68. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​kártyavár összedől (Millennium 3.) 757 csillagozás

Stieg Larsson: A kártyavár összedől Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A zseniális és öntörvényű Lisbeth Salander életveszélyesen megsebesül. Még kórházban ápolják, amikor egy szűk, semmitől vissza nem riadó kör már szervezkedni kezd. A tét óriási a számukra: a svéd titkosszolgálat munkatársaiként bizonyíthatóan súlyos törvénytelenségeket követtek el. Mindenre képesek, hogy Salandert egyszer és mindenkorra eltüntessék, és ártalmatlanná tegyék szövetségesét, a sztárújságíró Mikael Blomkvistot is, aki jól dokumentált tényfeltáró riportban akarja leleplezni üzelmeiket. Rendőrök, titkos ügynökök, újságírók, közhivatalnokok válnak szövetségessé vagy halálos ellenséggé a küzdelemben, amely az egész politikai elitet óriási botránnyal fenyegeti.

Azzal a gyermeki izgalommal és örömmel olvastam a Millennium trilógiát, mint valaha Dumas vagy Dickens műveit. Titkon azzal a reménnyel tölt el, hogy talán nincs minden veszve a mi tökéletlen világunkban. Lisbeth Salander, légy üdvözölve a halhatatlan regényhősök között!

Eredeti mű: Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Titis, 2018
ISBN: 9786155157431 · Felolvasta: László Zsolt
>!
Animus, Budapest, 2015
620 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243527 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
528 oldal · ISBN: 9789633241684 · Fordította: Torma Péter

2 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Lisbeth Salander · Mikael Blomkvist · Olof Palme


Kedvencelte 141

Most olvassa 36

Várólistára tette 175

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Megijedtem az elején, egyszerűen nem haladtam, idegesített az akta tologatás, mint egy rossz 70-80as évekbeli kém könyvben itt is mindenről a Oroszok tehettek. (ha van valami amitől kiráz a hideg, az az egyoldalú ellenségkeresés). A 150. oldalnál beindult és onnan benyomtam egy nap alatt. Végre visszatértek a régi szereplők, a kedvenc amazonom is eljátszadozhatott izgalmas játékszereivel. Sajnos mégis maradt benne hiányérzet mivel nem volt „új ügy” olyan igazi végiggörgetős, azért rengeteg mindent megtudtam Lisbeth eddigi sorsáról.
A sorozat részemből itt véget ért, a szabad szellem amitől miatt ezek a könyvek többet adtak mint a hagyományos krimik, Larsson sajátos életfelfogásából eredtek, ezt nem lehet pótolni akármennyire is jól ír a folytatásokat jegyző szerző, egyébkét is az örökösök pénzügyi helyzetét egy huncuttal se szeretném előmozdítani.

1 hozzászólás
>!
ZsúésKrisz_Olvas
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

„Stieg Larsson a sorozat harmadik részében is zseniálisat alkotott. Remek történet, nagyszerűen felépítve, tökéletes karakterekkel. Szerintem nem is kell ennél több, egy igazán jó krimihez. Míg az első részben egy szép különálló kis történetet kaptunk, ahol a fő szerepet egy rég eltűnt kislány utáni nyomozás kapta, volt időnk megismerni a gyönyörűen felvázolt szereplőinket. A második részben ezzel ellentétben a központi szerep Lisbeth-é, ahol megismerkedünk múltjának sötét démonaival. A harmadik részben pedig a történethez egy nagyszerű lezárást kaptunk, ahol a rossz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig a jutalmát, ami egy kicsit ugyan klisé, mégis a történet olyan meglepetésekben, fordulatokban és izgalmakban gazdag, hogy nem tudok érte haragudni.”
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2018/01/stieg-larsson-karty…

>!
Csoszi P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A sorozat legjobb része. Komoly harc alakult ki a Zalacsenko Klub és a Mentsük meg Salandert! csoport tagjai között. Időnként rendesen paráztam, hogy mi sül ki az egészből. Zseniális volt a szálak felgöngyölítése, a bizonyítékok összegyűjtése. Örültem, hogy akadt jó pár tisztességes ember spoiler. Legjobban a tárgyalás jelenetei tetszettek. Annika spoiler óriásit alakított. A kártyavár összedőlt. De mi lesz ezután?

>!
Animus, Budapest, 2009
620 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884694 · Fordította: Torma Péter
2 hozzászólás
>!
mate55
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A könyv fegyvere a hatás. Az a hatás, mely több év távlatából sem hagy nyugodni: azóta foglalkoztat a történet, a rám zúduló érzések, melyeket már soha nem fogok elfelejteni, bennem és velem él tovább. És épp ezért az egyetemes élményért kell fejet hajtanom Stieg Larsson előtt.

8 hozzászólás
>!
eme P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A trilógia harmadik kötete egyféle epilógus a fősztorihoz. Ennek megfelelően nagy meglepetéseket nem tartogat, ha nem számítjuk bele az olvasóból WTF felkiáltásokat előhozó szituációkat spoiler.
A kötet ezúttal a harcoló, fegyvert fogó nőkre hívja fel a figyelmet – a történelem elfeledett vagy kevésbé ismert mozzanataira, alakjaira. Ennek megfelelően Lisbeth áll továbbra is a középpontban, aki a világtól elszigetelten, mintegy szuperhősként veszi fel a harcot igaza megvédéséért. A mellékszál (Erika-ügy) a központi téma újabb variációja.
Az igazság érvényesülése érdekében történő összefogás nem várt szintig jutspoiler, és gondolom, nem spoiler, hogy a mindenkire kiterjedő lehallgatások, követések, a nyomok eltüntetésére, az ügy elsimítására tett kísérletek eredménytelenek maradnak, visszapattannak a kivételes képességű kis elszánt csapat pajzsáról.
Eddig sem volt hiány logikátlanságból és sztereotípiákból, de ebbe a kötetbe mintha a szokásosnál is több jutott volna. Sajnos tényleg összedőlt a kártyavár a végére, bele a habos-babos happy end szirupba.
Az első kötet után bizony csalódás volt mindkét folytatás.

>!
SteelCurtain
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Ott kezdődik, ahol befejeződik A lány, aki a tűzzel játszik. Tulajdonképpen egy történet az egész, de a két részre bontás mégsem önkényes, hiszen Lisbeth Salander az előző rész aktív szerepéhez képest itt passzivitásra van kényszerítve. Legalább is fizikai értelemben. Azonos a két könyv színvonalában és feszültségteremtő erejében is. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Larsson páratlanul izgalmas bűnügyi trilógiát alkotott. Az egyetlen amit szemére vethetek, az az a naivitás, amivel más országok, főként az amerikaiak alkotmányos rendjének hazájuk titkosszolgálataihoz való viszonyát szemléli. Miközben a hatáskörét messze túllépő titkosszolgálatok valós társadalmi problémáját emeli bűnügyi története középpontjába, olyan lelkesülten emlegeti a jenki jogrendet, ahol egy ilyen túlkapásnak feltétlenül személyi következményei szoktak lenni, hogy szinte a falba vertem a fejem. Mert igaz ugyan, hogy – többnyire, de nem mindig – szoktak személyi következményei lenni az efféle napvilágra került ügyeknek, de a bűnösök, – netán csak bűnbakok? – a botrány következtében íróasztalukat általában nem valami szűk cellákra cserélik, hanem igazgatósági irodákra. Társadalmilag azonban az egyén bűnhődésénél, vagy futni hagyásánál sokkal lényegesebb, hogy miközben azt a minden évtizedben legalább egy hatalmas botrányba keveredő CIA esete is mutatja, ezek a szervezetek minden lebukás után cserkészbecsületszavukat adják, hogy soha többé nem fognak törvénytelen cselekedeteket végrehajtani, s közben máris hozzálátnak a törvények újabb semmibevételéhez, netán éppen folytatják a még le nem leplezett, folyamatban lévő ügyeiket. Mivel ezt a konzekvenciát nem merte levonni, így műve „csak” egy páratlanul izgalmas, briliáns krimi.
Elnézést az idézőjeles csak-ért, ez senkit se tartson vissza, olvassa el mindenki, mert letehetetlenül izgalmas!

>!
ervinke73
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Vádolom Stieg Larsson-t! A Millennium-trilógia megírásával sok ember életéből elvett sok órát, amit alvással illett volna tölteni!

>!
Belle_Maundrell 
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Eleget mondok azzal, hogy végigszenvedtem a hétköznapokat, amikor nem volt időm olvasni, de szombaton hirtelen elfogyott vagy 350 oldal? Mindezt úgy, hogy már kétszer láttam a filmet/sorozatot, szóval nem volt miért izgulni. De valahogy mégis sikerült.
Imádom. Ha majd a túlvilági életemben találkozok Stieg Larssonnal, addig nem hagyom békén, amíg meg nem osztja velem a folytatást. Mindet.

1 hozzászólás
>!
tündérrózsa P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Olyan jó kis értékelést írtam… fejben, félálomban tegnap este, amiből mára természetesen semmire nem emlékszem. Kicsit még mindig a hatása alatt vagyok a sorozatnak, és nehéz most már különszedni az egyes részeket. Az első kötetnél tapasztalt unalomnak itt szinte nyoma sem volt, pörögtek rendesen az események, és egy-két apróbb dolgot leszámítva végig fent tudta tartani a figyelmemet. Pláne, mert rendesen oda is kellett figyelni, hogy ki kicsoda, honnan jön, miért és hogyan kapcsolódik a sztoriba. Már-már kicsit soknak is tűnik a történetben előforduló emberek száma, de én élvezem az ilyen sokszereplős könyveket.
Nem tudom, volt-e valaha olyan könyv, ahol ennyire szimpatikus lett volna a hősnő, mint ebben. Van sok, akiket szeretek, de Lisbeth… ő Lisbeth.
Az én ízlésemnek majdnem kicsit sok volt a politika, de valahogy mégsem volt annyira zavaró, hogy levont volna az olvasás élményéből. És azt hiszem, csoda is történt. Kicsit, egy nagyon-nagyon egészen picit, talán sikerült megkedvelnem Erikát is. Vagy legalábbis kibékültem vele.
Azért ebben a kötetben is volt néhány dolog, ahol rendesen húztam a szemöldököm spoiler, de összességében azért elmondhatom, hogy beálltam a rajongók sorába.


Népszerű idézetek

>!
Manni P

– Van, aki nem ismeri be, de valójában a barátság a szerelem legnormálisabb formája.

592. oldal

5 hozzászólás
>!
robinson MP

– Nem fogok mentegetőzni azért, ahogy élek.

465. oldal

>!
Röfipingvin MP

– Hogy lehet akkor, hogy mégis megjelentek?
– Erről őket kéne megkérdezni.
– De én magát kérdezem.
Lisbeth nem válaszolt.
Iversen bíró a torkát köszörülte.
– Feltételezem, hogy Salander kisasszony azért nem válaszol, mert ön, tisztán szemantikai értelemben véve, ismét állítással fordult hozzá – sietett az ügyész segítségére.
Annika Giannini hirtelen felvihogott, de olyan hangosan, hogy mindenki meghallotta a teremben.

515. oldal

1 hozzászólás
>!
mazsolafa

A biztonság azt jelenti, hogy az ember mindig egy lépéssel a másik előtt jár.

375. oldal

>!
robinson MP

– Nem. Azt hiszem, nem vagyok az a szerelmes típus. Egy barát volt. Akivel jó volt a szex.
– Senki sem állja meg sokáig, hogy szerelmes ne legyen – mondta az ügyvéd. – Van, aki nem ismeri be, de valójában a barátság a szerelem legnormálisabb formája.

592. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson MP

Lisbeth felvonta a szemöldökét. Nem tudta csalódottnak, vagy megkönnyebbültnek kellene lennie.
– Csak társaság? – kérdezte.
– Csak társaság. Egyik barát meglátogatja a másikat. Már persze, ha a másik beengedi.

619. oldal

>!
Belle_Maundrell 

– Paulsson azért tartóztatta le, mert ön sértegette.
– Azt mondtam rá, hogy inkompetens barom és idióta. Jelen helyzetben egyik elnevezés sem tekinthető sértésnek.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mikael Blomkvist
>!
Chöpp P

Lisbeth elmosolyodott. Még pár év, és remek anarchistát faragott volna dr. Jonassonból. Úgy vélte, a férfinak nagy tehetsége van a polgári elégedetlenséghez.

389. oldal

>!
robinson MP

A történelem könyvek azonban hallgatnak azokról a harcos nőkről, akik egyszerű katonaként élték át a háborúkat, beléptek a seregbe, és a férfiakkal azonos körülmények között csatáztak az ellenséggel. Pedig megtették. Alig zajlott le háború női résztvevők nélkül.

5. oldal

>!
robinson MP

– Lisbethtel mi van?
– Sértetlen. Úgy értem, újabb sérülést nem szerzett.

145. oldal


A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Angyalok és démonok
Christopher Golden: Uncharted – A negyedik labirintus
Frei Tamás: A megmentő
Steve Berry: Veszedelmes hazafiak
Andy McNab – Peter Grimsdale: Battlefield 3: Az orosz
Philipp Vandenberg: Az ötödik evangélium
Lőrincz L. László: A gyilkos mindig visszatér
Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame
Tom Harper: Az elveszett szentély
Arthur Herzog: Hőség