A ​Birodalom árnyai 40 csillagozás

Steve Perry: A Birodalom árnyai

Xizor, a galaxisszerte rettegett bűnszervezet, a Fekete Nap hercege elérkezettnek látja az időt uralma kiterjesztésére, ehhez azonban el kell távolítania az útból Darth Vadert, Palpatine császár jobbkezét. Zseniális tervet eszel ki a sötét lovag lejáratására, és hogy ezt megvalósíthassa, színleg Darth Vader mellé áll a Luke Skywalker elfogására indított hajszában.
A gyönyörű, de halálos emberi replikáns, Guri vezetésével fejvadászok és bérgyilkosok vetik magukat a – karbonitba ágyazott – Han Solo megmentésén ügyködő Luke nyomába. Már-már úgy látszik, Skywalker sorsa meg van pecsételve…

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Lap-ics, Debrecen, 2001
404 oldal · ISBN: 963679099X · Fordította: Nitkovszki Stanislaw

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Darth Vader · Luke Skywalker · Leia Organa · Chewbacca · Sheev Palpatine · Lando Calrissian · Wedge Antilles · Dash Rendar · Xizor

Helyszínek népszerűség szerint

Coruscant


Kedvencelte 4

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

pwz I>!
Steve Perry: A Birodalom árnyai

Na végre! Azért az Expanded Universe-ben vannak egészen használható, olvasható történetek is! Ilyen A Birodalom árnyai is. Az író, Steve Perry ráadásul nem is kezdő a műfajban, látni rajta a rutint, aki – mint a sebész – egész jól tud új történetet illeszteni a A Birodalom visszavág és A jedi visszatér közé. Az elején és a végén látjuk a két film/könyv záró és nyitó jeleneteit, közben pedig azt veszed észre, hogy már megint belecsöppentél a Galaktikus Intrika legmélyebb bugyraiba. :D Azt meg szeretem, úgyhogy a hagyományos, első trilógia kedvelőinek ez a könyv bátran ajánlható! :)

2 hozzászólás
Hippoforaccus >!
Steve Perry: A Birodalom árnyai

Egy többé-kevésbé érdekes közjáték a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér közé. Rövid, velős fejezetek, hasonló párbeszédekkel és cselekményleírással. Semmi mellébeszélés, vagy több oldalas érzelmi válságok, csak a lényeg.

PAVideoStudio>!
Steve Perry: A Birodalom árnyai

Nagy jó sötét hangulatú, izgalmas történet, érdekes új szereplőkkel, akik közül Xizor és Guri a kedvenceim lettek. Ötletesen egészíti ki a két filmet.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/E61tOPZZT04

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

Trillian>!
Steve Perry: A Birodalom árnyai

Izgalmas könyv volt. A szereplők a már megszokottak voltak, Darth Vader, a Császár, Luke, Leia, Csubakka, két igen ismert droid, Dash, aki egy Han Solohoz hasonlító alak. A Sötét oldal hívei mellett a főgonoszt Xizor herceg és szolgája Guri alakítja. A történet több szálon fut, amivel semmi problémám nem lett volna, de a szálak közötti váltások nagyon gyorsan, volt hogy fél oldalanként történtek, és ezt nem éreztem indokoltnak, ráadásul még zavaró is volt. A könyv jó átvezetés volt a filmek között.

lustica P>!
Steve Perry: A Birodalom árnyai

Beletelt egy jó időbe és persze pénzre, mire megszereztem, de megérte!!!

Havasi_Máté I>!
Steve Perry: A Birodalom árnyai

Nagyon jó könyv, még ha pörgős cselekménye miatt nem is tűnik túlzottan kidolgozottnak. Az új karakterek szerintem megfelelők, még ha Guri és Xizor alapbeállításon túlságosan is erősek (minden értelemben). Célját, az V. és VI. rész közötti űr kitöltését eléri. Nagy kár, hogy nem adták ki megint, mert igény lenne rá, és akkor nem kéne horror áron antikvár példányokat vadászniuk az érdeklődőknek… Nekem szerencsém volt, 20 évvel ezelőtt egy sci-fi antikváriumban rendes áron hozzájutottam.

Bővebben:
https://monty.blog.hu/2011/06/24/konyv_amp_kepregeny_st…

Zolesz P>!
Steve Perry: A Birodalom árnyai

Nem volt rossz, de azért olyan nagy izgalomba sem kerültem tőle. Néha fárasztó volt a pár soros rövid jelenetek közötti ide-oda csapongás. Xizor kifejezetten idegesítő jelenség a feromonjaival együtt. Egyszer olvasható könyv.

Shinzo>!
Steve Perry: A Birodalom árnyai

Egészen érdekes és remek átvezetés az 5. és 6. mozifilm között. Bár elég rövid, és a vége lehetett volna jobb is. Az eddig ismeretlen karakterek kidolgozása viszont kiváló. És a többiek is hozták a formájukat. Megérte elolvasni.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Darth Vader túlnyomásos gyógykamrájában üldögélt. A világítást lekapcsolta, és megszabaditotta magát a páncéltól, amely életben tartotta. Az Erő hatalmas volt, a sötét oldal – Vader szerint – pedig még annál is inkább, ennek ellenere képtelen volt újjáépíteni csúnyán megégett testét. Mar az is kész csoda volt, hogy élt, de Vader nem elégedett meg ennyivel. Bizott benne, hogy ha továbbfejleszti a képességeit, egy napon újra a régi emberré válhat.
Legalábbis testileg.
Mentálisan nem akart a régi lenni. Gyenge, bolondos, idealista. Anakin éppen olyan volt, mint amilyen most Luke Skywalker. Egy kiaknázatlan tehetség.
Igen, az Erő Luke-kal van, talán még jobban, mint Anakinnal volt, merengett.

60. oldal

Pluviôse>!

– Szép kis gondolat – jegyezte meg Lando. – Ha ezt Han meghallaná, hátast dobna a karbonitban.

300. oldal

PAVideoStudio>!

– Az önvédelem második legfontosabb szabálya: előbb lőj, és aztán kérdezz.
– És mi az első? – kérdezte Leia.
– Legyél valahol másutt, amikor a lövöldözés elkezdődik.

114-115. oldal, 10. fejezet – A Birodalom árnyai (Aquila, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: Leia Organa · Wedge Antilles
Szelén>!

Hallotta, hogy Csubi kiabál valamit, de ezúttal nem tudott rájönni, mit akarhat közölni.
– Utálom, hogy nekem kell kimondanom – kiáltott vissza Lando –, de pokoli rossz előérzetem van.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chewbacca · Lando Calrissian · Leia Organa
Pluviôse>!

– Hogy téveszthet célt? Hiszen teljesen körülvettek minket! Bárhová lő, célba talál!

390. oldal

Szelén>!

– Találkoztunk mar? Ismerősnek tűnik.
– A Hoth-on láthattál – felelte Dash. – Kaját szállitottam a támaszpontra, amikor a pajzs felrobbant. Egy hósiklót vezettem a csata alatt, hogy elüssem valamivel a várakozas dögunalmas óráit.
Luke tekintete felcsillant.
– Igen most már emlékszem. Leszedted az egyik birodalmi lépegetőt. Ügyesen csináltad.
Das elővillantott egy magabiztos mosolyt.
– Ügyesen? Végigaludtam a csatát, kölyök. Egész nap döntögetni tudtam volna a lépegetőket, de nem tehettem, mert időre vártak valahol egy jól fizető szállítmánnyal.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dash Rendar · Luke Skywalker
Szelén>!

Nem mintha olyan nagy lett volna a veszélye annak, hogy egy függőpalota lepottyan az égből – száz év alatt csak egyszer fordult elő a Coruscanton, és akkor is egy áramkimaradás, egy napvihar és egy teherhajó-baleset képtelen kombinációjának az eredményeként.

122. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coruscant
Szelén>!

Luke érezte, hogy valami hihetetlen magabiztosság tölti el. Az intenzitása olyan meglepő volt, hogy Luke önkéntelenül elvigyorodott. Egy pillanatra eggyé vált az Erővel – noha meg sem kísérte elérni ezt. Csak megtörtént.

316. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Luke Skywalker
Szelén>!

– Fél a haláltól, Skywalker?
Félt, persze, hogy félt…
Vagy mégsem. Rá kellett jönnie, hogy már nem fél. Az Erő vele volt. Ami lesz, az lesz…

376. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · halál · Luke Skywalker
Havasi_Máté I>!

Darth Vader túlnyomásos gyógykamrájában üldögélt. A világítást lekapcsolta, és megszabadította magát a páncéltól, amely életben tartotta. Az Erő hatalmas volt, a sötét oldal – Vader szerint – pedig még annál is inkább, ennek ellenére képtelen volt újraépíteni csúnyán megégett testét. Már az is kész csoda volt, hogy élt, de Vader nem elégedett meg ennyivel. Bízott benne, hogy ha továbbfejleszti képességeit, egy napon újra a régi emberré válhat.
Legalábbis testileg.
Mentálisan nem akart a régi lenne. Gyenge, bolondos, idealista. Anakin éppen olyan volt, mint amilyen most Luke Skywalker. Egy kiaknázatlan tehetség.
Igen, az Erő Luke-kal van, talán még jobban, mint Anakinnal volt, merengett. A fiúnak azonban meg kell ismernie a sötét oldalát, meg kell tanulnia, mit jelent az igazi hatalom. És el kell fogadnia ezt. Ha nem teszi, a Császár végez vele.
Vader ezt nem akarta.
Amikor megküzdöttek, valóban megpróbálta megölni a fiút, de csak azért, hogy próbára tegye. Ha könnyen végzett volna vele, akkor Luke nem lenne méltó arra, hogy csatlakozzon hozzájuk. Luke azonban állta a sarat. Minden tapasztalata és gyakorlottsága ellenére szinte alig tudott kárt okozni Luke-ban. Egy levágott kezet nem nehéz pótolni.
A találkozás érzelmeket keltett benne, ami pedig már régóta nem fordult elő vele. Egyrészt izgalommal töltötte el, hogy végre egy hozzá méltó ellenféllel csatázhat, másrészt büszke volt rá, hogy az, aki ilyen ádázul küzd ellene, nem más, mint a saját fia.
Vader belemosolygott az őt körülölelő sötétségbe. Obi-Van nem mondta el Luke-nak, hogy Darth Vader Anakin Skywalkerből vált Fekete Lovaggá. Luke gyűlölete az ember iránt, aki mesterét lemészárolta, olyan hatalmas volt, hogy ha nem zavarja meg azzal, hogy elmondja neki az igazat, akár vereséget is szenvedhetett volna a fiútól. Egy Jedi soha nem küzd a haragtól vezérelve. Ellenőrzése alatt tartja az érzéseit, és hagyja, hogy az Erő áthassa. A sötét oldalt azonban erős érzelmekkel kell táplálni; ha megteszik, tízszeresen fizeti vissza a befektetett energiát.
Luke akkor, a gyűlölettől elvakulva, megízlelhette a sötét oldal hatalmát. Az első lépést már megtette, innen már csak könnyebb lehetett. A sötét oldal a rabjává tesz a használóját. Olyan, mint egy kábítószer. Ha elfogadod, soha többé nem tudsz lemondani róla. Ha Luke elfogadja, akkor hatalmasabb lesz, mint az apja, hatalmasabb még a Császárnál is. Ketten uralhatnák a galaxist.
De elég volt. Eljött egy újabb próba ideje.
Elhúzta a kezét a mozgásérzékelő felett, és a kamra teteje lassan felnyílt, hagyva, hogy a túlnyomásban lévő levegő sziszegve kiszabaduljon. Vader végignézett a testén, és Obi-Vanra koncentrált, arra az emberre, aki miatt ilyen állapotba került. Hagyta, hogy a haragja és gyűlölete magasra hágjon, magához vonzva az Erő sötét oldalát.
Egy pillanatra szétroncsolt szövetei megváltoztak, sérült tüdeje és halott tüdőhólyagjai feléledtek, ép szervvé álltak össze.
Egy pillanatig lélegezni tudott, mint más, egészséges élőlények.
A megkönnyebbülés azonban, az öröm, hogy ezt sikerült elérnie, elkergették belőle a sötét oldalt, úgy, ahogyan a napfény is elűzi az árnyékot. A sötét oldal mohón falta a gyűlöletet, a boldogság azonban méreg volt számára. Elhagyta, és amint ez megtörtént, a tüdeje ismét összezuhant.
Vader végighúzta a kezét az érzékelő felett, és hagyta, hogy a kupola ismét rázáruljon.
Ezúttal is azt történt, ami eddigi kísérleteinél is. Sikerült elérnie a testi teljességet, de nem tudta fenntartani azt. Nem lett volna szabad hagynia, hogy öröm töltse el, ragaszkodnia kellett volna a gyűlölethez, még gyógyultan is.
Nem volt könnyű. Míg tökéletesen ki nem irtotta magából Anakin Skywalkert, azt a nyomorult, pipogya alakot, addig nem is fog. Hosszú évek óta küzdött vele, hogy végre tökéletesen átadhassa magát a sötét oldalnak, de mindeddig nem járt sikerrel, bármennyire igyekezett is. Az az apró fény nem akart kialudni sötét lelke mélyén.


Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
Dan Simmons: Ílion
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
James Luceno: Darth Plagueis
Christie Golden: Sötét tanítvány
Frederik Pohl: Átjáró