Széchenyi ​István magánélete 1 csillagozás

Steve Nording: Széchenyi István magánélete

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Akik ​csak szoborként ismerik Széchenyit, meg akik folyton hivatkoznak rá, meg tőle idéznek, most egy kissé más Széchenyit ismerhetnek meg a könyv lapjairól. Nem a nagy embert, hanem a nagy emberbe bújt kis ember történetét olvashatják. Azét, aki öröklött betegségei ellenére hihetetlen energiával küzdött nemes közcélokért, ámde közben volt egy másik, a világ által alig ismert élete is. Ő volt az, aki még saját családjában is szerelmi botrányt rendezett, aki összetűzött mindenkivel, aki a hatalmat képviselte. Aki egyszerre volt magyar hazafi, és buzgó barátja az osztrák uralkodóháznak. Aki eme két vonzalma között végül is egyedül maradt, átkokat szórtak rá mindkét oldalról. Aki kötelet követelt Kossuthnak, majd minisztertársa lett a kormányban. Titkosrendőrök figyelték szinte egész életében, és aki végül is a már-már kitörő elmebaj révén talált élete végére olyan menedékhelyre, ahonnan tovább folytathatta különös harcát.
Széchenyi, a magánember nagyon különbözött attól a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

Róla szól: Széchenyi István

>!
Anno, Budapest, 2002
198 oldal · ISBN: 9633752590

Várólistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
bszgabi

Különben is, az érett nők már tudják, hogy a férfiak sok szempontból gyerekek maradnak életük végéig. Amit például a hadsereg tagjai művelnek az egyenruhák, a kitüntetések imádatával- az pontosan a homokozóban játszó gyermekek szellemi és lelki szintjén van.

77. oldal

>!
Ewila

Nem volt ám véletlen az a nagy (nemesi) felhördülés, amely a pesti Lánchíd megépítése előtt már felhangzott. Az a tény, hogy nemes ember is fizessen pár garast, ha át akar menni a hídon, egyfelől merényletnek tűnt az arisztokrácia ellen – de hát kicsiben pontosan leképezte azt, amit a társadalomban, sokkal nagyobb mértékben akart Széchenyi megvalósítani. Hogy mindenki, mindenhol fizessen minden szolgáltatásért, és szokja meg a mágnás is, hogy jogaiban osztozkodnia kell a polgárokkal is. Bármilyen nevetségesen hangzik is, a hídpénz volt az első lépés azon az úton, amely az általános közteherviselés felé vezetett: vagyis hogy a nemesek adózzanak, ha kapni akarnak valamit az országtól.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mácsai Pál – Bereményi Géza (szerk.) – Örkény István: Azt meséld el, Pista!
Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Nyáry Krisztián: Igazi hősök
József Jolán: József Attila élete
Szabó Magda: Für Elise
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Szabó Magda: Az ajtó