Római ​vér (Roma Sub Rosa (Gordianus) 4.) 217 csillagozás

Steven Saylor: Római vér

Időszámításunk előtt 80-ban, egy izzasztóan forró napon, az egyik római bordélyház előtti téren rátalálnak a brutálisan meggyilkolt gazdag földbirtokos, Sextus Roscius holttestére. A példátlan bűncselekménynek egyetlen gyanúsítottja van, az áldozat fia. A vád: apagyilkosság. A büntetés: halál. Annak is a legkegyetlenebb fajtája, amely még a harcedzett rómaiakat is elborzasztja. Az ifjabb Sextus Roscius ügyvédje nem más, mint Marcus Tullius Cicero. Ő pedig pontosan tudja, ki az, aki segíthet ebben a reménytelen helyzetben. Így Gordianus, Róma egyetlen magánnyomozója kézbe veszi az ügyet, és a gyilkosok nyomába eredve a város szegénynegyedeiben és fényűző palotáiban gyűjti a nyomokat, hogy megmentsen egy olyan embert, aki fejét lehajtva várja végzetét…

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2010
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868779 · Fordította: Heinisch Mónika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2003
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638636164 · Fordította: Heinisch Mónika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2003
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637118692 · Fordította: Heinisch Mónika

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Gordianus

Helyszínek népszerűség szerint

Róma


Kedvencelte 16

Most olvassa 4

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Steven Saylor: Római vér

Sokan ajánlottátok nekem elolvasásra ezt az ókori krimit, és nagyon jó választás volt.
Mint egy időutazás, olyan ez a könyv, testközelbe hozza az ókori Róma mindennapjait. Az ízeket, szagokat, utcákat és dombokat, házakat, kerteket, embereket. Nem jártam még Rómában, de most szinte kedvem támadt hozzá – bár ez a mai már egy teljesen másik Róma, annak minden előnyével.
A történelmi része érdekes volt, számomra persze nagyon sok az új információ. A krimiszál is kellően izgalmas volt. De legalább Gordianus életéért nem kellett aggódni, hiszen még annyi rész van hátra a sorozatból.
Még hogy a mai világ kegyetlen és barbár! Mikor már Rómában is bokáig jártak a vérben az emberek…

5 hozzászólás
Roszka>!
Steven Saylor: Római vér

Ízig-vérig krimi, történelmi korba, történelmi helyszínre helyezve. Persze a politika sem marad el, viszonylag kevés van benne. Egy apagyilkossággal vádolt emberről szól a könyv, és ennek nyomozásáról. Palotákban, szegénynegyedekben, és kuplerájban. Ami nagyon tetszett, hogy bepillantást nyerünk Róma életébe, hétköznapjaiba.

Lali P>!
Steven Saylor: Római vér

Úgy nyolc évvel ezelőtt jött először szembe velem ez a könyv. Akkor nem olvastam, csak megjegyeztem és néha eszembe jutott, hogy nem lehet rossz.
Most ismét szembe jött (az egyik lányomék könyvei között bukkantam rá) és úgy döntöttem, hogy most a végére járok a kíváncsiságomnak, elolvasom.

Nem túl nehéz értékelni.
Krimiként korrekt, de nem éri el a klasszikus krimiírók szintjét.
Ilyen értelemben számomra inkább volt simán izgalmas, mintsem krimiként izgalmas.
Ez viszont nem jelenti azt, hogy ez bárhol is komoly akadályt jelentett volna a könyv élvezetében.
Történelmi történetként nagyszerű.
Azt nem tudom megállapítani, hogy a szerző által megteremtett, leírt római világ mennyire hiteles, de kétségtelenül nagyon beleélhető. Tényleg látjuk magunk előtt a helyszíneket, embereket, színeket, szagokat.
A könyv érzelmileg sem száraz, nagyon is emberi karaktereket, viselkedéseket találunk benne. Ebben szerintem viszont sokkal jobb, mint a szokásos krimik.
Nagyon olvasmányos, jól be tudja húzni az embert, hogy „na még csak ezt a fejezetet és aztán alszom”.
Bárkinek tudom ajánlani, aki színes, izgalmas, érdekes, olvasmányos, ráadásul ismeretterjesztő, kikapcsolódó olvasmányra vágyik! :-)

9 hozzászólás
Habók P>!
Steven Saylor: Római vér

Jó volt a krimi része, élveztem a politikai szálat is, de igazából Rómát szerettem benne. A dombokat, a Suburát, a Fórumot, a sikátorokat, az arisztokraták villáit. A bordélyt és a fürdőt, a piacot. A rómaiak ruháit, ételeit, lakomáit. A luxust és a nyomort. A nemeseket, a polgárokat, a rabszolgákat. Rómát. Nem tudom, a kép mennyire hiteles. De teljesen hihető.

csgabi P>!
Steven Saylor: Római vér

A fél csillagot csupán amiatt vontam le, mert érzésem szerint kicsivel kevesebb oldalszámban is meg lehetett volna írni a történetet. Nagyon jó volt az alapsztori, voltak benne izgalmas fordulatok is. A tájleírás, a környezet bemutatása zseniális – ritkán olvasni ennyire élethű leírását az ókornak, az ekkor élőknek. Megmutatkozik Saylor szakértelme és remek fantáziája végig a könyvben.
Második olvasmányom az írótól, és nem az utolsó.

Acsai>!
Steven Saylor: Római vér

Inkább történelmi regény, mint bűnügyi történet. Kicsit annak illusztrálása, hogy a lassan épülő birodalom, az egyre elterjedtebb rabszolgaság hogyan alakítja át egy itáliai város, Róma szokásrendjét, patriarchális hagyományait. Apagyilkosság, pedofília, vérfertőzés, terhes nők agyonverése. És az igazságszolgáltatás (az érvényben lévő kőkemény törvények ellenére) sem lehet teljesen nyílt. Az tetszik a legjobban Saylorban, ami nem tartozik szorosan egy történelmi krimihez: egy vidéki földbirtokos, egy patrícius otthonának a bemutatása – és persze Gordianus saját környezete.

anesz P>!
Steven Saylor: Római vér

Sulla diktátorságának vége felé játszódik a történet. Persze a krimiszál a lényeg, de nagyon hiteles a történelmi háttér, élvezettel olvastam Sulla hatalomra kerülését és Ciceróval is közelebbről megismerkedhettünk. Mondjuk nem lett belőle kedvenc, de nem a szeretetreméltóságával vívott ki ő sem elismerést. A hétköznapi élet leírása olyan élethű, hogy szinte ott érezzük magunkat a helyszíneken. Jó, hogy a vidéki életről is kapunk némi képet.
A fél csillag levonás azért jár, mert néhol vontatottnak éreztem a történetet, mintha megpihentünk volna a per előtt. A krimiszál fordulatos, a gyanúsítottak közül szinte nincs is szimpatikus ember. A befejezés pedig szívet melengető.
Nem lehetett gyorsan olvasni, de nem bántam meg, hogy a kezembe vettem.

Traclon>!
Steven Saylor: Római vér

Fantasztikus alkotás! Olvasás közben az ember teljesen belemerül az ókori Róma világába, hitelesen megelevenednek körülöttem az utcák, az emberek, mintha csak időutazáson vennék részt. Ezenkívül a történet is egy jól összetett, nyomozós krimi, letehetetlenül izgalmas. A végén ráadásul még drámai meglepetésekkel, váratlan fordulatokkal is szolgál. Olyan fantasztikusan eltalált az egésznek a hangulata, hogy amíg nem végzek a könyvvel, folyamatosan azon jár az eszem, hogy mikor és hol tudom olvasni, és alig várom, hogy hazaérjek és ismét belemerülhessek az ókori Rómába! A történelmi korszak rajongóinak (én ilyen vagyok) felejthetetlen élmény lesz. Az ilyen könyv csakis maxpontos lehet, nem is értem azokat, akik ezt képesek lepontozni és -értékelni…én holtbiztos, hogy Saylor többi regényét is végig fogom bújni!

Llorente>!
Steven Saylor: Római vér

Korábban már olvastam a Roma Sub Rosa sorazotból két könyvet, de azokban különálló történetek voltak amik eléggé szórakozattak. Ebben a könyvben azonban egy esett megy végig, és az nagyon hosszan. Nem kötött le annyira a történet, sokszor unalmasnak és vontatottnak éreztem, és csak nagyon a végén voltak izgalmak. Saylor a sorozatból ezt a könyvet írta meg a leghamarabb, és lehet túlságason be akarta mutatni Rómát ami a gyilkossági rejtély rovására ment. Az ügy nem volt egyszerű és egyre csak bonyolódott. A politikai háttér is jól ki volt dolgozva, ami nem is volt annyira háttér tényező. Nehezen indultd, de a végére egész jó történet kerekedett ki belőle.

Noro >!
Steven Saylor: Római vér

A hagyományos krimi nem nagyon érdekel, de ha más zsánerekkel keverik, akkor már sokkal szívesebben foglalkozom vele. Ezúttal a kombináció nem igazán tökéletes: míg a történelmi háttér érdekes és hangulatos, a nyomozás némiképp vérszegény. Nagyon sok fordulatot hagyott az utolsó oldalakra – lehet, hogy ez krimiben bevett gyakorlat, de én nem tartom szerencsésnek a történet ilyen kiegyensúlyozatlanságát. Igazából viszont a főhős érdekelt, illetve az, hogyan illik bele ez az óhatatlanul modern(ebb) alak a környezetébe: erről pedig sajnálatomra nem igazán esett szó.


Népszerű idézetek

Noro >!

A rómaiak dicsőítik az erős embert, aki képes önmagát kinevetni, és lenézik a gyengét, aki erre képtelen.

282. oldal

csgabi P>!

A világ elveszett, romba dőlt, és nincs megváltás. A világ sötét…

176. oldal, Tizenhat

Zolesz P>!

Néha úgy tűnik, mintha az egész világ egymásra találó emberekből állna, akik között én itt állok egyedül, kívül az egészen.

219. oldal 20. fejezet (Agave, 2003)

Zseraldina>!

A rabszolgák hamar megtanulják, alkalmasint hogyan színleljenek süketséget, és hogyan kalandozzanak el gondolataik a megfelelő időben.

33. oldal

Bolondkandúr>!

Karthágó sohasem szűkölködött a rémálmokban – amikor elpusztítottuk, ránk hagyományozta őket.

341. oldal, Harminc

csgabi P>!

A kisebb birtokosok küzdenek a fennmaradásért, de hamar elbuknak, és megfosztják őket tulajdonuktól. Ők is Rómába jönnek. Nemegyszer láttam ilyet életem során, a gazdag és a szegény között tátongó szakadék egyre nő, az előbbi mind erősebb, az utóbbi mind parányibb. Róma olyan, mint egy arannyal és drágakövekkel ékesített, mesésen gazdag nő, aki nagy hasában a Birodalmat hordozza, s közben a testét ellepő, ugrándozó tetvektől szenved.

50. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Róma · szegénység · társadalom
robinson >!

– Sulla akar engem, de nem kaphat meg. Én másvalakit akarok, aki nem is veszi észre, hogy létezem. Milyen borzalmas dolog, ha csak egyetlenre vágysz a nagy világból, és ő nem viszonozza a vágyakozásod! Szerettél valaha olyasvalakit, aki nem viszonozta az érzelmeidet, Gordianus?
– Hát persze! Ki ne szeretett volna olyat?

219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gordianus
robinson >!

– Igen. Képzeld csak el, férfiak, akik nem irtóznak egy macska vérébe mártani a kezüket, finnyás matrónákká változnak, amikor egy kis szar kerül a talpukra! Rómaiak!

151. oldal

Jesper_Olsen>!

Bekövetkezett a lehetetlen. Rómát rómaiak szállták meg.

286. oldal

Jesper_Olsen>!

Semmi sem csigázza fel úgy a római polgárt, mint a büntetőperek, különösen, ha azok valakinek a teljes pusztulásával végződhetnek.

338. oldal


A sorozat következő kötete

Roma Sub Rosa (Gordianus) sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Maddox Roberts: Királycsel
Paul Doherty: Gyilkosság a császári palotában
Paul Doherty: A gladiátor dala
M. C. Scott: Róma – A király eljövetele
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Umberto Eco: A rózsa neve
Steve Berry: Az elveszett parancs
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért
Dževad Karahasan: Keleti díván