A ​Vesta-szüzek háza (Roma Sub Rosa (Gordianus) 5.) 104 csillagozás

Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

Gordianus, a Nyomozó arról híres, hogy a baj soha nem kerüli el. Róma szennyes és gazdag utcáit járva igyekszik kideríteni az igazságot, és gyakran nem nyomokat, hanem holttesteket talál. Gordianus – aki nemcsak megfejteni képes a titkot, hanem megőrizni is – nem tétlenkedett a Római vér és A végzet fegyvere közt eltelt nyolc évben.
A Vesta-szüzek háza ennek az időszaknak a legizgalmasabb történéseit eleveníti fel. Tulajdonképpen csak a szokásos dolgok történtek vele: emberrablás, fej nélküli holttest, gyilkosság, kísértetjárás és szentségtörés ügyében kell nyomoznia.
Természetesen sok minden másra is fény derül Gordianus életében. Hogyan került hozzá Belbo? Hogyan találkozott Lucius Claudiusszal? Mit csinált Alexandriában? És nem utolsósorban: miről is szólt Catilina afférja a Vesta-szüzekkel?

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2011
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049293 · Fordította: Heinish Mónika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2007
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637118609 · Fordította: Heinish Mónika

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Gordianus · Lucius Cornelius Sulla


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

Ez a Gordianus folytatás nem ér fel a Római vér című regényhez. Nemcsak azért mert ez egy novella gyűjtemény – számomra úgy tűnt, hogy a szerző némi anyagiak érdekében növelte számát a sorozatnak, illesztette kitalált világába a novellákat, amelyek egyébként hasonló atmoszférával és szereplőkkel mesélnek a régi Rómáról. Ebből a szempontból történelmileg hiteles beszámolók, egyebek mellett valós események köré szőtt gondolatok az I. századból.
Azért élvezhető, de nem kiemelkedő…

Joshua182>!
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

Nem nagyon olvastam eddig történelmi krimiket, ezért szerencsésen alakult, hogy egy novellagyűjteménnyel kezdtem.
Nem szájbarágós, könnyen emészthető történetek ezek, amik két dologra ébresztettek rá:
1. Siralmas, hogy mennyit felejtettem történelemből. Egy könyv persze ezt nem fogja orvosolni, de ezek a történetek feltűnés és évszámokkal való fárasztás nélkül szivárogtattak vissza bizonyos elfeledett dolgokat a fejembe, szóval a hasznossága nem lehet kérdéses.
2. Korábban azon a véleményen voltam, hogy a modern korban játszódó krimik értelemszerűen jobbak, mivel a technikai vívmányok megsokszorozzák a lehetőségeket, pont ezért nem is nagyon olvastam történelmi krimit. Nos, lehet hogy módosítanom kell az álláspontomon, ugyanis ezek hiányában is lehet érdekes történeteket írni, az emberi gonoszság, kapzsiság és gyarlóság önmagában is kimeríthetetlen forrásokat biztosít a műfaj számára, ennek ékes példái még ezek a rövid történetek is.
Világmegváltó dolgokat persze senki se várjon, már csak a terjedelem miatt se, azonban a látszat ellenére nem egy kaptafára készültek a novellák, a Mese a kincstárról pl. kimondottan példabeszédekre hajaz, A lemures a babonákra épít, a Kicsi Caesar és a kalózok pedig kellemes meglepetés volt, mert kiszámíthatónak tűnt a csattanó, aztán persze mégsem egészen úgy volt, végül a „klasszikus happy end” is elmaradt, ami nálam gyakran pluszpont. Voltak persze gyengébb darabok is, többek között a címadó novellát sem éreztem elég erősnek a feladatához, összességében azért nem bántam meg, hogy elolvastam, könnyed olvasmány volt.
Azt azért nem hiszem, hogy a műfaj rajongója leszek, még a végén túl sok történelmi hiányosságomra derülne fény!

nypiro P>!
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

Első könyvem az írótól. Érdekes. nem olvastam még ilyet könyvben. Nekem ez a tipikus film. Szeretem nézni ahogy megelevenedik. Számomra ez a Ben-Hur kategória, amit csak filmen találok élvezetesnek. Viszont az író stílusa magával ragadó. Kihívás miatt kezdtem hozzá. Érdekes abban a korban nyomozói tevékenységről olvasni. Azt gondoltam pikk-pakk rájövök majd a megoldásra, de sosem :)
Akárhogy is vesszük a történelem ismétli önmagát és semmi újat nem tud mutatni abszolult előjön. Minden probléma a mai korban is előfordul. Intrika, politikai dolgok. Minden. a 4 csillag a történetek rövidsége miatt, meg némelyik nem volt annyira figyelemfelkeltő. Leginkább a méhkirály és a macskás tetszett. A címadó volt a legkevésbé érdekes.

Habók P>!
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

Novellák. krimi novellák, krimis mesék. Némelyik humoros, némelyik tragikus. Maga a névadó történet nem is egyike a legjobbaknak (viszont nagyon jól hangzik). De szinte mindben Róma az igazi főszereplő, épületeivel, ünnepeivel, embereivel,. hangulatával – csak a változatosság kedvéért változik néha a helyszín (Róma környéke, illetve Alexandria) A már megkedvelt főszereplők mellett kapunk újat is – Lucius Claudius is érdekes ember.

Hollóhát>!
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

Nem kell csavaros, meghökkentő nyomozásokat várni ettől a könyvtől. Viszont minden történet ízig-vérig római. Nem azokat a szokásos aspektusait mutatja be a korabeli életnek, amiket már unalomig ismerünk. Van benne igazi római színdarab (+fura humorú tömeg, aki még élvezi is ezt az előadást), aztán szellemek, macskák, „karácsonyi népszokások”, kalózok…
Ennek ellenére azért voltak gyengébb darabok a sorban. A Saturnalia-ezüst eltűnése érdekes szokásokat mutatott be, de a végkifejlete sajnos elég gyermeteg lett. A címadó Vesta-szűzek háza pedig annyi történelmi vonatkozást akart sűríteni, hogy a végére egészen zagyva maradt. A többi novella ellen viszont nem volt kifogásom.

amanda888 P>!
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

Egyszerű kis történetek, ha a krimi vonalat veszem figyelembe, logikus következtetések eredménye. Ha valaki csak ezért olvasná, akkor ne várjon óriási fordulatokat, gyomor remegtető izgalmat. Viszont, amilyen környezetben játszódik, történnek az események, na, az igazán izgalmas. Újfent a „hétköznapi” Róma tárul fel előttünk: hiedelmek, ünnepek, színház, igazságszolgáltatás.
Nagyon tetszett, hogy „A Saturnalia-ezüst eltűnése” novellában Bethesda oldotta meg rejtélyt, illetve egy történetet ő mesélt. Nem bánnám, ha kicsit több szerepe lenne, úgy értem, hogy nyomozásokban is. Bár lehet, hogy ő ezzel nem értene egyet :-D

Lali P>!
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

Nyaralás alatti olvasás. Arra pedig teljesen jó, különösen amiatt, hogy több (kilenc) különálló történet szerepel benne.
Az ókori világ érzékletes megjelenítése itt is kiváló, a történetek érdekessége, vezetése már nem annyira, de ezt eddig is tudtam az íróról.
Az érdekességen túl pedig itt is sok mindennel gyarapodhat az ókori Rómáról való tudásunk.

ppeva P>!
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

Ha a Római vér 5 csillag volt, akkor ez csak négy. Igaz, az utószó olvasása után már jobbára helyére kerültek a dolgok (meg is fogadtam, hogy eztán az utószóval kezdem a könyvek olvasását). De olvasás közben kicsit elégedetlenkedtem. Az, hogy utólag íródott, azzal a céllal, hogy kitöltse a két regény között eltelt éveket, sok mindent megmagyaráz. Bűntényekről szóltak ezek a rövid történetek, novellák, nem túl izgalmas nyomozói szállal és sok ismerettel a római korról, életről, szokásokról. A forrásmunkák szerint ezek megtörtént, hiteles bűnesetek voltak.
A Római vér-ben nem éreztem a tanító jelleget, bár nagyon sok új ismeretet szereztem belőle. Ezek a novellák viszont helyenként „oktatósak”, kiválóak lennének egy szöveggyűjteménybe, a római történelem tanításához adalékanyagként.

AnZsu_01 P>!
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

A könyv krimi vonulata, amit Gordianus nyomozásai adnak meg, nem annyira izgalmas, feszült tempójú, mint amiket a ma divatos skandináv, brit vagy amerikai krimiktől megszoktunk. És nélkülözi azokat a lélektani elemeket is, amelyek az ember gyomráig képesek hatolni. Itt inkább egy megfigyeléseken és logikus gondolkozáson alapuló nyomozást követhetünk végig, ami megmondom őszintén engem nem mindig kötött le. Kikapcsolódásnak jó volt, de nem ragadott igazán magával…nem gondolkodtam Gordianussal „csak” olvastam az elmélkedéseit.
Ami miatt azonban mégis jó volt olvasni, az a korrajz és a hangulat. Mindig is szerettem az ókor történelmét tanulni és nagyon élvezem az ilyenfajta felidézését a tanultaknak.
Saylor stílusa pedig nagyon olvasmányossá teszi a történeteket.

nana1>!
Steven Saylor: A Vesta-szüzek háza

Nagyon jó kis sorozat, külön öröm számomra, hogy krimi formájába öntve tanít bennünket a történelem véresen komoly megtörtént eseményeire. Lenyűgöz a széles történelmi tudás, amivel íródott az ókori Róma mindennapjairól az összes mű. Ez a kötet egy-egy szilánk a hétköznapokról.


Népszerű idézetek

robinson P>!

A laza öltözék laza erkölcsöket jelez. A tóga összetartja az embert, már ha érted, mire gondolok.

136. oldal

2 hozzászólás
Joshua182>!

„– Tudod, nem csak a hozzád hasonló férfiak tudnak rejtélyeket kideríteni és fejtörőket megoldani.
– Úgy érted, az istenek is képesek rá?
– Nem, úgy értem, hogy a nők is képesek rá.”

Mese a kincstárról c. novella

ÁrnyékVirág>!

Én magam is kinyomozhatnám a gyanús körülményeket, de… – testének roppant tömege kissé megremegett – … nem vagyok kifejezetten bátor.
– Akkor én is bevallom őszintén, hogy nem vagyok kifejezetten olcsó.
– Én viszont nem vagyok kifejezetten szegény.

Joshua182>!

– Olvassak még Platónt? – kérdeztem. – Azt mondják, a filozófia segíti az emésztést vacsora után.

A halál maszkot visel c. novella

robinson P>!

– Bethesda minden macskáját Básztetnek hívja. Így nevezik az egyiptomiak a macskaistenüket.
– Fonák egy népség, amelyik istenként imádja az állatokat. Nem csoda, hogy állandó zűrzavar van az országukban! Egy nép, amely macskáknak hódol, aligha képes önmaga kormányzására.

178. oldal

Amadea>!

A nyomorúság olyan, mint egy tóba dobott kavics: a tőle származó hullámok egyre csak terjednek és terjednek.

96. oldal

ÁrnyékVirág>!

Egy nép, amely macskáknak hódol, aligha képes önmaga kormányzására.

3 hozzászólás
szilva81>!

Amikor elmondtam neki, hogy összefutottam Ciceroval, felvillannt sötét szempillája. Mindig is gyanakvással viseltetett az olyan férfiak iránt, akik gyakrabban kívánnak meg könyveket, mint nőket vagy ételeket.

robinson P>!

– Mennyit tudsz a Vesta-szüzekről? – kérdezte Cicero.
– Csak annyit, amennyit minden római: hatan vannak, ők őrzik az örök lángot Vesta templomában, harminc éven át szolgálnak, és erre az időre szüzességi fogadalmat tesznek. Ezenfelül minden generációban egyszer felüti a fejét valamilyen botrány…

195. oldal

Jesper_Olsen>!

– Mi az, ami ritkább, mint egy teve Galliában? – kérdeztem, mire Lucius csak a homlokát ráncolta. – Egy becsületes ember Rómában!

95. oldal


A sorozat következő kötete

Roma Sub Rosa (Gordianus) sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Doherty: A gladiátor dala
John Maddox Roberts: Királycsel
M. C. Scott: Róma – A király eljövetele
Marcellus Mihály: A veterán
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Steve Berry: A templomosok öröksége
Eduardo Mendoza: Pomponius Flatus különös utazása
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda
Indrek Hargla: Melchior és a hóhér lánya
Greg Iles: Lángoló kereszt