Megdöbbentő ​sorozatgyilkosságok 9 csillagozás

Steven Taylor: Megdöbbentő sorozatgyilkosságok

Sorozatgyilkosnak ​nevezhetjük azt az egyént, aki élete során egy alkalommal már ölt, majd újfent megismétli tettét, és ezen alkalmakkor legalább három áldozatot ejt. Gyakran előfordul, hogy az első gyilkosságot nem követi újabb,
ám akadnak olyanok is, akiknek eszükbe sem jut, hogy abbahagyják.
A sorozatgyilkosokra aktív és passzív időszakok jellemzők. A majdani elkövetőt eleinte a fantáziája szintjén gyötrik az aberrált álmok, majd ezek hatására az emberi psziché elveszti ellenálló képességét, és a valóság egyre inkább összeolvad a képzelettel. Előbb vagy utóbb aztán eljön az a pont, amikor a felgyülemlett feszültség kitör, és ekkor a sorozatgyilkos áthágja a szabályokat.
Néhányan megrekednek a magamutogatásnál, vagy nem büntetendő szexuális perverziókban lelnek megnyugvást, mások tovább süllyednek, és elképesztő mélységek nyílnak meg előttük a zuhanáshoz.
Ám akárhogyan is leljenek kielégülést ezeknek az embereknek a beteg vágyai, egy dologban hasonlítanak… (tovább)

>!
Vagabund, Kecskemét, 2014
206 oldal · ISBN: 9789632900193

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chrissie
Steven Taylor: Megdöbbentő sorozatgyilkosságok

Sok újdonságot nem találtam a könyvben, hisz már az összes esetről olvastam korábban. De nagyon jó összegzés a témában, sok képi illusztrációval.

5 hozzászólás
>!
StAngela
Steven Taylor: Megdöbbentő sorozatgyilkosságok

Volt egy-két olyan gyilkos akit ebben a könyvben ismertem csak meg, de régi ismerősökkel is találkoztam.
Jó kis könyv volt, a benne található képek pedig jól érzékeltették milyenek is ezek a sorozatgyilkosok.


Népszerű idézetek

>!
Chrissie

A sorozatgyilkosok többsége képes helytállni a mindennapokban, és valójában ez teszi őket igazán veszélyessé.
Bár gyakran nem tudnak normális életet élni, rendelkeznek azzal a képességgel, hogy álcázzák a hiányosságaikat. Míg az elmebetegek többségét azonnal felismeri még a hozzá nem értő szem is, a személyiségzavaros egyén defektje rejtve maradhat még a szakértő előtt is.

7. oldal

>!
Chrissie

Gyűlölte a nőket. Gyűlölte őket, mert semmibe vették, mert eltaszították, mert… megalázták.
De ennek most vége! A kezében van az irányítás. Most megmutatja nekik, hogy többé nem bánhatnak vele úgy, mint eddig. A démonok ordítása mind hangosabbá vált a fejében, a kórus egyesült erővel üvöltötte, hogy szúrjon.
Könnyű volt a háta mögé osonnia az elhagyatott környéken. Nem adott neki időt, hogy gyanút fogjon. A kés magától csúszott a tenyerébe, ahogy a közelébe ért. Előrántotta a pengét, és döfött.

63. oldal

>!
Chrissie

A sorozatgyilkos olyan ember, aki három vagy több embert öl meg különböző időpontokban. Ilyen vonatkozásban sorozatgyilkosnak nevezhetjük azt az egyént, aki élete során egy alkalommal már ölt, majd újfent megismétli tettét, és ezen alkalmakkor legalább három áldozatot ejt.
Ellenben nem nevezhető sorozatgyilkosnak az a személy, aki felrobbant egy vonatszerelvényt, majd elfogják a rendőrök, hiszen a tetteiben nem fedezhető fel a ciklikusság.

5. oldal

>!
Chrissie

A rendőrségi szakértők szerint az első gyilkosság mindig meghatározó a bűnözők életében, és eldönti, hogy merre vezet tovább az út.

150. oldal

>!
Chrissie

A sorozatgyilkosok többségének zaklatott családi háttere volt, s noha akad néhány ellenpélda, be kell látnunk, hogy nem mindegyikük felelős egyedül a történtekért. A legtöbbször gyermekként megalázták őket hol testileg, hol lelkileg, de gyakran szexuálisan is.

7. oldal

>!
Chrissie

Charles Manson nem követett el egyetlen gyilkosságot sem, sőt nem is vett részt azok végrehajtásában. A többszörös életfogytiglani börtönbüntetését, illetve a halálos ítéletet azért kapta, mert másokat vett rá arra, hogy megtegyék mindezt helyette. Ez a hihetetlen befolyásoló erő felkeltette az emberek egy részének érdeklődését, és nyomozni kezdtek azután, hogy valójában ki is az a Charles Manson.

110. oldal

>!
Chrissie

A sorozatgyilkosokra aktív és passzív időszakok jellemzők.
A majdani elkövetőt eleinte a fantáziája szintjén gyötrik az aberrált álmok, majd ezek hatására az emberi psziché elveszti ellenálló képességét, és a valóság egyre inkább összeolvad a képzelettel.
Előbb vagy utóbb aztán eljön az a pont, amikor a felgyülemlett feszültség kitör, és ekkor a sorozatgyilkos áthágja a szabályokat. Ez lehet magamutogatás, nemi erőszak, vagy akár gyilkosság is, attól függően, hogy a fantáziavilág milyen erősen kerítette hatalmába az egyént.
Az ilyen eseteket általában egy nyugalmi fázis követi, amely a felgyülemlett gőz kiengedése után természetes. Ám a defektus ezzel nem szűnik meg, és a lelki betegben tovább dolgozik a vágy, amely eddig is hajtotta. Ekképp a nyugalmi időszakokat értelemszerűen egy újabb kitörésnek kell követnie.

5. oldal

>!
Chrissie

Amikor Manson megtudta, hogy Shea mit tett, alárendeltjei elfogták a harminchat éves férfit, és halálra szurkálták, majd a testet kilencfelé vágták, miközben remekül szórakoztak.

104. oldal

>!
Chrissie

Az elkövetés módjában és az áldozatokban mindig van valami közös vonás.
Míg az előbbit kézjegynek nevezi a szakirodalom, addig az utóbbit veszélyeztetett csoportnak.
Az első gyilkosság a legtöbbször meghatározó a lelki beteg személy életében. Gyakran előfordul, hogy soha többé nem követi újabb, mert az elkövető megriad a saját tettétől, és igyekszik más módon úrrá lenni a vágyain, vagy egyszerűen feladja magát.
Ám akadnak olyanok is, akik az örömszerzés új formájaként élik meg a történteket, és eszükbe sem jut, hogy abbahagyják.

6. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak
Nagy Antal (szerk.): Kíméletlen gyilkosok
Torrente del Bosque: Megdöbbentő kéjgyilkosságok
Bleeding Bride: A téboly kertje
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Karen Rose: Sikíts értem
John Cure: A gonosz új arca
Jo Nesbø: Police
Karen Rose: Számolj tízig