A ​holtak méltósága 46 csillagozás

Steven Saylor: A holtak méltósága

1885-ben ​a gyors meggazdagodás és vad álmok reményével kecsegtető texasi Austint a „Cselédirtók” a félelem városává teszik. Az első áldozatukat, egy mulatt házvezetőnőt az ágyából kirángatva gyilkolják meg. Ezt követően még hat nővel végeznek, köztük a szép szőke Eula Phillipsszel, Will Porter banktisztviselő szerelmével.
Egy évtizeddel később Porter híres íróként él New Yorkban O. Henry néven, a múlt borzalmaitól azonban továbbra sem tud szabadulni, sem követelődző zsarolójától. Egy titokzatos levél hívásának eleget téve visszautazik Texasba, hogy egy szadista gyilkos baljós nyomába eredve szembenézzen saját meggyötört elméje démonaival…, s eközben megdöbbentő felfedezést tesz.
Steven Saylor tizenhárom évvel ezelőtt a Gordianus-sorozatát hagyta félbe A holtak méltóságáért, hogy a történelem, irodalom és élénk fantázia ügyes keverékével, valamint létező szereplők és valódi bűntettek felhasználásával egy olyan lenyűgöző történetet írjon, ami mostanra Caleb Carr A halál… (tovább)

Eredeti cím: A Twist at the End

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
622 oldal · ISBN: 9786155272417 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2013
558 oldal · ISBN: 9786155438103 · Fordította: F. Nagy Piroska

Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Balázs_Erőss P
Steven Saylor: A holtak méltósága

Nem különösebben izgalmas, nem is meglepő, viszont elég jó kis korrajz. Az, hogy milyen szinten voltak korlátoltak az amerikaiak korábban, nem lep meg, erről már olvastam nem egy alkalommal.
Egy szóval, nem volt benne semmi meglepő, se váratlan fordulat, se semmi olyan, ami kiemelné a tucatnál is tucatabb könyvek sorából. Kissé sajnálom, hogy kiadtam érte a pénzt és a kivágott fákért is kár.

>!
Hadley
Steven Saylor: A holtak méltósága

Ez volt az első Steven Saylor regény, amit olvastam. Valóban nem krimi a szó hagyományos értelmében, inkább történelmi regénynek mondanám. Érdekesnek találtam ahogy bemutatott egy korszakot és életre hívott számos karaktert. Ennek ellenére nehézkesen olvastam, nem fogott meg a stílusa és túl hosszúnak találtam bizonyos események bemutatását.

2 hozzászólás
>!
kvzs P
Steven Saylor: A holtak méltósága

Furcsa történelmi krimi, aminek a krimi jellege csak nagyon minimálisan, a gyilkosságok, és a nyomozásnak csúfolt valami bemutatásában mutatkozik meg. Sokkal hangsúlyosabb -ezáltal sokkal érdekesebb- a történelmi és társadalmi háttér bemutatása. Kicsit bepillantást nyújt a 19. század végi, 20. század eleji polgárjogi és nőjogi megmozdulásokba, az etnikai problémákba és a társadalmi, gazdasági változásokba.
Akit érdekel a korszak, annak mindenképpen érdemes elolvasnia, de a krimiszeretőknek is ajánlom -ha nem zavarja őket, hogy nem a nyomozás a történet lényege.

>!
lilice
Steven Saylor: A holtak méltósága

Saylor Gordianus-soroztát nagyon szerettem, szerintem az író remekül visszaadja a római életet, és az izgalmas nyomozás mellett egy történelmi túrában is részesíti az olvasót. A holtak méltósága más kontinensen és egy egész más korban játszódik, de az író itt is remekül ábrázolja a történelmi hátteret. Egy megtörtént gyilkosság sorozat a történet alapja, amely megoldatlan ügy maradt, a könyvben azonban kapunk megoldást az esetre. spoiler Gordianus szintjét nem érte el nálam, de remek kikapcsolódást nyújtott.

>!
latinta SP
Steven Saylor: A holtak méltósága

Egyáltalán nem tagadom, hogy elfogult vagyok Steven Saylorral kapcsolatban.
Eddigi olvasmányaim közül talán ez volt az, amin kissé nehezebben rágtam át magam. A római korban játszódó történetei sokkal frissebbeknek hatottak, életszerűbbeknek tűntek számomra. Bizonyára kissé gőgös is vagyok, de az európai történelem sokkal érdekfeszítőbb számomra, mint az amerikai tizenkilencedik század utolsó harmada, huszadik század első évtizede.
Azért az külön színfolt volt számomra, hogy a fikciót itt is belekeverte, éspedig O. Henry személyével kapcsolatban. Az sem vált a regény hátrányára, hogy mégiscsak átcsempészte az európai kultúrát az „Új világ”-ba a szobrásznő és férje szerepeltetésével.
Továbbá az újságírói gyakorlat bemutatása, a korabeli nőkérdéssel kapcsolatos törvény(telenség)kezési hercehurca, a színesbőrűek helyzetének sokoldalú ábrázolása, valamint az idősíkok és helyszínek váltakoztatása izgalmassá tették ezt a regényt is.

>!
Nóra_Alpekné_Barna P
Steven Saylor: A holtak méltósága

Steven Saylorral Gordianuson keresztül ismerkedtem meg, s kedvenc nyomozóm után kíváncsian vártam, mit tud mutatni a szerző a 19. századi Amerikában. Nem csalódtam, bár az egy kötetes krimi a lehetőségeihez mérten inkább volt korrajz a századvég Újvilágáról, mint véres thriller egy sorozatgyilkosról. Ennek ellenére élveztem, s bátran ajánlom mindazoknak, akik egy kicsit más szemmel, de a valóság nagyítóján át szeretnének bepillantást nyerni a történelem egy izgalmas fejezetébe.

>!
Naniii
Steven Saylor: A holtak méltósága

Rengeted Saylor könyvet olvastam eddig, de egyik sem volt ennyire véres és megrázó. Ez a könyv olyan mint egy gyöngysor az események egymásra vannak fűzve de a végső képet csak akkor kapjuk meg, ha minden a helyére kerül. Gyomorforgató némely helyen, kislányokat nőket erőszakolnak és ölnek meg brutális kegyetlenséggel. Sokszor még most is feláll a nemlétező szőr a hátamon.

>!
Dettuskaa
Steven Saylor: A holtak méltósága

Érdekes és jól megírt történelmi krimi :D Nekem nagyon tetszett a téma választás, a kor. Nagyon hitelesen adta vissza azt az időt ( mondom ezt úgy, mintha legalábbis akkor éltem volna.. :D Na mindegy). Én elég hamar rájöttem, hogy ki/kik az elkövető(k), szóval az nem volt nagy meglepi, de ettől függetlenül is voltak, olyan események, amikre egyáltalán nem számítottam. Igazából nem vetett szét az izgalom, valószínűleg ezért is tartott ennyi ideig olvasni, de mikor neki ültem mindig lekötött, viszont maradt az egyszer elolvasós kategóriában. :)

>!
fiszi
Steven Saylor: A holtak méltósága

Bár a kor annyira nem érdekelt, maga a könyv mégis érdekesen tálalta. Nagy nyomozást nem vártam, ezért nem is csalódtam. Eula viszont… kiakasztó és meglepő volt, ami kiderült róla, az a szál nagyon tetszett.


Népszerű idézetek

>!
Naniii

A nők gyengék; a férfiaknak kell erőseknek lenni.

>!
Virágszépe

– Az emberek azért olvassák O.Henryt, hogy szórakozzanak.
– Igen, de ha a sztorik és a figurák nyilvánvalóan hamisak lennének, akkor nem találnák szórakoztatónak őket, igaz? Időpocsékolásnak tartanák az olvasásukat. Azt hiszem, önnek is az igazságból kell kiindulnia.
Porter mosolyog.
– Való igaz, a történetnek igaznak kell tűnnie, különben ostobaság lesz az egész. Ennek megítéléséhez még filozófusnak sem kell lenni – egy banktisztviselő vagy egy bolti eladólány is meg tudja mondani, hogy jót írtam-e vagy olvashatatlan vackot.

289. oldal (Agave, 2013)

>!
Dettuskaa

Egy férfi azt csinál, amit akar. Egy nő csak bánatot szerez magának, ha azt hiszi, hogy megakadályozhatja őt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Joe Hill: Szarvak
Dan Wells: Ruins – Romok
Scott Sigler: Járvány
Edgar Allan Poe: Elbeszélések
Stephen King: Tortúra
Stephen King: Christine
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!
Stephen King: A tűzgyújtó