Sherlock: ​Chronicles 6 csillagozás

Steve Tribe: Sherlock: Chronicles

'Oh for God's sake, make up your mind. Who needs me this time?'

This the story of Sherlock as you've never seen it before. Delve deep into the creative minds behind the world's greatest – and only – consulting detective.

With no-holds-barred access to the production team's archives, alongside interviews, unseen scripts, concept art and storyboards, Sherlock: Chronicles unlocks the secrets of each unforgettable case in the words of the show's cast and crew themselves.

How were classic adventures and puzzles made into fresh new worlds? Who were the artists and designers that made it a reality? How did everyday locations transform into 'the great cesspool' of criminal London? And what was the vision for Sherlock's untimely death, or the actors' thoughts on bringing him to life?

From 221B Baker Street to St Bart's Hospital, from Buckingham Palace to Appledore, discover what lies behind every on of Sherlock's closed doors…

Tartalomjegyzék

>!
BBC Books, London, 2014
320 oldal · ISBN: 9781849907620

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Sherlock Holmes


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

miriel>!
Steve Tribe: Sherlock: Chronicles

Kell nekem ez a könyv? Kérdeztem magam pár hónappal ezelőtt. Naná, hogy kellett. Gyönyörű szép, nehéz, kifogástalan minőségben érkezett meg hozzám. Kívülről látszott, hogy mekkora gondot fordítottak rá.

Ellentétben a The Casebook-kal, melyet John „írt”, és mellékesen adagolta a morzsákat, ez teljes mértékben a sorozatról és annak készüléséről szóló, nagyon alaposan összeállított könyv.

Nagyon érdekesek a kivágott jelenetek szövegkönyvei, amikkel egyelőre csak itt találkozhatunk. Aki tudni szeretné, hogy pontosan mit is vettek át az eredeti Sir Arthur Conan Doyle történetekből, most elégedett lehet, hiszen egymás mellé állítva olvashatjuk az idézetek a novellákból és a hozzá passzoló forgatókönyvi részleteket.

Megtudhatjuk azt is, hogy az első évadból az utolsó rész készült el először és hogy az egyetlen kifogás, ami felmerült Benedict Cumberbatch-csel szemben az az, hogy nincs elég hosszú orra.

Tud-e egy vérbeli Sherlock rajongónak újat mondani? Igen, tud. Persze azért ne várjuk, hogy fenekestől felforgatja a tudásunkat a sorozatot illetően.

Gyakorlatilag ez a teljes átismétlése a Sherlock első három évadának, olyan információtömeggel a háttérben, ami bárkit elégedetté tehet. Megszólalnak itt a zeneszerzők, díszletesek, sminkesek, a látványért felelős szakemberek, meg persze a színészek és bizony beleolvashatunk Moffaték email-jeibe is.

Mit is lehetne kiemelni még? A Sherlock: Chronicles nagyon tartalmas és számos olyan képet találhatunk benne, ami csak azután került ki az internetre, hogy ez a könyv megjelent.

A BBC szó mára talán a minőség egyik szinonimája lett. Nehéz belekötni bármibe is, amit kiadnak a kezük közül. Erre a könyvre se lehet panasz, bár én azért találtam benne gépelési hibát. És nem! Nem kerestem szándékosan. :)

Közepes angoltudással nyugodtan bele lehet vágni és mondhatom, hogy kötelező darab a modern Sherlockért rajongóknak. Még úgy is, hogy elég borsos az ára. (Bár azért már lehet nagy kedvezményeket is találni.)

The game is on.

1 hozzászólás
Röfipingvin P>!
Steve Tribe: Sherlock: Chronicles

Igazi, rajongóknak való csemege. Apró műhelytitkok, mulatságos emlékek, forgatási menetrendek, pontos helyszínleírások (@Luki egy csomót be kell járnunk még!!!), kimaradt jelenetek… és még sorolhatnám.
Megszólalnak az eredeti ötletgazdák, a producer, a rendezők, a színészek, a zeneszerző, a sminkes, a kosztüm designer, a speciális effektek felelőse. Szóval mindenre kiterjedően ellátják az olvasót információval. És ez nekem bejött! :) Nem a Casebook, amit John „írt”. Szóval ne azt várjátok, mint ami abban volt.
A három évadot foglalja össze, és senki, semmit sem spoilerez a negyedik évadról. Gatiss annyit elárul nekünk, hogy ghosts. De ez a special epizód után már nem akkora meglepetés. Persze elméleteim nekem is vannak ^^

Mircsi P>!
Steve Tribe: Sherlock: Chronicles

Nagyon jól összerakott könyv, fokozatosan végigmegy az első 3 évadon, de nem az epizódokra koncentrál, hanem filmes szempontokat vesz végig.
Engem meglepett, hogy mennyire szerelemprojekt ez az egész a készítőktől, és igazából mindenkitől, aki részt vesz benne – talán mi is azért szeretjük annyira, mert ez átjön.
Tetszett a sok színes kép, az egész album jellege. Jó volt, hogy a közelmúltban újráztam a sorozatot, meg a SH olvasási elmaradásaimat is behoztam, mert így sokkal könnyebb és érthetőbb volt olvasni.


Népszerű idézetek

Röfipingvin P>!

Martin: 'Obviously, Sherlock's the main man, of course he is, but there's so much for me to do. Just from a selfish point of view, I want to do lots of good stuff, lots of cerebral stuff and lots of action stuff.'

50. oldal

Röfipingvin P>!

'Each of the women in Sherlock's life obviously serves a story purpose, but what they all have in common is that they love him. If you think about Molly, Mrs Hudson, Irene Adler – they're all absolutely fascinated by and accepting of this very damaged, dysfunctional man.'

141. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
miriel>!

'Benedict's mother said he couldn't be Sherlock because he had the wrong nose,' laughs Sue Vertue.

40. oldal

miriel>!

He's a bit like Pinocchio: he is creeping towards becoming more human.
(…)
We wanted to show that in his own slightly clumsy, high-functioning way he is trying to reach out and say how much he cares but he just doesn't know how to do it. So he does it by making the most insulting and upsetting best man's speech ever, but then rather brilliantly turns it round and say, „I don't know why I'm your best friend – in fact, I'm not any more because look what you found.”

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes
Röfipingvin P>!

'The famous wallpaper in the living room behind the sofa – no one was really sure what I was doing. When Ed Thomas, for example, was walking through the studio, he just looked at it, shook his head and said, „I hope Arwel knows what he's doing!” Even the director, Paul McGuigan, who's a big fan of wallpapers, kept asking me, „Are you sure about this?”

56. oldal

Röfipingvin P>!

'I'm also very proud of Martin Freeman's work. Dr. Watson is a part that's never been realised properly, it's always been the bumbling idiot. I was very proud of how he did that. John Watson, to me, is the harder role, and I think Martin's performance makes the show.

109. oldal

Röfipingvin P>!

'The combination of John and Sherlock is fascinating,' notes Benedict. 'One of the best achievements that Steven has got out of this script – and it's a truly moving one – is that by the end of the first episode they have a one-word modern relationship. „Dinner?” "Starving." „There's a good Chinese…”

69. oldal

Röfipingvin P>!

Putting John in the heart of the story, and allowing him to articulate the absurdity/danger/horror of their various predicaments, brings the stories alive.

34. oldal

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Fiona McHugh: The Anne of Green Gables Storybook
Alan Dean Foster: Star Trek Log One
Lauren Child: Charlie and Lola – You Can Be My Friend
C. A. Taylor: Inside HBO's Game of Thrones II
Bryan Cogman: Inside HBO's Game of Thrones
Sons of Anarchy: Live to Ride
Tara Bennett: Sons of Anarchy: The Official Collector's Edition
Veronica Roth: Divergent – Official Illustrated Movie Companion
Mark Cotta Vaz: The Host – The Official Illustrated Movie Companion
Mark Cotta Vaz: New moon – The official illustrated movie companion