70. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​kártyavár összedől (Millennium 3.) 796 csillagozás

Stieg Larsson: A kártyavár összedől Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A zseniális és öntörvényű Lisbeth Salander életveszélyesen megsebesül. Még kórházban ápolják, amikor egy szűk, semmitől vissza nem riadó kör már szervezkedni kezd. A tét óriási a számukra: a svéd titkosszolgálat munkatársaiként bizonyíthatóan súlyos törvénytelenségeket követtek el. Mindenre képesek, hogy Salandert egyszer és mindenkorra eltüntessék, és ártalmatlanná tegyék szövetségesét, a sztárújságíró Mikael Blomkvistot is, aki jól dokumentált tényfeltáró riportban akarja leleplezni üzelmeiket. Rendőrök, titkos ügynökök, újságírók, közhivatalnokok válnak szövetségessé vagy halálos ellenséggé a küzdelemben, amely az egész politikai elitet óriási botránnyal fenyegeti.

Azzal a gyermeki izgalommal és örömmel olvastam a Millennium trilógiát, mint valaha Dumas vagy Dickens műveit. Titkon azzal a reménnyel tölt el, hogy talán nincs minden veszve a mi tökéletlen világunkban. Lisbeth Salander, légy üdvözölve a halhatatlan regényhősök között!

Eredeti mű: Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Titis, 2018
ISBN: 9786155157431 · Felolvasta: László Zsolt
>!
Animus, Budapest, 2015
620 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243527 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
528 oldal · ISBN: 9789633241684 · Fordította: Torma Péter

2 további kiadás


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Lisbeth Salander · Mikael Blomkvist · Alexandr Zalacsenko · Curt Andersson · Evert Gullberg · Gunnar Björck · Jan Bublanski · Monica Figuerola · Olof Palme · Richard Ekström

Helyszínek népszerűség szerint

Stockholm


Kedvencelte 144

Most olvassa 37

Várólistára tette 172

Kívánságlistára tette 167

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Megijedtem az elején, egyszerűen nem haladtam, idegesített az akta tologatás, mint egy rossz 70-80as évekbeli kém könyvben itt is mindenről a Oroszok tehettek. (ha van valami amitől kiráz a hideg, az az egyoldalú ellenségkeresés). A 150. oldalnál beindult és onnan benyomtam egy nap alatt. Végre visszatértek a régi szereplők, a kedvenc amazonom is eljátszadozhatott izgalmas játékszereivel. Sajnos mégis maradt benne hiányérzet mivel nem volt „új ügy” olyan igazi végiggörgetős, azért rengeteg mindent megtudtam Lisbeth eddigi sorsáról.
A sorozat részemből itt véget ért, a szabad szellem amitől miatt ezek a könyvek többet adtak mint a hagyományos krimik, Larsson sajátos életfelfogásából eredtek, ezt nem lehet pótolni akármennyire is jól ír a folytatásokat jegyző szerző, egyébkét is az örökösök pénzügyi helyzetét egy huncuttal se szeretném előmozdítani.

1 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

„Stieg Larsson a sorozat harmadik részében is zseniálisat alkotott. Remek történet, nagyszerűen felépítve, tökéletes karakterekkel. Szerintem nem is kell ennél több, egy igazán jó krimihez. Míg az első részben egy szép különálló kis történetet kaptunk, ahol a fő szerepet egy rég eltűnt kislány utáni nyomozás kapta, volt időnk megismerni a gyönyörűen felvázolt szereplőinket. A második részben ezzel ellentétben a központi szerep Lisbeth-é, ahol megismerkedünk múltjának sötét démonaival. A harmadik részben pedig a történethez egy nagyszerű lezárást kaptunk, ahol a rossz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig a jutalmát, ami egy kicsit ugyan klisé, mégis a történet olyan meglepetésekben, fordulatokban és izgalmakban gazdag, hogy nem tudok érte haragudni.”
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2018/01/stieg-larsson-karty…

>!
Csoszi P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A sorozat legjobb része. Komoly harc alakult ki a Zalacsenko Klub és a Mentsük meg Salandert! csoport tagjai között. Időnként rendesen paráztam, hogy mi sül ki az egészből. Zseniális volt a szálak felgöngyölítése, a bizonyítékok összegyűjtése. Örültem, hogy akadt jó pár tisztességes ember spoiler. Legjobban a tárgyalás jelenetei tetszettek. Annika spoiler óriásit alakított. A kártyavár összedőlt. De mi lesz ezután?

>!
Animus, Budapest, 2009
620 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884694 · Fordította: Torma Péter
2 hozzászólás
>!
mate55 
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A könyv fegyvere a hatás. Az a hatás, mely több év távlatából sem hagy nyugodni: azóta foglalkoztat a történet, a rám zúduló érzések, melyeket már soha nem fogok elfelejteni, bennem és velem él tovább. És épp ezért az egyetemes élményért kell fejet hajtanom Stieg Larsson előtt.

8 hozzászólás
>!
eme P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A trilógia harmadik kötete egyféle epilógus a fősztorihoz. Ennek megfelelően nagy meglepetéseket nem tartogat, ha nem számítjuk bele az olvasóból WTF felkiáltásokat előhozó szituációkat spoiler.
A kötet ezúttal a harcoló, fegyvert fogó nőkre hívja fel a figyelmet – a történelem elfeledett vagy kevésbé ismert mozzanataira, alakjaira. Ennek megfelelően Lisbeth áll továbbra is a középpontban, aki a világtól elszigetelten, mintegy szuperhősként veszi fel a harcot igaza megvédéséért. A mellékszál (Erika-ügy) a központi téma újabb variációja.
Az igazság érvényesülése érdekében történő összefogás nem várt szintig jutspoiler, és gondolom, nem spoiler, hogy a mindenkire kiterjedő lehallgatások, követések, a nyomok eltüntetésére, az ügy elsimítására tett kísérletek eredménytelenek maradnak, visszapattannak a kivételes képességű kis elszánt csapat pajzsáról.
Eddig sem volt hiány logikátlanságból és sztereotípiákból, de ebbe a kötetbe mintha a szokásosnál is több jutott volna. Sajnos tényleg összedőlt a kártyavár a végére, bele a habos-babos happy end szirupba.
Az első kötet után bizony csalódás volt mindkét folytatás.

>!
Niko_oka
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Bennem pedig egy világ dőlt össze… Azt hiszem, sosem éreztem még ilyen mély hiányérzetet olyasvalaki iránt, akit nem is ismerek. Stieg Larsson halála megrendítő veszteség a műfajnak is! A Millenium eddigi 3 kötete számomra mestermű, mégpedig annyira, hogy árnyalatnyi különbséget sem tudok tenni köztük, és ilyesmire nem volt példa, amióta tudok olvasni.
Végül mégis volt okom félni a skandináv krimi megteremtőjétől: lehet-e pótolni azt az űrt, amit maga után hagyott?

1 hozzászólás
>!
SteelCurtain
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Ott kezdődik, ahol befejeződik A lány, aki a tűzzel játszik. Tulajdonképpen egy történet az egész, de a két részre bontás mégsem önkényes, hiszen Lisbeth Salander az előző rész aktív szerepéhez képest itt passzivitásra van kényszerítve. Legalább is fizikai értelemben. Azonos a két könyv színvonalában és feszültségteremtő erejében is. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Larsson páratlanul izgalmas bűnügyi trilógiát alkotott. Az egyetlen amit szemére vethetek, az az a naivitás, amivel más országok, főként az amerikaiak alkotmányos rendjének hazájuk titkosszolgálataihoz való viszonyát szemléli. Miközben a hatáskörét messze túllépő titkosszolgálatok valós társadalmi problémáját emeli bűnügyi története középpontjába, olyan lelkesülten emlegeti a jenki jogrendet, ahol egy ilyen túlkapásnak feltétlenül személyi következményei szoktak lenni, hogy szinte a falba vertem a fejem. Mert igaz ugyan, hogy – többnyire, de nem mindig – szoktak személyi következményei lenni az efféle napvilágra került ügyeknek, de a bűnösök, – netán csak bűnbakok? – a botrány következtében íróasztalukat általában nem valami szűk cellákra cserélik, hanem igazgatósági irodákra. Társadalmilag azonban az egyén bűnhődésénél, vagy futni hagyásánál sokkal lényegesebb, hogy miközben azt a minden évtizedben legalább egy hatalmas botrányba keveredő CIA esete is mutatja, ezek a szervezetek minden lebukás után cserkészbecsületszavukat adják, hogy soha többé nem fognak törvénytelen cselekedeteket végrehajtani, s közben máris hozzálátnak a törvények újabb semmibevételéhez, netán éppen folytatják a még le nem leplezett, folyamatban lévő ügyeiket. Mivel ezt a konzekvenciát nem merte levonni, így műve „csak” egy páratlanul izgalmas, briliáns krimi.
Elnézést az idézőjeles csak-ért, ez senkit se tartson vissza, olvassa el mindenki, mert letehetetlenül izgalmas!

>!
ervinke73
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Vádolom Stieg Larsson-t! A Millennium-trilógia megírásával sok ember életéből elvett sok órát, amit alvással illett volna tölteni!

>!
Gothic01
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Három könyvvel – na, meg az ezek alapján elkészített négy filmmel – a hátam mögött mániákusan rákaptam a Lisbeth Salander nevezetű drogra, és még az utolsó dózis mámorító hatása alatt állva is előre érzem, hogy kegyetlenül fájdalmas elvonó kúrának nézek elébe, amin remélhetőleg szépen-lassan elfogadom majd annyira, hogy sajnos nincs több ebből a szellemet pezsdítő esszenciából, hogy ne pateroljanak abba a diliházba, amit a sorozat irodalmilag halhatatlanná vált hősnőjének néztek ki a Zalacsenko Klub tagjai.
Még keresem a megfelelő szavakat, de annyiban biztos vagyok, hogy némi csüggedt hiányérzettel csuktam be a Millennium legvaskosabb kiadványát attól az űrtől függetlenül is, ami egy szeretett sorozat elengedésével marad az emberben. A könyv aktuális nyomozása egy rendkívül szövevényes, évtizedeken át zavartalanul működő korrupciós rendszer, a Szekció működésének feltérképezése, ténykedésének leleplezése köré épült, amit a szokásosnál több közreműködő kéz csak még bonyolultabbá, mondhatni globálisabbá tett, igazodva a sztori súlyához. Ehhez híven töménytelen mennyiségű, mégsem nyomon követhetetlenül megjelenített vagy más módon zavaros tálalású, hanem pontosan kiszámított, logikus lépcsőzetességgel összekapcsolódó információt tartalmazó piramist tárt elém a szerző a rá jellemző alapossággal történő kifejtési folyamat során, ami gondoskodott róla, minden egyes bekezdésben találjak valami agyalnivalót. Ezért a kifogyhatatlan agyalnivaló csomagért pedig rendkívül hálás volt a skandináv krimi-, gondolkodás-imádó részem, azonban a Salander-fanatikus oldalam már kevésbé, bármennyire is élveztem a Szekció megismerésével, a velük való Millenniumon és nyomozó csoporton belüli küzdelemmel foglalkozó fejezeteket, izgultam, éppen melyik tömb fog egy lépéssel a másik előtt járni, de amiatt maradt bennem egy érzékelhető tüske, hogy a szokásos szereplési idejéhez mérten Lisbethet, mint karaktert szervesen háttérbe szorították ezek a rajta valamelyest túlnövő küzdelmek. Érdekes, hogy Larsson megjegyezte időnként, hogy ez a felállás egyébként magának Lisbethnek se tetszett, és a körülményei tekintetében még meg is értettem volna, hogy most miért nem jutott neki hely a tűzvonalban, ha cselekmény tökéletes kibontakoztatásából fakadó maximális lényegre koncentrálást kívánta volna meg a mellőzését. Viszont nem ez valósult meg sajna, mert ebben az esetben tisztán ésszerűségi szempontból Mikael Vezércsődör Blomkvist legújabb hódításának több epizódjának se kellett volna relevánsabbnak lennie Lisbeth egy-két kevésbé történelmi pillanat visszhangú jeleneténél. Az előbbi vegyes hatáshoz köthető rendszertelen morgolódásomtól eltekintve azonban ugyanannyira tetszett is más szempontból Lisbeth részbeni háttér szereplése, mint amennyire nem, noha hozzá kell tennem, így is sok munkával járult hozzá a végkifejlethez. A kártyavár összedől elsősorban azt mutatta be kedvenc főhősnőm szemszögéből, hogy még az olyan intelligens, törhetetlen és elszánt embereknek se árt néha a mások által nyújtott mankó, mint Lisbeth Elpusztíthatatlan Terminátor Salandernek, illetve, hogy mindazok ellenére, amik vele történek, ahogy rútul elbánt vele az élet olyan területekből irányulóan, amikből segítséget kellett volna kapnia, mégis akadnak olyan személyek, akik ellenpéldát nyújtanak, nyíltan kiállnak mellette. A legmegátalkodottabb gazemberek is elcsúszhatnak egy megfelelő időzítéssel, megfelelő pontra elhelyezett banánhéjon. A Szekció, a Lisbeth Salander életét tönkretevő szervezet veterán és frissülő erői vajon elég gyorsan és hatékonyan tudják eltakarítani ezeket a banánhéjakat vagy egy jó szándék és felháborodás vezérelte szedett-vedett benyomást keltő mentőcsapat megbuktatja őket? A kártyavár összedől egy regény a harcosokról, azokról, akik nem karddal vagy gépfegyverrel küzdenek, hanem megtörhetetlenül kiállnak az igazuk mellett, és az olyan amazonokról, mint Lisbeth Salander. Mellette az összes valaha erősnek kikiáltott hősnő mérlegre teheti az identitását.
Teljes értékelés a blogomon:
https://goodbye-agony.blogspot.com/2018/05/stieg-larsso…


Népszerű idézetek

>!
Manni

– Van, aki nem ismeri be, de valójában a barátság a szerelem legnormálisabb formája.

592. oldal

5 hozzászólás
>!
robinson P

– Nem fogok mentegetőzni azért, ahogy élek.

465. oldal

>!
Röfipingvin MP

– Hogy lehet akkor, hogy mégis megjelentek?
– Erről őket kéne megkérdezni.
– De én magát kérdezem.
Lisbeth nem válaszolt.
Iversen bíró a torkát köszörülte.
– Feltételezem, hogy Salander kisasszony azért nem válaszol, mert ön, tisztán szemantikai értelemben véve, ismét állítással fordult hozzá – sietett az ügyész segítségére.
Annika Giannini hirtelen felvihogott, de olyan hangosan, hogy mindenki meghallotta a teremben.

515. oldal

1 hozzászólás
>!
mazsolafa

A biztonság azt jelenti, hogy az ember mindig egy lépéssel a másik előtt jár.

375. oldal

>!
robinson P

– Nem. Azt hiszem, nem vagyok az a szerelmes típus. Egy barát volt. Akivel jó volt a szex.
– Senki sem állja meg sokáig, hogy szerelmes ne legyen – mondta az ügyvéd. – Van, aki nem ismeri be, de valójában a barátság a szerelem legnormálisabb formája.

592. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

Lisbeth felvonta a szemöldökét. Nem tudta csalódottnak, vagy megkönnyebbültnek kellene lennie.
– Csak társaság? – kérdezte.
– Csak társaság. Egyik barát meglátogatja a másikat. Már persze, ha a másik beengedi.

619. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– Paulsson azért tartóztatta le, mert ön sértegette.
– Azt mondtam rá, hogy inkompetens barom és idióta. Jelen helyzetben egyik elnevezés sem tekinthető sértésnek.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mikael Blomkvist
>!
robinson P

Lisbeth Salander boldog volt. A szíve csak úgy dörömbölt, amikor két hónap után először csatlakozott az internetre.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lisbeth Salander
>!
Chöpp

Lisbeth elmosolyodott. Még pár év, és remek anarchistát faragott volna dr. Jonassonból. Úgy vélte, a férfinak nagy tehetsége van a polgári elégedetlenséghez.

389. oldal

>!
robinson P

A történelem könyvek azonban hallgatnak azokról a harcos nőkről, akik egyszerű katonaként élték át a háborúkat, beléptek a seregbe, és a férfiakkal azonos körülmények között csatáztak az ellenséggel. Pedig megtették. Alig zajlott le háború női résztvevők nélkül.

5. oldal


A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Frei Tamás: A megmentő
Ian Fleming: Dr. No
Dan Brown: Inferno
David Mitchell: Felhőatlasz
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Steve Berry: Veszedelmes hazafiak
Christopher Golden: Uncharted – A negyedik labirintus
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza
Mario Puzo: A szicíliai
Adam Palmer: Mózes hagyatéka