Az ​elátkozott ház 56 csillagozás

Steve Jackson: Az elátkozott ház

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Történet:
Autód lerobban az országúton, a zuhogó esőben. Örülsz, hogy menedéket találsz egy közeli rozoga házban. Mikor belépsz, még nem tudod, hogy életed legszörnyűbb, legvérfagyasztóbb kalandja vár rád. Az Elátkozott házban a fekete mágia ördöggel cimboráló mesterei, a Pokoltűz Démonai emberáldozatra készülnek… Eddig még egyetlen arra tévedt földi halandó sem úszta meg élve… Persze ha nem félsz, viszont elég erős, ügyes és szerencsés vagy, Te leszel az, aki legyőzi az Elátkozott ház ördögi, elvetemült urát!

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kaland, Játék, Kockázat

>!
Rakéta, Debrecen, 1992
208 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637485295 · Fordította: Varsányi Mária · Illusztrálta: Tim Sell

Kedvencelte 9

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
Hamlet
Steve Jackson: Az elátkozott ház

„Félelmtes fantáziajáték – A főhős Te vagy!” – harsogta a felirat a szépemlékű Kaland-Játék-Kockázat kötetek borítóin, de igazából csak egyetlen helyszín volt félelmetes a sorozatban: a démonhívő kultistáktól hemzsegő Elátkozott ház.

Steve Jackson nagyon eltalálta ennek a játékkönyvnek a hangulatát, pedig igazából nem csinált más, csak leporolt néhány ezeréves horrorklisét. A különös, öreg ház a ködben, az emberáldozó, őrült kultisták, meg a parajelenségeket először csak körberöhögő, majd az ősi titkokat megismerő és mindezektől lassan bediliző főszereplő minden második H.P. Lovecraft-novellában felbukkan. A vidéki házban bújkáló, bőrcuccokba öltözött, vendégkínzó szadista gyilos alakja a Texasi láncfűrészesből lehet ismerős, a nemesi kúriákban kísértő szellemek története pedig szinte egyidős a filmművészettel.

Az Elátkozott ház talán az egyetlen a sorozatban, amit nem lehet végigtolni komoly térképrajzolás és jegzetgyártás nélkül. A szokásos „mindig szerencsém van, minden harcban nyerek, és ha meghalok a baloldali alagútban, visszalapozok oda, ahol jobbra lehetett menni”-trükk itt nem működik, mert a könyv fejezetpontjainak legalább a fele kamu. Rengeteg olyan szoba van, ahová ha betévedünk, meghalunk, viszont az író végig el tudja hitetni velünk, hogy ez az egyetlen helyes út a győzelemhez. Sőt, még illusztációt is csináltatott az ilyen helyszínhez!

Sajnos egy fordítási hiba miatt csak csalással tudtuk megtalálni kris kését, de ha kíváncsi vagy a helyes végigjátszásra, katt ide: http://konyves.blog.hu/2010/08/03/horror_es_fekete_magi…

>!
Pandalin
Steve Jackson: Az elátkozott ház

Imádtam ezt a könyvet! Rengetegszer olvastam, nem lehetett megunni. Az összes olvasásaim közül talán csak egyszer sikerült kijutnom a házból (de gyanítom az is csak csalással sikerült :P), de mikor folyton eltévedtem vagy meghaltam a szobákban az se szegte kedvem. :) Volt, hogy a baráti társaságommal közösen olvastuk és próbáltunk rájönni, melyik a helyes út, merre menjünk, hogy ne vesszünk el. Ha jól emlékszem a vámpír gróf szobája volt az ahol a legtöbbször hiúsult meg a küldetésem :)
Olvastam még ezen kívül kaland-játék könyveket, de mind közül messze ez volt a legjobb szerintem :)
Remélem most, hogy eszembe jutott megtalálom valahol, hogy újra elolvashassam :)

>!
Scalard
Steve Jackson: Az elátkozott ház

Nem szeressük. Jackson harmadik (sorozatban a 10. regény) könyvében a fantasy és sci-fi után horrorba fogott, modernkori környezetbe emelve a történetet. Bár ekkor már írja a Varázslat sorozatot, és nyilván az elvitte az összes idejét, energiáját. Sokan szeretik ezt a különlegessége miatt, én pont ezért nem, mert kilóg a KJK-k közül.

A félelem pontok behozása elsőre jónak tűnik, de totál megöli az ember kalandját, ugyanis így hogy kutasson az emberfia? Legtöbbször még ha meg is szerzel valamit automatikusan halálra rémülsz, és egy idő után megőrülsz. Hát így nem lehet. Gyógyítani pedig semmi nem gyógyítja, szerintem ezt Jackson LoveCrafttól koppintotta, nála diliznek be a hősök a regények végére a látottaktól.

Ráadásul ha lemész a pincébe, lényegében halott vagy. Jackson képes volt megírni 50+ fejezetpontot egy ilyen szemét zsákutca miatt, azért én ezt nem találom poénosnak, valami kiút mindig kellett volna legyen. na az ilyen könyvei miatt nem szeretem Jacksont.

A rajzokat Tim Shell, Ian Miller készítette, nem a kedvenceim. Egy gyereknek pedig semmiképpen sem ajánlanám a könyvet, mert ez tényleg tömény horror, totál biztos, hogy rosszakat álmodna tőle, és kísértenék a groteszk rajzok.

1 hozzászólás
>!
Stella9
Steve Jackson: Az elátkozott ház

Zseniális, megunhatatlan, a sorozat egyik legjobbja :)
Kellően a frászt hozza az emberre és piszok nehéz. Egyrészt (bár itt nem Halállabirintusban vagy a Végzet erdejében bolyongunk) nagyon könnyű eltévedni a házban, másrészt sok a zsákutca, ahonnan sehogy sem tudunk már kijutni.
Bár sosem sikerült végigjátszanom, egyik örök kedvencem.

1 hozzászólás
>!
Ascyra
Steve Jackson: Az elátkozott ház

Ez az egyik legizgalmasabb KKK könyv, amit olvastam eddig, s bár a legtöbb alkalommal „belehaltam” és kezdhettem újra, ezt mindig jókedvvel tettem és elégedett fejcsóválással; megint kifogott rajtam. Bátran ajánlom, igazi kihívás és a „nem tudod letenni” kategória a műfaj kedvelői körében.

>!
Carun
Steve Jackson: Az elátkozott ház

Életem első könyvben olvasott rémtörténete. Nagyon szerettem a sötét hangulatát :)

>!
Péter_Szombati
Steve Jackson: Az elátkozott ház

Az első KJK-könyvem, és emlékszem, hogy utána mindig csalódott voltam, hogy „már megint egy fantasy-világban játszódó könyv” – mire rájöttem, hogy ez a kivétel :-) Szerintem nagyon jót tett neki a jelenkorba helyezni a történetet, meg egyébként is, a borítója, a rajzok, minden szinte tényleg tökéletes.

A FÉLELEM-pontok alkalmazása kreatív, a csapdák és a szereplők meghökkentőek, bár persze az egész alapsztori sablonos, de van benne elég színes elem ahhoz, hogy a játékos ne unatkozzon. Negatívumként két dolgot tudok megemlíteni: sok helyen nincs támpontod, hogy merre menj tovább, csak annyi, hogy a bal oldali ajtón vagy a szembelévőn, vagy a jobbon mész be, ez mindig, mindegyik ilyenben idegesített. A másik pedig, hogy iszonyú nehéz, azt hiszem csak egy szekvencia van, ami a megnyeréshez vezet, és mire azt megtalálod, vért izzadsz.

>!
Quator
Steve Jackson: Az elátkozott ház

Szerettem a lapozgatós könyveket, általános iskolában akkoriban ezeknek nagy divatja volt, és jelen kötet volt a kedvencem, ezért is ezt csillagoztam, de egyébként majdnem mindet olvastam, és meg is vannak.

>!
Sang
Steve Jackson: Az elátkozott ház

A begyűjthető Félelem pontok száma 6+K6, tehát maximum 12 pont lehet. Véleményem szerint még ezzel a maximummal is simán ki lehet nyiffanni a félelemtől a játék felénél! Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy 9 ponttal is végig lehet vinni. Na igen, de csakis úgy, ha már előre tudjuk, hogy mi hol van, vagyis, ha már legalább 3-4-szer játszottunk a könyvvel. Na és ha például 2-est dobok az érték kidobásánál, akkor ugyebár már el se érdemes kezdeni… Abszolút a 22-es csapdájával találjuk szembe magunkat, mert ha szeretnénk információkat és hasznos tárgyakat gyűjteni, melyek elengedhetetlenek a túléléshez, akkor meg kéne látogatni minden helyiséget, csakhogy ezzel bizony folyamatosan kapjuk a Félelem-pontokat.
Nagy szívatás, hogy bizonyos helyeken, ha rossz utakra tévedünk, 100% hogy kinyiffanunk. Ilyen például a konyha, vagy ha lemegyünk a pincébe, amit már mások is említettek itt.

Azt nem lehet mondani, hogy e könyv írója találta fel a spanyol viaszt. Van itt kérem minden: zombi, vámpír, szellem, pokolfajzat, csontvázak, sátánisták, púpos komornyik, fej nélküli lidérc, stb. Kb. egy tucat ismert és nem annyira ismert klasszikus horrorból van összeállítva a szereplőgárda. Mindezek ellenére ez a mix nem rontja el a játékélményt, talán mert a játék jelenünkben játszódik, és ebben a környezetben valahogy minden egy kicsit másképp hat. Az innen-onnan összeválogatott horrorfigurák ellenére Az elátkozott háznak fantasztikus hangulata van. Szuper atmoszférát tud teremteni, főleg ha éjszaka olvassuk.

Bővebben itt: http://kjk-anime.blogspot.hu/2013/01/kjk-az-elatkozott-…


Hasonló könyvek címkék alapján

Ian Livingstone: Tolvajok Városa
Mark Evans: Riveti utcák
Jim Caldwell: A fenevad nyomában
Gordon Fletcher: A tök(él)etlen katona 2
Sárkánykrónikák
Tihor Miklós – Mazán Zsolt: A sárkány háborúja
Ian Livingstone: A halál seregei
Ian Borouge: Ahol a Gonosz lakik
Ian Livingstone: Zagor legendája