A ​tetovált lány (Millennium 1.) 1573 csillagozás

Stieg Larsson: A tetovált lány Stieg Larsson: A tetovált lány Stieg Larsson: A tetovált lány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Negyven éve történt. Az agg milliárdos elveszítette unokahúgát, akit gyermekeként szeretett. S azóta is, évről évre, valaki – mintha az őrületbe akarná kergetni – minden születésnapján emlékezteti az idős urat arra a tragikus napra… Az évek óta tartó nyomozás új lendületet kap, amikor a férfi felfogad egy vesztes sajtóper után állás nélkül maradt, rámenősnek tűnő újságírót, hogy kísérelje meg az igazság kiderítését. Hisz sokan élnek még a rokonságból, akik akkor ott voltak. A gyilkosnak köztük kell lennie… Ugyanakkor egy jó hírű magánnyomozó iroda munkatársnője rááll az újságíróra, s szinte mindent kiderít róla, ahogyan mások sem bízhatnak abban, hogy titkuk rejtve marad a kivételes tehetségű, tetovált lány előtt.

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Animus, Budapest, 2019
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243169 · Fordította: Péteri Vanda
>!
Animus, Debrecen, 2017
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243169 · Fordította: Péteri Vanda
>!
Titis, 2016
ISBN: 9786155157370 · Fordította: Péteri Vanda · Felolvasta: László Zsolt

5 további kiadás


Enciklopédia 49

Szereplők népszerűség szerint

Lisbeth Salander · Mikael Blomkvist · Cecilia Vanger · Erika Berger · Harriet Vanger · Henrik Vanger · Birger Vanger · Dirch Frode · Dragan Armanskij · Greger Beckman · Harald Vanger · Nils Erik Bjurman · újságíró

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország · Stockholm · Auschwitz


Kedvencelte 392

Most olvassa 77

Várólistára tette 612

Kívánságlistára tette 397

Kölcsönkérné 24


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Stieg Larsson: A tetovált lány

Nem olyan régi, de fontos tartozásom ez a regény – idén egyszer már félbehagytam, pedig a belőle addig elolvasott jókora szelet jóval kecsegtetett, hiszen érezhetően új, magasabb szintre emelte a skandináv krimiktől megszokott avagy elvárt minőséget. A végigolvasás ezt abszolút alátámasztotta, de a műfaji kereteket végül ez a könyv sem tudta szétfeszíteni, pedig a potenciál bizony végig megvolt benne.

Elképzelhető persze, hogy én járok tévúton, de A tetovált lány és általában véve a most már hat részre duzzadt trilógia definitív cím a skandináv krimik világában. Olyannyira meghatározónak tűnik, hogy érzésem szerint ez a könyv a leggyakrabban hivatkozott, és más médiákban legtöbbet futott darabja a műfajnak. Ennek megfelelően elvártam tőle, hogy a régen olvasott, nem igazán kedvelt, és a mostanában olvasott, eléggé szórakoztató skandi krimik fölébe emelkedve valóban egy letisztult képet fessen arról, mitől is lesz skandináv egy krimi azon kívül, hogy északi ország perverz bűnözőit üldözik benne lerobbant, alkesz zsaruk a hóesésben…
Ha valamiben Larsson műve definitív lett, akkor az először is a miliő. A kötet terhelt világa brutálisan eleven és nyomasztó, azok a bizonyos társadalmi problémák, amikre a műfaj hagyományosan mindig reflektálni akar, leugranak a lapokról. Hiába jóléti állam Norvégia, ha a politikai-üzleti szféráját a maffiamódszerek uralják, finoman beleszőve a demokratikus rendbe (ez bizonyos szempontból hátborzongatóbb, mint a kelet-európai politikai rögvalóság, vélhetően Larsson hatásos előadása miatt), ha a társadalmi elitet alkotó családi nagyvállalkozásokban trónharcokat idéző küzdelmek zajlanak, és ha a nők, illetve fiatal lányok kárára elkövetett fizikális, lelki, szexuális visszaélések a szituáció jellegéből fakadóan nehezen kezelhetőek és a legtöbbször felderítetlenek*. A konfliktusok fenti hármasfogatából már felsejlik, hogy a szerző újságíróként nem a helyi Blikk-kaliberű napilapok oldalaira írt. És nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy Larsson valami egészen döbbenetes stílusra talált itt rá: anélkül, hogy eltolódna a szépirodalom irányába, megmaradván a zsáner közérthető, könnyen feldolgozható keretein belül, krimijének képes kerekíteni egy valóban komor hangvételt, olyan precizitást, aprólékosságot, ami növeli a szöveg komolyságát. Egy percig sem érezzük, hogy a leírtaknak ne lenne valódi tétje, nincsenek igazán elhasználtnak, vagy közismertnek tűnő panelek, zacskósleves fordulatok, nem érezzük magunkat egy bestseller-szerző által atombiztos, bevált receptek segítségével megetetett tucatolvasónak. Larssont komolyan lehet és komolyan is kell venni.

Vannak azonban a regénynek olyan vetületei is, ahol nem érvényesülnek ezek a szuperlatívuszok. Rögtön itt van a fentieknek ellentmondó pongyolaság és irodalmiatlanság, például az a másfél oldal, amikor Lisbeth összetöri a laptopját és újat készül vásárolni – ekkor az Apple teljes 2005-ös portfolióját megismerjük. Folytathatjuk a sort Lisbeth Salander mitikus karakterével, aki félúton áll a sztereotipikus sérült nő és egy XXI. századi szuperhős alakja között. Félelemmel telve szerethető karakter ő, egy ügyesen felépített, de az egész könyv szórakoztató, olvasóbarát oldalát is hangsúlyozó jellem**, aki bizarr módon egyszerre irányítja rá a figyelmünket egy problémára (spoiler), és bagatellizálja is el azt valószerűtlen különcségével (spoiler). A karaktereknél egyébként bekapcsolódunk egy másik skandi krimis közhelybe is: a férfi szereplők egy jelentős része nőgyűlölő (az eredeti cím elvetése a nemzetközi forgalmazásban nem volt túl elegáns lépés), perverz, beteg alak, esetleg náci – és ebbe a kalapba tulajdonképpen még magát a főhőst is bedobhatjuk, mint nyomokban megkérdőjelezhető erkölcsű figurát. Ennek fényében a regényre gyakran aggatott feminista jelző tulajdonképpen helytállónak tűnik.
Azt viszont nagyon süvegeltem – csak hogy pozitív legyen a végkicsengés –, hogy a történetben a nők jelentősége igen nagy, sőt, ha elmondható valakiről, hogy a saját sorsánál több szálat is képes egyszerre kézben tartani, akkor az pont Lisbeth, akinek a sérthetetlenségét viszont módszeresen és igen kegyetlenül építi le a szerző.

Mindezen túl, ha A tetovált lány végeredményben nem is bizonyul többnek egy skandináv kriminél, annak kétségkívül erős és gyanúsan az egyik legjobb, amit valaha írtak. Hogy folytatom-e a sorozatot, még kérdéses, de ha Nesbőt nem hagyom félbe, talán őt sem.

*Engem meglepett, de a magyar és a norvég statisztikák nagyjából megegyeznek: döbbenetesen magas, 9-10 százalék az életük során nemi erőszakon átesett nők száma – hogy erre a sokkoló adatra odakint komplett irodalmi műfajok repültek rá de itt mutogatok kicsit lefele is, a kétcsillagos megjegyzésre, idehaza meg gyakorlatilag intézményesült a relativizálás, az ugyancsak mélyen elgondolkodtató.
**Ez ugye talán ellentmondás egy kicsit, de nekem kezd gyanús lenni, hogy a nyomor- és tortúrapornó valójában nem a megbotránkoztató, hanem nagyon is az olvasói igényeket kiszolgáló szándékkal kerül be a hasonszőrű könyvekbe – talán Larssonnál még nem, de a mostanában tucatjával megjelenő kiadványokba már biztosan.

>!
Animus, Budapest, 2019
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243169 · Fordította: Péteri Vanda
15 hozzászólás
eme P>!
Stieg Larsson: A tetovált lány

Ezer éve vár már ez a könyv, pontosabban az egész trilógia, elsősorban a lelkes molyos értékelések hatására. AC-n és néha Conan Doyle-on nevelkedett krimiolvasó énem mindenképp találkozni akart a híres skandinávokkal. Jelentem a Larsson-találka megtörtént, de a várt élmény elmaradt – mármint az előzetes elvárásoknak megfelelő élmény, mert amúgy egyáltalán nem rossz könyv ez, csak hát nem tökéletes, na…

A több szálon futó cselekmény révén a történet kellően bonyolult ahhoz, hogy több fontos témát is megbírjon, ennek ellenére, úgy érzem, Larsson picit sokat markolt, mikor a családon belüli erőszak, a nők bántalmazása, a feminizmus, a szociopátia és pszichopátia, a vallás és vallásos túlbuzgóság, a nácizmus, a gazdasági és számítógépes bűnözés, az újságírás ésatöbbi témáját egységbe próbálta gyúrni. A tematikai sokszínűség egyrészt izgalmakban, bonyodalmakban gazdag sztorit ígér, másrészt viszont a túlbonyolítás és a szálak matematikai pontossággal kiszámított össze- és kibogozása, a túl sok, néha már hihetetlen kapcsolódási pont gyengíti a valószerűséget és életszerűséget.

A köteten emelett nagyon érződik, hogy egy trilógia bevezető része – a kerettörténet eléggé vontatott és unalmas (legalábbis számomra), míg a Venger-sztori, bár rettenetesen lassan indul be, az igazi klasszikus krimiket idézve messze a kedvenc cselekményszálam. Zárt, vidéki miliőben történő nyomozás, nem egy (néha eléggé bizarr) csavarral. Ez a rész kimondottan tetszett, míg a Salander-szálat minden „tökös csajos” jellege és kétségtelenül fontos problémafelvetése ellenére néhol túlontúl propagandisztikusnak éreztem. A Wennerström-sztori előtt pedig picit értetlenül álltam. Akárcsak a lezárás előtt. Tudom, a második kötet elő kellett készíteni, én meg nem igazán szeretem a sorozatokat, főleg akkor nem, ha nem látom önmagában is egységes egésznek és akár különállóan is fogyaszthatónak az egyes köteteket (és akkor sem, ha unos-untalan ismételgetett információkkal borzolják az idegeimet).

Ennek ellenére tagadhatatlanul beszippantott a történet, érdekes módon tényleg szinte letehetetlen volt, még akkor is, ha gyakran csodálkozva vontam fel a szemöldököm, mennyire sematikusan intézte el a szerző Kalle Blomkvist és Lisbeth alakját. Mintha 21. századi mesékből kipattant alakok lennének: az alfahím, rettenthetetlen oknyomozó riporter és a súlyos titkokat hordozó, különc, de überintelligens lány, akik előtt nincs legyőzhetetlen akadály és akik nem ismerik a lehetetlent… Nem éreztem élő embereknek őket, ezért nem sikerült közelebb sem kerülnöm hozzájuk.
Ettől függetlenül belevágtam a második kötetbe is. Néha szeretek a tűzzel játszani. :)

10 hozzászólás
tgorsy>!
Stieg Larsson: A tetovált lány

azta

Reggel fél nyolcra olvastam el. Nincs ma belőlem semmi, de nem azért mert álmos vagyok. Gimis koromban néztünk svéd filmeket, na azok ilyenek voltak. Nagyon jó, hogy miután megoldják a gyomorforgató bűntényt, még van van egy másik, mert így nem elborzadva teszem le, egy kicsit feloldja. Bár a korrupciós ügyletet nem tudtam teljesen követni, de nagyon áthallásos volt.
Itt van a másik két kötet is. De még várok, ülepítek.
Piszok jó krimi.

3 hozzászólás
csillagka P>!
Stieg Larsson: A tetovált lány

Te jó szagú csodazokni és mindenféle ismeretlenen elektromos kütyük, durván alázott meg ez a könyv minden thrillernek látszó egyéb képződményt.
Nagyon féltem ettől a könyvtől, és úgy általában a skandináv irodalomtól, valahogy nem tudom elképzelni hogyan lehet normálisnak maradni napi tizennyolc órás téli sötétségben, minden északi depressziós ? és italba folytja a bánatát. ( éljenek a sztereotípiák )
Azt se tudom mondani, hogy ne lett volna igazam, könyvön ne sütött volna át az általános svéd életérzés, bizony rendesen megmozgatja negatív irányban az érzelmeket. Rég nem olvastam ennyi szörnyűséget, ilyen életszerűen leírva.
Miközben nem tudtam letenni, dühöngtem, csapkodtam, kegyetlenül kiakasztatott végtelen mocskot amit az író át akart adni, főleg Lisbeth sorsa csapott mellbe és a tudat, hogy ilyen bizony bárkivel megtörténhet. Egyik legvagányabb, legeredetibb és legokosabb lány akivel mostanában találkoztam a könyvek lapjain, végre egy harcos nő :)
Az közepéig ( na jó kicsit tovább) nagyon tetszett a vége nekem kicsit futurisztikusra sikeredett, az alap bűntényt megoldottam, ennyi Agatha után talán nem is csoda, a többit pedig rejtse kegyes homály, annyit azért hozzátéve nálam ez már nem hiányzott.
Lisbeth a szívemhez nőtt, Larsson pedig annyira a lelkemből ír, hogy nem vagyok hajlandó kicsiny hibákon fennakadni.
Kávét pedig mégy ilyen mennyiségben is szeretem, ahogyan a gondolkozásmódot is ami átütött a könyvön.
Van még szerencsére, lehet folytatni.

>!
Animus, Budapest, 2012
622 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633240588 · Fordította: Péteri Vanda
Csoszi>!
Stieg Larsson: A tetovált lány

Az elmúlt évek már megedzettek a skandináv krimik tekintetében, úgyhogy számítottam rá, hogy valami betegesen őrült történetet fogok olvasni. Nos, nem is csalódtam ilyen szempontból. Azt el kell ismernem, hogy jól megírt, pörgős, lebilincselő a történet, de… Ennyi brutalitást, perverziót spoiler nehezen viselt el a gyomrom. A végén már a hócipőm tele volt a rengeteg Vangerrel. A két főszereplő, Lisbeth és Mikael lett a kedvencem. Nagyon jól összedolgoztak, és felgöngyölítették a szálakat. Erika nem volt túl szimpatikus. Biztos folytatom a sorozatot, de nem most.

>!
Animus, Budapest, 2015
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243169 · Fordította: Péteri Vanda
4 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
Stieg Larsson: A tetovált lány

A tetovált lány sokkal nagyobbat ütött nálam, mint vártam. Egy egyszerű krimire számítottam, erre kaptam egy nagyon intelligens, még mondanivalóval is bíró, az izgalomtól majd lapjaira hulló könyvet.
Hiába van Svédországban kolbászból a kerítés, az emberek itt se sokkal különbek. A nők bántalmazása ugyanúgy folyik a négy fal között, és az áldozatok hangja csak egy halk sóhajtás a hangzavarban. Vagy tűrik a sorsukat, vagy végső kétségbeesésükben maguk veszik kézbe a dolgokat… Aminek sokszor az a vége, hogy hidegvérű gyilkosnak titulálják őket.
Lisbeth Salander pedig felkerült nálam a kedvenc tökös hősnők listájára. Néha szívesen lennék annyira kemény, mint ő….
Ide nekem a folytatásokat!!

33 hozzászólás
KingucK >!
Stieg Larsson: A tetovált lány

Beszippantott. :)
Annak ellenére, hogy korábban már láttam az összes film változatát (ami egyébként tetszett), kicsit tartottam tőle, hogy belekezdjek. Leginkább az erőszakos jelentek miatt. Aztán King könyvei megedzettek, és így hogy megkelent hangoskönyv formátumban, ráadásul László Zsolt előadásában nem hagyhattam ki!!! :)
Még így is hogy nagyjából emlékezem a történet főbb eseményeire, és sejtettem, hogy ki a mumus, nagyon izgalmas volt és néha kételkedtem az emlékeimben. Zseniálisan felépített, le a kalappal a sok történelmi szál és az aktuális idősík vezetésére.
Szóval új kedvencet avattam.
Ajánlom mindenkinek, aki bírja idegekkel! :)

3 hozzászólás
Dawnofmyth P>!
Stieg Larsson: A tetovált lány

Először a filmet láttam (2009-es verzió) már ott megtetszett, viszont a könyv sokkal de sokkal jobb volt. Lisbeth itt sokkal jobb karakter volt, szeretem a különc karaktereket. Gyorsan lehet haladni vele, mondjuk az eleje kicsit döcögős, de feledhető, mert szerencsére elég hamar belendül a történet. Néha elvesztem a részletek között, de a történet izgalmas és nehéz volt letenni. Az biztos, hogy folytatni fogom a sorozatot.

mate55 P>!
Stieg Larsson: A tetovált lány

Számomra, az erőszak szokott sok lenni a skandináv krimikben, de ez a történet erről szól, fel kell készülni rá, nem hiába az a könyv mottója, hogy ”Svédországban a nők 18 százalékát élete során bántalmazták”. A „mintatársadalomban” megbújik az erőszak, a perverzió, amit körbevesz a fagyos szél, a néptelen utcák és az „állandó” sötétség. Larsson pedig élvezi is, hogy megmutathatja az erőszakot, persze nem öncélúan, hanem a cél érdekében. A sztori azon túl, hogy mindvégig fenntartotta az érdeklődésemet, sokkal több tartalmat sejtet, mintha egy szimpla krimi lenne. Pedig a könyv végső soron egy sima bűnügyi történet, de a misztikus hangulat, a rejtélyes történetfűzés és a karakterek „torz” magatartása teszi különleges thrillerré. A nyomozás (másodszori olvasás ellenére is) teljesen lekötött, magával ragadott a vad hackerlány furcsasága, és a kibontakozó, elborzasztó valóság megdöbbentő embertelensége. Miközben zajlik a nyomozás, a kis gesztusokból, apróságokból a háttérben szépen kibomlanak az emberi viszonyok, amelyek élettel töltik meg a rejtélyt. Intelligensen, nem rág a számba semmit, nincs benne hatásvadászat és olcsó hangulatkeltés. Egyértelműen átlag feletti a könyv, pompásabb, kényeztetőbb krimiről álmodni se mernék.

3 hozzászólás
Szimirza P>!
Stieg Larsson: A tetovált lány

Ez a történet lüktet, él és beszippant, majd elkezdesz sodródni az árral és csak kapkodod a fejed, hogy milyen világba csöppentél.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

kulturmosoly>!

Rögtön megértette, hogy a szerelem pillanata akkor jön el, amikor az ember úgy érzi, hogy megszakad a szíve.

569. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lisbeth Salander · szerelem
beaaa93>!

A barátság – az én megfogalmazásomban – két dolgon alapul – mondta Mikael. -Tiszteleten és bizalmon. Mindkettőre szükség van. Mindkét félnél. Tisztelhetünk valakit, ám ha nincs meg a bizalom a másik iránt, úgy szétforgácsolódik a barátság.

496. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság
finding_dori>!

Lisbeth Salander súlyos betegségben, információfüggőségben szenvedett, a morállal és etikával kapcsolatban pedig meglehetősen liberális elveket vallott.

376. oldal

Kapcsolódó szócikkek: etika · Lisbeth Salander · morál
Light_House>!

– Most bemegyek, lezuhanyozom, és utána meztelenül befekszem az ágyadba. Ha túl öregnek érzed magad, akkor tiéd a kempingágy.

497. oldal

2 hozzászólás
Goofry>!

– Na és mikor van a születésnapod?
– Walpurgis-éj, április 30. – felelte Lisbeth – elég jól illik rám, nem? Olyankor seprűnyelet kapok a lábam közé, és úgy röpködök mindenfelé.

547. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lisbeth Salander
finding_dori>!

Lisbeth Salander attól félt a legjobban – aránytalan, betegesen nagy és fekete félelem volt ez –, hogy az érzései miatt nevetik ki az emberek. És erre tessék: hosszan tartó munkával, kemény erőfeszítések árán felépített önérzete itt hevert összetörve, megtiporva.

574. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lisbeth Salander
lizke>!

– Mindenkinek vannak titkai – felelte Salander közömbösen. – Az a kérdés, sikerül-e kideríteni őket.

126. oldal, 7. fejezet, 1. rész - Ösztönzés (Animus, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: Lisbeth Salander
robinson P>!

Lisbeth nem tudta megmondani, miért hazudott, de meg volt róla győződve, hogy okosan tette. Ha Bjurman ügyvéd a kihalástól fenyegetett rovarfajok listáján szerepelt volna, akkor is habozás nélkül eltapossa őt a cipője sarkával.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lisbeth Salander
2 hozzászólás
ludovika>!

Sétált, könyvtárba ment, megivott egy kávét az egyik cukrászdában, este pedig beült egy moziba és megnézte a Gyűrűk Ura első részét. Egy éve készült rá, már a bemutató óta. Most úgy érezte, hogy az orkok egyszerű, könnyen kezelhető lények voltak az emberekhez képest.

208. oldal

MissVictoria>!

Jávorszarvas egymagában üldögél és vigyorog, körülötte szétlőtt erdő, minden vadász elfutott.

342. oldal


A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kristina Ohlsson: Mostohák
Paula Hawkins: A lány a vonaton
M. J. Arlidge: Ecc, pecc
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Ittzés Laura: Nyolc perc
Darcey Bell: Egy kis szívesség
J.D. Barker: A hatodik éjszaka
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
J. A. Redmerski: Megölni Sarait
Sara Shepard: Tökéletes