A ​Hold udvara (A Malazai Bukottak Könyvének regéje 1.) 130 csillagozás

Steven Erikson: A Hold udvara

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​hatalmas Malaza Birodalomban forrong az elégedetlenség, a véget nem érő háborúzás, a tisztogatások, a gyilkos viszályok és ádáz csaták hosszú évtizedei ezrek és ezrek vérét követelték Fürkész Anomander és csatlósai, a Tiste Andiik uralma alatt. Már a birodalmi légiók harcedzett seregei is enyhülésre áhítoznak. De a császárnő korlátlan uralmát gyilkos Karmos ügynökei továbbra is rendíthetetlenül védelmezik. Pálinkás őrmester és cinikus osztaga, a Hídégetők, valamint Szélfogó, a Második Légió egyetlen megmaradt varázslónője mind azt remélték, hogy Palás ostroma után végre elérkezik az idő, amikor a sebesültek felgyógyulhatnak és az élők végre elsirathatják halottaikat. De a császárnőnek más tervei vannak. Darujhisztán, Genabackis utolsó Szabad Városa, még mindig tartja magát a zsarnoki hatalommal szemben, és most a császárnő a függetlenség eme utolsó nemes bástyája ellen fordul. Viszont ennek a drámának nem a Birodalom az egyetlen szereplője. Egy sokkal sötétebb, baljós erő is… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Alexandra, Pécs, 2003
496 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633684552 · Fordította: Fehér Fatime

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Hídégetők · Fürkész Anomander


Kedvencelte 31

Most olvassa 21

Várólistára tette 260

Kívánságlistára tette 210

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Littlewood IP>!
Steven Erikson: A Hold udvara

Valami nagyon-nagyon kedvcsinálót szeretnék írni ide, de nem igazán tudom, hogyan fogjak neki. Eleve nehéznek találom a sorozatokat kötetenként értékelni (nem is szoktam), ennél meg aztán különösen, mert a cselekménye… hát… a legnagyobb jóindulat mellett sem tagolódik kötetekre. Sőt, még több kötetre sem úgy tagolódik, hogy a következőben folytatódik, mert igazából erre csak minden másodiknál van esély, a közbeékelődőknél pedig súlyosbító körülményként egy egészen más, vadidegen történet kezdődik.

Izgalmasan hangzik, ugye? Vagy inkább idegesítően?
Hát igen, ez a nagy kérdés itt, malazáéknál. Csak beállítottság (ízlés, olvasási szokások, könyvekkel szembeni elvárások) kérdése, hogy mi lesz rá a válasz, de szerintem ettől függ, hogy valakit teljesen beszippant vagy kiakaszt ez a világ.

Annyi biztos, hogy ez a történet történet, muhaha nem fog kézen és vezet el A-ból B-be. Nem hogy zökkenőmentesen, de sehogy. Ez a könyv nem úgy tűnik, mintha bármilyen szerkesztésen átesett volna. Ez olyan, mint egy szabályozatlan folyó, megy, amerre akar. Megint az a kérdés, hogy ez valakit szórakoztat vagy idegesít. Ha valaki gyakran érez indíttatást egy könyv sarokba hajítására, ha még a negyedénél/felénél/stb sem tudja, hogy mi kerekedik belőle, akkor elég rögös közös jövőt jósolok, és akkor is, ha valaki a felvezetés-konfliktus-feloldás (vagy mi) elkötelezett híve. Ez a könyv úgy kezdődik, hogy bedobnak egy ismeretlen világba, aztán boldogulj, ahogy tudsz. A különbség az, hogy fantasyk esetében az olvasót általában a zöldfülű főszereplővel együtt, az ő szemén keresztül szokták ilyen helyzetbe hozni, itt pedig még igazi főszereplő sincs. You’re alone in the Kurald Galain dark.

Nincs biztosíték arra sem az elején, hogy idővel minden kitisztul. Tudom, unalmas az ismételgetés, de megintcsak van, aki ideges lesz attól, hogy éppen elkeveredett egy (egyébként minden pillanatában izgalmas) történetben, és azt keresi, hogy ez a saját hibája-e vagy a könyvé, és van, aki ilyenkor hátradől, és élvezi, amennyit megért belőle. Ez nem olyan értelemben „nehéz olvasmány”, ahogy a kortárs szépirodalom egyik-másik darabjára szokták mondani, hogy elalszol rajta, ha délután négy után próbálkozol vele nehezen értelmezhető, ami le van írva, inkább arról van szó, hogy a lényeget itt mindenkinek magának kell a sorok közül kiolvasni. Az az idézet jutott eszembe róla a Majdnem híres c. zseniális filmből (überkövethetetlen értékelés alert, de legalább átjön a hangulat), hogy egy jó dalt nem az tesz jóvá, amit beleírsz, hanem amit kihagysz belőle. A kihagyáshoz is érteni kell, és Erikson nagyon ért hozzá, hogyan keltse fel a kíváncsiságot. Persze nincsen túlmagyarázva az sem, ha fontos információ hangzik el. Az elején, amikor erre még nem jön rá az ember, néz is nagyokat, de hamar természetessé válik, hogy attól, hogy nincs odaírva, levezetve és többször megismételve, még minden mindennel összefügg. Kicsit olyan, mint egy jó krimit olvasni, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy itt sokszor még arra is magadnak kell rájönnöd, hogy ki kicsoda.

Itt senki nincsen húsz jelzővel ellátva, hogy jól el tudd képzelni és be tudd határolni a többiekhez való viszonyát. A karakterek annyira nincsenek leírva, hogy van, hogy másfél kötettel(!) később derül ki valakinek a bőrszíne, vagy akár a neme(!) (magyarul olvastam, ez mondjuk biztos nem segített a dekódolásban). Megintcsak, ha valakit ez zavar, mert szereti, ha egy könyv azzal kezdődik, hogy felkelvén belenéznek a tükörbe, és magabiztosan nevesítik saját vörös hajukat és csábos pillantású macskaszemüket, akkor eléggé fel tudja idegesíteni egy-egy ilyen húzás. Ha viszont nem hiányzik egy szereplő elképzeléséhez mindez, akkor baromi szórakoztató a teljes szabadság, és az a pillanat is, amikor az ember rájön, hogy a malaza hadseregben elfoglalt szerepek egyáltalán nem nyújtanak önmagukban eligazítást arra nézve, hogy ki a fiú és ki a lány.

A sejtetés (vagy mi) sem egészen úgy működik, mint máshol. Itt, mivel minden mindennel összefügg, minden előre is jelez egy csomó másik dolgot, amit csak utólag lehet megérteni. Olyan is van, hogy egy szereplőt megelőz a híre, és olyan is van, hogy megjelenik, és nem lehet tudni, hogy ő az, akinek híre volt. Az ember a háromszázadik oldal táján már semmi furát nem vél felfedezni egy olyan jelenetben, amiben a következő párbeszéd zajlik le nagy vonalakban:
– Látod azt az alakot, a hosszúkás cuccal a hátán?
– Látom.
– És tudod, hogy a halálba küldesz?
– Tudom.
És pont. Az ember megvonja a vállát, és azt mondja, ez klassz, van benne mélység, hátha egyszer kiderül az is, hogy mi történt (kivéve, ha nagyon figyelt száz oldallal korábban a részletekre, amik akkor nem tűntek valami lényegesnek). De figyelni nem nehéz, egyébként, mert közben izgalmas, és az ember folyamatosan egy halom biztosnak tűnő, majd elvetett teóriát gyárt le magában. A szereplőknek pedig csak egy (és az előrehaladással egyre csökkenő) hányadát kell megjegyezni, mert a többieket annyira megszereted, hogy akkor is felismered őket, ha ellenszélben, addig soha fel nem merült módon, név nélkül jelöli őket a pokolian ravasz író. A világ pedig, amiben kalandoznak, egészen hihetetlenül összetett, és annyira addiktív, hogy az embernek másnaposság-érzést okoz kimozdulni belőle és elvégeznie a napi teendőit.

Végül egy példa, ami szerintem legjobban megragadja a lényeget, egyenesen a könyvekhez kapcsolódó, irdatlan méretű fórumról (igen, annyira elrajongolódtam, hogy már ilyeneket is olvasok)
Nyitás: Elolvastam, és az van, hogy ennek az egésznek se eleje, se vége, se közepe, olvasás közben egy olyan pillanat sem volt, amikor ne lett volna minden mozgásban, és elmondhattam volna magamról, hogy értem, mi van.
Válasz: Igen, szerintem is ez a legjobb benne.

Most pedig kipróbálom, Fener büdös patájára, hogy ennyire hosszú értékelések egyáltalán engedélyezettek-e.

+ http://moly.hu/karcok/479965 , a teljes sorozat elolvasása után

44 hozzászólás
TiaManta>!
Steven Erikson: A Hold udvara

Akár rá is nyomhatnánk egy olyan címkét, hogy nem olvasmányos, és hogy kuszább mint minden más együttvéve. No meg hogy max agyikapacitással induljunk neki ennek, mert később se lesz sokkal jobb. Amikor valaki mondta hogy „A 3. könyvre kitisztulnak a dolgok." Nem tudtam sírja-e vagy nevessek, mivel ez rajtam nem segít, így az elsőnél tartva.
Ehhez képest a végére azt vettem észre hogy sikerült feldolgozni a sztorit, mégha nem is világos egy két dolog. Az író nem magyaráz, pedig kéne mert szegény olvasó csak összerakja a képet. Ennek ellenére mégis ajánlom, mégis jó volt, mégis folytatom, mégis jónak tartom. Nem is tudom az-e a legjobb ha hamarosan, folytatom, vagy pihenjen a dolog, egy kicsit.
Ezen még mindig gondolkozok.

11 hozzászólás
elge76>!
Steven Erikson: A Hold udvara

Hát ez nem volt semmi. Fél csillag levonás csak a nevek miatt, annyi szereplő van benne, hogy alig bírtam követni. Viszont a történet az elképesztő.

.

Helyesírási hibákról nem tudok nyilatkozni, tableten olvastam, mert papír formában beszerezhetetlen.

25 hozzászólás
ppayter>!
Steven Erikson: A Hold udvara

Zseniális, stílusteremtő, összetett és epikus.

"Képzelj el egy világot, ahol civilizációk sora váltja egymást százezer évek óta (egyáltalán, képzeld el csak azt a százezer évet…). Képzelj el egy világot, ahol az istenek tevékenyen beleavatkoznak híveik életébe, ahol a mágia valóság, ahol egyes lények túlélik a korok, kultúrák bukását százezer éveken át. Egy világot, mely több síkra tagolódik, a látható valóság szövedéke mögött üregek vannak, s ezen üregek erejét szinte bármire fel lehet használni. (De ezek mögött az üregek mögött is van más: ősi istenek ősi üregei.) És egy olyan világot, ahol nem csak a halandók válnak isteneik játékszereivé, hanem egy halandó is dacolhat választott, majd megtagadott istene akaratával, akár szemtől szemben is.
Sikerült?
A kanadai fantasymesternek igen. És el is kezdte megírni A Malazai Bukottak Könyvének Regéje sorozatcímre hallgató gigantikus históriában, melynek első kötete A hold udvara."


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2008/09/steven-erikson-ho…

29 hozzászólás
Ibanez P>!
Steven Erikson: A Hold udvara

Gondolkodnom kellett, meg aludni is rá párat, mennyi csillagot is adjak.

Amikor kinyitottam a kötetet, megörültem, aztán elszörnyedtem… megörültem a térképnek (könyveleji térképfetisizmusban szenvedek :-D), aztán amikor a következő oldalakon megláttam a többoldalnyi felsorolást a szereplőkről, hatalmasat nyeltem… Aztán jött az első oldal, igencsak apró betűkkel, úgyhogy az ötszáz oldalas könyv duplaannyinak felel meg, ezt elmondhatjuk. Mindenesetre elkezdetem olvasni és reménykedtem, hogy a kismillió szereplő majd olyan módon kerül szóba, hogy követhető lesz a dolog. Nem is kellett sok, hogy kicsit megnyugodjak, mert a szereplőfelsorolást úgy kell elképzelni, mint a filmek végén a stáblistát, ahol még az általunk nem látható metróvezető is fel van sorolva :-D Van olyan szereplő, aki megjelenik, majd meg is hal, úgyhogy nyirbálódik az a lista rendesen. :-D

A könyv első harmada nagy lélegzettel, de követhető, felépül a világ szép lassan, rögtön az elején megutálhatjuk a császárnőt és tetteit és a hozzájuk tartozókat, viszont érezhető, hogy a kapitány sorsa másfelé fog vezetni. Ebben a könyvben kapunk ám mindent, intrikákat, démonokat, sárkányt, isteneket, varázslatot és mindenekelőtt háborút. Ez a fő vonal, a malazai hadsereg előretörése Darujhisztán felé, amelyet persze nem mindenki néz jó szemmel, az istenek is hol ezen, hol azon az oldalon (illetve a sajátjukon) akarnak beleavatkozni a történtekbe.

A könyv közepe szerintem unalmasra vagy inkább kevésbé érthetőre sikerült, túl sok szereplő jön be, rendesebb magyarázat nélkül, illetve a nevek furcsasága is nehezíti a dolgot. A könyv utolsó harmada viszont odatesz rendesen, kezdenek összeállni a dolgok, viszont érezhető, hogy ez a könyv a többivel lesz majd teljes, tovább kell olvasni, hogy összeálljon a teljes kép.

Amiért nem húztam le jobban a könyvet, az a felépített világ valamint az, hogy néha olyan fergeteges jelenetek voltak a könyvben, amibe belegondolva megborzongtam (elképzeltem filmben és huhhh…) spoiler.

Összességében kicsit túlzsúfolt, kicsit ömlesztett, de nagyszerű jelenetekkel, kibontakozásra váró cselekménysorozattal. Nem könnyű olvasmány, ez tény, inkább csak tényleges fantasy-rajongóknak ajánlanám.

borga>!
Steven Erikson: A Hold udvara

Grandiózus. Apám, itt az istenek sincsenek biztonságban. :)
(Mondjuk, ennek megfelelően tömény is. Nem annyinak érezni az olvasást, ahány lap van benne. Minden esemény bőséges teret kap, nincs összecsapott pillanat. Az in medias res kezdéssel sokszor majdnem a könyv végéig kellett várnom, mire kiderült, hogy melyik származású szereplő hogy is néz ki, hogy például a barghast hatalmas, tetovált barbár.)
Összességében nagyon is bejön. Aki belekezd és sikerül belefeledkeznie, nem fogja abbahagyni, jön a többi is szép sorban..

Noro >!
Steven Erikson: A Hold udvara

Nem vitás, hogy Erikson egy látványosabb, bonyolultabb történetet szövő Glen Cook. Militáris fantasy, sok varázslattal, ambivalens karakterekkel, vérengzésekkel, az egész mélyén mégis optimista kicsengéssel. Kezdetben nem voltam biztos benne, hogy a fenti két jellemzője vajon előnyére szolgál-e Cookhoz képest. Az első könyv végén az a benyomásom, hogy nagyon legalábbis nem ártott meg neki.
Kellemes meglepetés, hogy a regény önállóan is értékelhető, számos elvarratlan szála mellett is kerek történetnek hat. Kevésbé díjazom, hogy a szerző imád olyan fogalmakkal dobálózni, amik az olvasó számára nem bírnak jelentéssel. Én ugyan szeretem a „háttérvilágot találgatni”, de időnként rosszból is megárt a sok. Fölösleges olyan szavakat bedobni, amikhez három kötettel később ad majd magyarázatot (nem eseményekről beszélek, hanem szavakról). A könyv végi szószedetben pedig nem is tudom, mi a rosszabb: amikor semmitmondó kategóriákkal akarnak „kifizetni”, vagy amikor olyan frappáns, kerek meghatározásokat írnak, amelyeknek a történetben lett volna a helyük. Eleve, egy jól szerkesztett regény mellé a szószedet szükségtelen rossz.
Ami viszont kiderül – és ez nem is olyan kevés – annak eredetisége kétségtelen. Kompakt dimenziók használata a mágiában :) Az ősi fajok pedig minden hatalmuk dacára kőkorszaki barbárok, nem egy idealizált aranykor képviselői

6 hozzászólás
nrb>!
Steven Erikson: A Hold udvara

Mágusok, merénylők, merénylőmágusok és mágikus merénylők. Ősi, nagy hatalmú lények, legendás fegyverek, a halandók sorsát alakító istenek és istenek sorsát alakító halandók. Ehhez adjunk hozzá egy birodalmat, melyet egy kegyetlen császárnő ural, és távoli kontinenseken folytat hadjáratokat. Azt még tegyük hozzá, hogy a hadseregeket a legyőzött népekből verbuválják, így aztán elég forró a helyzet a frontokon. Itt jön a képbe egy szimpatikus csapat, a Hídégetők, akiknek a szemszögéből az eseményeket követjük, és bizony nem nagyon kedvelik a császárnőt. Persze nem csak ők az egyedüli szereplők.

A világban járkáló emberek sokszínűek, érdekesek és nagyon sok van belőlük. Mindenki saját célokkal, saját vágyakkal rendelkezik. Sokszor nem is tudtam, hogy kinek is kellene szurkolnom.

A regénynek nagyon jó hangulata van, és izgalmakban sem szenvedünk hiányt. Van itt összeesküvés, orgyilkosság, máguspárbaj, tolvajlás, kémkedés, epikus csaták, szóval mindenki kedvére csemegézhet a jobbnál jobb történésekből. Ahogy haladt előre a cselekmény, és sorra derültek ki a régmúlt eseményei, a világ részletei, egyre világosabban látszott, hogy egy nagyon jól kidolgozott és felépített univerzumról van szó.

Különösen tetszett a mágia használatának a módja, és az is, hogy itt a mágusok rettentő nagy hatalommal rendelkeznek, mely akár egy egész hadsereget is eltörölhet a föld színéről.

Szóval igen, Erikson bácsi tud írni. Már csak az maradt hátra, hogy a többi könyvét is elolvassam, de valahogy úgy érzem, hogy azok sem fognak csalódást okozni. Fantasy a javából.

Lisie87 P>!
Steven Erikson: A Hold udvara

Kicsit szőrös szívű leszek az értékeléssel, és úgy pontozok, hogy a regény összességét nézem. Bevallom, az elején nagyon unalmas volt, és vontatott számomra. Hirtelen megjelent rengeteg szereplő, mindenféle faj-ország képviselője, különböző seregek, harcok-intrikák. Csak úgy kapkodtam a fejem, hogy akkor most mi van, ki kicsoda, és egyáltalán miért is harcolnak, és mi ez??? Aztán voltak ezek az Üregek, amik a varázslóknak voltak, és nagyon el sem tudtam képzelni, hogy ezek micsodák….utazó járatok, vagy mágikus tárhelyek…nagyon a végére se tudtam hová tenni, de egy idő után elsiklottam a dolog felett.
Lassan is haladtam épp ezért a történettel, mivel így nem volt olyan izgalmas. Nahát és ez folytatódott egészen a 3/4-éig, ameddig is még több szereplő és új város – új intrikák -hatalmi érdekek bukkantak elő…Szerencsére az alapszereplőkkel itt már tisztában voltam, bár párszor el kellett gondolkodnom, hogy ő most melyik csapathoz is tartozik??? Utána amikor már végre nem került elő újabb szereplő és egymás ellen harcoltak és egyéb gonoszok ellen, már kezdett tisztulni a kép, jobban tudtam élvezni a történetet. Tulajdonképpen a vége mentette meg a történetet.
Kedvenc szereplőim: Árnytövis és Fürkész Anomander. Nem, nem tudtam AZONOSULNI velük több értékelésben is olvastam már, hogy azonosultak a szereplőkkel :D , csak bírtam őket, ennyi!
A folytatáson erősen gondolkodom, hogy bevállaljam e valaha…

2 hozzászólás
Voorhees>!
Steven Erikson: A Hold udvara

Már hosszú ideje szemezek az igencsak vaskos és terjedelmes kötetekkel, melyek Erikson a Malaza Bukottak regéje sorozatát alkotják. Néhány éve már a polcomon porosodtak, és most úgy döntöttem belevágok. Az Idő Kereke után ez a leghosszabb fantasy sorozatom. Hát, röviden szólva: nem bántam meg.

Bővebben kifejtve Erikson lebilincselő világot alkotott meg. Kapunk egy terjeszkedő, kapzsi birodalmat, melyet szétfeszít a rengeteg belső ellentét, és Darujhisztán városa pedig a bátor ellenállás mintaképe. Az író olyan világot tár elénk, melyben az Istenek közvetlenül is beavatkoznak az emberek életébe, sőt, legtöbbször embereket választanak ki maguknak, akik végrehajtják a számukra meghatározott küldetést. Persze,nem konkrétan szólnak bele a halandók életébe, hanem a háttérből irányítanak. Befolyásuk azonban így is közvetlenül érezhető.
Az istenfigurákat rendkívül érdekesnek találtam. Főleg a szerencse ikrei, Oponn voltak jól eltalálva. Remekük tükrözték a szerencse két arcát.

A karakterek abszolút kedvelhetőek, amit nagyon tetszett, hogy mindegyik szereplő céltudatos. Nagyon kevés a mellékszereplő, Erikson mindegyik karakterével nagyot alkot, mindenki kezébe valami fontos dolgot helyez. Úgy mozgatja a cselekmény szálait, hogy minden szereplő valami fontosat vigyen véghez. Ami szintén nagyon tetszett, hogy a legtöbb szereplő pozitív emberi értékeket vonultatott fel, leszámítva talán Sokfürtöt. Még Árva végrehajtó személye is kedvelhető volt, főleg, miután megismertük a múltját.
Érdekes módon Siralom/Apsalat volt az egyik legsokoldalúbb karakter, az ő szála nagyon el lett találva. De ez elmondható a többi szereplőről is.

Erikson elnevezései kivétel nélkül elnyerték tetszésemet. A nevek is viszonylag könnyen megjegyezhetőek voltak, mivel ne bajlódott vezeték és keresztnévvel, mindenkinek egy neve van. És a nevek remekül illenek az egyes emberekhez, szerepkörökhöz, munkákhoz.

A mágia leírása rendkívül érzékletes. Bár erről viszonylag keveset beszélt még az író. Az Üregek tulajdonságairól nem sokat tudtunk meg. A mágiahasználók hatalma azonban így is érzékelhető volt.

A különböző fajok is remekül voltak megírva. Leginkább a Tiste Anddi-k és a T'lan Imass-ok történetére vagyok kíváncsi, remélem a későbbiekben többet megtudunk a két népről. A jaghutákról is hallanék még.
A regény kicsit nehézkes, mivel annyi lényegi információ van besűrítve szinte minden egyes oldalra, hogy nagyon oda kell figyelni. Az író pontosan annyira húzta össze a szálakat, amennyire kellett. A regény feléig több minden nem volt világos, utána viszont eloszlatta a sötét foltokat. Tekintettel erre és a könyv terjedelmére, tényleg csak az igazi fantasy rajongók vágjanak bele.
Nem emelnék ki senkit sem a szereplők közül, mindenki egyformán jó volt. Talán Fürkész Anomander emelkedett egy kicsit mindenki fölé.
A cselekményről felesleg írni, mivel rendkívül szerteágazó, összefoglalni egy rövid értékelésben gyakorlatilag lehetetlen. Akit érdekel, olvassa el a könyv hátoldalán az információt.


Népszerű idézetek

Szelén>!

S mondá Kallor: Már akkor is eme világban
jártam vala, amidőn a T'lan Imassok még csak
gyerekek valának. Százezres hadsereg leste
vala parancsaimat. Haragomnak tüzét órjás
féltekék nyögték vala, és magas trónusokban
üldögéltem. Érted-e hát ennek lényegét?
– Igen – mondá Caladan Brood. – Sosem ta-
nulsz.

233. oldal

manami P>!

– Katona akarok lenni. Hős.
– Majd kinövöd.

14. oldal

Mirk P>!

Fürkész Anomander bőre ébenfekete volt, Gothos leírásának megfelelően, de sörénye ezüstösen csillogott. Két méternél is magasabb volt. Vonásai kemények voltak, mintha ónixból faragták volna arcát. A feje, a nagy, függőleges bogarú szeme vonalában kissé kiszélesedett.
Fürkész széles hátára egy kard volt kötve, melynek antik, sárkánykoponyát formázó
ezüstgombja és régimódi markolata egy két méter hosszú fahüvelyből meredt elő. A
fegyverből hatalom áradt, és úgy festette feketére maga körül a levegőt, akár a tinta a vizet. Amikor Baruk tekintete egy pillanatra megpihent a fegyveren, majdnem felkiáltott – végtelen sötétséget látott maga előtt, mely hideg volt, akár egy gleccser belseje, s az antikvitás szaga, valamint halk, morgó hang áradt belőle.

Kapcsolódó szócikkek: Fürkész Anomander
Diego>!

Az élet színjátékában mind az irányításért verekszünk, olyan pozícióért, melyből mi határozhatjuk meg a világ alakulását magunk körül. Végtelen és reménytelen hajsza ez, melynek célja az, hogy az ember maga határozhassa meg sorsa alakulását.

344. oldal

Yaxley>!

Kalapács morgott valamit. Pálinkás tekintete végigfutott a csapaton, aztán
megkérdezte.
– Na és mi ez a „még valami”?
– Nem tudom, de nagyon randa.

443. oldal

Mirk P>!

– Fürkész Anomander, a Tiste Andiik, a Sötét Éjszaka szellemeinek ura. Fürkész, a Káosz Lobonca. Ő a Hold ura, és maga négy Főmágust és egy szakasznyi varázslót küld ki
ellene.

Kapcsolódó szócikkek: Fürkész Anomander
Kasztór_Polüdeukész>!

Nincs a világon olyan regény, amelyet csak egy ember írt.

Köszönetnyilvánítás

Kincskereső87>!

Jól emlékezett az öreg katona szavaira. „Varázslónő, ha sikerül megmenekülnie a bűntudattól, akkor az azt jelenti, hogy sikerült maga mögött hagynia a saját lelkét. De ha újra utoléri önt, abba belehal.”

215. oldal

Szelén>!

De az ezerháromszáz halott Hídégető sírját nem jelzi majd semmi. […] Valami senkiházi tisztet küldtek, hogy tolmácsolja Tajszkrenn sajnálatát a csatában elhunytak miatt, aztán a ficsúr rájuk zúdított egy szekérnyi giccsszöveget a hősiességről meg az önfeláldozásról. A közönsége, harminckilenc katona rezzenéstelen arccal, egy hang nélkül hallgatta végig a szónoklatot. A tisztet két órával később holtan találták a szobájában – profi módon megfojtották egy nyakszorító vassal. Igen rossz volt a közhangulat – a századnál öt évvel korábban még senki sem gondolta volna, hogy ilyesmi megtörténhet. Most viszont senki sem volt meglepődve.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hídégetők
Szelén>!

Anomandaris

Fény hasított a sötétségbe
s akkor megláttam ott a mezőn
a sárkányok csapatát,
kiket elkapott a halhatatlan tűz szele.
A szemükben korokat láttam
s a világ térképét
a bőrükbe mélyen bevájtan.
Varázsuk mint vér hullott le róluk
mint a csillagokból a könnyek
és ekkor tudtam
hogy sárkányok érkeztek közénk…

Halász

419. oldal


A sorozat következő kötete

A Malazai Bukottak Könyvének regéje sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Empire of Storms – Viharok birodalma
Nicholas Eames: A Wadon királyai
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
Anthony Ryan: A láng légiója
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
J. R. R. Tolkien: A Gyűrű keresése
Peter V. Brett: Napháború
Alwyn Hamilton: A vég hősnője