Eltűnt ​Massiliában (Roma Sub Rosa (Gordianus) 12.) 56 csillagozás

Steven Saylor: Eltűnt Massiliában

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Gordianus, a nyomozó Massiliába (a mai Marseille-be) indul, hogy megkeresse fiát, Metót, aki nyomtalanul eltűnt. A várost körülvették Caesar seregei, és csak idő kérdése, hogy mikor törik meg a kiéhezett Massilióták ellenállását. Amikor Gordianus végül bejut az ostromlott városba, munkához lát, hogy kiderítse, mi történt fiával. Ám alighogy megérkezik, szemtanúja lesz annak, amint egy fiatal nő lezuhan az öngyilkosok sziklájáról. Lelökték vagy magától vetette le magát a mélybe? És mi köze lehet a nő halálának Metóhoz? Gordianus akarata ellenére nyomozni kezd. A tét kettős: nemcsak azt kell kiderítenie, hogy mi történt a nővel és a fiával, hanem eközben még életben is kell maradnia.

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2006
240 oldal · ISBN: 9637118497 · Fordította: Heinisch Mónika

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Habók P>!
Steven Saylor: Eltűnt Massiliában

Most kevesebb volt a történelem, kevesebb a krimi, és több – nem is igazán örültem neki – a kaland. De hát valamivel meg kellett tölteni az oldalakat… Nagyon élveztem a leírásokat (jó volt Marseille környékén barangolni, olyannak már úgysem látjuk), érdekes volt olvasni, hogyan élték meg az ostromot a rómaiak és hogyan a városlakók, de már a szerelmi háromszög egy kicsit színpadiasnak tűnt. Megkedveltem a bűnbakot, és Davus is egyre inkább kedvenc lett. A vége pedig… hát… értem, de ettől nem lesz jobb…

Lali P>!
Steven Saylor: Eltűnt Massiliában

Kicsit vegyes érzéseim vannak a sorozat eme kötetével kapcsolatban.
Merthogy egyfelől nagyon profi minden, amit már megszoktunk Saylortól, ám ugyanakkor valahogy az az érzésem, hogy ő Rómában érzi magát igazán otthon. Itt egy kicsit lebegősebb, kevésbé valóságos volt valahogy számomra az ábrázolt világ. A történet is viszonylag depresszív, kevesebb benne a derű, mint a többi könyvében.
Egyszóval jó, de nem annyira. Legalábbis nekem nem. :-)

tengshilun I>!
Steven Saylor: Eltűnt Massiliában

Steven Saylor már 12 évvel ezelőtt sem okozott csalódást, amikor még újan tört be a magyar könyvpiacra. Igaz, a Roma Sub Rosa sorozatból akkorra már több kötet is megvolt, de nekem újdonságként hatott a Római vér című kötete (ami, azt hiszem, a sorozat első pár kötete között van).
Most, ha nem is volt újdonság, de ez a regény is magában hordozza a „saylori” jegyeket:
alapos történelmi háttér a sztorihoz, kiváló cselekményszövés (rendben, egyszer-kétszer ráncoltam egy kicsit a homlokomat, de azért nem nagyon), kiváló feszültségkeltő tehetség.
Ezért kedvelem nagyon az írót, sajnos ehhez képest ez a második olvasott könyvem tőle. De már nem sokáig.

Swoosh>!
Steven Saylor: Eltűnt Massiliában

Nem volt rossz, nem bántam meg hogy kiolvastam, de nem volt olyan „kérek még” érzés.
Mondhatni átlagos.

Volt benne 1-2 dolog ami jó volt, meglepő fordulat, de összességében véve nem hiszem hogy a sorozat többi kötete felkerül a várólistámra.

Nate>!
Steven Saylor: Eltűnt Massiliában

Saylor ismétli önmagát, legalábbis annyiban mindenképpen, hogy döcögős kezdés után a történet végére hozza a meglepetésként ható fordulatait. Aki a sorozatból már több kötetet is olvasott annak ez nem is igazán fog szemet szúrni, másoknak viszont furcsa lehet ez a történet dinamikájának szempontjából nem annyira szerencsés húzás.
Aki viszont ennek ellenére, vagy a sorozat további köteteinek ismerete miatt marad, az most sem fog bánkódni.
Már több értékelésemben is kiemeltem, de most újfent megteszem; örülnék ha sok olyan történelemtanár lenne mint amilyen Steven Saylor. Egész egyszerűen lenyűgöző az a könnyedség, ahogyan beleszövi az amúgy elsősorban szórakoztató történeteibe a történelmet.
Apropó szórakoztató, ez az amiben az író egy picit most túlzásokba esett, mert kapunk egy igen meredek „hollywoodi” húzást, amivel kapcsolatban erősen ráncolom a szemöldökömet, és jár is érte pontlevonás.

Orient>!
Steven Saylor: Eltűnt Massiliában

Jó könyv, hiteles, csak kicsit gyors, nem túl részletes a kor bemutatásában. Könnyű olvasmány, de jó…

Ronna>!
Steven Saylor: Eltűnt Massiliában

Nekem őszintén szólva Meto a kedvencem a szereplők közül (ő az én hősöm) már attól a pillanattól kezdve megkedveltem, hogy felbukkant A végzet fegyverében, később még jobban megszerettem (Gordianus nekem túl hamar megöregedett) és amikor katonának állt mindig alig vártam, hogy felbukkanjon egy-egy soron következő részben, úgyhogy nagyon örültem, hogy ennek a könyvnek a középpontjában állt, de végül Saylor olyan irányba vitte a történetét, aminek annyira már nem örültem, a végén pedig kifejezetten fájt is. Mi lesz most? Ezek után nem tudom, hogy fogok nekiállni a következő résznek, van egy olyan érzésem, hogy most hosszabb szünetet fogok tartani, hogy ezt megemészthessem :-(

Tüske>!
Steven Saylor: Eltűnt Massiliában

Lebilincselő, nagyon jól ábrázolja a római kort!!!Minden könyve nagyon jó!!

kajdybandy>!
Steven Saylor: Eltűnt Massiliában

Tettszett!! Pont az volt amit elvártam bár kicsit rövid volt. Voltak dolgok amiket hamar kitatlál az ember így nincs akkora csattanó!


Népszerű idézetek

Habók P>!

Lerombolni egy várost éppen annyi átgondolt mérnöki tervezést és kemény munkát jelent, mint felépíteni azt!


A sorozat következő kötete

Roma Sub Rosa (Gordianus) sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

John Maddox Roberts: Királycsel
Paul Doherty: Gyilkosság a császári palotában
Paul Doherty: A gladiátor dala
M. C. Scott: Róma – A király eljövetele
Marcellus Mihály: A veterán
Steve Berry: A templomosok öröksége
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2.
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda
Andrea Schacht: Az ördögasszony műve
Umberto Eco: A rózsa neve