Próféciák ​köde (Roma Sub Rosa (Gordianus) 13.) 54 csillagozás

Steven Saylor: Próféciák köde

Róma, időszámításunk előtt 48. Miközben Julius Caesar és Pompeius véres küzdelmet folytat a Birodalom távoli szegleteiben, Róma városában a kémkedés, a mohó vagyonszerzés és kíméletlen árulások mindennapossá váltak. Ebben a veszélyes időszakban egy fiatal jövendőmondó, Cassandra vánszorog oda Gordianushoz, és meghal a karjaiban. A többek által őrültnek tartott nő azt állította, hogy nincsenek emlékei saját életéről, viszont azt tartották róla, hogy látta a jövőt. Ezért a képességért még Rómában is sokan hajlandóak nagy összegeket áldozni. Vagy éppen ölni. Gordianus megszállottan keresi a lány halálának okozóját. Nyomozása során eljut Róma leghatalmasabb asszonyaihoz, és amit talál, az nemcsak az életét sodorja veszélybe, hanem Róma jövőjét is befolyásolhatja.

Eredeti cím: A Mist of Prophecies

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2011
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049309 · Fordította: Heinisch Mónika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
256 oldal · ISBN: 9789637118807 · Fordította: Heinisch Mónika

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Steven Saylor: Próféciák köde

Megint egy nagyon jó Gordiánus. Az okos Gordiánus, a ravasz Gordiánus, az etikus Gordiánus mellé most megkaptam az esendő Gordiánust – ez még hiányzott a palettáról. Egy Gordiánus, aki most saját indíttatásból nyomoz, miközben körülötte széthullni készül minden. De a módszerei nem változtak. Ő csak fölkeres, ül, hallgat, apró részletekre figyel, és mindenki beszél neki. Olykor igazat, máskor nem. És ő végül csak kideríti a gyilkosság elkövetőjét. Ami pedig a családi problémákat illeti… van még hátra néhány könyv.

Lali P>!
Steven Saylor: Próféciák köde

Nagyon jólesett ez a könyv.
Lehet, hogy azért, mert korban egyek lehetünk most Gordianus-szal, meg mert több érzelem és esendőség volt ebben a könyvben, mint az előzőekben – amik más szempont miatt tetszettek annyira.
Szóval erősen szubjektív vélemény, de vállalom. :-)

tengshilun I>!
Steven Saylor: Próféciák köde

Mivel elég sok Roma Sub Rosa regényt elolvastam már Saylor-tól, így nemigen számítottam rá, hogy érhet még meglepetés. De ért, és ez – hál’ Istennek – abszolút pozitív volt.
A történet csavarossága most is hasonlóan alakult, mint úgy általában Saylor-nál: egészen a könyv utolsó negyedéig nem igazán lehet sejteni, hogy ki a hunyó, van egy beugratás, ahol azt hisszük, hogy „Na, most megoldódik a dolog”, de aztán pár sorral lejjebb kiderül, hogy mégsem, stb. Az állandó szereplők azonban egészen más oldalukról mutatkoznak meg, más a történetvezetés is, mint amit megszokhattunk az írótól, ami talán azért is lehet így, mivel a gyilkosság kapcsán Gordianus, a főszereplő más karakterekkel találkozik, mint szokott. Van ugyan sok hasonlóság is az itteniek és a más könyvbeliek között, de a különbség mégis szembeötlő. Hogy miben más, azt a szerző maga mondja el a könyv végén található Utószóban, ahol amúgy is mindig elárul valami érdekességet az adott könyvvel kapcsolatban.
Habár elég régtől fogva tudom, hogy az író homoszexuális, mégis, a könyveket elnézve nekem csak két könyve kapcsán jött volna gyanú (habár nem szoktam figyelni ilyesmire, ugyanis ez érdekel a legkevésbé, ugyanakkor egy régi ismerősöm egyetlen regénye után megállapította ezt úgy, hogy nem olvasott utána az írónak – állítása szerint ahogy a férfi karaktereket leírja, onnan látszik), és érdekes mód ez volt a második. Spoiler miatt nem mondhatom el senkinek, így elmondom mindenkinek, aki felnyitja a spoiler fület, hogy miért: spoiler
Tecnikailag az eleje talán kissé lassan indul be, de ha valakinek van egy csepp türelme, utána garantáltan elragadja a történet sodrása.

Nate>!
Steven Saylor: Próféciák köde

Ebben a könyvben Gordianus, és vele együtt az olvasó is picit menthetetlenül elveszik a római nagyasszonyok között. Őszintén szólva ez az első olyan könyv az írótól, amit minden rossz érzés nélkül félre tudtam tenni. Nem igazán motivált az, hogy haladjak a történetben. Persze Saylor erényei közé tartozik az a képesség, hogy a kezdeti döcögés ellenére a történet összekapja magát, de itt az sem igazán segített.
A félreértések elkerülése végett, a könyv távolról sem rossz, de a többihez viszonyítva elmarad azoktól.

milegyenanevem>!
Steven Saylor: Próféciák köde

A sorozat utóbbi köteteinél úgy éreztem, hogy kicsit leült a Gordianus sorozat, azonban a Próféciák köde újból visszaemelte a korábbi rangjára. Ebben a kötetben Róma „történelemcsináló” asszonyai kerülnek előtérbe, ami azért is érdekes, mert róluk alig lehet tudni az ókori forrásokból. A korabeli történetírók nem találták méltónak a nőket arra, hogy érdemben foglalkozzanak velük, pedig biztosan nagy ráhatásuk volt a politikára, ahogy ebben a regényben Saylor be is mutatja. Teszi mindezt úgy, hogy közben bepillantást nyerhetünk azokba az összeesküvésekbe, melyek Caesar és Pompeius távollétében történtek a hatalom megszerzéséért.

nyirog>!
Steven Saylor: Próféciák köde

Ajaj… Ez most nem jött össze annyira Saylornak, nem véletlen, hogy a Gordianus-sorozatban ez a legalacsonyabban értékelt könyv. Az időbeli ide-oda ugrálás nem tett jót a cselekmény követhetőségének, és nekem hiányoztak Gordianus fiai, főleg Eco, akinek mindig van valami ötlete a nyomozás előbbre mozdításához. Persze az is lehet, hogy mostanában több részt is elolvastam a sorozatból, és ez így túl tömény volt, fárasztottak az ismétlések és a visszautalások.
Viszont hogy jót is mondjak: végre visszatértünk Rómába, és megkaphattuk a cselszövések, árulások, és politikai játszmák szövevényét, ami olyannyira jellemző erre a korra.

Némi kis szünet következik mielőtt a következő részt elkezdem, ami sajnos (vagy legalábbis számomra sajnos) ismét külföldön játszódik, nevezetesen Egyiptomban.

latinta P>!
Steven Saylor: Próféciák köde

Hogy keverednek itt az események-nevek! (És ez megint a kedvenc korszakom.)

cicus61 P>!
Steven Saylor: Próféciák köde

Nagyon tetszett!!! Már olvastam az írótól és most sem csalódtam.

Balintsoma>!
Steven Saylor: Próféciák köde

Saylor könnyed kikapcsolódás. A Római Birodalom legizgalmasabb időszaka a díszlet


Népszerű idézetek

Habók P>!

Róma egy keskeny sziklameredélyen egyensúlyozott, és mindkét oldalról szakadék vette körül – az egyiket Caesarnak, a másikat Pompeiusnak hívták; mindeközben Róma bokáját két hatalmas eb harapdálta, egy Milo és egy Caelius nevű…


A sorozat következő kötete

Roma Sub Rosa (Gordianus) sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Maddox Roberts: Királycsel
Paul Doherty: Gyilkosság a császári palotában
Paul Doherty: A gladiátor dala
M. C. Scott: Róma – A király eljövetele
Marcellus Mihály: A veterán
Indrek Hargla: Melchior és a hóhér lánya
Umberto Eco: A rózsa neve
Edith Kneifl: Haláltánc harangszóra
R. Kelényi Angelika: A párizsi nő
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda