Felvilágosodás ​most 13 csillagozás

Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett
Steven Pinker: Felvilágosodás most

Tényleg darabokra hullik a világ? A haladás eszméje idejétmúlt? A harmadik évezred emberi állapotának ebben az elegáns körüljárásában a kogníciókutató és közéleti értelmiségi Steven Pinker arra biztat bennünket, hogy szemléljük kissé távolabbról a véres főcímeket és a romlásról szóló próféciákat, mert ezek csak a pszichológiai hajlamainkra játszanak rá. Ehelyett nézzük inkább az adatokat: hetvenöt meggyőző grafikon segítségével Pinker megmutatja, hogy az élet, az egészség, a jólét, a biztonság, a béke, a tudás és a boldogság terén is egyre jobb a helyzet, és nemcsak Nyugaton, hanem világszerte. Ez a haladás nem valamilyen kozmikus erő eredménye. A felvilágosodásnak köszönhetjük: a meggyőződésnek, hogy az értelem és a tudomány előmozdítja az emberiség felvirágzását.

Tartalomjegyzék

>!
Alexandra, Budaörs, 2019
640 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634474654 · Fordította: Mátics Róbert
>!
Alexandra, Pécs, 2019
640 oldal · ISBN: 9789634475859 · Fordította: Mátics Róbert

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Barbár>!
Steven Pinker: Felvilágosodás most

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

Steven Pinker ismét súlyos könyvvel rukkolt elő. Az erőszak története után megírta a jólét történetét. Ezt a jólétet pedig ma a liberális demokráciák biztosítják, és úgy terjed a világon, mint egy jóindulatú vírus. Soha nem volt ilyen jó dolgunk. A tudomány és a felvilágosodás eredményei a globalizmusnak köszönhetően lassan elérik a legelmaradottabb országokat is. És nem kell félni a klímaváltozástól, mert egy nemzetközi kormány által felállított klímamérnökség mérsékelni tudja a negatív hatásokat., Ja, igen, mert a szerző a kozmopiltizmus híve. A túlnépesedéstől sem kell félni, mert ahogy nő a nők iskolázottsága világszerte, úgy csökken a szaporodási ráta, ezt statisztikák igazolják.
Csak egyvalamire kell vigyázni, a szép jövőbe nehogy belerondítsanak az autoritariánus populisták, élükön Trumppal, akinek 2016-os választási győzelmét Pinker, sok társához hasonlóan se kiköpni, se lenyelni nem tudja.
És itt a szerző belefut egy szép összeesküvés-elméletbe. Miközben Trumpot bírálja, hogy összeesküvés-elméletekkel kampányolt és kormányoz, elhiszi, hogy megválasztásához hozzájárult az orosz beavatkozás. Egy Mueller nevű ügyész két évig vizsgálódott ez ügyben, napvilágra hozta 400 oldalas jelentését áprilisban, de nem sikerült erre vonatkozó bizonyítékokat találnia. Győzött tehát egy rövid időre a törzsiség és tekintélyelvűség, amelynek jegyében a populisták kormányoznak. Sorolja az elnök balfogásait, és az erre adott reakciókat, mert szerencsére a fékek és ellensúlyok rendszere működik Amerikában. Pedig a legszebb példáját ennek még nem is említette, amikor egy kaliforniai bíró felülírta Trump arról szóló rendeletét, hogy szabjanak gátat, a muszlim bevándorlásnak. Tévednénk, ha azt hinnénk, hogy a bíró ítélete csak Kaliforniára volt érvényes. Nem, az egész Amerikai Egyesült Államokra vonatkozott. Na, hát ez az igazi demokrácia! Bíró sporttárs már készülhet is a következő menetre, mert ma megkezdődött az országban élő 12 millió illegális bevándorló kitoloncolása. Illegálisan jöttek be, legálisan lesznek kitoloncolva – mondta az elnök. Ki tudja, mennyi lesz belőle? Csak hogy a számokkal tisztában legyünk, ma az USA lakossága 327,8 millió fő. A 12 millió 3,6 százalékot jelent. Olyan ez, mintha Magyarországon 350 ezer illegális bevándorló tartózkodna. Talán Pinker is elgondolkodna ezen, mert szereti a statisztikát.
No, de Trump csak hajszál a levesben, ahogy a többi populista is, mert a fiatalabb korosztályokban szerte a világon a liberalizmus a nyerő. Igen, még a muszlim országokban is, akikre azért az 515. oldalon csak sort kerít. „A muzulmán értelmiségiek egész szervezett testületei, írók és aktivisták minden erejükkel azon vannak, hogy előrevigyék az iszlám humanisztikus forradalom ügyét” (519. oldal) És sorolja a neveket fél oldalon keresztül. Érdekes, hogy a migrációról egy szót sem ejt.

Annak ellenére, hogy nem értek a szerző sok megállapításával egyet (az élet kialakulásának rejtélyét már megoldottuk, az értelem keletkezésén még dolgozunk, de isteni beavatkozásra egyáltalán nem volt szükség, az identitás kialakulásában a nemzethez tartozásnak semmi szerepe nincs, a nemzeti szuverenitás nem fontos stb.), de kijelentései tudományosan megalapozottak, statisztikai adatokkal alátámasztottak, okos gondolatokkal vannak tele, és jó stílusban vannak megírva. A lényeg, hogy tényleg jobban élünk, mint elődeink évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt. Bízzunk benne, hogy ez a trend továbbra is fennmarad!

1 hozzászólás
Virág_Lukács>!
Steven Pinker: Felvilágosodás most

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

Nagyon hasznos, és tanulságos könyv! Egyedül a sok összegzés zavart, de csak ajánlani tudom mindenkinek, aki teljesebb és reálisabb képet szeretne kapni az emberiség fejlődéséről.


Népszerű idézetek

>!

– Miért éljek?
[…]
    Már magában az, hogy felteszed ezt a kérdést, jelzi, hogy értelmet keresel a meggyőződéseid számára, tehát el vagy kötelezve az értelem mellett, hogy segítsen felfedezni és meglátni, mi fontos számodra. És olyan sok oka van annak, hogy éljünk!
    Mint érző lélek, megvan benned a lehetőség, hogy virágozz. Finomíthatod az értelmi adottságaidat tanulással és vitákkal. Kereshetsz magyarázatokat a természeti világ jelenségeire a természettudomány segítségével, és beleláthatsz az emberi természetbe a művészetek és a bölcsészetek segítségével. Kihozhatod a legtöbbet az élvezetekre és kielégülésre meglevő képességedből, ami lehetővé tette az őseid számára, hogy szaporodjanak, így lehetővé téve, hogy te létezz. Értékelheted a természeti és kulturális világ szépségét és gazdagságát. Mint több millió évnyi magát továbbadó élet örököse, te is továbbadhatod az életet. Meg vagy áldva az együttérzés képességével, azzal, hogy képes vagy kedvelni, szeretni, tisztelni, segíteni, és élvezheted a kölcsönös jóindulat ajándékait a barátaiddal, a családoddal és a kollégáiddal.
    És mivel az értelem azt mondja neked, hogy ezek egyike sem csak a tiéd, megvan az a felelősséged, hogy azt add másoknak, amit a magad számára vársz. Segítheted más érző lények jólétét azzal, hogy javítod az életet, az egészséget, növeled a tudást, a szabadságot, a jólétet, a biztonságot, a szépséget és a békét. A történelem azt mutatja, hogy ha együttérzünk a többiekkel, és arra használjuk leleményességünket, hogy javítsuk az emberi állapotot, akkor fejlődést érhetünk el, és te segíthetsz, hogy ez a fejlődés folytatódjon.

I. rész - Felvilágosodás

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

Raesade P>!

Egyetlen gondolkodó embernek sem szabad közömbösen néznie, hogy társadalmunk elhanyagolja a humán területeket. A társadalom, amelynek nincs a történelemben tudományos szemlélete és igénye, olyan, mint egy emlékezet nélküli személy: téveszméi vannak, zavarosak a gondolatai, könnyen kihasználható. A filozófia abból a felismerésből sarjadt ki, hogy a világosság és a logika nem jön könnyen, és hogy jobb a helyzetünk, ha a gondolkodásunk kifinomult és elmélyült. A művészetek azon dolgok közé tartoznak, amik miatt érdemes élni, hiszen gazdagítják az emberi tapasztalatokat a szépséggel és a bölcsességgel. A kritika maga is olyan bölcselet, ami megsokszorozza a nagyszerű művek elismerését és élvezetét. A tudást ezeken a területeken nehezen lehet megszerezni, és állandó gazdagításra és frissítésre van szükség az idők változásával.

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

Raesade P>!

Az emberek nem klónok egy monokultúrában, így ami megfelel az egyikünknek, zavarhatja a másikat, és az egyetlen módja annak, hogy egyenlővé váljanak, ha egyenlőtlen bánásmódban részesülnek.

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

Barbár>!

Az is igaz, hogy a világ szegényei részben az amerikai alsó-középosztály kárára váltak gazdagabbá, és ha én amerikai politikus lennék, nem mondanám ki nyilvánosan, hogy ez a kompromisszum megérte. De ha a világ polgárai az emberiséget egységben szemlélik, azt kell mondanunk, hogy megérte.

140. oldal

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

1 hozzászólás
Barbár>!

A populizmus egy ország „népének” (rendszerint egy etnikai csoportnak, néha egy osztálynak) közvetlen szuverenitását követeli, melyet egy erős vezető testesít meg, aki erényeiket és tapasztalataikat közvetlen módon kommunikálja.

390. oldal

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

Kapcsolódó szócikkek: populizmus
1 hozzászólás
Barbár>!

A politika iránti elkötelezettség más szempontból is olyan, mint a sportélet: az emberek azért keresnek és olvasnak híreket, hogy javítsák a rajongói élményt, nem azért, hogy a véleményüket pontosítsák.

420. oldal

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

Barbár>!

Az emberi jogok sok muszlim országban mélységes elnyomás alatt vannak, és ezeken a helyeken kegyetlen büntetéseket (például korbácsolás, megvakítás és amputáció) hajtanak végre nemcsak a tényleges bűnesetek megtorlására, hanem a homoszexualitás, a boszorkányság, a hittagadás és a liberális vélemények kifejezése miatt a közösségi médiában.

515. oldal

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

Barbár>!

Természetesen a Biblia is ugyanúgy számos részletében burjánzóan antihumánus. Semmi szükség vitát folytatni arról, hogy melyik a rosszabb: csakis az számít, mennyire szó szerint veszik a vallások követői. Más ábrahámi vallásokhoz hasonlóan az iszlámban is helye van a rabbinikus szőrszálhasogató, ellentmondásokat kisimító „pilpulnak” és a jezsuita vitastílusnak, amely allegorizálja és huszárvágásokkal kiigazítja a szentírás csúnya részleteit. Az iszlám szintén rendelkezik a kulturális zsidók, kávéházi katolikusok és a CINO-k (csak nevükben keresztények, Christians in Name Only) verziójával. A probléma az, hogy ez a jóindulatú képmutatás sokkal kevésbé fejlett a mai iszlám világban.
[…] A Pew Research Center által végzett egyik nagy felmérés szerint „A megkérdezett 39 ország közül 32-ben a megkérdezett muzulmánok fele vagy még nagyobb része azt állítja, hogy csak egy helyes módja van az iszlám tanítás megértésének”, hogy az országok között, ahol a kérdést feltették, 50 és 93% közötti arányban úgy vélik, hogy a Koránt „a szó szoros értelmében szóról szóra kell olvasni”, valamint 'a muszlimok túlnyomó része sok országban az iszlám törvénykezést (sária) akarja az ország hivatalos törvényének".
A korreláció nem okozati összefüggés, de ha összekapcsoljuk azt a tényt, hogy sok iszlám doktrína antihumánus, azzal a ténnyel, hogy sok muzulmán úgy gondolja, az iszlám doktrína tévedhetetlen – és hozzávesszük azt a tényt, hogy az illiberális politikát folytató és erőszakos cselekményekben érdekelt muzulmánok azt mondják, ezeket a dolgokat azért csinálják, mert követik ezeket a tanokat – akkor nehezen lehetne azt mondani, hogy az embertelen gyakorlatoknak semmi közük sincs a vallási elkötelezettséghez, és hogy az igaz ok az olaj, a gyarmatosítás, az iszlamofóbia, az orientalizmus vagy a cionizmus.

516-517. oldal

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

3 hozzászólás
Barbár>!

Bár a teisztikus erkölcs szerepe az iszlám világot megrögzötten sújtó problémákban megkerülhetetlen, sok nyugati értelmiségi – akik elborzadnának, ha az elnyomás, a nőgyűlölet, a homofóbia, és a politikai erőszak, amelyek az iszlám világban gyakoriak, a saját társadalmaikban akár csak az iszlámban fellelhetőhöz képest százszoros hígítással is felbukkannának – furcsa hitvédővé vált, amikor ezek a gyakorlatok az iszlám nevében valósultak meg. A hitvédők némelyikében bizonyára él egy nagyszerű vágy, hogy megakadályozza az előítéleteket a muszlimokkal szemben.

517-518. oldal

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

Barbár>!

Az igaz, hogy a politikai értékesítők olyan mitológiát és ikonográfiát tudnak piacra dobni, amelyek az embereket arra késztetik, hogy vallást, etnikumot vagy nemzetet alapvető identitásukként fogadjanak el. A megfelelő indoktrinációval és kényszerekkel még ágyútöltelékké is tehetik őket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nacionalizmus emberi hajtóerő. Semmi nincs az emberi természetben, ami megakadályozná, hogy egy személy egyaránt büszke francia, európai és világpolgár legyen.

528. oldal

Steven Pinker: Felvilágosodás most Védőbeszéd az értelem, a tudomány, a humanizmus és a haladás mellett

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Jared Diamond: A világ tegnapig
Edward T. Hall: Rejtett dimenziók
Kengyel Miklós: Perkultúra – Bíróságok, bírák, ügyfelek a nyolcvanas évek végén
Bertalan László: A társadalomtudományi fogalmak logikája
Gedeon Péter – Pál Eszter – Sárkány Mihály – Somlai Péter: Az evolúció elméletei és metaforái a társadalomtudományokban
Für Lajos: Kisebbség és tudomány
Hargittai Magdolna: Nők a tudományban
Kende Anna – Vajda Róza (szerk.): Rasszizmus a tudományban
Herzka Ferenc (szerk.): Ferge Zsuzsa szociológus