Az ​emberiség 8 csillagozás

Steve Pollock – Peter Wingham: Az emberiség

A trópusi dzsungelek, az „esőerdők” több ezer kilométerre vannak tőlünk. Miért befolyásolja mégis az életünket, ha kivágják, felégetik benne a fákat? Mi történik az óceán élővilágával, ha egy megsérült tankhajóból a tengervízbe ömlik a kőolaj? Mi módon veszélyeztetik a mezőgazdaságban használt vegyszerek a madarak és a kisebb állatok fennmaradását?

Ezekre, és ezekhez hasonló kérdésekre adnak választ a Veszélyben a Világunk kötetei az iskoláskorú olvasóknak. A világ minden tájáról vett példákon mutatják meg, milyen kényes egyensúlyt alkot a természet, ember és környezete, és milyen bajok következnek be, ha ez az egyensúly megbomlik. És abban is segít eligazodni, hogy hogyan segíthetünk ezeken a bajokon mi magunk is.

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Veszélyben a világunk Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1992
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631419185 · Fordította: Zentai Éva

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Nienna001 P>!
Steve Pollock – Peter Wingham: Az emberiség

1992-es a könyv, egyidős velem, de most is teljesen aktuális, sőt most különösen aktuális, ahogy a köztudatba is bekerült a klímaváltozás. 27 évvel ezelőtt már ugyanígy tudták, hogy mi mit okoz és ahelyett, hogy változot volna valami érdemben, nőtt a szennyezés, az üveghatásúgáz kibocsátása, a szemétmennyisége, gyorsult a felmelegedés, még több esőerdőt vágtak ki, de az nem igazolódott be, hogy 20 éven belül el fog fogyni a kőolaj. Az erdőtüzek különüsen szomorú valósággáváltak az Amazonasi esőerdőkben és Ausztriáliában, ahol rekord száraz évek követték egymást. A jégtakaró csökken, ahogy a gleccserek, amely milliók ivóvizét biztosítja, visszahúzódnak.

Azt hiszem nem hiába van klímaszorongása az embereknek. Az egyéni tettekben hiszek, hogy még nem késő, hogy képesek leszünk élhető bolygót tovább adni és nem fog világvégébe torkolni a történet.

Himitsu P>!
Steve Pollock – Peter Wingham: Az emberiség

Ha visszamehetnék az időben nem sokat, mondjuk csak egy évet, naponta az orrom alá dugnám ezt a könyvet, hogy lássam, az ostoba kis nyűglődéseim csupán egy elkényeztetett európai ember butaságai voltak.
A gazdasági fejlettség sorra addig nem is létező problémákat kreált mindig… most hogy így belegondolok, sehol sem olvastam még olyanról, hogy egy indián vagy egy afrikai ember pszichológushoz járna… szerencsétleneknek még ivóvíz és étel sincs.
Szörnyen szégyellem magam.

A könyv 30 évvel ezelőtt íródott, de sokminden nem változott. Tanulhat belőle gyermek, felnőtt egyaránt.

altagi P>!
Steve Pollock – Peter Wingham: Az emberiség

A sorozat leggyengébb része. :(
Nekem ez már kicsit erőltetett volt, szinte minden oldala csak ismétlés az előző kötetekből. Összefoglalásnak persze nem utolsó, de ez a funkció a jobbnál is jobban ki lett maxolva az Állatvilág kötetben.
Ami érdekes volt, az indiánok életmódjának bemutatása, amivel ennyire részletesen még nem foglalkozott ez a sorozat. Pedig véleményem szerint az indiánok (és egyéb bennszülöttek) azok, akik legközelebb állnak a természethez úgy, ahogyan az embereknek igazából kellene. Lehet, hogy nem lenne okostelefonunk vagy sugárhajtású repülőnk, meg egyebek, de lenne egy teljesen egészséges bolygónk, amit nem nyírunk ki rövid időn belül.
Spoiler: a bolygó marad, csak az emberiség megy majd a lecsóba.

lenne P>!
Steve Pollock – Peter Wingham: Az emberiség

Veszélyben a Világunk sorozat utolsó része, legalább is mi, ezt kaptuk meg legutoljára szüleinktől annak idején. Mondhatjuk, hogy összefoglaló rész, bár a természetben minden mindennel összefügg, így a víz, levegő pusztulása, ránk emberekre is tartozik, hatással van ránk.

padamak>!
Steve Pollock – Peter Wingham: Az emberiség

Kis környezetvédelmi-asszisztens előképző 5. Úgy kell nekünk!

greenmania>!
Steve Pollock – Peter Wingham: Az emberiség

Nem sokkal azután kaptam meg ezt a könyvsorozatot, ahogy megjelent. Nagyon szerettem olvasni. Majdnem 30 évvel később is ugyanúgy tetszik. A szöveg informatív és könnyen érthető, az illusztrációk nagyon jól passzolna hozzá és figyelemfelkeltőek. Az összegző rész és a gyakorlati jótanácsok kiválóan alkalmasak arra, hogy a gyerekek figyelmét felkeltse a környezetünk védelme iránt.


Népszerű idézetek

Himitsu P>!

A Föld tartalékai nem végtelenek, nem vehetünk el belőlük akármennyit.

14. oldal

altagi P>!

Seattle Nagyfőnök (egy észak-amerikai indián törzs főnöke) azt mondta: „Ha az ember a földre köp, saját magát köpi le. Nem a Föld tartozik az emberhez, hanem az ember tartozik a Földhöz.”

29. oldal

lenne P>!

Képzeljük el, hogy a világ egy nagy torta, és mindenkinek jár belőle egy szelet. Úgy lenne igazságos, ha mindenki egyforma szeletet kapna. A Föld tartalékaiból azonban nem egyformán kap mindenki.
Többnyire a fejlett országok döntik el, hogyan használjuk a természeti kincseket, és így mindig ők veszik el a legnagyobb szeletet a tortából. A fejlődő országok kisebb szeletet kapnak, s ezen ráadásul több embernek kell megosztoznia.

15. oldal, Méltányos rész?

altagi P>!

Ha nagyvárosokban élünk, elvágjuk magunkat a természettől, így könnyen azt gondolhatjuk, nincs is többé közünk hozzá.

5. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dela Kienle: A világ műanyag nélkül
Louise Spilsbury: Bolygónk védelme
Charlotte Milner: A méhek világa
John Javna: Hogyan mentsük meg a Földet?
Kvízlelő Természet
Orendi Éva: A királylány manója
Gévai Csilla: Nagyon kék könyv
Geronimo Stilton: A tűzvörös rubin temploma
Pavla Hanácková: Vizek a nagyvilágban
Anita Ganeri: A Föld 30 másodpercben