Értékelések 2

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Steven Erikson: A sötétség kohója I–II.

Erikson egy zseni.
Már rengeteg helyen olvastam, hogy Erikson amit ír az a fantasy magasiskolája és mennyire igazuk volt. remélem hogy a delta minél hamarabb tudja folytatni /A Malazai Bukottakat is kiadják majd/ , igaz nem lehet egyszerű fordítani, elég nehéz olvasmány.
maga a sztoriról nem akarok és nem tudok írni már itt az elején látszik, hogy baromi összetett, 1000+ oldal és még alig tudunk valamit.
Rengeteg szereplő talán túl sok néha elvesztetem a fonalat és gondolkodnom kellett ki is az illető. Olyan gyorsan váltott az esemény között,pl: van egy lassabb beszélgetős rész, vagy egy kis vallási teológiai diskurzus és aztán hirtelen egy kis erőszak totál nem számítottam rá.

Hirdetés
ftamas>!
Steven Erikson: A sötétség kohója I–II.

Kurald Galajn egy ősi vidék, ahol a tiszték laknak. Élükön van a sötétség anya, aki magához ölelte a sötétséget, így ő már nem tiszte, hanem valaki, akinek hatalma van és akit istenként imádnak és talán azzá is válik. Ez pedig nemcsak neki, hanem a követőinek is hatalmat jelent. Uruszander a légió vezetője, de a légiót feloszlatták, mert épp nincs háború és ezt a légió egy- vagy nagy- része nem tudja feldolgozni, ezért elszabadítják a káoszt és megpróbálják az anya társára kenni, mert így ellentétet szíthatnak a nemesek között és arra számítanak, hogy feltámaszthatják a háborút.
Ezen a sötét kíméletlen harcoktól tarkított vidéken vannak még az Azathanaik, akik régi idők erősebb gyengébb istenei és akiknek egy része fizikailag is kapcsolatban van a halandókkal. A Dzsagutok, akik szintén nagy hatalmú lények és az erejük az Azathanaikkal vetekszik. Egy ősi folyamisten, akiknek a hívei orgyilkosok és egy mágikus maró anyagú tengerpart ami szörnyeket okád ki.
Erikson új fantáziadús regénye egy hihetetlenül kegyetlen világot mutat be, ahol a halandók az istenek jakszerei és ahol eluralkodik a pusztulás és a káosz. Maga történet nagyon nehéz olvasmány, (kegyetlen nehéz lehetett fordítani), annyira, hogy volt egy két szereplő akikkel elvesztem. Jó lett volna, ha lett volna egy szószedet, a főbb szereplők leírásával. Ha valaki nem olvasott még Erikson, akkor készüljön fel, mert ha a A Malazai Bukottak Könyvének regéje a mély víz, akkor ez maga az óceán. Ja és óvatosan a szereplők megkedvelésével, mert sokan, de nagyon sokan fognak meghalni….

1 hozzászólás