Furcsa, ​mégis igaz 5 csillagozás

Steve Crawford: Furcsa, mégis igaz

Egy ferences barát, aki Dzsingisz kánt próbálta rávenni a kereszténység felvételére (a remény hal meg utoljára), feljegyezte, hogy egy kínai város ostroma közben a mongol hadseregnek elfogyott az élelme, mire a mongolok minden tizedik katonájukat megették.
A Peggy névre hallgató öszvér II. világháborús olaszországi szolgálatai annyira meghatották a világot, hogy sírfeliratát leközölte a Time magazin.
A római katonák sebkötözőként pókhálót helyeztek a sérüléseikre, mert a ragadós pókselyem megkönnyítette a seb beforradását.
A kínai eunuchok különösen sikeres hadvezéreknek bizonyultak.
S a dokumentumok tanúsága szerint arra is csak egy kínai volt képes, hogy a folyón átkelő ellenség megtámadását lovagiatlannak minősítve, elveszítsen egy csatát.
Sőt, egy időben a más társadalmi osztályba tartozó ellenség legyilkolását Kínában kifejezetten megtiltották.
A(z) Furcsa, mégis igaz (Könyv) szerzője Steve Crawford.

Eredeti cím: Strange but True Military Facts

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Athenaeum, Budapest, 2012
192 oldal · ISBN: 9789632932286 · Fordította: Hegedűs Ildikó

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

I. Pürrhosz / Pyrrhus · Otto von Bismarck


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Renáta_Kovics>!
Steve Crawford: Furcsa, mégis igaz

Szeretem az ilyen könyveket, mert könnyebben fordítja az emberek érdeklődését a sokszor száraznak és unalmasnak tartott történelem felé. Viszont ebben a műfajban nem ez a legjobb. Nem tudom, hogy a téma (háború) vagy az író személye miatt, de kevés benne a humor, ami más, hasonló könyvekben fellelhető. A szerző feltételez egyfajta háttér tudást az olvasótól, ezért van pár dolog, ami legalább egy zárójeles, pár szavas magyarázatot elbírt volna, hogy bárki könnyen értelmezze a könyvet. Nem tartalmaz kevés illusztrációt, de valahogy mégse lettek eltalálva, egy portré helyett, lehet, hogy inkább egy bonyolult leírású ruházatot kellett volna megmutatni. De ezek csak szakmai kötözködések, összességében élvezhető és érdekes volt.


Népszerű idézetek

Amapola P>!

Az ausztrál katonák az első világháborúban szereztek jó hírnevet szívósságukkal, elszántságukkal és bátorságukkal, és nem utolsósorban azzal, hogy bizonyos nemtörődömséggel viszonyultak a katonai élet formalitásaihoz. Az 1915-ös gallipoli hadjáratban az ausztráloknak sikerült megvetni a lábukat a sziget délnyugati oldalán, a Hellész-foknál.
Bármire is volt szükségük, az ellátmányt kis csónakokból kellett gondosan kipakolni, aztán kézi erővel felvinni a meredek emelkedőkön a fronton küzdő katonákhoz. Akkora hőség volt, hogy az emberek levetettek minden ruhát, amit lehetett, és gyakran egy szál alsóneműben végezték a munkájukat. Egy nap egy magasabb rangú brit tiszt váratlanul meglátogatta az ostromlott éket. A munka közben csupán alsóneműt viselő birodalmi katonák látványa felbőszítette az említett tábornokot. Azonnal ki is adta a parancsot, hogy „senki sem lehet alsóneműben szolgálatban”. Engedelmeskedtek is: másnap már egyáltalán nem bajlódtak a ruháikkal, és anyaszült meztelenül láttak neki a munkának.

162. oldal

Amapola P>!

Furcsaságok
1986 áprilisában a Brit-sziget Iegnyugatibb csücskénék számító Land's Endtől 48 km-re fekvő Scilly-szigetek Tanácsa békét kötött Hollandiával. Ez az aktus vetett véget a két fél között 1651 óta fennálló hadiállapotnak. A XVII. század közepén ugyanis a hollandok megelégelték, hogy hajóik minduntalan áldozatul estek a szigetlakók „áI-világítótornyainak", melyeken megtévesztésül hamis jelzőtüzeket gyújtottak, hogy a hajókat a sziklákra csalják, ahol aztán a hajóroncsrablók kifosztották őket –, s hadat üzentek a szigetlakóknak.

10. oldal

Amapola P>!

Az öszvérek még a nem túl távoli múltban is alapvető szerepet játszottak az utánpótlás szállításában, különösen barátságtalan terepen. Igavonó állat létükre alkalmanként igen zsémbesen tudnak viselkedni. Peggy például a második világháború idején a Brit Hadsereg öszvére volt Olaszországban. Sírfeliratát leközölte a Time magazin: ”Peggy emlékére, aki élete során megrúgott egy dandártábornokot, két ezredest, 4 őrnagyot,
10 kapitányt, 24 hadnagyot, 42 őrmester, 60 káplárt, 436 más rendfokozatú katonát és egy bombát."

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öszvér · The Times
Amapola P>!

William Patrick Hitler a náci vezér, Adolf Hitler (1889-1945) unokaöccse volt, mivel apja, ifj. Alois Hitler a diktátor féltestvére volt. William Patrick Hitler a második világháborúban az Egyesült ÁIIamok Haditengerészeténél szolgált. Amikor 1944. március 6-án szolgálatra jelentkezett, az adatait érdekes módon egy Hess nevű toborzótiszt rögzítette.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1944 · Adolf Hitler
Amapola P>!

Az angol kultúrkörben ismert „Olyan hideg van odakint, hogy egy bronzmajom golyói is lefagynának” mondás állítólag abból az időből származik, amikor a hadseregek elöltöltős tüzérségi lövegeket használtak. Az ágyúgolyókat bronzlapra rakták, ezt hívták bronzmajomnak. Amikor nagyon hideg volt, a bronzlapok állítólag összehúzódtak, és az ágyúgolyók ilyenkor leváltak a gúláról. Innen a mondás.

171. oldal

2 hozzászólás
Amapola P>!

A 19. században úgy lenyűgözte az afgán emírt a felvidéki gyalogezred bátorsága, hogy úgy döntött, magának is felállít egyet. Skót dudákat és skót kockás szövetet rendelt az indiai kereskedőktől, hogy legyen mibe öltöztetnie új ezredét. A második afgán háborúban (1879-1881) így gyakran előfordult, hogy az afgán katonák skót szoknyát viselve, a dudák hangjára vonultak csatába a britek ellen.

185. oldal

2 hozzászólás
Amapola P>!

Az első világháború idején a britek rájöttek, hogy megszokott drótvágójuk, amely kiválóan megbirkózott saját szögesdrótjukkal, nem volt képes elvágni a sokkal jobb minőségű acélból készült német drótokat.

115. oldal

Amapola P>!

A königgrätzi csatában (1866. július 3.) I. Vilmos porosz császár olyan gyakran beleszólt a hadműveletek irányításába, hogy a helyszinen megfigyelőként jelen lévő Otto von Bismarck kancellár (1815-1898) végül állítólag akkorát rúgott a királyi csatamén farába, hogy az megijedt, és becses utasával együtt elrohant a csatamezőről. A királyi felséget így sikerült annyi ideig távol tartani, amig a hadsereg parancsnoka, Helmuth von Moltke megnyerhette az osztrákok ellen vívott csatát.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1866 · Otto von Bismarck
Amapola P>!

Murat tábornagy, aki 1812-ben azért panaszkodott, hogy a lovasság nem tesz meg mindent a Moszkvából való visszavonulás során, magyarázatot követelt Etienne Marie-Antoine Champion de Nansouty hadosztálytábornoktól. A következő választ kapta: „A lovakból hiányzik a patriotizmus. Katonáink meglehetősen jól küzdenek még akkor is, ha nem kapnak kenyeret, de a lovak a világon semmit nem hajlandóak megtenni, amíg zabhoz nem jutnak.”

82. oldal

Amapola P>!

FÉLELEM A TENGERALATTJÁRÓKTÓL

A második világháborúban a bostoniak attól féltek, hogy a Massachusetts állam parlamenti épületének aranyozott kupolájáról visszaverődő fény segítséget nyújthat a német tengeralattjáróknak a tájékozódásban, ezért lefestették szürkére. A festéket csak 1948-ban távolították el.

135. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Matthaeidesz Konrád: A győzelem fegyverei
Rolf Fischer: A második világháború képekben
Jeffrey L. Ethell: Sasok Észak-Afrika és a Földközi-tenger felett, 1940–1943
John Keegan: A parancsnoklás álarca
Robert Kershaw: Harckocsizók
John Keegan: A hadviselés története
Baczoni Tamás – Kiss Gábor – Sallay Gergely Pál – Számvéber Norbert: Halálfejes katonák
Bill Gunston: A második világháború repülőgépei
Balogh Zsolt – Ferwagner Ákos – Miszlay Zsolt – Prantner Zoltán – Szirtes Krisztián – Zámodits Attila: Európa visszahódítása
Punka György – Sárhidai Gyula: Magyar Sasok