A ​Cestus csapda (Star Wars: Klónok háborúja 3.) 51 csillagozás

Steven Barnes: A Cestus csapda

Amikor az Ord Cestus gazdasági válsággal küzdő kormánya azzal kezd fenyegetőzni, hogy gyilkos biodroidokat ad el a szeparatistáknak, Palpatine főkancellár diplomáciai küldöttséget meneszt hozzájuk, amelyet Obi-van Kenobi Jedi mester vezet.
Feladatuk, hogy mindenáron megakadályozzák az Ord Cestus és a szeparatisták megállapodását – lehetőség szerint békés úton, de ha másképp nem megy, akár erőszak árán is. Mert a Köztársaság nem tűri az árulást, és szükség esetén a háborútól sem riad vissza.
Milliók élete forog kockán, és Obi-van egyre inkább úgy érzi, hogy a Köztársaság veszedelmes, sötét útra lépett.
Hogy megakadályozza a vérontást, és megmentse a Köztársaságot, Kenobinak minden erejét és bölcsességét latba kell vetnie…

>!
Szukits, Szeged, 2015
436 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973324 · Fordította: Oszlánszky Zsolt

Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · Mace Windu · Sheev Palpatine · jedi · Kit Fisto · politikus · bérgyilkos · diplomata · háborús veterán · Jangotat

Helyszínek népszerűség szerint

Jedi Templom · aréna · Geonosis


Kedvencelte 11

Most olvassa 5

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Rune>!
Steven Barnes: A Cestus csapda

Nehezen rántott be, pedig amiben Obi-wan benne van ott általában nem szokott nálam probléma lenni. :D De lehet, hogy kicsit én is ódzkodtam az egész felállástól spoiler Szóval ez egy kicsit bezavart nálam.
Jó volt Obi-want kicsit Anakin nélkül is látni akcióban, kicsit kevesebb volt a dráma és a lelki tusa. :)
Kit Fistoról is érdekes volt többet megtudni, a harcmodoráról, a barátságáról Obi-wannal és hogy mennyire más, mégis erős párost alkottak (mint Anakinnal).
Tetszett a klónokról szóló rész is, lehet, hogy előrébb veszem majd a Republic Commando sorozatot a listámon. :)

5 hozzászólás
Hippoforaccus >!
Steven Barnes: A Cestus csapda

Ahhoz képest, hogy Kenobiról, Kit Fisto-ról (akit igen jó humorú egyénnek képzelek), és egy pár klónról szól ez egy eléggé lehangoló könyv. Lehet, hogy a Republic Commando sorozat miatt mások votak az elvárásaim, de ez nekem annyira nem jött át.
Számomra túl kevés volt benne a párbeszéd, és sok a nagy vonalakban történő leírás, valamint a szereplők gondolatának „kihallgatása”. Szeretem magam elé képzelni a cselekményt, de amikor azt olvasom, hogy valaki valamin gondolkozik, akkor az van előttem,. hogy meredten bámul maga elé, és az nem túl izgalmas.
A történet mindenesetre a közepesnél valamivel jobb, viszont kiszámítható.

Ami ennél a könyvnél se tetszett kiadás szempontjából, hogy túl rövidek a fejezetek, és emiatt rengeteg a könyvben a fehér oldal.

Llorente>!
Steven Barnes: A Cestus csapda

Kenobi mester ezúttal nem Anakinnal indult küldetésre, hanem Kit Fisto mesterrel, akit én a Klónok Háborúja soroztaból megkedveltem, laza és humoros karakter. Az tényleg poénos volt, mikor Kit összacsapott Kenobival a megtévesztés kedvéért. Nehézkesen indult be a könyv, de aztán elég akciódúsra sikeredett. Ez a könyv is azt akarta kihangsúlyozni, hogy a klónoknak is megvan a saját egyéniségük.

Coruscant_Citizen>!
Steven Barnes: A Cestus csapda

A történet Kit Fisto, Obi-Wan Kenobi és egy Nate nevű klón küldetéséről számol be, akiknek az Ord Cestuson egy komoly politikai és gazdasági problémával kell szembenézniük. Érdekes a két Jedi párosa, hiszen eddig Kit Fistot és Obi-Wan Kenobit még nem láthattuk egy párosként dolgozni. A Republic Commandohoz hasonlóan itt is említésre kerül a kezdeti bizonytalanság, amellyel a Jedik viszonyulnak a klónokhoz. (Érdekesség, hogy ez a könyv hamarabb megjelent eredetileg, mint a Republic Commando, így az másolhatott erről és nem fordítva.) A könyvel kapcsolatban pedig van egy kivetni való dolog szerintem, még pedig a borító. Vagy is a borítón található félrevezetést, hiszen Dooku nem szerepel a könyvbe, csupán megemlítik a grófot. Helyére inkább Asajj Ventresst vagy Nate klón századost lett volna érdemesebb elhelyezni.

Teljes véleményemet itt olvashatjátok: http://bit.ly/coruscant-citizen-a-cestus-csapda

caseyjones>!
Steven Barnes: A Cestus csapda

Barnes a regényében a Cestus bolygóra kalauzolja el az olvasót. A történet a Klónok háborúja idején játszódik. Obi-wan és Kit Fisto jedimesterek azt a feladatot kapják, hogy diplomáciai úton próbálják megakadályozni a Cestus és a Szeparatisták szövetségét. Ebbe beletartozik az úgynevezett JK-droidok ("Jedi-ölő") gyártásának megszüntetése is. A regény tele van jó karakterekkel, mint például Nate (később Jangotat), vagy Doolb Snoil, Asajj Ventressről nem is beszélve. Kit Fisto az egyik kedvenc jedi lovagom, de ebbe a történetbe egyszerűen nem illett bele, én úgy gondolom. Obi-wan karaktere helyt állt, szerintem Mace Windu vagy Anakin Skywalker lett volna neki a leginkább hozzápasszoló társ. (Anakin egyébként szerepelt is a regény elején, de csupán egy fejezet erejéig.) A Jangotat-féle szál az elején nagyon gyenge és felesleges volt számomra, de a végére kezdtem megkedvelni. A x'ting karakterek egytől-egyik gyengék voltak, egyszerűen nem illettek bele a Star Wars világába ezek a rovarszerű lények. Asajj Ventress viszont sokat dobott az egészen. Ahogy rejtőzködött a történet alatt, majd csak a semmiből előbukkant Obi-wan előtt, hogy megküzdjön vele… Fantasztikus volt.
Összességében jó könyvnek tartom a Cestus csapdát, de olvastam már ennél sokkal jobbat is a Star Wars univerzumában. Aki teheti, egyszer olvassa el, mert megéri.

lustica P>!
Steven Barnes: A Cestus csapda

Nem is értem miért hallgattam eddig ezt a könyvet. Pedig a RepCom könyveket nagyon szerettem. Tény, hogy kicsit nehezen indult be, de a végén gyorsan vetettem at magam.

Lanti18>!
Steven Barnes: A Cestus csapda

Kimondottan érdekes Obi-Want nem Anakin társaként látni, valamint a regény jól illusztrálja a kezdeti érdekes/megfoghatatlan viszonyt jedik és klónok között. A klónok is emberek? Vagy csak hús-vér gépek? Érdekes ezen viszonyok vizsgálata, fejlődése a regény során.

PAVideoStudio >!
Steven Barnes: A Cestus csapda

A Republic Commando kötetekhez hasonlóan, de mégis eltérően, akcióban bővelkedő regény a klón, Nate miatt marad emlékezetes.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/i1hS6zJ66Jw

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

Ebe_Endocott>!
Steven Barnes: A Cestus csapda

Összességében jó könyv, tetszett, voltak benne jó karakterek, pl a jogtudós, aki tuti, hogy az író valamilyen személyes érintettsége révén került bele, mert nagyon mentek a jogi szakszavak, stb. A másik érdekes alak az alakváltó zeetsa volt.
Jók voltak a karakterek és a sztori is mozgalmasnak mondható, de a stílus nagoyn szigorú, semmi lazaság, könnyedség, nagoyn komolyan vette magát Barnes, de ahhoz képest azért annyira nem voltak jaw-droppingok a kiderülések. De a sodrása megvolt és jó ötletekben sem szűkölködött.

Eynregiujkonyvek I>!
Steven Barnes: A Cestus csapda

Hosszú és rövid fejezetek váltják egymást, érdekesség, hogy a klónok szempontjából nézhetjük a történéseket. Érzékelhető benne a törekvés valami más, egyénibb nyújtására, de néhány jelenetet leszámítva, szürkének éreztem. Hosszú és részletes értékelésem: http://regiujkonyvek.blogspot.hu/2016/03/a-cestus-csapd…


Népszerű idézetek

Hippoforaccus >!

– Ismered a nemzeti táncunkat, Kenobi mester? – kérdezte.
– Ó, inkább csak elméletben, mint gyakorlatban – mondta zavartan a férfi, és magában azért fohászkodott: zúduljon már be a terembe legalább egy tucatnyi bérgyilkos, hogy legyen valami kifogása, miért nem táncol.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
Sznida_Nóri P>!

És ne feledje, mikor valami görcsöset talál a testében, ne erővel próbálja legyőzni, hanem hagyja, hogy elsimuljon, mint a tenger vize. A teste mindenre emlékszik. A legapróbb fájdalomra – fizikaira és érzelmire egyaránt –, amit valaha is kénytelen volt elszenvedni, és mindent megtesz, hogy megvédje. A félelem és a fájdalom gyakran épp ezért gátolja az embert, hogy valamiben magasabb szintre jusson.

393. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jangotat · Obi-Wan Kenobi · tanulás
2 hozzászólás
verone P>!

– Aggódom – ráncolta a homlokát Yoda. – A Jedik már nem lelhetnek útmutatást a régi mesterek szavaiban és tetteiben. Furcsa, új idők ezek.
A teremben tartózkodó többi Jedi egyetértően bólogatott. S bár sokáig mérlegelték a Szenátus és Palpatine kancellár által rájuk rótt kötelezettségeket, arra a következtetésre jutottak, hogy kénytelenek lesznek engedelmeskedni nekik.
Mace Windu arca ónixból faragott maszkká merevedett, miközben az egymásnak feszülő érveket és véleményeket hallgatta. Az összes Jedi-mester közül az ő státusa közelítette meg leginkább Yodáét.
– Egyetértek – mondta komoran –, de tény, hogy a Köztársaságnak sem kellett még ilyen nehézségekkel szembenéznie. Úgyhogy, ha új feladatokat és szerepeket bíznak ránk, tartok tőle, hogy el kell fogadjuk őket. Hiszen, ha mi sem tudjuk megvédeni a Köztársaságot, akkor kire hárul ez a feladat?
– Palpatine még mindig diplomáciai megoldásokat keres, ami jó jel – vetette fel Kit Fisto.
– Akkor miért nem diplomatákat küld tárgyalni? – kérdezte Obi-van, bár a válasz az ő számára is nyilvánvaló volt.
A diplomácia csupán az egyik komponense volt Palpatine politikai stratégiájának, s a Jedik jelenléte egy tárgyaláson – a selyemkesztyűbe bújtatott vasököl – már önmagában óva intett minden érintett felet.

70. oldal, 11. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2015)

PAVideoStudio >!

– És mi a helyzet az érzelmekkel? – mosolyodott el halványan a klón. – A Jedik a legjobb harcosok, akiket valaha láttam, pedig… vannak érzéseik.
– Ha nem lennének, nem is kellene azon dolgoznunk, hogy kordában tartsuk őket! – nevetett fel Kenobi.
Obi-van sokszor maga is úgy gondolta, hogy a klónok nem többek kiválóan képzett hús-vér gépezeteknél, amik másra sem jók, mint ülni és meghalni. De most elég volt ránéznie Jangotatra, hogy tudja, mindez hazugság.
– Megkérdezhetem, uram, hogy… hol van az otthona?
– Gyermekkorom óta a Jedi Templomban élek.
– És… ön döntött úgy, hogy Jedi lesz?
– Igen. Kisgyermek korom óta a Templom falai között képeztek. Természetesen volt egy pillanat, amikor eldönthettem, hogy maradok, és Jedi-lovaggá válok, vagy sem. De… mivel az eszmélésem első percétől kezdve erre neveltek, ez nem is lehetett igazán kérdés.
– És nem lehet, hogy túl fiatalon kellett meghoznia ezt a döntést?
Obi-van gondosan megfontolta a választ. Hiszen mit is tudhatott volna annak idején az a fiú, aki ő volt, arról, hogy mivé válik majd? Vajon ugyanígy döntött volna, ha tisztában van a felnőttkor minden terhével, és a veszélyekkel, amik rá leselkednek? Vajon, ha másként dönt, ugyanezzé a férfivá érett volna?
– Ha az eszemmel válaszolok, akkor igen.
– És ha a szívével?
– Vannak, akik úgy gondolják, hogy csak a szívünkkel nem hozhatunk meg ilyen döntést – sóhajtott fel Obi-van. – Mert az Erőt az egész testünkkel, szívünkkel és elménkkel érezzük. A szívem és az elmém ugyanúgy tudta, hogy így fogok dönteni. És már akkor tisztában voltam vele, hogy lesznek dolgok, ami mindenki másnak megadatik, kivéve nekem, s persze lesznek dolgok, amik csak nekem adatnak meg, és senki másnak. Olyan fiatalon ilyen nehéz döntést meghozni… De döntöttem, és elfogadtam a döntésem következményeit.
Kinyújtotta a kezét, és megveregette a klón vállát.
– Én hoztam meg a döntést.
– Különleges képességekkel született uram – mondta halkan Jangotat. – Jedik között nőtt fel, Jedik nevelték, Jedinek nevelték. Szerintem… ezt a döntést ők hozták meg ön helyett.
– A saját döntésemet én hoztam meg – mosolygott Obi-van derűsen.
– Én sohasem hozhattam meg a saját döntésemet – mosolygott vissza Jangotat.
Ott ültek hát egymással szemben, mégis ugyanannak az érmének a két oldalán: az egyikük, aki lemondott a hétköznapi élet minden apró öröméről a kaland és a szolgálat kedvéért. És a másik, akinek a kaland és a szolgálat születési előjoga volt, bár azonnal elcserélte volna egy hétköznapi életért.
Vajon Obi-van választotta az Erőt, vagy az választotta őt?
Vajon volt-e valaha bármelyiküknek lehetősége, hogy saját döntést hozzon?
De van-e bárkinek is?

387-388. oldal, 71. fejezet - A Cestus csapda (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Jangotat · Obi-Wan Kenobi
PAVideoStudio >!

A terem az arcok tengerével egyetemben ott keringett körülötte, s Obi-van Jedi-reflexei segítségével mindvégig megőrizte egyensúlyát és eleganciáját.
Mind a mai napig tisztán emlékezett a Jedi Templomban töltött gyermekéveire. Yoda mester számos zseniális módszert dolgozott ki arra, hogy az ifjú padavanoknak megtanítsa a legelső és legfontosabb leckéket. Elképedve figyelték az ősöreg Jedi-tanítót, miközben végtelenül bonyolult táncot lejtett, s irányítása alatt belőlük is képzett mozgásművész vált.

169. oldal, 25. fejezet - A Cestus csapda (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Yoda
1 hozzászólás
Sznida_Nóri P>!

– Van olyan, hogy egy klón igazi nevet kap? Ami nemcsak az azonosítója rövidített vagy torzított alakja?
– Nagyon ritkán.
– És nem bánnád, ha én adnék neked nevet?
S olyan őszinte sóvárgással nézett rá, hogy a férfi majdnem elnevette magát.
– Mégis… milyen névre gondoltál?
– Jangotat… mandalori név. Azt jelenti, hogy Jango testvére. – Nate nevetni próbált, de a hangja elcsuklott.
– Jangotat… ez tetszik. Köszönöm!
– Köszönöm, hogy én adhattam neked nevet… Jangotat! – mondta megkönnyebbülten Sheeka. – Tudod, ez tényleg egy jó név! – A férfi hallgatta az éjszaka neszeit, s azt, ahogy az emberek beszélgetnek.
Olyanok, akiknek van igazi nevük.
Mint neki.
Jangotat.
Jango testvére.
Lassan elmosolyodott.
Ez vagyok én.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jango Fett · Jangotat · klón katonák · név
verone P>!

Obi-van és Kit Fisto két órán keresztül gyakorolta a fénykardvívást, lassan fokozva a tempót. A kiürített raktár falai közt az össze-összecsókolózó fénykardok búgó hangja visszhangzott, valamint az a halk sziszegés, ahogy az energianyalábok elpárologtatták a levegő nedvességtartalmát.
A fénykard mintha a Jedi testének meghosszabbítása lett volna. Sokan kritizálták az anakronisztikus fegyvert, mondván, hogy egy bomba vagy sugárfegyver sokkal praktikusabb, tekintve, hogy lehetővé teszi használója számára, hogy távolról végezzen a kiszemelt célpontjával. S azoknak, akiket csupán a statisztikai adatok érdekeltek, ez valóban nyomós érv volt.
A Jedik azonban nem katonák vagy bérgyilkosok voltak. Még akkor sem, ha időnként rákényszerültek, hogy kioltsanak életeket.

78. oldal, 11. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: bérgyilkos · fénykard · jedi · Jedi · katona · Kit Fisto · Obi-Wan Kenobi · vívás
verone P>!

Yoda mester oldalra biccentette kusza, ősz tincsekkel keretezett fejét, miközben az előtte álló Kenobit és Kit Fistót hallgatta.
– Vészterhes idők ezek – mondta Obi-van. – A korábbi jogaink egy részét megvonták tőlünk, és a maradékot is erősen megnyirbálták.
– A háború sok mindent megváltoztat – bólintott Yoda. – Ez a Klónháború kiszámíthatatlan.

69. oldal, 9. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Kit Fisto · Klónháború · Obi-Wan Kenobi · Yoda
verone P>!

A kancellár elégedetten nyugtázta, hogy két vendége ilyen gyorsan megértette, miféle új veszedelem leselkedik rájuk. Obi-van azonban nem volt biztos benne, hogy Palpatine megértette-e, miféle problémával kell szembenézniük. Mert lehet bármilyen előrelátó politikus, az Erő titkait nem ismeri.

35. oldal, 3. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Obi-Wan Kenobi · politikus · Sheev Palpatine
Sznida_Nóri P>!

– És tényleg igaz, hogy a fegyveres harc minden válfajában jártasak vagytok?
– Száz százalékig.
– Hm… és… a katonák táncolni is szoktak? – A mosoly szinte azonnal eltűnt Nate arcáról, és látszott rajta, hogy komolyan megfontolja a kérdést.
– Természetesen. A jakeliani késtánc például elsőrangú a távolság felbecsülésének okítására. A ritmusról és az időzítésről nem is beszélve. – A nő felsóhajtott. A katonák és az ő praktikus gondolkodásuk!
– Nem… úgy értem, igazi táncot járni. Tudod: nő, férfi, tánc.
– A zászlóaljak rendeztek táncversenyt, s a miénk egyéni és csapatszinten is a legjobb volt – biccentett a férfi.
– És… táncoltál már valaha csak úgy? A szórakozás kedvéért?
– A zászlóaljak közötti versengés nagyon is szórakoztató!
– Te aztán tudod, hogyan kell halálra untatni egy lányt! – mondta Sheeka, aztán felállt, és a kezét nyújtotta a férfinak. – Na, gyere! – A férfi habozott egy pillanatig – aztán ment.

236. oldal

Kapcsolódó szócikkek: harc · Jangotat · klón katonák · tánc

A sorozat következő kötete

Star Wars: Klónok háborúja sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexander Freed: Battlefront: Alkony század
Alexander Freed: Zsivány Egyes
Drew Williams: Gazdátlan csillagok
Tim Lebbon: Távoli csillagok
Buzz Aldrin – John Barnes: A csillagok fiai I-II.
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!
Daniel Wallace: Birodalmi kézikönyv
Kristine Kathryn Rusch: Az új lázadás
A. E. van Vogt: A nulla-A világa
Adam Gidwitz: Szóval Jedi akarsz lenni?