A ​Tűzhegy varázslója 71 csillagozás

Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója

Félig ​játék, félig könyv!
A főhős TE vagy!

Elég bátor vagy ahhoz, hogy szembeszállj a Tűzhegy szörnyetegeivel és gonosz mágiájával?

Zagomak, a hatalmas erőknek parancsoló varázslónak pusztulnia kell! Csakhogy ehhez előbb muszáj lesz átverekedned magad hegymélyi erődítményének barlangrendszerén. Nem egy kalandor fordult már rossz irányba a zegzugos labirintusban, és lehelte ki lelkét a varázsló félelmetes szolgáinak karmai között…

1982-ben Steve Jackson és Ian Livingstone kultikus játékkönyvével, A Tűzhegy varázslójával indult világhódító útjára a Fighting Fantasy sorozat, melynek köteteit azóta harmincöt országban fordítottak le, és több mint húszmillió példány kelt el belőlük. A nálunk először 1989-ben megjelent, izgalmas kalandot ezúttal is Russ Nicholson egyedí hangulatú fekete-fehér illusztrációi teszik felejthetetlenné, a borítókép viszont már Martin McKenna munkája. Az új, javított kiadás másik érdekessége, hogy az előszavában… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1982

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kaland, Játék, Kockázat Rakéta · Fighting Fantasy Chameleon Comix

176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158136594 · Fordította: Fekete Miklós · Illusztrálta: Russ Nicholson
Rakéta, Debrecen, 1989
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631415791 · Fordította: Fekete Miklós · Illusztrálta: Russ Nicholson

Kapcsolódó zóna

Kaland Játék Kockázat és egyéb lapozgatós könyvek

124 tag · 78 karc · Utolsó karc: 2023. augusztus 9., 16:45 · Bővebben

Deziréé>!
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója

Én nem tudom, hogy én vagyok béna vagy a könyv készítői bakiztak. spoiler
Nagyon szeretem az ilyen könyveket, de ez most annyira nem tetszett. Olvastam már jobbat is.

NyZita>!
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója

Hú, minden lapozgatós könyvek ősatyja, igazi klasszikus! A legelső alkalom, hogy mi lehetünk a főhősök, és az első sanda pillantásunkat vethetjük Titán hihetetlen világára. Sokat ugyan még nem látunk belőle, csak egy randa nagy hegyet, azt is belülről. És még nem is sejtjük, miféle kalandok és elképesztő helyszínek várnak majd ránk a következő kötetekben. Mert fogunk mi még bogyókra vadászni a Skorpiók mocsarában, varázsigeket tanulni Yaztromo tornyában, félig szomjan halva bolyongani a Koponyák sivatagában, vagy épp két pofára zabálni a húsgombócokat a Mampangi Erőd konyháján.

Viszont ezen csodás fantáziavilág egyik legordenárébb szemétládáját, Zagort, a Tűzhegy nyamvadt varázslóját máris megismerhetjük. Kezdő lapozgatós kalandnak tökéletes: laza kincsvadászat, a történet első felében olyan könnyedén legyőzhető szörnyekkel, hogy az ember szinte szégyenli magát, amiért a szerencsétlen orkoknak, goblinoknak vagy kígyóknak kábé esélyük sincs akár egyetlen csapást is bevinni. Sőt, ha jókor rántjuk elő a megfelelő varázstárgyat, akár még a főgonoszt is különösen megalázó vereségben részesíthetjük.

Az illusztrációk is szuperek, a részeg orkok, a hajógyárban melózó csontvázak vagy épp a széklábbal támadásba lendülő vén börtöntöltelék képmása valami zseniális :D

Scalard>!
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója

Értetlenül állok a tény előtt, mely szerint ez a kaland rém nehéz lenne :D Az egyik legkönnyebb – ráadásul amennyiben rajzolsz egy fasza térképet úgy a végső labirintusból is ki lehet jutni, de az is igaz, hogy ha nem veszed észre az egymásba nyíló titkos átjárókat, akkor neked harangoztak. Persze úgy könnyebb, hogy amik ezek után jöttek azokban 15-17-re is simán meg lehet halni, ide 4-5 végigjátszás már elég.

Érdekes, hogy az egyetlen könyv, amit még együtt írta szerzőpáros, nyilván a pénzt szerették de arra rájöttek, hogy jobb külön írni, és akkor nincs annyi probléma, meg gyilkolás.

A rajzok ritka jók, Russ Nicholson kedvenc grafikusom a sorozatból, de az valóban látszik, hogy a kezdeti szárnypróbálgatások idején alkották. Mindenesetre fantasy rajongóknak kötelező, ad egy gyorstalpalót, hogy is néz ki egy ork, goblin, troll, hogy képzelj el lényeket.

A Zagorral való végső csata viszont szerintem fantáziátlan, jobban örültem volna, ha megjelenik a Labirintusban helyenként, persze 82-es nem tudták még koppintani a Labirintust.

Traclon >!
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója

A sztori nem rossz, igazi tipikus fantasy-dungeon az első pillanattól az utolsóig. Ha azt vesszük, az azóta online is elérhető térképpel együtt akár egy remek kis első szintű RPG-s kalandmodulnak is elmegy – tudjátok, amit belépőként mesélünk le a teljesen „szűz” kezdő játékosoknak. :)

Rakéta, Debrecen, 1989
Th3DarkKn1ght P>!
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója

1982-ben, amikor eredetileg megjelent a könyv, Steve Jackson és Ian Livingstone nem sejtették milyen népszerű sorozatot indítottak útjára. Hozzánk a 80-as évek végén érkezett meg az első Kaland Játék Kockázat könyv, de az nem a Tűzhegy Varázslója volt. A Rakéta kiadó a Halállabirintus című könyvvel indított így, mi az elsőt csak másodjára kaptuk meg. :D

Az alaptörténet a legnagyobb szerepjátékos sablon: Bátor kalandozó révén meg akarjuk szerezni a gonosz varázsló régóta gyűjtögetett kincseit. Csak ez a varázsló nem toronyban, hanem egy hegy barlangrendszerében lakik. A Tűzhegy lábánál kezdődik a kalandunk…

A Tűzhegy Varázslója a szerzőpáros egyetlen közösen írt könyve. A kaland első fele Livingstone, a befejező rész Jackson érdeme. Nagyon érződik rajta, hogy első próbálkozás, de ez egyáltalán nem csökkenti a könyv érdemeit. A kaland a legegyszerűbb szabályokkal operál. A legtöbb harc iszonyat könnyű, de élvezetes. Nagyon furának találtam, hogy szinte mindig kapunk valami jutalmat cselekedeteinkért. Pl.: A könyv elég sokszor dobálózik a megnyert csata után plusz szerencse pontokkal. Ez a későbbi kalandokra már nem jellemző. Az egyetlen nehézség a kulcsok megtalálása, (nekem másodjára sikerült), na meg a kaland végi útvesztő lehet. Ötletesnek tartottam, hogy a kulcsok kutatását nem hangoztatja a játék, csak ha eljutsz a legvégére, akkor közli, hogy nem ártott volna begyűjteni őket. Hangulatilag teljesen rendben van, igazi komor útvesztőben érezheted magad. A végső csata a Varázslóval kissé csalódás volt számomra, túlságosan sok mindennel le lehet gyengíteni. Semmivel nem volt több, mint egy kissé erősebb mezei ellenfél.

A könyv borítója nagyon szép, a szokatlan dizájn is tetszik, hogy a könyv címe a borító közepén helyezkedik el. A belső illusztrációk is színvonalasak.

A Tűzhegy Varászlója lehet, hogy fantasy sablonokra épül, de így is szórakoztató tud lenni, még akkor is, ha nem ez az első kalandod a Titán világában.

HTimi2>!
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója

Csak azért négy csillag, mert nem vagyok az a típus aki, ha nem sikerül neki valami az életben, akkor feladja, és egy kövön ülve elsiratja az életét. :P

Lanolin>!
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója

Első játékkönyvnek nagyon jó volt. Első próbálkozásra túléltem, de nem voltam elég bevállalós, mert csak egy kulcsot szereztem meg. Másodszorra már minden lehetséges szobába bementem, de igazából így sem volt nagy kihívás, mert magas pontjaim voltak és szinte sosem tudtak megsebezni. És hála az égnek végül a jó kulcsok voltak nálam. Az útvesztő része (a folyó után) elég csavaros volt, de egy jól rajzolt térképpel simán meg lehetett lelni a helyes utat. A végén pedig egyik fő csata sem volt veszélyes, ha közben összegyűjtötted a megfelelő dolgokat. Különben a sztori és a helyszín is nagyon tetszett nekem. Szóval összességében így kezdő játéknak jó volt, de nem volt nagy kihívás.

Tarabas>!
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója

Könnyű pálya, sok lehetőséggel,könnyű ellenfelekkel, még ha kis értékeid is vannak. A jutalmazás még nem forrott ki, a kevesebb néha több, de hogy aztán a következő könyvekben lehetetlen nehéz kalandokat írjanak sorozatban, átestek a a manticore farkára, vagy is farának túloldalára… szóval jó kaland, érdemes mindenhova benézni, az utolsó labirintus szívás, de szerintem csak nincs jól megírva, nem én vagyok béna :P

walkingRead P>!
Steve Jackson – Ian Livingstone: A Tűzhegy varázslója

Olvastam, hogy ennek a résznek a minősége/stílusa nem egységes, de én ezt egyáltalán nem vettem észre, sőt szerintem sokkal kompaktabb, mint a Halállabirintus. Az utóbbi, ellentétben a címével, nem elég labirintusos. A Tűzhegy varázslója inkább az, a tök jól kitalált négyféle (középső) elágazásával, ami kapásból három újraolvasásra adhat okot. Ezen kívül az is jobb (szerintem), hogy útközben több olyan tárgy is van, amiket fel lehet használni különböző szörnyek ellen.
Persze maga a sztori egy picit esetlenebb, nem tudunk meg semmiről semmit, de ez lehet direkt dramaturgia is, hiszen, ha az olvasó a hős, akkor bizonyára többet is tud, mint a könyv. :)

Carmilla >!

[…] Az Öreg fokozatosan összeszedi magát, és hálálkodni kezd. Belefog történetének elbeszélésébe. Sok évvel ezelőtt, ugyanúgy, mint most te, ő is belevágott a kalandba, a Varázsló kincsének felkutatásába. Az Orkok elfogták, és egy magányos cellába vetették, ahol úgy tartották, mint valamiféle kedvenc háziállatukat.

Fürge_Gyík>!

340.
Különféle tárgyakkal próbálkozol Felszerelésedből, hogy szembeszegülj a festmény pillantásával, de egyik sem segít. Megpróbálkozhatsz a következőkkel, ha van hozzá Felszerelésed:
Kardoddal széthasíthatod a festményt. Lapozz a 388-ra.
Felmutathatsz egy drágakövet vele szemben. Lapozz a 31-re.
Belevághatsz egy facöveket. Lapozz a 241-re.
Megdobhatod egy darab sajttal. Lapozz a 45-re.

45.
A sajt eltalálja a portrét a falon, és lepattan róla. Gonosz kacagás hallatszik a falak mögül, és rájössz, hogy a Varázsló gúnyolódik veled.

Fürge_Gyík>!

Kompszolgálat két arany. Kérjük csengetni.

A csengő tompa hangon megzendül, és néhány pillanat múlva megpillantasz egy ráncos, öreg embert, aki bemászik egy kis evezős csónakba, amely az északi oldalon horgonyoz. Az öreg lassan átevez hozzád, kiköti a csónakot, és feléd sántikál. Három aranypénzt kér tőled. Amikor megdöbbensz az ár hallatán, csak ennyit morog mentségéül: – Infláció van.

Kapcsolódó szócikkek: infláció