Hitler ​bordélya 17 csillagozás

Steve Matthews: Hitler bordélya

„Meleg ​víz, napi kétszeri étkezés, társaság, civil ruhák, smink – különleges alkalmakkor még alkohol is. És ezért csak annyit kellett tenniük, hogy kielégítettek műszakonként legfeljebb tizenöt férfit. Német koncentrációs táborban soha senki nem járt még ilyen jól…”
A második világháború tragikus körülmények közt választ el egymástól két nővért. Ania egy náci koncentrációs táborba kerül, míg Danuta a húgát keresve találkozik a lengyel ellenállással. Mindketten mindent megtesznek azért, hogy újra egymásra találhassanak, csakhogy ezt az álmukat szétzúzza az emberi kegyetlenség és gonoszság.
A sors megdöbbentő fordulatainak köszönhetően hatvan év elteltével lehetőség nyílik rá, hogy igazság tétessen, ám az igazságszolgáltatás és a bosszú közötti határmezsgye mindig is nagyon keskeny volt.
„A könyvem egy olyan nőről szól, aki megélte az emberi történelem legszégyenteljesebb eseményeinek egyikét. Ő maga is hihetetlen szenvedésen ment keresztül, ráadásul… (tovább)

>!
I.P.C., Budapest, 2021
502 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636357962 · Fordította: Habony Gábor

Kedvencelte 2

Most olvassa 7

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Laura_Bakos P>!
Steve Matthews: Hitler bordélya

Még keresem a szavakat rá, de annyit le kell írnom, hogy ebben a hónapban ez viselte meg legjobban a lelkivilágomat.

3 hozzászólás
jeszan P>!
Steve Matthews: Hitler bordélya

Egy újabb borzalom a világháború és emberi balgaság szövődményeként. Hacsak fele igaz (márpedig igaz), akkor is borzalmas a téma. Maga a könyv jól van megírva, fordulatos, érdekes, izgalmas. A téma viszont fájdalmas, undorító. Teljesen együttéreztem Ania lelki világával és valószínűleg hasonlóan cselekedtem volna, hisz ezeket a bűnöket sem elfelejteni, sem megbocsátani nem lehet és a bűnösök halála sem hozza el a feloldozást.

A_S1M0N P>!
Steve Matthews: Hitler bordélya

Az elején a fingós és a táskába vizelős részek számomra nagyon nem illettek az elmesélendő témához, ám a könyv többi része magával tudott ragadni.

A cselekménybe nem is nagyon mennék bele, a fülszöveg elég jól vázolja fel az alapokat, de persze ennél jóval többet kapunk, vannak kisebb-nagyobb csavarok és meglepetések is.
A történet a szerző kitalációja, de a rengeteg átnézett anyagnak köszönhetően ez egyáltalán nem érződött rajta (talán csak Hitler és Fischer kapcsolata kivétel), remek ötvözete a valóságnak és a fikciónak, a történelmi események és valós személyek mellett a kitaláltak is rendkívül élethűre sikerültek, bár a főszereplőért érthető módon nem nagyon kellett izgulni, másokért viszont annál inkább, de a másik oldalon is bőven akadtak érdekes karakterek.
Sok ismerős történetet ötvözött Matthews, legalábbis több esetben éreztem úgy, hogy hallottam már adott dolgokról, de ez egyáltalán nem negatívum, főleg, mert a valóság önmagában is egészen elképesztő, a könyv pedig remekül gyúrta egybe ezeket.

A befejezés is tetszett, szerintem spoiler.

Akit érdekel a korszak és/vagy a holokauszt témája, annak szerintem mindenképpen ajánlott olvasmány!

Barbár>!
Steve Matthews: Hitler bordélya

Az alapötlet a hitleri haláltáborok egy speciális szolgáltatásából indul ki. A főszereplő Ania, az egyik szolgáltató. Négy év hihetetlen borzadálya van leírva, keretbe foglalva a 2000-ben történtekkel. Ami azokban a táborokban zajlott, azt olyan érzékletesen jeleníti meg a szerző, hogy a hideg futkos az ember hátán.
Nagyon érdekes kérdések fogalmazódnak meg a szereplők magatartásával kapcsolatban. Teljesen ellent kell-e állni a megszállókkal szemben, vagy be kell hódolni, és végrehajtani a parancsaikat a túlélés érdekében, még akkor is, ha ezt egyesek kollaborálásnak minősítik? Jogos lehet-e bizonyos esetekben az önbíráskodás? Matthews véleménye megvan erről, és én egyetértek vele.

2 hozzászólás
Szencsike P>!
Steve Matthews: Hitler bordélya

Érdekes és nagyon szerteágazó fikciós regény a holokausztról, ami néhol nekem kissé száraz volt, de ezt leszámítva nagyon megrázó olvasmány. Igazából azt a kérdést lehetne feltenni, hogy ki mit tenne, ha olyan helyzetbe kerülne mint Ania? Mert szép dolgok az elvek, a becsület, a hazaszeretet, a nemes halál a hazaért, de hol van az élet? Mi van akkor, ha valaki élni akar, és emiatt megtesz olyan dolgokat is, amit sose tenne? A kollaboráns egy nagyon erős kifejezés, amit nagyon sokszor be lehet dobni. Igen, vannak akik önként és dalolva álltak át, adtak fel másokat. Ám vannak olyanok, akiket belekényszerítettek ilyen-olyan módon ebbe a szerepbe, vagy valamilyen módon rákényszerültek megtenni valamit, de ez az, amit már senki se akar, senki se szeret meghallani később… Az életben maradás ösztöne néha mindent felülír, szóval mielőtt bárkit is elítélünk, gondoljuk át, hogy mi mit tennénk, és néha talán jobb lenne ha befognánk a szánkat.

AlpinPlum>!
Steve Matthews: Hitler bordélya

Izgalmas és pörgős könyv ami nagyon jól bemutatja az emberi természet sötét oldalát. Bár az események jó része kitalált, mégis realisztikus és rengeteg valós elemet tartalmaz. A történet egyszerre csodálatos és borzalmas. Egy hely és kor ahol nem léteztek erkölcsi vagy morális határok csak a „hatékony feldolgozás” az önös érdek és az alap szükségletek kielégítése.
A mű fő tanulság, hogy mindenki képes mindenre és bármire a túlélés érdekében.
Számomra nem voltak unalmas részek, minden oldala beszippantott ebbe a kegyetlen világba.


Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Thomas Keneally: Schindler bárkája
Mario Escobar: Auschwitzi bölcsődal
Thomas Keneally: Schindler listája
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Jack Fairweather: Az önkéntes
Majgull Axelsson: Nem vagyok Miriam
Mary Chamberlain: A dachaui varrónő
Diane Ackerman: Menedék
Viola Stern Fischer – Veronika H. Tóth: A Mengele-lány