Segítség, ​a párom narcisztikus! 10 csillagozás

Steven Carter – Julia Sokol: Segítség, a párom narcisztikus!

A nagy sikerű „A férfi, aki nem tud szeretni” című könyv szerzőpárosa ezúttal napjaink egyik legfontosabb, gyakran párkapcsolati problémákat is okozó jelenségével, a narcizmussal foglalkozik. Steven Carter és Julia Sokol a tőlük már megszokott magas érzelmi hőfokon azt tárgyalják, hogy miért szeretnek bele egyesek olyan könnyen a narcisztikus személyekbe, akik egyfelől a szenvedély és a csábítás mesterei, másfelől viszont kizárólag önmaguk szerelmesei. Ha gyakran gondol a kezdetekre, amikor a partnere még romantikusnak tűnt, és idealizálta önt, de most úgy érzi, minden energiáját felemészti, hogy boldoggá tegye őt, akkor az ön párja valószínűleg narcisztikus. És ez a könyv önnek szól. Ébresztő! Ne szolgáltassa ki magát újra meg újra a narcisztikusok szeszélyeinek, akármilyen különlegesnek érzi is magát mellettük. Meneküljön, amíg nem késő!

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hétköznapi pszichológia

>!
Park, Budapest, 2012
288 oldal · ISBN: 9789635309245 · Fordította: Orosz Ildikó

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Kkatja P
Steven Carter – Julia Sokol: Segítség, a párom narcisztikus!

Jó kis könyv, rengeteg esetleírást vonultat fel a szerzőpáros, több év kutatómunkájának és sok ezer férfi és nő beszámolójának eredményeképpen, hogy biztosan felismerjük, ha egy narcisztikus személyt vet utunkba a rossz karmánk. Irtó profin kivesézik, hogy ki számít annak (kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenki :) akár nagyon brutális példákon keresztül, de a felismerésükhöz, a velük való bánásmódhoz is nagyon jó ötleteket adnak. Sokszor téptem a hajam, hogyan hagyhatják emberek, így „kihasználni” magukat, de ezt is remekül megmagyarázza a könyv, ismét csak a kiutakat is megmutatva.
Összességében tetszett, bár főleg az amerikaiakat veszi górcső alá, ettől függetlenül megtalálhatóak a narciszok mindenhol, tehát legyünk éberek az új, túlontúl kedves és lehengerlő emberpéldányokkal, ha hagyjuk magunkat megbűvölni, hamar a visszájára fordulhatnak, mi meg értetlenül állunk előttük, hogy mi van, hova lett az az édes emberke, akit megismertünk.

Érdemes elolvasni mindenkinek, aki már találkozott ezzel a problémával és annak is, aki még nem, mert sajnos elég elterjedt jelenség ez a szeretethiányos, de anyagi javakban és vágyakban bővelkedő világképpel bíró emberek világában.

>!
moni79
Steven Carter – Julia Sokol: Segítség, a párom narcisztikus!

Bár nem minden bántalmazó nárcisztikus, de minden nárcisztikus bántalmazó, ezért érdemes elolvasnia a könyvet annak, aki nem szeretne egy rossz párkapcsolatot. De a nárcisztikus szülőkről is sok szó van, meg arról, hogyan alakul ki a személyiségzavar, illetve milyen gyerekkor segíti elő azt, hogy valaki egy nárcisztikus emberbe szeressen bele. A legjobb tanács ilyenkor, hogy menekülni kell, de mivel az emberek nagy része még sokáig bizakodik, meg akarja „menteni” a kapcsolatot, jó hogy a könyv sokat foglalkozik azzal, milyen lehetőségei vannak. Persze a helyzet reménytelen, mivel egy nárcisztikusnak nem érdeke megváltozni, de ezt hosszan és érthetően fejti ki a szerzőpáros.

>!
Evva
Steven Carter – Julia Sokol: Segítség, a párom narcisztikus!

A nárcisztikus viselkedést nagyon részletesen és sok példával mutatja be, ami megkönnyíti a felismerést. Nagyon nyomatékosan elmagyarázza, hogy nem lehet a nárcisztikus embereket megváltoztatni, és senki ne reménykedjen ebben, akinek nárcisztikus partnere van. Sokat ír arról is, hogy mennyire romboló hatással van egy ilyen kapcsolat az önértékelésre, és hogy ezért nagyon veszélyes. Szintén nagyon hasznos a végén lévő részletes lista a korai figyelmeztető jelekről.
Amit hiányosságnak éreztem, hogy nem ír a nárcisztikus és a bántalmazó viselkedés megkülönböztetéséről, és néha teljesen egybemosódik a két fogalom, néha meg úgy tűnik, hogy nincs is közük egymáshoz.

>!
MariannaMJ
Steven Carter – Julia Sokol: Segítség, a párom narcisztikus!

Nagyon olvasmányos, sztorizós könyv. Szerintem inkább a mindennapi játszámáinkról szól, hétköznapibb párja Eric Berne könyvének. Szembenézés önmagunkkal, a kapcsolatainkkal, a megszokott játszmáinkkal.
A Lélek meggyilkolásának száz módja című, hasonló témát boncolgató könyvhöz képest ez könnyed pszichológia. Az mintha már inkább az „erkölcsileg elmebeteg” emberekről szólna.

>!
Anita_Juhász
Steven Carter – Julia Sokol: Segítség, a párom narcisztikus!

Érdekes felismerés.
Főnökasszonyom kapta ezt a könyvet egy kedves ügyféltől a mostmár volt férje miatt, kölcsönkértem tőle. Rá kellett jönnöm, hogy bár alapvetően a narcisztikus párunk a téma, mégis önismereti könyvnek sem utolsó. Mert bizony mindannyian narcisztikusak vagyunk valamilyen szinten és érdemes magunkba nézni nem csak a társunk háza táján sepregetni. Tanulságos esettanulmányokon keresztül vezet minket a szerzőpáros, így könnyedebb, olvasmányos formában van tálalva az igazság.


Népszerű idézetek

>!
Wanita

A környezetét romboló, narcisztikus ember mások jóindulatán élősködik, ezért partnere joggal érezheti magát kihasználtnak és túlterheltnek.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: narcizmus
>!
Wanita

A nárcisztikus személy számára nehéz elfogadni egy olyan világot, amelyben másnak láthatóan „több” vagy „jobb” jutott valamiből. A nárcisztikus személy többnyire nem látja be, hogy irigy, viszont előszeretettel becsmérli mások teljesítményét.

43. oldal

Kapcsolódó szócikkek: narcizmus
>!
Kkatja P

Tegye fel a kezét, aki még sohasem bántódott meg azért, mert úgy érezte, a partnere csak magával törődik!

(első mondat)

>!
Wanita

A narcisztikus ember jellemének szerves része, hogy a maga útját járja; olyan idol ő, aki félelmet nem ismerve megvalósítja álmainkat. Ez messziről nézve nagyon imponáló tud lenni, de közelről persze egészen más a helyzet, és az ilyen emberekkel együtt élni általában maga a pokol.

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: narcizmus
>!
Wanita

Az igazán nárcisztikus személyiség mindenki másnál értékesebbnek, kiválasztottnak tekinti magát, és ennek velejárójaként képtelen belehelyezkedni a másik ember nézőpontjába. Kizárólag saját fájdalma, nyomora, álmai és boldogsága foglalkoztatják, az egész világot a saját szemszögéből ítéli meg.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: narcizmus
>!
moni79

Mi ebből a tanulság a kötelékfóbiás, narcisztikus személy partnere számára? Az, hogy szembe kell néznünk a kijózanító valósággal; nem lehet minden kapcsolatot megmenteni, és vannak olyan partnerek, akik csak fájdalmat okoznak. Ha azzal áltatjuk magunkat, hogy velünk ez nem történhet meg, mert mi különlegesek vagy mások vagyunk, akkor nagyon valószínű, hogy mi magunk is rendelkezünk narcisztikus vonásokkal.

221. oldal

>!
Wanita

A narcisztikus személy előszeretettel teszteli kapcsolatait.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: narcizmus
>!
Wanita

Általában azért szeretünk bele a narcisztikus személybe, mert átérezzük sebezhetőségét. Pontosan látjuk, hogy azért van állandóan magával elfoglalva, mert így próbálja ellensúlyozni bizonytalan önértékelését.

63. oldal

>!
Kkatja P

A súlyosan narcisztikus személy nehezen alkalmazkodik a közösségi szabályokhoz, viselkedése gyakran nincs összhangban a társadalmi normákkal. A párkapcsolatok működésében például joggal várható el a valamit valamiért elve. A narcisztikus emberek partnerei azonban sokszor megdöbbenve tapasztalják, hogy párjuk a legkevésbé sem akar (vagy eleve képtelen) megfelelni a közösségi elvárásoknak.

34. oldal Narcizmus vagy önzés?

>!
Wanita

Ha a szülő elsősorban önmagával van elfoglalva, a visszatükrözés folyamata megfordul; a megfelelő, hatékony és szeretetteljes reflexiók hiányában a csecsemő maga próbálja meg visszatükrözni a felnőtt tapasztalatát. Azért kényszerül erre, mert ez az egyetlen módja, hogy kapcsolatot teremtsen a szülővel; ez az egyetlen mód, amely igazolja önnön létezését.

79. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Manuela Rösel: Ha fáj szeretni
Manuela Rösel: Ha még mindig fáj szeretni
Albert Györgyi: Miért pont ők?
Oravecz Lizanka – Orosz Ildikó: Lizanka
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Daniel Keyes: Az ötödik Sally
Döme László: Személyiségzavarok
Orvos-Tóth Noémi: Egy nárcisztikus hálójában
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
F. Galló Béla: A bennünk kódolt jövő