Freakonomics 16 csillagozás

Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Freakonomics Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Freakonomics Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Freakonomics

What do estate agents and the Ku Klux Klan have in common? Why do drug dealers live with their mothers? How can your name affect how well you do in life? The answer: Freakonomics. It's at the heart of everything we do and the things that affect us daily, from sex to crime, parenting to politics, fat to cheating, fear to traffic jams. And it's all about using information about the world around us to get to the heart of what's really happening under the surface of everyday life. Now updated with the authors' New York Times columns and blog entries, this cult bestseller will show you how, by unravelling your life's secret codes, you can discover a totally new way of seeing the world.

>!
HarperCollins, New York, 2009
316 oldal · ISBN: 9780061956270
>!
316 oldal · ISBN: 9780060731335
>!
Penguin, New York, 2007
320 oldal · ISBN: 9780141019017 · ASIN: 0141019018

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
entropic P
Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Freakonomics

Koktélparti-tudomány(féleség), leginkább. Olyasmi könyv, ami sorra vesz pár fura emberi viselkedésmódot, aztán megmondja, hogy pszichológiailag és/vagy közgazdaságilag miért van az úgy. Aztán utána jól lehet ezekről dumálgatni emberekkel koktélpartik meg sörözések során.

Nem rossz műfaj ez, csak ez a példány borzasztó híg, önismétlő, és nem annyira szórakoztató.
Hasonló témájú/műfajú, de jobb könyvek pl.: https://moly.hu/konyvek/malcolm-gladwell-blink és https://moly.hu/konyvek/richard-h-thaler-misbehaving

5 hozzászólás
>!
csiripelek
Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Freakonomics

Nem mondanám, hogy szörnyen rossz könyv, de mindenesetre rendkívül bosszantó. Hozzá kell tenni, hogy nem tartozom a célközönségbe.
Valószínűleg kevésbé haragudtam volna rá, ha nem ezzel a címmel hirdeti magát, hanem mondjuk „Random érdekességek tudományosan”. Nagyon amerikai könyvről van szó, legalább az egy-tizedét az teszi ki, hogy önmagát és a szerzőket promózza (vagyis inkább Lewitt-et, a másik csak járulékos veszteség).
A bevezetőben nagyon kedvesen és hosszasan lelő pár poént, majd 200 oldalon keresztül folyamatosan visszautalgat es bekezdéshosszan magyarázza azt, amit már egyszer leírt és én pedig nem, nem felejtettem el 20 oldallal később. Majd a biztonság kedvéért a bónuszanyagokban újra a szánkba rágja. Értem én, hogy a miniatűr formátum ellenére is csak 200 oldalas és valahogy fel kellett pumpálni könyvméretűre, de no.
A fő üzenet pedig mintha az lenne (hisz többször is ki van fejtve explicite), hogy a közgáz dögunalom, bezzeg ez az iromány…! Ezzel csak két gond van: a.) a közgáz igenis érdekes (higgyetek nekem, diplomám van belőle), b.) Levitt nem nagyon ír közgázról. Ha nagyon akarom behavioural economics lehet a besorolás, de szerintem inkább szociológia. Oké feltűnik egy-két (egye fene, legyen 3) alapfogalom, de ez nagyon híg.
Vajon a fizikushallgatók is így érzik magukat, amikor ismeretterjesztő kiadványok kerülnek a kezükbe?
Summa summárum, tényleg nagyon érdekes, pláne ha valaki még sose találkozott kutatásmódszertannal, de a képmutatása belerondít a képbe rendesen.

>!
Péter_Szombati
Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Freakonomics

Végig tetszett, igazából két negatívumot tudok megemlíteni, ami miatt a csillagok levonásra kerültek. Az egyik, hogy néhol szájbarágósan bizonygat a statisztikákkal, de ez csak szubjektív negatívum, mivel én nem matematikában gondolkodom, másnak lehet, hogy azok a részek is tetszenek. A másik negatívum, hogy rövid a könyv, én még vártam volna legalább négy másik fejezetet, mert tetszett az irány, amerre a könyv haladt…

Akit a drogdíleres részek bővebben érdekelnek, az nézze meg David Simon 2002-es The Wire című sorozatát, ami bár fikció, de nagyon realisztikusan közelíti meg a témát, szórakozásnak és elgondolkodásra késztető műnek is kiváló!

2 hozzászólás
>!
Video
Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Freakonomics

Ha sok ismeretterjesztő könyvet olvas az ember, egy idő után nagyon nehéz olyat találni, ami valami igazán újat mond neki, valami olyasmit, amitől a világot egészen másképp kezdi látni, és egyfajta megvilágosodás-élményben lesz része. Ez a könyv képes volt rá. Ha tetszett, érdemes Malcolm Gladwell könyveit is elolvasni.

>!
Juci P
Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Freakonomics

Azt nem mondom, hogy szemléletformáló volt, de nagyon érdekes és szórakoztató. Ami a gondolkodásomat illeti, én olyan reménytelenül beszorultam a dobozba, hogy semmilyen „out of the box” eszmefuttatás nem tud kirázni onnan, de azért tudom értékelni. :) Az ingatlanügynökökkel kapcsolatos infó pár héttel korábban még jobban jött volna. :)

>!
Mustamakkara
Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Freakonomics

Érdekes kis könyv volt ez, bár kicsit hirtelen lett vége, én több témára számítottam. (Gondolom nem véletlen van már második kötet is.)
Viszont a bevezetőben ellövik a „mitől csökkent a bűntények száma-poént”, ami kár; úgyhogy ha meg akarsz lepődni, akkor ne a bevezetővel kezdd az olvasást.

>!
mister
Steven D. Levitt – Stephen J. Dubner: Freakonomics

Jó, jó, divatos, meg minden, de aránylag hamar ellövi a puskaporát és a könyv második fele már csak erőlködve eredetieskedő rutin.


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Lewis: The Undoing Project
Leonard Mlodinow: The Drunkard's Walk
Malcolm Gladwell: Blink
Alice Deignan: Metaphor and Corpus Linguistics
Thomas Metzinger: The Ego Tunnel
Lex Hixon: Coming Home
Richard Dawkins (szerk.): The Oxford Book of Modern Science Writing
Robin Tolmach Lakoff: The Language War
Malcolm Gladwell: The Tipping Point
Oliver Sacks: Hallucinations