A ​Tűzhegy Varázslója 52 csillagozás

Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy Varázslója

Könyv és társasjáték az, amit a kezedben tartasz, amelynek főhőse TE vagy!

A Tűzhegy mélyében, egy lezárt ládában rejtegeti a gonosz Varázsló a kincseit. Hogy megszerezzed, meg kell találnod az egyetlen helyes utat a Varázsló által kiépített útvesztőben. Sokszor kerülsz csapdába, vagy találkozol olyan természetfeletti lényekkel, akikkel meg kell küzdened.

TE döntöd el, mikor, melyik utat választod, milyen csellel kerülsz ki a csapdákból, melyik teremtménnyel csapsz össze.

Eredeti megjelenés éve: 1982

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaland, Játék, Kockázat

>!
Rakéta, Debrecen, 1989
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631415791 · Fordította: Fekete Miklós · Illusztrálta: Russ Nicholson

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Deziréé
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy Varázslója

Én nem tudom, hogy én vagyok béna vagy a könyv készítői bakiztak. spoiler
Nagyon szeretem az ilyen könyveket, de ez most annyira nem tetszett. Olvastam már jobbat is.

>!
Scalard
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy Varázslója

Értetlenül állok a tény előtt, mely szerint ez a kaland rém nehéz lenne :D Az egyik legkönnyebb – ráadásul amennyiben rajzolsz egy fasza térképet úgy a végső labirintusból is ki lehet jutni, de az is igaz, hogy ha nem veszed észre az egymásba nyíló titkos átjárókat, akkor neked harangoztak. Persze úgy könnyebb, hogy amik ezek után jöttek azokban 15-17-re is simán meg lehet halni, ide 4-5 végigjátszás már elég.

Érdekes, hogy az egyetlen könyv, amit még együtt írta szerzőpáros, nyilván a pénzt szerették de arra rájöttek, hogy jobb külön írni, és akkor nincs annyi probléma, meg gyilkolás.

A rajzok ritka jók, Russ Nicholson kedvenc grafikusom a sorozatból, de az valóban látszik, hogy a kezdeti szárnypróbálgatások idején alkották. Mindenesetre fantasy rajongóknak kötelező, ad egy gyorstalpalót, hogy is néz ki egy ork, goblin, troll, hogy képzelj el lényeket.

A Zagorral való végső csata viszont szerintem fantáziátlan, jobban örültem volna, ha megjelenik a Labirintusban helyenként, persze 82-es nem tudták még koppintani a Labirintust.

>!
Th3DarkKn1ght P
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy Varázslója

1982-ben, amikor eredetileg megjelent a könyv, Steve Jackson és Ian Livingstone nem sejtették milyen népszerű sorozatot indítottak útjára. Hozzánk a 80-as évek végén érkezett meg az első Kaland Játék Kockázat könyv, de az nem a Tűzhegy Varázslója volt. A Rakéta kiadó a Halállabirintus című könyvvel indított így, mi az elsőt csak másodjára kaptuk meg. :D

Az alaptörténet a legnagyobb szerepjátékos sablon: Bátor kalandozó révén meg akarjuk szerezni a gonosz varázsló régóta gyűjtögetett kincseit. Csak ez a varázsló nem toronyban, hanem egy hegy barlangrendszerében lakik. A Tűzhegy lábánál kezdődik a kalandunk…

A Tűzhegy Varázslója a szerzőpáros egyetlen közösen írt könyve. A kaland első fele Livingstone, a befejező rész Jackson érdeme. Nagyon érződik rajta, hogy első próbálkozás, de ez egyáltalán nem csökkenti a könyv érdemeit. A kaland a legegyszerűbb szabályokkal operál. A legtöbb harc iszonyat könnyű, de élvezetes. Nagyon furának találtam, hogy szinte mindig kapunk valami jutalmat cselekedeteinkért. Pl.: A könyv elég sokszor dobálózik a megnyert csata után plusz szerencse pontokkal. Ez a későbbi kalandokra már nem jellemző. Az egyetlen nehézség a kulcsok megtalálása, (nekem másodjára sikerült), na meg a kaland végi útvesztő lehet. Ötletesnek tartottam, hogy a kulcsok kutatását nem hangoztatja a játék, csak ha eljutsz a legvégére, akkor közli, hogy nem ártott volna begyűjteni őket. Hangulatilag teljesen rendben van, igazi komor útvesztőben érezheted magad. A végső csata a Varázslóval kissé csalódás volt számomra, túlságosan sok mindennel le lehet gyengíteni. Semmivel nem volt több, mint egy kissé erősebb mezei ellenfél.

A könyv borítója nagyon szép, a szokatlan dizájn is tetszik, hogy a könyv címe a borító közepén helyezkedik el. A belső illusztrációk is színvonalasak.

A Tűzhegy Varászlója lehet, hogy fantasy sablonokra épül, de így is szórakoztató tud lenni, még akkor is, ha nem ez az első kalandod a Titán világában.

2 hozzászólás
>!
HTimi2
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy Varázslója

Csak azért négy csillag, mert nem vagyok az a típus aki, ha nem sikerül neki valami az életben, akkor feladja, és egy kövön ülve elsiratja az életét. :P

2 hozzászólás
>!
walkingRead
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy Varázslója

Olvastam, hogy ennek a résznek a minősége/stílusa nem egységes, de én ezt egyáltalán nem vettem észre, sőt szerintem sokkal kompaktabb, mint a Halállabirintus. Az utóbbi, ellentétben a címével, nem elég labirintusos. A Tűzhegy varázslója inkább az, a tök jól kitalált négyféle (középső) elágazásával, ami kapásból három újraolvasásra adhat okot. Ezen kívül az is jobb (szerintem), hogy útközben több olyan tárgy is van, amiket fel lehet használni különböző szörnyek ellen.
Persze maga a sztori egy picit esetlenebb, nem tudunk meg semmiről semmit, de ez lehet direkt dramaturgia is, hiszen, ha az olvasó a hős, akkor bizonyára többet is tud, mint a könyv. :)

>!
Sang
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy Varázslója

A háttértörténet a legősibb sablon: kincsre éhes kalandorként nyomulunk be a labirintusba.

Az első kaland játék könyv egyben talán a legkönnyebb is. Egy közepes képességekkel felruházott karakter is gond nélkül, sőt, röhögve végigfut a labirintuson. Ez abból is ered, hogy a befejezéshez nélkülözhetetlen tárgyak nincsenek, az egyedüli kivételt a kincsesládát nyitó három kulcs jelenti. A többi extra cuccot és információt csak a könnyebb továbbjutás miatt érdemes megszerezni. Az ellenfelek értékei átlagosak, vagy alacsonyak. Az egyetlen izzasztó feladat a játék vége felé található útvesztő lehet, amihez melegen ajánlott térképezni. Zagort gyerekjáték legyőzni.
Ha ezzel a művel ismerkedünk meg a kaland-játék könyvek világával, akkor semmi kifogásunk nem lehet a hangulat ellen. Azonban ne várjunk túl sokat, ha néhány másik kiadvány után vesszük kézbe először.

Bővebben: http://kjk-anime.blogspot.hu/2013/01/normal-0-21-false-…

>!
Rendbonto
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy Varázslója

Tetszett benne Zagor, a gonosz, köcsög varázsló, továbbá a helyszín és a különböző lények, akik a Tűzhegyében tartózkodtak.

>!
Fürge_Gyík
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy Varázslója

A kedvenc lapozgatós könyvem :) Imádtam rajzolgatni a térképet, meg keresni a kulcsokat… A nehézsége is pont megfelelő, nincs túlbonyolítva a harc, mint a későbbi könyvekben.

>!
Noro
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy Varázslója

Találtam a könyvbe egy elsárgult cetlit, eszerint igenis végig lehet menni az utolsó szakaszon: na nem térképpel, hanem egy számsorral :-D
197-48-391-52-354-308-54-179-258(kulcs)-54-308-160-267-246-329-299-359-385-297-150-222-85-106
Értékelés: kissé kiforratlannak tartom a későbbi könyvekhez képest


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

[…] Az Öreg fokozatosan összeszedi magát, és hálálkodni kezd. Belefog történetének elbeszélésébe. Sok évvel ezelőtt, ugyanúgy, mint most te, ő is belevágott a kalandba, a Varázsló kincsének felkutatásába. Az Orkok elfogták, és egy magányos cellába vetették, ahol úgy tartották, mint valamiféle kedvenc háziállatukat.

>!
Fürge_Gyík

340.
Különféle tárgyakkal próbálkozol Felszerelésedből, hogy szembeszegülj a festmény pillantásával, de egyik sem segít. Megpróbálkozhatsz a következőkkel, ha van hozzá Felszerelésed:
Kardoddal széthasíthatod a festményt. Lapozz a 388-ra.
Felmutathatsz egy drágakövet vele szemben. Lapozz a 31-re.
Belevághatsz egy facöveket. Lapozz a 241-re.
Megdobhatod egy darab sajttal. Lapozz a 45-re.

45.
A sajt eltalálja a portrét a falon, és lepattan róla. Gonosz kacagás hallatszik a falak mögül, és rájössz, hogy a Varázsló gúnyolódik veled.

>!
Fürge_Gyík

Kompszolgálat két arany. Kérjük csengetni.

A csengő tompa hangon megzendül, és néhány pillanat múlva megpillantasz egy ráncos, öreg embert, aki bemászik egy kis evezős csónakba, amely az északi oldalon horgonyoz. Az öreg lassan átevez hozzád, kiköti a csónakot, és feléd sántikál. Három aranypénzt kér tőled. Amikor megdöbbensz az ár hallatán, csak ennyit morog mentségéül: – Infláció van.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Evans: Riveti utcák
Mazán Zsolt – Tihor Miklós: Kard és mágia
Mark Evans: Sziklatorony
Fabian Lenk: 1000 veszély a kísértetkastélyban
David Glover: A kalózok barlangja
Michael Reaves – Steve Perry: A szamuráj kardja
Paul Mason – Steve Williams: A mélység rabszolgái
Mark Acres: Vietnami tombolás
Dan Abnett: Kincsvadászat az elvarázsolt kastélyban / Kincsvadászat az elveszett városban
Bill McCay: A nagy kavarodás