgalmas, kábé letehetetlen.

Rémisztő, persze, a dolgok miatt, amikről szól.

Izgalmas, még úgy is, hogy ezt simán el lehetett volna intézni 500 helyett mondjuk 300 oldalon. De nekem tetszik, hogy hosszú, mert ez olyasmi fajta könyv, amiben élvezet benne lenni – függetlenül attól, hogy miről szól –, és szívesen olvasnék még akárhány oldalt a fantasztikusan rettenthetetlen, ugyanakkor nagyon is emberi Blomkvistről, meg az ugyanezen jelzőkkel leírható Lisbethről.

És tényleg kábé letehetetlen. És én nem tudtam, hogy ez az a fajta sorozat/trilógia, mint amilyen mondjuk a Gyűrűk ura – az a fajta, amit muszáj rögtön folytatni, és nem lehet majd-egyszer-valamikor folytatni (vagy örökre félbehagyni).

De ha már ilyen, folytattam is rögtön.

5 hozzászólás
>!
Hajdu_Ildikó
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Azt mondta egy kedves ismerős, hogy ez pasikönyv.
Hát lehet.
Az eleje… jajj, csak fent nevezett ismerős miatt tartottam ki. Gazdasági bűnügyek, szövevényes szálak és nagyon de nagyon túlzóan részletes leírások…. aztán kezdtek érdekesek lenni a karakterek, főleg Libeth, Blomkvist, akit egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni Larssontól :-) (mondjuk állítólag magát írta meg ebben a karakterben).
A téma elég nehéz, a nyomozás nekem kissé lassan haladt, sok részlettel, de sok-sok kávé fogyott :-)
Kissé rosszkor olvastam egy sokkal pörgősebb könyv hatása alatt, így most nem is annyira érzem a késztetést, hogy folytassam.
Már bánom, hogy lustaságból az angol fordítást olvastam, még sose olvastam angolRA fordított könyvet, de ez nagyon gáz volt, azt hiszem, hogy egy magyar újraolvasást még majd megejtek, ha egyszer rászánom magam a másik két részre.

1 hozzászólás
>!
Banditaa
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Nem tudtam igazán megszeretni ezt a könyvet, kriminek túl sok volt, társadalomkritikának túl kevés… A második kötet itt van a polcomon, de valahogy nem akaródzik levenni. Tudom, hogy egy könyv után ne ítélkezzek, de van egy olyan érzésem, hogy a skandináv krimik nem lesznek a kedvenceim.

>!
ddani P
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Nehéz nekikezdeni egy felkapott könyvnek: vagy azért, mert olyan magas elvárásokkal vágunk bele, vagy azért, mert annyira visszatetsző, ha valamit untig ajnároznak. Szerencsére Stieg Larsson könyve önmagáért beszél: nem mondom, hogy nem olvastam volna ehhez foghatót, de mindannyiszor örültem is neki.
Az első kötet jól felépített, az első 100-150 odal részletazdag és lassan halad, ám feltartóztathatatlanul pörög föl az akció-krimi. Érdekes karakterek, hitelesnek ható dinamika, rengeteg aprólékos „háttérrajz”, jó érzékkel adagolt zúzás és szex. Ezen kívül az egészet áthatja egy azonosíthatóan skandináv jelleg: nevek, helyszínek, intézmények, metaforák, és még számtalan kisebb-nagyobb dologból összeáll valami egyedi hangulat. Engem megfogott, és izgulva várom a következő részt (amit már kölcsön is kértem).

>!
suwayyah
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Az első kétszázötven oldalon az tartotta bennem a lelket, hogy biztos nem véletlenül olvassák el ennyien, de semmi sem történt. Utána ötven oldalon megoldódik a rejtély, majd a maradék száz oldalból az utolsó oldalakra már nem is voltam kíváncsi, mert nem tartott ott semmi, pontosan, ahogy az elején sem.

Olyasmi érzésem volt, hogy a szerző kigondolt egy rejtélynek mondható valamit, aztán elindult, hogy bonyolítson végtelenségig minden szálat. A mindenhol nagyon eredetiként feltüntetett hősnő és az újságírón kívül tulajdonképpen alig ismerünk meg bárkit is. A rejtély megoldása egyáltalán nem leleményességükön múlik, lényegében bárki elvégezhette volna ezt, nagyon esetleges (bele sem merek gondolni, hogyha a Google nem segített volna, hova haladt volna a történet). Más meg nyomozott évtizedeken keresztül, és semmire sem jutott, pedig annak szentelte életét.

A fél csillagot azért kapta, mert nehéz volt a svéd neveket-helyeket feldolgozni, s talán ezzel is rossz irányba toltam el a csillagozást, de ez a saját hibám, így visszaadom neki. Nem érte meg, egyáltalán nem, nagy csalódás volt. Vajon milyen lesz a következő kettő?

>!
Zsomboor
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Ha valamit megtanultam, akkor az az, hogy ott északon a kávé tartja életben az embereket :)

>!
Groseille
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

A karakterek érdekesek, a sztori pedig egyáltalán nem hétköznapi, de a hosszú gazdasági leírásokat kihagyhatta volna az író. Kicsit túl sok volt számomra a háttérinformáció a könyv elején, lassan indult be a történet, de a közepére egyre kevésbé tudtam megválni a könyvtől.
Film-Könyv: 1-0

>!
Jerry_me
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Nagyszerű könyv, okos, izgalmas, új! Nagyon tetszett, hogy van végre egy különc, okos nő a középpontban! Mindenkinek csak ajánlani tudom.

>!
Helyna
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Nem volt jó, aztán jó lett, rövid unalmasabb megszakításokkal, aztán a végén megint nem volt jó. Összességében véve egy csomó olyan részlet, kitérő és információ volt benne, ami abszolút nem érdekelt és így nyögvenyelőssé tette a jó részeket is. Persze nem csak ez tette vontatottá, hanem a stílus is, ami nem kifejezetten tetszett. Ez a típusú lassúság lehet, hogy a hangulatot akarta megteremteni, számomra viszont csak nyűg volt. Pedig általában bírom a skandináv feeling-et!
Szerintem a fordítással is voltak sokszor problémák, kár, hogy nem tudok svédül. :D

A felvezetés nem hozott nagyon lázba, mikor viszont belevágtunk lassacskán a nyomozás részbe, akkor azért érdekelt, mi jön ki majd az egészből. A közepe táján valóban nagyon tetszett. A Vanger család kedves tagjai időnként nagyon jól el lettek találva. A végén nem is számítottam egy csomó dologra, ami kijött a sztoriból. Blomkvist-et sokszor sikerült egészen kedvelnem, Salander is jó karakter, de egyikük sem, a nyomozás sem és a történet sem hagyott bennem olyan mély nyomot, hogy folytatni akarjam. Nem tudom. Nem éreztem, hogy most ez olyan nagyon nagy szám lenne.

Ha másra nem volt jó, arra igen, hogy rájöjjek, nekem sokkal több detektíves-nyomozós regényt kéne olvasnom. :)

>!
Gonda_György
Stieg Larsson: The Girl with the Dragon Tattoo

Film után olvasva kicsit lassú a történet menete. Azért olvasva is érdekes, feszült és izgalmas. Kávéról, cigiről lemondani készülőknek nem ajánlom. Az angol nyelvű kiadást ajánlom azoknak, akik gyakorolni akarnak, mert könnyű, mindennapi nyelvezetű, és jól lehet belőle tanulni.


Népszerű idézetek

>!
tüskéshátú

„Friendship – my definition – is built on two things,” he said. „Respect and trust. Both elements have to be there. And it has to be mutual. You can have respect for someone, but if you don't have trust, the friendship will crumble.”

552. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság
>!
Vivi_

People always have secrets. It's just a matter of finding out what they are.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

No, I don't believe in God, but I respect the fact that you do. Everyone has to have something
to believe in.

>!
Vivi_

There's always someone willing to believe malicious rumours.

>!
Vivi_

Right under the noses of everyone involved in the search. If that's the way it happened, we're talking about a cold-blooded bastard.
Vanger gave a bitter laugh. You just gave an apt description of quite a few members of the Vanger family.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Normally seven minutes of another person's company was enough to give her a headache so she set things up to live as a recluse. She was perfectly content as long as people left her in peace. Unfortunately society was not very smart or understanding.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Impulsive actions led to trouble and trouble could have unpleasant consequences.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Salander's greatest fear, which was so huge and so black that it was of phobic proportions, was that people would laugh at her feelings. And all of a sudden all her carefully constructed self- confidence seemed to crumble.

>!
Vivi_

I've had many enemies over the years. If there's one thing I've learned, it's never engage in a fight you're sure to lose. On the other hand, never let anyone who has insulted you get away with it. Bide your time and strike back when you're in a position of strength – even if you no longer need to strike back.

>!
Vivi_

I appreciate that you actually showed yourself to be greater than your prejudices and have given me a chance here.


A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anders de la Motte: Bubble
David Lagercrantz: The Girl in the Spider's Web
Jo Nesbø: Blood on Snow
Tim Davys: Yok
Tim Davys: Lanceheim
Tom Rob Smith: Child 44
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – The Complete Novels and Stories I.
Patricia Highsmith: Deep Water
Dean Koontz: Odd Thomas
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes – The Complete Illustrated Short Stories