A ​világ megismerése 2 csillagozás

Hogyan alakult ki a modern természettudomány
Steven Weinberg: A világ megismerése

Fesztelen ​stílusú, információkban gazdag és átfogó tudománytörténeti munkájában a Nobel-díjas fizikus, Steven Weinberg elkalauzol bennünket az ókori Milétosztól a középkori Bagdadig és Oxfordig, Platón Akadémiájától a chartres-i katedrális iskoláján keresztül a londoni Királyi Természettudományi Társaságig. Bebizonyítja, hogy az ókori és középkori tudósok sokkal kevesebbet tudtak a világról, mint mi napjainkban, ráadásul még azt sem tudták, milyen ismereteket kellene megszerezni és hogyan. Évszázadokon át próbálták megfejteni az olyan rejtélyeket, mint például a bolygók mozgása az égen vagy az árapály jelensége. Erőfeszítéseik nyomán végül megszületett a modern természettudomány. Útközben Weinberg szemügyre veszi a természettudomány történelmi jelentőségű összeütközéseit és együttműködéseit az emberi szellem más területeivel: a vallással, a technikai fejlődéssel, a költészettel, a matematikával és a filozófiával.
A világ megismerése tanulságos felfedező utazás arról, hogyan… (tovább)

Eredeti cím: To Explain the World

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
GABO, Budapest, 2016
448 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632520902 · Fordította: Both Előd

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Arisztotelész


Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
vargarockzsolt P
Steven Weinberg: A világ megismerése

Steven Weinberg: A világ megismerése Hogyan alakult ki a modern természettudomány

Filozófiai gyorstalpaló matematikusoknak, fizikusoknak. Na jó, olvashatják matematikailag képzett laikusok is. Roppant módon felületes, ami igazán nagy kár, mivel üdítően friss és normális a szemlélete. A megközelítési módjáról ezt írja:
A Nyugat tudományos ismereteinek jelentős részét másoktól kölcsönözte – a geometriát Egyiptomból, a csillagászati adatokat Babionból, az artimetikai módszereket Babilonból és Indiából, a mágneses iránytűt Indiából – de legjobb tudomásom szerint a modern természettudományos módszert sehonnan sem importálta. Éppen ezért könyvemben a Nyugatra helyezem a hangsúlyt (beleértve a középkori iszlám kultúrát), pontosan olyan felfogásban, amelyet Oswald Spengler és Arnold Toynbee helytelenített. […]
A történet elmondása közben óhatatlanul közel jutok ahhoz a veszedelmes terephez, amelyet a kortárs történészek igyekeznek gondosan elkerülni, éspedig ahhoz, hogy a múltat a jelen normái alapján ítéljem meg. Az általam elmondott történet azonban tiszteletlen; nem vonakodom mai szemszögből kritizálni a múlt módszereit és elméleteit. Sőt, örömet okozott számomra, hogy felfedhettem néhányat azon hibák közül, amelyeket a tudománytörténet kiemelkedő hősei követtek, de amelyekről nem találtam említést a történészek munkáiban.
Nagy örömömre olyan bálványokat kezd ki, mint Platon és Arisztotelész, de elfogulatlanságát jelzi, hogy Descartes is kap a pofájára.
A könyvet, amely lényegében 300 oldalon tárgyalja 2000 év tudománytörténetét, Thalésztől Newtonig, 100 oldal jegyzet zárja, amely artimetikai-geometriai levezetésekkel, példákkal illusztrálja a törzsszöveget. Ehhez kell a matematikai képzettség, egyébként olvasható laikusok számára is.
A szerző természetesen ateista vagy legalábbis agnosztikus, Nobel-díjas fizikus, és a könyv hátlapján többek között Richard Dawkins rajongó ajánlását olvashatjuk.
A szövegen nem ártott volna átfuttatni egy helyesírás-ellenőrző programot.

>!
Aeidail P
Steven Weinberg: A világ megismerése

Steven Weinberg: A világ megismerése Hogyan alakult ki a modern természettudomány

Ó, édes Istenem, hogy milyen unalmas volt ez a könyv!
Nagyon becsapós. Amikor megláttam anno a könyvesboltban, és realizáltam, hogy ez bizony az én tudományterületemről szól, teljesen bezsongtam. Egyből a karácsonyi kívánságlistám legtetejére került. A fülszövege is szuper, a borítója is, az is nagyon tetszett, hogy belelapozva láttam, hogy a végén van tételmagyarázás és bizonyítás is.
Erre egy ilyen vontatott, száraz, egyáltalán nem érdekes izé lett belőle. Pedig esküszöm, én nagyon akartam, hogy jó legyen.
Minden túl van benne tárgyalva, amit elég lenne egy-két mondattal lezárni, ellenben ahogy már mások is írták előttem, rendkívül felületes a könyv.
(Plusz a modern természettudományra csak néhány oldal jutott, és már mindenem tele volt a görögökkel…)


Népszerű idézetek

>!
vargarockzsolt P

Elképzelem, miként csoportosíthatta Arisztotelész a gyümölcsöket: minden gyümölcs három csoport valamelyikébe tartozik – léteznek almák és narancsok, továbbá olyan gyümölcsök, amelyek sem almák, sem narancsok.

39. oldal

Steven Weinberg: A világ megismerése Hogyan alakult ki a modern természettudomány

Kapcsolódó szócikkek: Arisztotelész
1 hozzászólás
>!
Aeidail P

Teológiai szempontból merésznek számított az az elképzelés, mely szerint léteznek más, a Földhöz többé-kevésbé hasonló világok. Vajon teremtett-e Isten azokban az idegen világokban is embereket? Vajon Krisztus azokban a világokban is megszületett, hogy megváltsa az ott élő embereket?

Steven Weinberg: A világ megismerése Hogyan alakult ki a modern természettudomány

Kapcsolódó szócikkek: Isten · Jézus Krisztus · teológia

Hasonló könyvek címkék alapján

Balázs Tünde – Nyakóné Nagy Ildikó – Göőz István – Agárdy Sándor: Ember és természet 10.
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Leon Lederman: Az isteni a-tom
Stephen W. Hawking: A mindenség elmélete
Richard P. Feynman: „Tréfál, Feynman úr?”
Stephen Hawking: A világegyetem dióhéjban
Michio Kaku: Párhuzamos világok
Carlo Rovelli: Hét rövid fizikalecke
Brian Greene: Az elegáns univerzum
Marx György: Atommagközelben