A ​Cestus csapda (Star Wars: Klónok háborúja 3.) 26 csillagozás

Steven Barnes: A Cestus csapda

Amikor az Ord Cestus gazdasági válsággal küzdő kormánya azzal kezd fenyegetőzni, hogy gyilkos biodroidokat ad el a szeparatistáknak, Palpatine főkancellár diplomáciai küldöttséget meneszt hozzájuk, amelyet Obi-van Kenobi Jedi mester vezet.
Feladatuk, hogy mindenáron megakadályozzák az Ord Cestus és a szeparatisták megállapodását – lehetőség szerint békés úton, de ha másképp nem megy, akár erőszak árán is. Mert a Köztársaság nem tűri az árulást, és szükség esetén a háborútól sem riad vissza.
Milliók élete forog kockán, és Obi-van egyre inkább úgy érzi, hogy a Köztársaság veszedelmes, sötét útra lépett.
Hogy megakadályozza a vérontást, és megmentse a Köztársaságot, Kenobinak minden erejét és bölcsességét latba kell vetnie…

Eredeti mű: Steven Barnes: The Cestus Deception

>!
Szukits, Szeged, 2015
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973324 · Fordította: Oszlánszky Zsolt

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · jedi · Kit Fisto


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Hippoforaccus P
Steven Barnes: A Cestus csapda

Ahhoz képest, hogy Kenobiról, Kit Fisto-ról (akit igen jó humorú egyénnek képzelek), és egy pár klónról szól ez egy eléggé lehangoló könyv. Lehet, hogy a Republic Commando sorozat miatt mások votak az elvárásaim, de ez nekem annyira nem jött át.
Számomra túl kevés volt benne a párbeszéd, és sok a nagy vonalakban történő leírás, valamint a szereplők gondolatának „kihallgatása”. Szeretem magam elé képzelni a cselekményt, de amikor azt olvasom, hogy valaki valamin gondolkozik, akkor az van előttem,. hogy meredten bámul maga elé, és az nem túl izgalmas.
A történet mindenesetre a közepesnél valamivel jobb, viszont kiszámítható.

Ami ennél a könyvnél se tetszett kiadás szempontjából, hogy túl rövidek a fejezetek, és emiatt rengeteg a könyvben a fehér oldal.

>!
lustica P
Steven Barnes: A Cestus csapda

Nem is értem miért hallgattam eddig ezt a könyvet. Pedig a RepCom könyveket nagyon szerettem. Tény, hogy kicsit nehezen indult be, de a végén gyorsan vetettem at magam.

>!
PAVideoStudio
Steven Barnes: A Cestus csapda

A Republic Commando kötetekhez hasonlóan, de mégis eltérően, akcióban bővelkedő regény a klón, Nate miatt marad emlékezetes.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/i1hS6zJ66Jw

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

>!
Kóródi
Steven Barnes: A Cestus csapda

A történet Kit Fisto, Obi-Wan Kenobi és egy Nate nevű klón küldetéséről számol be, akiknek az Ord Cestuson egy komoly politikai és gazdasági problémával kell szembenézniük. Érdekes a két Jedi párosa, hiszen eddig Kit Fistot és Obi-Wan Kenobit még nem láthattuk egy párosként dolgozni. A Republic Commandohoz hasonlóan itt is említésre kerül a kezdeti bizonytalanság, amellyel a Jedik viszonyulnak a klónokhoz. (Érdekesség, hogy ez a könyv hamarabb megjelent eredetileg, mint a Republic Commando, így az másolhatott erről és nem fordítva.) A könyvel kapcsolatban pedig van egy kivetni való dolog szerintem, még pedig a borító. Vagy is a borítón található félrevezetést, hiszen Dooku nem szerepel a könyvbe, csupán megemlítik a grófot. Helyére inkább Asajj Ventresst vagy Nate klón századost lett volna érdemesebb elhelyezni.

Teljes véleményemet itt olvashatjátok: https://korodi.wordpress.com/2016/04/03/star-wars-a-klo…

>!
Ebe_Endocott 
Steven Barnes: A Cestus csapda

Összességében jó könyv, tetszett, voltak benne jó karakterek, pl a jogtudós, aki tuti, hogy az író valamilyen személyes érintettsége révén került bele, mert nagyon mentek a jogi szakszavak, stb. A másik érdekes alak az alakváltó zeetsa volt.
Jók voltak a karakterek és a sztori is mozgalmasnak mondható, de a stílus nagoyn szigorú, semmi lazaság, könnyedség, nagoyn komolyan vette magát Barnes, de ahhoz képest azért annyira nem voltak jaw-droppingok a kiderülések. De a sodrása megvolt és jó ötletekben sem szűkölködött.

>!
Trillian26
Steven Barnes: A Cestus csapda

Olvastam már jobb Star Wars könyveket. Ez most valamiért nem tetszett annyira, de lehet hogy csak azért mert nyaralás közben olvastam. Jó volt a klónok életét, világát jobban megismerni, eddig nem tudtam róluk túl sokat, de a szerelmi szál szerintem nem sikerült túl jól. Tetszettek a rövid fejezetek, a történet és a bolygó őshonos lakói is. Jó volt számomra új fajokról olvasni.

3 hozzászólás
>!
Eynregiujkonyvek I
Steven Barnes: A Cestus csapda

Hosszú és rövid fejezetek váltják egymást, érdekesség, hogy a klónok szempontjából nézhetjük a történéseket. Érzékelhető benne a törekvés valami más, egyénibb nyújtására, de néhány jelenetet leszámítva, szürkének éreztem. Hosszú és részletes értékelésem: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2016/03/a-cestus-csapd…


Népszerű idézetek

>!
Hippoforaccus P

– Ismered a nemzeti táncunkat, Kenobi mester? – kérdezte.
– Ó, inkább csak elméletben, mint gyakorlatban – mondta zavartan a férfi, és magában azért fohászkodott: zúduljon már be a terembe legalább egy tucatnyi bérgyilkos, hogy legyen valami kifogása, miért nem táncol.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
PAVideoStudio

– És mi a helyzet az érzelmekkel? – mosolyodott el halványan a klón. – A Jedik a legjobb harcosok, akiket valaha láttam, pedig… vannak érzéseik.
– Ha nem lennének, nem is kellene azon dolgoznunk, hogy kordában tartsuk őket! – nevetett fel Kenobi.
Obi-van sokszor maga is úgy gondolta, hogy a klónok nem többek kiválóan képzett hús-vér gépezeteknél, amik másra sem jók, mint ülni és meghalni. De most elég volt ránéznie Jangotatra, hogy tudja, mindez hazugság.
– Megkérdezhetem, uram, hogy… hol van az otthona?
– Gyermekkorom óta a Jedi Templomban élek.
– És… ön döntött úgy, hogy Jedi lesz?
– Igen. Kisgyermek korom óta a Templom falai között képeztek. Természetesen volt egy pillanat, amikor eldönthettem, hogy maradok, és Jedi-lovaggá válok, vagy sem. De… mivel az eszmélésem első percétől kezdve erre neveltek, ez nem is lehetett igazán kérdés.
– És nem lehet, hogy túl fiatalon kellett meghoznia ezt a döntést?
Obi-van gondosan megfontolta a választ. Hiszen mit is tudhatott volna annak idején az a fiú, aki ő volt, arról, hogy mivé válik majd? Vajon ugyanígy döntött volna, ha tisztában van a felnőttkor minden terhével, és a veszélyekkel, amik rá leselkednek? Vajon, ha másként dönt, ugyanezzé a férfivá érett volna?
– Ha az eszemmel válaszolok, akkor igen.
– És ha a szívével?
– Vannak, akik úgy gondolják, hogy csak a szívünkkel nem hozhatunk meg ilyen döntést – sóhajtott fel Obi-van. – Mert az Erőt az egész testünkkel, szívünkkel és elménkkel érezzük. A szívem és az elmém ugyanúgy tudta, hogy így fogok dönteni. És már akkor tisztában voltam vele, hogy lesznek dolgok, ami mindenki másnak megadatik, kivéve nekem, s persze lesznek dolgok, amik csak nekem adatnak meg, és senki másnak. Olyan fiatalon ilyen nehéz döntést meghozni… De döntöttem, és elfogadtam a döntésem következményeit.
Kinyújtotta a kezét, és megveregette a klón vállát.
– Én hoztam meg a döntést.
– Különleges képességekkel született uram – mondta halkan Jangotat. – Jedik között nőtt fel, Jedik nevelték, Jedinek nevelték. Szerintem… ezt a döntést ők hozták meg ön helyett.
– A saját döntésemet én hoztam meg – mosolygott Obi-van derűsen.
– Én sohasem hozhattam meg a saját döntésemet – mosolygott vissza Jangotat.
Ott ültek hát egymással szemben, mégis ugyanannak az érmének a két oldalán: az egyikük, aki lemondott a hétköznapi élet minden apró öröméről a kaland és a szolgálat kedvéért. És a másik, akinek a kaland és a szolgálat születési előjoga volt, bár azonnal elcserélte volna egy hétköznapi életért.
Vajon Obi-van választotta az Erőt, vagy az választotta őt?
Vajon volt-e valaha bármelyiküknek lehetősége, hogy saját döntést hozzon?
De van-e bárkinek is?

387-388. oldal, 71. fejezet - A Cestus csapda (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
PAVideoStudio

A terem az arcok tengerével egyetemben ott keringett körülötte, s Obi-van Jedi-reflexei segítségével mindvégig megőrizte egyensúlyát és eleganciáját.
Mind a mai napig tisztán emlékezett a Jedi Templomban töltött gyermekéveire. Yoda mester számos zseniális módszert dolgozott ki arra, hogy az ifjú padavanoknak megtanítsa a legelső és legfontosabb leckéket. Elképedve figyelték az ősöreg Jedi-tanítót, miközben végtelenül bonyolult táncot lejtett, s irányítása alatt belőlük is képzett mozgásművész vált.

169. oldal, 25. fejezet - A Cestus csapda (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Yoda
1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P

Furcsa mondóka volt. Persze, a fiatal klónok is énekeltek és játszottak a Kaminón, de azok a dalok és mondókák nagyon másfélék voltak. A dallam, rím és ritmus arra kellett, hogy segítse az információ bevésését, s míg a gyerekek általában a betűket, meg a szorzótáblát tanulták énekelve, ők robbanószerek receptjeit, technikai kézikönyveket, és százféle faj anatómiailag leggyengébb pontjait memorizálták így.

120. oldal

1 hozzászólás
>!
Saille P

Egyikünk sem képes mindig és teljes mértékben uralkodni az érzelmein – mondta a férfi. – Tesszük, amit lehet, amit muszáj, amit csak tudunk, miközben megpróbáljuk szem előtt tartani mindazt, amit az etika és a felelősség diktál.
– Volt már olyan, hogy te is…?
– Igen – mondta Obi-van.

431. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
Trillian26

-Aludj! – suttogta, ahogy a férfi összecsuklott. Mert az élet álom.

Hatvannegyedik fejezet

>!
PAVideoStudio 

Mind ugyanolyanok vagyunk… és mind különbözőek vagyunk. És a különbözőségünkben mind ugyanolyanok vagyunk. Minden lény. Minden elem. Minden bolygó. Minden csillag.

373. oldal, 67. fejezet - A Cestus csapda (Szukits, 2015)

>!
Hippoforaccus P

A fénykard mintha a Jedi testének meghosszabbítása lett volna. Sokan kritizálták az anakrosztikus fegyvert, mondván, hogy egy bomba, vagy egy sugárfegyver sokkal praktikusabb, tekintve, hogy lehetővé teszi a használója számára, hogy távolról végezzen a kiszemelt célpontjával.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · jedi
1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P

Egyenesen a Cestus fővárosába, ChikatLikba tartottak, ami a x'tingek nyelvén annyit tett, hogy „ a középpont”. Xutoo egy született pilóta magabiztosságával irányította a hajót.
Persze, az ő esetében a született pilóta nem állt messze a valóságtól.

89. oldal

>!
PAVideoStudio

A nautoli őrjöngő rohamait hideg, átgondolt taktikával parírozta, s ahogy körbetáncolta az ellenfelét, nemegyszer úgy tűnt, mintha azok ketten a falon járnának, vagy a levegőben csapnának össze.

232. oldal, 39. fejezet - A Cestus csapda (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Kit Fisto · Obi-Wan Kenobi · Shii-Cho
2 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Star Wars: Klónok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Andy Weir: A marsi
Ernest Cline: Ready Player One
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Marissa Meyer: Scarlet
Hugh Howey: Örökség
Ray Bradbury: Marsbéli krónikák – Kisregények és elbeszélések