A ​Cestus csapda (Star Wars: Klónok háborúja 3.) 38 csillagozás

Steven Barnes: A Cestus csapda

Amikor az Ord Cestus gazdasági válsággal küzdő kormánya azzal kezd fenyegetőzni, hogy gyilkos biodroidokat ad el a szeparatistáknak, Palpatine főkancellár diplomáciai küldöttséget meneszt hozzájuk, amelyet Obi-van Kenobi Jedi mester vezet.
Feladatuk, hogy mindenáron megakadályozzák az Ord Cestus és a szeparatisták megállapodását – lehetőség szerint békés úton, de ha másképp nem megy, akár erőszak árán is. Mert a Köztársaság nem tűri az árulást, és szükség esetén a háborútól sem riad vissza.
Milliók élete forog kockán, és Obi-van egyre inkább úgy érzi, hogy a Köztársaság veszedelmes, sötét útra lépett.
Hogy megakadályozza a vérontást, és megmentse a Köztársaságot, Kenobinak minden erejét és bölcsességét latba kell vetnie…

>!
Szukits, Szeged, 2015
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973324 · Fordította: Oszlánszky Zsolt

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · jedi · Kit Fisto


Kedvencelte 6

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

>!
Hippoforaccus
Steven Barnes: A Cestus csapda

Ahhoz képest, hogy Kenobiról, Kit Fisto-ról (akit igen jó humorú egyénnek képzelek), és egy pár klónról szól ez egy eléggé lehangoló könyv. Lehet, hogy a Republic Commando sorozat miatt mások votak az elvárásaim, de ez nekem annyira nem jött át.
Számomra túl kevés volt benne a párbeszéd, és sok a nagy vonalakban történő leírás, valamint a szereplők gondolatának „kihallgatása”. Szeretem magam elé képzelni a cselekményt, de amikor azt olvasom, hogy valaki valamin gondolkozik, akkor az van előttem,. hogy meredten bámul maga elé, és az nem túl izgalmas.
A történet mindenesetre a közepesnél valamivel jobb, viszont kiszámítható.

Ami ennél a könyvnél se tetszett kiadás szempontjából, hogy túl rövidek a fejezetek, és emiatt rengeteg a könyvben a fehér oldal.

>!
lustica P
Steven Barnes: A Cestus csapda

Nem is értem miért hallgattam eddig ezt a könyvet. Pedig a RepCom könyveket nagyon szerettem. Tény, hogy kicsit nehezen indult be, de a végén gyorsan vetettem at magam.

>!
PAVideoStudio
Steven Barnes: A Cestus csapda

A Republic Commando kötetekhez hasonlóan, de mégis eltérően, akcióban bővelkedő regény a klón, Nate miatt marad emlékezetes.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/i1hS6zJ66Jw

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Kóródi
Steven Barnes: A Cestus csapda

A történet Kit Fisto, Obi-Wan Kenobi és egy Nate nevű klón küldetéséről számol be, akiknek az Ord Cestuson egy komoly politikai és gazdasági problémával kell szembenézniük. Érdekes a két Jedi párosa, hiszen eddig Kit Fistot és Obi-Wan Kenobit még nem láthattuk egy párosként dolgozni. A Republic Commandohoz hasonlóan itt is említésre kerül a kezdeti bizonytalanság, amellyel a Jedik viszonyulnak a klónokhoz. (Érdekesség, hogy ez a könyv hamarabb megjelent eredetileg, mint a Republic Commando, így az másolhatott erről és nem fordítva.) A könyvel kapcsolatban pedig van egy kivetni való dolog szerintem, még pedig a borító. Vagy is a borítón található félrevezetést, hiszen Dooku nem szerepel a könyvbe, csupán megemlítik a grófot. Helyére inkább Asajj Ventresst vagy Nate klón századost lett volna érdemesebb elhelyezni.

Teljes véleményemet itt olvashatjátok: https://coruscantcitizen.wordpress.com/2016/03/30/steve…

>!
caseyjones
Steven Barnes: A Cestus csapda

Barnes a regényében a Cestus bolygóra kalauzolja el az olvasót. A történet a Klónok háborúja idején játszódik. Obi-wan és Kit Fisto jedimesterek azt a feladatot kapják, hogy diplomáciai úton próbálják megakadályozni a Cestus és a Szeparatisták szövetségét. Ebbe beletartozik az úgynevezett JK-droidok ("Jedi-ölő") gyártásának megszüntetése is. A regény tele van jó karakterekkel, mint például Nate (később Jangotat), vagy Doolb Snoil, Asajj Ventressről nem is beszélve. Kit Fisto az egyik kedvenc jedi lovagom, de ebbe a történetbe egyszerűen nem illett bele, én úgy gondolom. Obi-wan karaktere helyt állt, szerintem Mace Windu vagy Anakin Skywalker lett volna neki a leginkább hozzápasszoló társ. (Anakin egyébként szerepelt is a regény elején, de csupán egy fejezet erejéig.) A Jangotat-féle szál az elején nagyon gyenge és felesleges volt számomra, de a végére kezdtem megkedvelni. A x'ting karakterek egytől-egyik gyengék voltak, egyszerűen nem illettek bele a Star Wars világába ezek a rovarszerű lények. Asajj Ventress viszont sokat dobott az egészen. Ahogy rejtőzködött a történet alatt, majd csak a semmiből előbukkant Obi-wan előtt, hogy megküzdjön vele… Fantasztikus volt.
Összességében jó könyvnek tartom a Cestus csapdát, de olvastam már ennél sokkal jobbat is a Star Wars univerzumában. Aki teheti, egyszer olvassa el, mert megéri.

>!
Ebe_Endocott 
Steven Barnes: A Cestus csapda

Összességében jó könyv, tetszett, voltak benne jó karakterek, pl a jogtudós, aki tuti, hogy az író valamilyen személyes érintettsége révén került bele, mert nagyon mentek a jogi szakszavak, stb. A másik érdekes alak az alakváltó zeetsa volt.
Jók voltak a karakterek és a sztori is mozgalmasnak mondható, de a stílus nagoyn szigorú, semmi lazaság, könnyedség, nagoyn komolyan vette magát Barnes, de ahhoz képest azért annyira nem voltak jaw-droppingok a kiderülések. De a sodrása megvolt és jó ötletekben sem szűkölködött.

>!
Droviat
Steven Barnes: A Cestus csapda

Összességében kellemes, de nem kiemelkedő olvasmány.
A történet szerint Obi-Wan és Kit Fisto pár klónkatonával együtt az Ord Cestus bolygóra érkezik, hogy megakadályozza egy új típusú droid tömegtermelését, és a világ Konföderációhoz csatlakozását lehetőleg békés úton, de akár erőszak árán is. Persze kiderül, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint ahogy kinéz, jogi, politikai, és végül katonai csatározásokra is sor kerül…
Ami tetszett:
Voltak benne jó karakterek: Obi-Wanról mindig jó olvasni, de a vippit jogtanácsos, Kit Fisto (belőle szívesen láttam volna többet) és a klón százados mind jól voltak megírva, érdekelt a sorsuk alakulása.
Tetszett, ahogy a „klónság”, mint olyan ábrázolva volt, viszonyuk egymáshoz, a sereghez, a Jedikhez és magukhoz. A klón Nate szerintem egy szép ívet kapott, a karaktere elindult valahonnan, és meg is érkezett valahová.
Nem volt túl nagy gond a történet ritmusával, sehol sem ült le igazán, mindig volt olyan függő szál, ami olvastatta velem tovább a könyvet.
És ami kevésbé:
spoiler
spoiler.
A X'ting anatómia nekem nem volt teljesen egyértelmű. Mindig, mikor elképzeltem, hogyan is nézhetnek ki, és hogyan mozoghatnak, mire lehetnek képesek, a szerző mindig bedobott valamit, ami az elképzeléseimmel teljesen összeegyeztethetetlen volt.
spoiler
Legvégül a fordítás se lett az igazi, helyenként annyira, hogy az angol eredetihez nyúltam, mert éreztem, hogy amit magyarul olvasok, biztosan nem úgy szerepel az angolban. spoiler. vagy spoiler. Szintén többször előfordult, hogy párbeszédeknél nem megfelelően voltak egyeztetve a kérdések és a válaszok (főleg, ha egy gondolat közbe volt ékelve), illetve néhány elütést is találtam, de nem zavaró mennyiségben.
Illetve, ha jól emlékszem annál a résznél, mikor spoiler a szöveg leírja, hogy miféle erőkkel, nyomatékokkal és tehetetlenségi nyomatékokkal viaskodik és tart nekik ellent. Azt a részt máshogy fogalmaztam volna, műszakilag nem éreztem szabatosnak (persze lehet az eredetiben se volt tökéletes).

>!
Lanti18
Steven Barnes: A Cestus csapda

Kimondottan érdekes Obi-Want nem Anakin társaként látni, valamint a regény jól illusztrálja a kezdeti érdekes/megfoghatatlan viszonyt jedik és klónok között. A klónok is emberek? Vagy csak hús-vér gépek? Érdekes ezen viszonyok vizsgálata, fejlődése a regény során.

>!
Trillian
Steven Barnes: A Cestus csapda

Olvastam már jobb Star Wars könyveket. Ez most valamiért nem tetszett annyira, de lehet hogy csak azért mert nyaralás közben olvastam. Jó volt a klónok életét, világát jobban megismerni, eddig nem tudtam róluk túl sokat, de a szerelmi szál szerintem nem sikerült túl jól. Tetszettek a rövid fejezetek, a történet és a bolygó őshonos lakói is. Jó volt számomra új fajokról olvasni.

3 hozzászólás
>!
Eynregiujkonyvek I
Steven Barnes: A Cestus csapda

Hosszú és rövid fejezetek váltják egymást, érdekesség, hogy a klónok szempontjából nézhetjük a történéseket. Érzékelhető benne a törekvés valami más, egyénibb nyújtására, de néhány jelenetet leszámítva, szürkének éreztem. Hosszú és részletes értékelésem: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2016/03/a-cestus-csapd…


Népszerű idézetek

>!
Hippoforaccus

– Ismered a nemzeti táncunkat, Kenobi mester? – kérdezte.
– Ó, inkább csak elméletben, mint gyakorlatban – mondta zavartan a férfi, és magában azért fohászkodott: zúduljon már be a terembe legalább egy tucatnyi bérgyilkos, hogy legyen valami kifogása, miért nem táncol.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
PAVideoStudio

– És mi a helyzet az érzelmekkel? – mosolyodott el halványan a klón. – A Jedik a legjobb harcosok, akiket valaha láttam, pedig… vannak érzéseik.
– Ha nem lennének, nem is kellene azon dolgoznunk, hogy kordában tartsuk őket! – nevetett fel Kenobi.
Obi-van sokszor maga is úgy gondolta, hogy a klónok nem többek kiválóan képzett hús-vér gépezeteknél, amik másra sem jók, mint ülni és meghalni. De most elég volt ránéznie Jangotatra, hogy tudja, mindez hazugság.
– Megkérdezhetem, uram, hogy… hol van az otthona?
– Gyermekkorom óta a Jedi Templomban élek.
– És… ön döntött úgy, hogy Jedi lesz?
– Igen. Kisgyermek korom óta a Templom falai között képeztek. Természetesen volt egy pillanat, amikor eldönthettem, hogy maradok, és Jedi-lovaggá válok, vagy sem. De… mivel az eszmélésem első percétől kezdve erre neveltek, ez nem is lehetett igazán kérdés.
– És nem lehet, hogy túl fiatalon kellett meghoznia ezt a döntést?
Obi-van gondosan megfontolta a választ. Hiszen mit is tudhatott volna annak idején az a fiú, aki ő volt, arról, hogy mivé válik majd? Vajon ugyanígy döntött volna, ha tisztában van a felnőttkor minden terhével, és a veszélyekkel, amik rá leselkednek? Vajon, ha másként dönt, ugyanezzé a férfivá érett volna?
– Ha az eszemmel válaszolok, akkor igen.
– És ha a szívével?
– Vannak, akik úgy gondolják, hogy csak a szívünkkel nem hozhatunk meg ilyen döntést – sóhajtott fel Obi-van. – Mert az Erőt az egész testünkkel, szívünkkel és elménkkel érezzük. A szívem és az elmém ugyanúgy tudta, hogy így fogok dönteni. És már akkor tisztában voltam vele, hogy lesznek dolgok, ami mindenki másnak megadatik, kivéve nekem, s persze lesznek dolgok, amik csak nekem adatnak meg, és senki másnak. Olyan fiatalon ilyen nehéz döntést meghozni… De döntöttem, és elfogadtam a döntésem következményeit.
Kinyújtotta a kezét, és megveregette a klón vállát.
– Én hoztam meg a döntést.
– Különleges képességekkel született uram – mondta halkan Jangotat. – Jedik között nőtt fel, Jedik nevelték, Jedinek nevelték. Szerintem… ezt a döntést ők hozták meg ön helyett.
– A saját döntésemet én hoztam meg – mosolygott Obi-van derűsen.
– Én sohasem hozhattam meg a saját döntésemet – mosolygott vissza Jangotat.
Ott ültek hát egymással szemben, mégis ugyanannak az érmének a két oldalán: az egyikük, aki lemondott a hétköznapi élet minden apró öröméről a kaland és a szolgálat kedvéért. És a másik, akinek a kaland és a szolgálat születési előjoga volt, bár azonnal elcserélte volna egy hétköznapi életért.
Vajon Obi-van választotta az Erőt, vagy az választotta őt?
Vajon volt-e valaha bármelyiküknek lehetősége, hogy saját döntést hozzon?
De van-e bárkinek is?

387-388. oldal, 71. fejezet - A Cestus csapda (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
PAVideoStudio

A terem az arcok tengerével egyetemben ott keringett körülötte, s Obi-van Jedi-reflexei segítségével mindvégig megőrizte egyensúlyát és eleganciáját.
Mind a mai napig tisztán emlékezett a Jedi Templomban töltött gyermekéveire. Yoda mester számos zseniális módszert dolgozott ki arra, hogy az ifjú padavanoknak megtanítsa a legelső és legfontosabb leckéket. Elképedve figyelték az ősöreg Jedi-tanítót, miközben végtelenül bonyolult táncot lejtett, s irányítása alatt belőlük is képzett mozgásművész vált.

169. oldal, 25. fejezet - A Cestus csapda (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Yoda
1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus

Furcsa mondóka volt. Persze, a fiatal klónok is énekeltek és játszottak a Kaminón, de azok a dalok és mondókák nagyon másfélék voltak. A dallam, rím és ritmus arra kellett, hogy segítse az információ bevésését, s míg a gyerekek általában a betűket, meg a szorzótáblát tanulták énekelve, ők robbanószerek receptjeit, technikai kézikönyveket, és százféle faj anatómiailag leggyengébb pontjait memorizálták így.

120. oldal

1 hozzászólás
>!
Saileach P

Egyikünk sem képes mindig és teljes mértékben uralkodni az érzelmein – mondta a férfi. – Tesszük, amit lehet, amit muszáj, amit csak tudunk, miközben megpróbáljuk szem előtt tartani mindazt, amit az etika és a felelősség diktál.
– Volt már olyan, hogy te is…?
– Igen – mondta Obi-van.

431. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Trillian

-Aludj! – suttogta, ahogy a férfi összecsuklott. Mert az élet álom.

Hatvannegyedik fejezet

>!
PAVideoStudio

Mind ugyanolyanok vagyunk… és mind különbözőek vagyunk. És a különbözőségünkben mind ugyanolyanok vagyunk. Minden lény. Minden elem. Minden bolygó. Minden csillag.

373. oldal, 67. fejezet - A Cestus csapda (Szukits, 2015)

>!
Hippoforaccus

A fénykard mintha a Jedi testének meghosszabbítása lett volna. Sokan kritizálták az anakrosztikus fegyvert, mondván, hogy egy bomba, vagy egy sugárfegyver sokkal praktikusabb, tekintve, hogy lehetővé teszi a használója számára, hogy távolról végezzen a kiszemelt célpontjával.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · jedi
1 hozzászólás
>!
Droviat

Most akkor mihez kezdjen? A bátorság hiánya egyben szegénységet is jelent. De szegény már korábban is volt, halott viszont nem. És úgy döntött, ha rajta áll, nem is lesz. Még nagyon-nagyon sokáig

434. oldal, 81. fejezet (Szukits, 2015)

>!
PAVideoStudio

A nautoli őrjöngő rohamait hideg, átgondolt taktikával parírozta, s ahogy körbetáncolta az ellenfelét, nemegyszer úgy tűnt, mintha azok ketten a falon járnának, vagy a levegőben csapnának össze.

232. oldal, 39. fejezet - A Cestus csapda (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Kit Fisto · Obi-Wan Kenobi · Shii-Cho
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Star Wars: Klónok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexander Freed: Battlefront: Alkony század
Alexander Freed: Zsivány Egyes
Drew Williams: Gazdátlan csillagok
Tim Lebbon: Távoli csillagok
Buzz Aldrin – John Barnes: A csillagok fiai I-II.
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!
Daniel Wallace: Birodalmi kézikönyv
Kristine Kathryn Rusch: Az új lázadás
A. E. van Vogt: A nulla-A világa
Adam Gidwitz: Szóval Jedi akarsz lenni?