A ​kártyavár összedől (Millennium 3.) 970 csillagozás

Stieg Larsson: A kártyavár összedől Stieg Larsson: A kártyavár összedől Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A zseniális és öntörvényű Lisbeth Salander életveszélyesen megsebesül. Még kórházban ápolják, amikor egy szűk, semmitől vissza nem riadó kör már szervezkedni kezd. A tét óriási a számukra: a svéd titkosszolgálat munkatársaiként bizonyíthatóan súlyos törvénytelenségeket követtek el. Mindenre képesek, hogy Salandert egyszer és mindenkorra eltüntessék, és ártalmatlanná tegyék szövetségesét, a sztárújságíró Mikael Blomkvistot is, aki jól dokumentált tényfeltáró riportban akarja leleplezni üzelmeiket. Rendőrök, titkos ügynökök, újságírók, közhivatalnokok válnak szövetségessé vagy halálos ellenséggé a küzdelemben, amely az egész politikai elitet óriási botránnyal fenyegeti.

Azzal a gyermeki izgalommal és örömmel olvastam a Millennium trilógiát, mint valaha Dumas vagy Dickens műveit. Titkon azzal a reménnyel tölt el, hogy talán nincs minden veszve a mi tökéletlen világunkban. Lisbeth Salander, légy üdvözölve a halhatatlan regényhősök között!

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Animus, Budapest, 2023
568 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636141455 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Debrecen, 2019
620 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243527 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2017
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633243527 · Fordította: Torma Péter

5 további kiadás


Enciklopédia 33

Szereplők népszerűség szerint

Lisbeth Salander · Mikael Blomkvist · Alexandr Zalacsenko · Curt Andersson · Evert Gullberg · Gunnar Björck · Jan Bublanski · Monica Figuerola · Olof Palme · Richard Ekström

Helyszínek népszerűség szerint

Stockholm


Kedvencelte 163

Most olvassa 22

Várólistára tette 181

Kívánságlistára tette 187

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

csillagka>!
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Megijedtem az elején, egyszerűen nem haladtam, idegesített az akta tologatás, mint egy rossz 70-80as évekbeli kém könyvben itt is mindenről a Oroszok tehettek. (ha van valami amitől kiráz a hideg, az az egyoldalú ellenségkeresés). A 150. oldalnál beindult és onnan benyomtam egy nap alatt. Végre visszatértek a régi szereplők, a kedvenc amazonom is eljátszadozhatott izgalmas játékszereivel. Sajnos mégis maradt benne hiányérzet mivel nem volt „új ügy” olyan igazi végiggörgetős, azért rengeteg mindent megtudtam Lisbeth eddigi sorsáról.
A sorozat részemből itt véget ért, a szabad szellem amitől miatt ezek a könyvek többet adtak mint a hagyományos krimik, Larsson sajátos életfelfogásából eredtek, ezt nem lehet pótolni akármennyire is jól ír a folytatásokat jegyző szerző, egyébkét is az örökösök pénzügyi helyzetét egy huncuttal se szeretném előmozdítani.

1 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

„Stieg Larsson a sorozat harmadik részében is zseniálisat alkotott. Remek történet, nagyszerűen felépítve, tökéletes karakterekkel. Szerintem nem is kell ennél több, egy igazán jó krimihez. Míg az első részben egy szép különálló kis történetet kaptunk, ahol a fő szerepet egy rég eltűnt kislány utáni nyomozás kapta, volt időnk megismerni a gyönyörűen felvázolt szereplőinket. A második részben ezzel ellentétben a központi szerep Lisbeth-é, ahol megismerkedünk múltjának sötét démonaival. A harmadik részben pedig a történethez egy nagyszerű lezárást kaptunk, ahol a rossz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig a jutalmát, ami egy kicsit ugyan klisé, mégis a történet olyan meglepetésekben, fordulatokban és izgalmakban gazdag, hogy nem tudok érte haragudni.”
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2018/01/stieg-larsson-karty…

Csoszi>!
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A sorozat legjobb része. Komoly harc alakult ki a Zalacsenko Klub és a Mentsük meg Salandert! csoport tagjai között. Időnként rendesen paráztam, hogy mi sül ki az egészből. Zseniális volt a szálak felgöngyölítése, a bizonyítékok összegyűjtése. Örültem, hogy akadt jó pár tisztességes ember spoiler. Legjobban a tárgyalás jelenetei tetszettek. Annika spoiler óriásit alakított. A kártyavár összedőlt. De mi lesz ezután?

>!
Animus, Budapest, 2009
620 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639884694 · Fordította: Torma Péter
2 hozzászólás
mate55 P>!
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A könyv fegyvere a hatás. Az a hatás, mely több év távlatából sem hagy nyugodni: azóta foglalkoztat a történet, a rám zúduló érzések, melyeket már soha nem fogok elfelejteni, bennem és velem él tovább. És épp ezért az egyetemes élményért kell fejet hajtanom Stieg Larsson előtt.

8 hozzászólás
eme>!
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

A trilógia harmadik kötete egyféle epilógus a fősztorihoz. Ennek megfelelően nagy meglepetéseket nem tartogat, ha nem számítjuk bele az olvasóból WTF felkiáltásokat előhozó szituációkat spoiler.
A kötet ezúttal a harcoló, fegyvert fogó nőkre hívja fel a figyelmet – a történelem elfeledett vagy kevésbé ismert mozzanataira, alakjaira. Ennek megfelelően Lisbeth áll továbbra is a középpontban, aki a világtól elszigetelten, mintegy szuperhősként veszi fel a harcot igaza megvédéséért. A mellékszál (Erika-ügy) a központi téma újabb variációja.
Az igazság érvényesülése érdekében történő összefogás nem várt szintig jutspoiler, és gondolom, nem spoiler, hogy a mindenkire kiterjedő lehallgatások, követések, a nyomok eltüntetésére, az ügy elsimítására tett kísérletek eredménytelenek maradnak, visszapattannak a kivételes képességű kis elszánt csapat pajzsáról.
Eddig sem volt hiány logikátlanságból és sztereotípiákból, de ebbe a kötetbe mintha a szokásosnál is több jutott volna. Sajnos tényleg összedőlt a kártyavár a végére, bele a habos-babos happy end szirupba.
Az első kötet után bizony csalódás volt mindkét folytatás.

hofeherke11 P>!
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

ZSENIÁLIS!
Nem gondoltam, hogy az első részt lehet überelni, mert az borzasztóan tetszett. A második és a harmadik jobban összefügg és mások, mint az első, de most, hogy a végére értem tudom igazán értékelni ezt a sorozatot. Nem semmi amit összehozott Stieg Larsson.
Nem mondom, hogy mindent felfogtam a könyvből, mert hihetetlen szövevényes volt a történet, és rengeteg az apró részlet, utalás, de a végére minden összeállt és értelmet nyert. spoiler
A szereplők is fantasztikusak, főleg Lisbeth és Mikael a maguk különc, de mégis szerethető módján.
Ez az a sorozat, amit majd egyszer valamikor érdemes lenne újraolvasni.

4 hozzászólás
Niko_oka>!
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Bennem pedig egy világ dőlt össze… Azt hiszem, sosem éreztem még ilyen mély hiányérzetet olyasvalaki iránt, akit nem is ismerek. Stieg Larsson halála megrendítő veszteség a műfajnak is! A Millenium eddigi 3 kötete számomra mestermű, mégpedig annyira, hogy árnyalatnyi különbséget sem tudok tenni köztük, és ilyesmire nem volt példa, amióta tudok olvasni.
Végül mégis volt okom félni a skandináv krimi megteremtőjétől: lehet-e pótolni azt az űrt, amit maga után hagyott?

1 hozzászólás
SteelCurtain >!
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Ott kezdődik, ahol befejeződik A lány, aki a tűzzel játszik. Tulajdonképpen egy történet az egész, de a két részre bontás mégsem önkényes, hiszen Lisbeth Salander az előző rész aktív szerepéhez képest itt passzivitásra van kényszerítve. Legalább is fizikai értelemben. Azonos a két könyv színvonalában és feszültségteremtő erejében is. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Larsson páratlanul izgalmas bűnügyi trilógiát alkotott. Az egyetlen amit szemére vethetek, az az a naivitás, amivel más országok, főként az amerikaiak alkotmányos rendjének hazájuk titkosszolgálataihoz való viszonyát szemléli. Miközben a hatáskörét messze túllépő titkosszolgálatok valós társadalmi problémáját emeli bűnügyi története középpontjába, olyan lelkesülten emlegeti a jenki jogrendet, ahol egy ilyen túlkapásnak feltétlenül személyi következményei szoktak lenni, hogy szinte a falba vertem a fejem. Mert igaz ugyan, hogy – többnyire, de nem mindig – szoktak személyi következményei lenni az efféle napvilágra került ügyeknek, de a bűnösök, – netán csak bűnbakok? – a botrány következtében íróasztalukat általában nem valami szűk cellákra cserélik, hanem igazgatósági irodákra. Társadalmilag azonban az egyén bűnhődésénél, vagy futni hagyásánál sokkal lényegesebb, hogy miközben azt a minden évtizedben legalább egy hatalmas botrányba keveredő CIA esete is mutatja, ezek a szervezetek minden lebukás után cserkészbecsületszavukat adják, hogy soha többé nem fognak törvénytelen cselekedeteket végrehajtani, s közben máris hozzálátnak a törvények újabb semmibevételéhez, netán éppen folytatják a még le nem leplezett, folyamatban lévő ügyeiket. Mivel ezt a konzekvenciát nem merte levonni, így műve „csak” egy páratlanul izgalmas, briliáns krimi.
Elnézést az idézőjeles csak-ért, ez senkit se tartson vissza, olvassa el mindenki, mert letehetetlenül izgalmas!

csillabella>!
Stieg Larsson: A kártyavár összedől

Több, mint egy év telt el a 2. rész óta, így nehezen vettem fel újra a fonalat. Alapvetően tetszett az első két rész, így nem tudom miért telt el ennyi idő, hogy folytassam. Kicsit lassan indult be mindegyik rész, de, ahogy kell, ez a rész is felpörgött. Kiderült milyen szövevényes hálóba került Lisbeth, és szerencsére vannak olyan barátai, akik bíznak benne és mindent megtesznek, hogy ki tudjon mászni belőle.
Mivel így most kereknek érzem a történetet, nem tervezem folytatni a sorozatot.

https://kesztenye.blog.hu/2021/05/16/stieg_larsson_a_ka…


Népszerű idézetek

Manni>!

– Van, aki nem ismeri be, de valójában a barátság a szerelem legnormálisabb formája.

592. oldal

5 hozzászólás
mazsolafa>!

A biztonság azt jelenti, hogy az ember mindig egy lépéssel a másik előtt jár.

375. oldal

robinson P>!

– Nem fogok mentegetőzni azért, ahogy élek.

465. oldal

Röfipingvin P>!

– Hogy lehet akkor, hogy mégis megjelentek?
– Erről őket kéne megkérdezni.
– De én magát kérdezem.
Lisbeth nem válaszolt.
Iversen bíró a torkát köszörülte.
– Feltételezem, hogy Salander kisasszony azért nem válaszol, mert ön, tisztán szemantikai értelemben véve, ismét állítással fordult hozzá – sietett az ügyész segítségére.
Annika Giannini hirtelen felvihogott, de olyan hangosan, hogy mindenki meghallotta a teremben.

515. oldal

1 hozzászólás
Belle_Maundrell >!

– Paulsson azért tartóztatta le, mert ön sértegette.
– Azt mondtam rá, hogy inkompetens barom és idióta. Jelen helyzetben egyik elnevezés sem tekinthető sértésnek.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mikael Blomkvist
robinson P>!

– Nem. Azt hiszem, nem vagyok az a szerelmes típus. Egy barát volt. Akivel jó volt a szex.
– Senki sem állja meg sokáig, hogy szerelmes ne legyen – mondta az ügyvéd. – Van, aki nem ismeri be, de valójában a barátság a szerelem legnormálisabb formája.

592. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

Lisbeth felvonta a szemöldökét. Nem tudta csalódottnak, vagy megkönnyebbültnek kellene lennie.
– Csak társaság? – kérdezte.
– Csak társaság. Egyik barát meglátogatja a másikat. Már persze, ha a másik beengedi.

619. oldal

robinson P>!

Lisbeth Salander boldog volt. A szíve csak úgy dörömbölt, amikor két hónap után először csatlakozott az internetre.

263. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lisbeth Salander
Hush_Campo>!

– Ahogy Mikael Blomkvist fogalmazott: valaminek a közzétételére egyetlen alkalmas és végtelen sok alkalmatlan pillanat létezik.

235. oldal

Chöpp >!

Lisbeth elmosolyodott. Még pár év, és remek anarchistát faragott volna dr. Jonassonból. Úgy vélte, a férfinak nagy tehetsége van a polgári elégedetlenséghez.

389. oldal


A sorozat következő kötete

Millennium sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jørn Lier Horst: Vadászkutyák
J. D. Robb: Meztelenül a halálba
Robert Bryndza: Lány a jég alatt
Jason Matthews: Vörös veréb
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Lucy Foley: Lakás Párizsban
Stephenie Meyer: A Vegyész
Chris Carter: Kivégzés
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje