61. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​kártyavár összedől (Millennium 3.) 742 csillagozás

Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A zseniális és öntörvényű Lisbeth Salander életveszélyesen megsebesül. Még kórházban ápolják, amikor egy szűk, semmitől vissza nem riadó kör már szervezkedni kezd. A tét óriási a számukra: a svéd titkosszolgálat munkatársaiként bizonyíthatóan súlyos törvénytelenségeket követtek el. Mindenre képesek, hogy Salandert egyszer és mindenkorra eltüntessék, és ártalmatlanná tegyék szövetségesét, a sztárújságíró Mikael Blomkvistot is, aki jól dokumentált tényfeltáró riportban akarja leleplezni üzelmeiket. Rendőrök, titkos ügynökök, újságírók, közhivatalnokok válnak szövetségessé vagy halálos ellenséggé a küzdelemben, amely az egész politikai elitet óriási botránnyal fenyegeti.

Azzal a gyermeki izgalommal és örömmel olvastam a Millennium trilógiát, mint valaha Dumas vagy Dickens műveit. Titkon azzal a reménnyel tölt el, hogy talán nincs minden veszve a mi tökéletlen világunkban. Lisbeth Salander, légy üdvözölve a halhatatlan regényhősök között!

Eredeti mű: Stieg Larsson: Luftslottet som sprängdes

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Animus, Budapest, 2015
620 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243527 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
528 oldal · ISBN: 9789633241684 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2012
620 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884694 · Fordította: Torma Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Lisbeth Salander · Mikael Blomkvist · Olof Palme


Kedvencelte 139

Most olvassa 35

Várólistára tette 175

Kívánságlistára tette 173

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Megijedtem az elején, egyszerűen nem haladtam, idegesített az akta tologatás, mint egy rossz 70-80as évekbeli kém könyvben itt is mindenről a Oroszok tehettek. (ha van valami amitől kiráz a hideg, az az egyoldalú ellenségkeresés). A 150. oldalnál beindult és onnan benyomtam egy nap alatt. Végre visszatértek a régi szereplők, a kedvenc amazonom is eljátszadozhatott izgalmas játékszereivel. Sajnos mégis maradt benne hiányérzet mivel nem volt „új ügy” olyan igazi végiggörgetős, azért rengeteg mindent megtudtam Lisbeth eddigi sorsáról.
A sorozat részemből itt véget ért, a szabad szellem amitől miatt ezek a könyvek többet adtak mint a hagyományos krimik, Larsson sajátos életfelfogásából eredtek, ezt nem lehet pótolni akármennyire is jól ír a folytatásokat jegyző szerző, egyébkét is az örökösök pénzügyi helyzetét egy huncuttal se szeretném előmozdítani.

1 hozzászólás
>!
Csoszi P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A sorozat legjobb része. Komoly harc alakult ki a Zalacsenko Klub és a Mentsük meg Salandert! csoport tagjai között. Időnként rendesen paráztam, hogy mi sül ki az egészből. Zseniális volt a szálak felgöngyölítése, a bizonyítékok összegyűjtése. Örültem, hogy akadt jó pár tisztességes ember spoiler. Legjobban a tárgyalás jelenetei tetszettek. Annika spoiler óriásit alakított. A kártyavár összedőlt. De mi lesz ezután?

>!
Animus, Budapest, 2009
620 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884694 · Fordította: Torma Péter
2 hozzászólás
>!
mate55 
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A könyv fegyvere a hatás. Az a hatás, mely több év távlatából sem hagy nyugodni: azóta foglalkoztat a történet, a rám zúduló érzések, melyeket már soha nem fogok elfelejteni, bennem és velem él tovább. És épp ezért az egyetemes élményért kell fejet hajtanom Stieg Larsson előtt.

8 hozzászólás
>!
eme P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A trilógia harmadik kötete egyféle epilógus a fősztorihoz. Ennek megfelelően nagy meglepetéseket nem tartogat, ha nem számítjuk bele az olvasóból WTF felkiáltásokat előhozó szituációkat spoiler.
A kötet ezúttal a harcoló, fegyvert fogó nőkre hívja fel a figyelmet – a történelem elfeledett vagy kevésbé ismert mozzanataira, alakjaira. Ennek megfelelően Lisbeth áll továbbra is a középpontban, aki a világtól elszigetelten, mintegy szuperhősként veszi fel a harcot igaza megvédéséért. A mellékszál (Erika-ügy) a központi téma újabb variációja.
Az igazság érvényesülése érdekében történő összefogás nem várt szintig jutspoiler, és gondolom, nem spoiler, hogy a mindenkire kiterjedő lehallgatások, követések, a nyomok eltüntetésére, az ügy elsimítására tett kísérletek eredménytelenek maradnak, visszapattannak a kivételes képességű kis elszánt csapat pajzsáról.
Eddig sem volt hiány logikátlanságból és sztereotípiákból, de ebbe a kötetbe mintha a szokásosnál is több jutott volna. Sajnos tényleg összedőlt a kártyavár a végére, bele a habos-babos happy end szirupba.
Az első kötet után bizony csalódás volt mindkét folytatás.

>!
SteelCurtain
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Ott kezdődik, ahol befejeződik A lány, aki a tűzzel játszik. Tulajdonképpen egy történet az egész, de a két részre bontás mégsem önkényes, hiszen Lisbeth Salander az előző rész aktív szerepéhez képest itt passzivitásra van kényszerítve. Legalább is fizikai értelemben. Azonos a két könyv színvonalában és feszültségteremtő erejében is. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Larsson páratlanul izgalmas bűnügyi trilógiát alkotott. Az egyetlen amit szemére vethetek, az az a naivitás, amivel más országok, főként az amerikaiak alkotmányos rendjének hazájuk titkosszolgálataihoz való viszonyát szemléli. Miközben a hatáskörét messze túllépő titkosszolgálatok valós társadalmi problémáját emeli bűnügyi története középpontjába, olyan lelkesülten emlegeti a jenki jogrendet, ahol egy ilyen túlkapásnak feltétlenül személyi következményei szoktak lenni, hogy szinte a falba vertem a fejem. Mert igaz ugyan, hogy – többnyire, de nem mindig – szoktak személyi következményei lenni az efféle napvilágra került ügyeknek, de a bűnösök, – netán csak bűnbakok? – a botrány következtében íróasztalukat általában nem valami szűk cellákra cserélik, hanem igazgatósági irodákra. Társadalmilag azonban az egyén bűnhődésénél, vagy futni hagyásánál sokkal lényegesebb, hogy miközben azt a minden évtizedben legalább egy hatalmas botrányba keveredő CIA esete is mutatja, ezek a szervezetek minden lebukás után cserkészbecsületszavukat adják, hogy soha többé nem fognak törvénytelen cselekedeteket végrehajtani, s közben máris hozzálátnak a törvények újabb semmibevételéhez, netán éppen folytatják a még le nem leplezett, folyamatban lévő ügyeiket. Mivel ezt a konzekvenciát nem merte levonni, így műve „csak” egy páratlanul izgalmas, briliáns krimi.
Elnézést az idézőjeles csak-ért, ez senkit se tartson vissza, olvassa el mindenki, mert letehetetlenül izgalmas!

>!
ervinke73
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Vádolom Stieg Larsson-t! A Millennium-trilógia megírásával sok ember életéből elvett sok órát, amit alvással illett volna tölteni!

>!
Belle_Maundrell 
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Eleget mondok azzal, hogy végigszenvedtem a hétköznapokat, amikor nem volt időm olvasni, de szombaton hirtelen elfogyott vagy 350 oldal? Mindezt úgy, hogy már kétszer láttam a filmet/sorozatot, szóval nem volt miért izgulni. De valahogy mégis sikerült.
Imádom. Ha majd a túlvilági életemben találkozok Stieg Larssonnal, addig nem hagyom békén, amíg meg nem osztja velem a folytatást. Mindet.

1 hozzászólás
>!
tündérrózsa P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Olyan jó kis értékelést írtam… fejben, félálomban tegnap este, amiből mára természetesen semmire nem emlékszem. Kicsit még mindig a hatása alatt vagyok a sorozatnak, és nehéz most már különszedni az egyes részeket. Az első kötetnél tapasztalt unalomnak itt szinte nyoma sem volt, pörögtek rendesen az események, és egy-két apróbb dolgot leszámítva végig fent tudta tartani a figyelmemet. Pláne, mert rendesen oda is kellett figyelni, hogy ki kicsoda, honnan jön, miért és hogyan kapcsolódik a sztoriba. Már-már kicsit soknak is tűnik a történetben előforduló emberek száma, de én élvezem az ilyen sokszereplős könyveket.
Nem tudom, volt-e valaha olyan könyv, ahol ennyire szimpatikus lett volna a hősnő, mint ebben. Van sok, akiket szeretek, de Lisbeth… ő Lisbeth.
Az én ízlésemnek majdnem kicsit sok volt a politika, de valahogy mégsem volt annyira zavaró, hogy levont volna az olvasás élményéből. És azt hiszem, csoda is történt. Kicsit, egy nagyon-nagyon egészen picit, talán sikerült megkedvelnem Erikát is. Vagy legalábbis kibékültem vele.
Azért ebben a kötetben is volt néhány dolog, ahol rendesen húztam a szemöldököm spoiler, de összességében azért elmondhatom, hogy beálltam a rajongók sorába.

>!
veronika_emm P
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A második kötet után ez vitte nálam a prímet. Tökéletesen összerakott, izgalmas olvasmány. Sajnáltam hogy véget ért, de most már a kezemben van a 4. rész. Igaz nem Stieg Larsson írta… szerettem az író stílusát, így úgy gondolom hogy még több könyvet elolvasok majd tőle.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Manni P

– Van, aki nem ismeri be, de valójában a barátság a szerelem legnormálisabb formája.

592. oldal

5 hozzászólás
>!
robinson P

– Nem fogok mentegetőzni azért, ahogy élek.

465. oldal

>!
Röfipingvin MP

– Hogy lehet akkor, hogy mégis megjelentek?
– Erről őket kéne megkérdezni.
– De én magát kérdezem.
Lisbeth nem válaszolt.
Iversen bíró a torkát köszörülte.
– Feltételezem, hogy Salander kisasszony azért nem válaszol, mert ön, tisztán szemantikai értelemben véve, ismét állítással fordult hozzá – sietett az ügyész segítségére.
Annika Giannini hirtelen felvihogott, de olyan hangosan, hogy mindenki meghallotta a teremben.

515. oldal

1 hozzászólás
>!
mazsolafa

A biztonság azt jelenti, hogy az ember mindig egy lépéssel a másik előtt jár.

375. oldal

>!
robinson P

– Nem. Azt hiszem, nem vagyok az a szerelmes típus. Egy barát volt. Akivel jó volt a szex.
– Senki sem állja meg sokáig, hogy szerelmes ne legyen – mondta az ügyvéd. – Van, aki nem ismeri be, de valójában a barátság a szerelem legnormálisabb formája.

592. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

Lisbeth felvonta a szemöldökét. Nem tudta csalódottnak, vagy megkönnyebbültnek kellene lennie.
– Csak társaság? – kérdezte.
– Csak társaság. Egyik barát meglátogatja a másikat. Már persze, ha a másik beengedi.

619. oldal

>!
Belle_Maundrell

– Paulsson azért tartóztatta le, mert ön sértegette.
– Azt mondtam rá, hogy inkompetens barom és idióta. Jelen helyzetben egyik elnevezés sem tekinthető sértésnek.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mikael Blomkvist
>!
Chöpp P

Lisbeth elmosolyodott. Még pár év, és remek anarchistát faragott volna dr. Jonassonból. Úgy vélte, a férfinak nagy tehetsége van a polgári elégedetlenséghez.

389. oldal

>!
robinson P

A történelem könyvek azonban hallgatnak azokról a harcos nőkről, akik egyszerű katonaként élték át a háborúkat, beléptek a seregbe, és a férfiakkal azonos körülmények között csatáztak az ellenséggel. Pedig megtették. Alig zajlott le háború női résztvevők nélkül.

5. oldal

>!
robinson P

– Lisbethtel mi van?
– Sértetlen. Úgy értem, újabb sérülést nem szerzett.

145. oldal


A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Angyalok és démonok
Christopher Golden: Uncharted – A negyedik labirintus
Frei Tamás: A megmentő
Steve Berry: Veszedelmes hazafiak
Andy McNab – Peter Grimsdale: Battlefield 3: Az orosz
Philipp Vandenberg: Az ötödik evangélium
Lőrincz L. László: A gyilkos mindig visszatér
Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame
Tom Harper: Az elveszett szentély
Arthur Herzog: Hőség