A ​végzet fegyvere (Roma Sub Rosa (Gordianus) 7.) 74 csillagozás

Steven Saylor: A végzet fegyvere Steven Saylor: A végzet fegyvere

Egy ​titokzatos gyilkosság, két szökött rabszolga, öt nap a kegyetlen megtorlásig. Tíz év telt el a Római vér történései óta, és Gordianus, a nyomozó most kénytelen elhagyni szeretett városát. Az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb római polgár, Marcus Crassus megbízásából délre utazik, hogy Baiaében nyomozzon egy politikai vonatkozásokkal is terhelt gyilkossági ügyben. A szörnyű tett elkövetésével két rabszolgát vádolnak, akik állítólag a lázadó Spartacus seregébe menekültek az igazságszolgáltatás és Crassus pusztító haragja elől. de Gordianus nem hisz a látszatnak. Nevelt fia, Eco társaságában megpróbálja felderíteni a gazdag tengerparti villák árnyékában rejtőző titkokat és a fényűzés álarca mögött megbúvó sötét hazugságokat. Az idő egyre fogy, és Gordianus számára még soha nem volt ekkora a tét. Minél előbb meg kell oldania a rejtélyt, ha nem akarja, hogy Crassus elrettentő példaként a ház mind a kilencvenkilenc rabszolgáját kegyetlenül kivégeztesse.
„Saylor a… (tovább)

Eredeti cím: Arms of Nemesis

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2004
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638648325 · Fordította: Heinisch Mónika

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Gordianus


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
padmee
Steven Saylor: A végzet fegyvere

A történelemből számomra mindig is a régi korok hétköznapi élete volt a legérdekesebb. Steven Saylor saját történészi tudása tárából és komoly, az átlagolvasót el nem érő tudományos művekből kimazsolázza nekünk az ókori Mediterráneum népeinek életmódját, szokásait, ételeit, szórakozásait, művészetét, hiedelmeit, és mindezt bűnügyi regényeinek, novelláinak hátteréül használja. A végzet fegyvere különleges helyen és korban játszódik: az összevegyült görög és római etnikummal, hiedelemvilággal bíró Nápolyi-öbölben, a Spartacus vezette rabszolgafelkelés idején. Bár a harcok a Vezúv lábánál épült fényűző villáktól távol zajlanak, a felkelés és a politika mégis fontos szerepet játszik a feltörekvő Marcus Licinius Crassus házában elkövetett gyilkosságban és a kilátásba helyezett szörnyű retorzióban. Azon múlik majdnem száz ember élete, hogy Gordianus nyomozónak sikerül-e fényt derítenie a gyilkos személyére, ám nyomozónk a szokásosnál tétovábbnak tűnik és sokat is hibázik. Egy pillanatra sem feledhetjük, hogy az idilli szőlő- és olajbogyó ültetvények szomszédságában ott bugyog Hádész Torkolata…

>!
ursus MP
Steven Saylor: A végzet fegyvere

Én nagyon szeretem ezt a sorozatot:) Az első kötetnél, a Római vérnél írtam erről (http://moly.hu/ertekelesek/786863), nem akarok ismételni. Nagyon kíváncsi voltam erre a részre, mert ezt csak nemrég sikerült megszereznem, éppen ez hiányzott a sorozatból, a többit mind olvastam. Tudtam későbbi történetek utalásaiból, hogy Meto ebben lép színre, ezért külön is érdekelt. A könyv jó, ugyanaz a hangulat, mint a többiben. A krimi szál érdekes, de nálam még mindig másodlagos az egyebekhez képest. Saylor mindegyik Gordianus regénybe belesző annyi pluszt (család, politika, életszemlélet és a többnyire háttérben futó nevezetes történelmi események stb.) ami miatt azok számára is jó szívvel ajánlható, akik nem feltétlenül krimi olvasók, ugyanakkor a történelemből a hétköznapok iránt is érdeklődnek. Igazság szerint úgy a közepéig erőlködnöm kellett, hogy felvegyem a fonalat, mert a nemrég befejezett Honfoglalás trilógia még élt bennem, és iszonyúan hiányzott, hogy már nem azt olvasom. De aztán képes volt maga felé fordítani a figyelmemet a történet, és a végén éreztem a megszokott mosolyt, amivel a sorozat könyvei végén el szoktam köszönni Gordianustól: „jól van, öreg, megoldottad ezt is, és az igazadat sem hagytad megtaposni” :)

>!
Lisie87 P
Steven Saylor: A végzet fegyvere

Megint egy megszokott, izgalmas, mozgalmas történelmi krimi. A recept nem változott, az eredmény pedig tökéletes. Külön pozitívum nekem, hogy pont a Spartacus lázadás idejében játszódik a történet. Nemrég láttam a sorozatot, és még élénken élt bennem, így jobban bele tudtam képzelni magamat a korba. :) Crassust meg tudtam azonosítani a filmbeli szereplővel! :D

>!
nandras
Steven Saylor: A végzet fegyvere

Az első pár fejezetnél még zavart Gordianus okoskodása és hogy állandóan visszatért a Bethesdához fűződő viszonya taglalásához, de ahogy beindult a nyomozás egyre jobban élveztem. A Római vér jobban megragadott, de azért jöhet majd a folytatás is valamikor. Közepesnél valamivel jobb, de semmi extra.

>!
AkosAkos
Steven Saylor: A végzet fegyvere

Hát, nekem ez a rész annyira nem tetszett…ráadásul Gordianus konkrétan alig csinált valami, nem nagyon volt most kompetens…

>!
Veron P
Steven Saylor: A végzet fegyvere

Ezt a könyvet is élveztem, és külön díjaztam, hogy itt nem 2 hónap telt el két nagy nyomozás között, hanem hosszú évek… (vajh melyik sorozatra gondolhatok most:D)

>!
latinta SP
Steven Saylor: A végzet fegyvere

Római történelmi személyek, helyszínek + Gordianus, a nyomozó. Ez nekem való volt.

>!
Wik
Steven Saylor: A végzet fegyvere

Pár hete olvastam ki a könyvet. Nagyon tetszett. Történelmi, mégis olvasmányos, izgalommal fűszerezett. Nem hiányzott belőle semmi. Alig várom, hogy további könyveket tudjak olvasni az írótól. Remélem nem fogok csalódni.

>!
daney
Steven Saylor: A végzet fegyvere

Kitűnő olvasmány, remekül illeszkedik ez is a sorba. Bár néha úgy éreztem, kicsit „leül” a történet, ilyenkor szerencsére mindig ott van az, ami az egész zamatát adja: a köztársasági kori Róma a maga minden fennköltségével – és a maga minden züllöttségével.


Népszerű idézetek

>!
Tintapatrónus

Spartacus hívei eddig minden ellenük küldött osztagot levertek. Két római konzult is hazaküldtek megszégyenítve. Gyanítom, hogy ha Pompeius…

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Pompeius · Spartacus
>!
daney

Még a világ leggazdagabb embere is elveszti történelmi jelentőségét, ha egyszer levágják a fejét.

>!
daney

Hidd el nekem, sokkal könnyebb állva elaludni, mint egy forró délutánon azokat a monoton hangú jurátorokat hallgatni, akik állandóan perlekednek, és unalmas jogi eseteket cincálnak szét.

>!
Tintapatrónus

Minden nagyszerű tulajdonsága – őszintesége, odaadása, bölcsessége és hátborzongató fürgesége – ellenére Eco nem arra a feladatra termett, hogy ajtót nyisson a vendégeknek. Eco ugyanis néma volt.

13. oldal

>!
daney

A tudás, melyet kutatsz, értéktelen, ha nem magad szerzed meg, a saját képességeiddel.

>!
daney

A lehetőség, hogy egy rabszolga összegyűjtse a saját árát ezüstben nem több jogi fikciónál, hiszen egy rabszolgának gyakorlatilag nem lehet tulajdona – bármi, ami hozzá tartozik, a gazdáját illeti. Még a felszabadítása után is visszakerülhet a rabszolgák közé, amennyiben arcátlanul viselkedik korábbi gazdájával szemben. Politikailag korlátozott személy, szociálisan fogyatékos, és a jó ízlés azt is megtiltja neki, hogy egy tiszteletre méltó családba házasodjon. Felszabadított polgárrá válhat, de igazi ember sohasem lesz belőle.

>!
daney

Dionüsziusz azt mondta, a bor a vér metafizikai megfelelője, így nem lehet megtagadni egy böjtölő embertől, ahogy az éltető levegőt sem.

>!
daney

Minden embernek meg kell halnia egyszer, Gordianus. Miért iszonyodnak ennyire a gondolattól? A vagyon, a tulajdontárgyak, az öröm, a kín, még a test is – sőt, leginkább a test – mind-mind eltűnnek az idő feneketlen nagy kútjában. A legvégén csak a becsület számít. Az utókor csak a becsületre fog emlékezni. Vagy a becstelenségre.

Kapcsolódó szócikkek: Gordianus
>!
daney

A római meggyőzés eszközéhez kellett folyamodnom, hogy megtörjem az akaratát: egy kis ezüst, egy kis acél


A sorozat következő kötete

Roma Sub Rosa (Gordianus) sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Doherty: Gyilkosság a császári palotában
Paul Doherty: A gladiátor dala
M. C. Scott: Róma – A király eljövetele
Colleen McCullough: Az októberi ló I-II.
John Williams: Augustus
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő
Aleksander Krawczuk: Néró
Frideczky József: Roma Aeterna
Harry Sidebottom: Észak farkasai