6. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
32. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Vádalku (Eddie Flynn 2.) 123 csillagozás

Steve Cavanagh: Vádalku

Mindenkinek van gyenge pontja.

Amikor David Childót, egy korrupt New York-i ügyvédi iroda fontos ügyfelét gyilkosság vádjával letartóztatják, az FBI a szélhámosból lett ügyvédet, Eddie Flynnt kéri fel, hogy vállalja el Child védelmét, és vegye rá, hogy az ügyvédi iroda ellen valljon.

Eddie azonban nem az az ember, akit rá lehetne beszélni arra, hogy egy bűnös ügyfelet képviseljen. Csakhogy az FBI birtokában olyan súlyosan terhelő adatokat tartalmazó akták vannak az ügyvéd feleségéről, amelyek a nő vesztét jelenthetik.

Flynn még a meggyőzőnek tűnő bizonyítékok ellenére is ártatlannak tartja Childót. Mivel az FBI nyomást gyakorol rá, hogy kiharcolja a vádalkut, a férfinak meg kell találnia a módját, hogy bizonyítsa ügyfele ártatlanságát. Közben pedig szerelmét is meg kell óvnia – nemcsak az FBI-tól, hanem az ügyvédi irodától is.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Álomgyár, Budapest, 2023
524 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635706167 · Fordította: Abrudán Katalin
>!
Álomgyár, Budapest, 2023
528 oldal · ISBN: 9789635706174 · Fordította: Abrudán Katalin

Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 24

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 163

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

mate55>!
Steve Cavanagh: Vádalku

A düh heves üvöltése, amely megkérdőjelezi az igazságosság valódi jelentését. Abszolút ostobaság természetesen, de olyan, hogy legszívesebben a háztetőkről kiabálnék, hogy ezt mindenkinek el kell olvasnia, aki akárcsak egy kis felhőtlen szórakozásra vágyik. Mert lenyűgözött a leleplezések, a cselszövések, a bűnözés, a zsarolás és megtévesztés szakszerűen kidolgozott többrétegű története, ahol az „igazságszolgáltatás az ártatlanok hideg háza”. Kitűnő ritmust diktál, a feszültsége magával sodor, a karaktereinek őszintén szurkoltam. A szereplők motivációi, a rejtély darabkái, olyan szépen összeálltak, hogy hajlamos voltam megfeledkezni arról, hogy a főszereplő buktatókkal teli tervének a működéséhez elképesztő egybeesésekre volt szükség. Cavanagh ugyan felvet kényes kérdéseket az igazságszolgáltatási rendszer visszásságairól, ám az állásfoglalásnál sokkal jobban érdekli őt a szórakoztatásunk. Ennél többet pedig manapság nem is kívánhatunk ettől a tematikától. A műfaji szabályokat ötletesen betartva tud végigmenni a saját életképes koncepciója mentén, és végül eljutni egy mesterien összerakott jogi thrillerhez, ami miatt kénytelen vagyok azt mondani: számomra ez az utóbbi évek talán legjobb könyve ebben a műfajban.

4 hozzászólás
pribrgre P>!
Steve Cavanagh: Vádalku

Steve Cavanagh zseniális.
Ezt nem kell tovább ragozni.

Naiva P>!
Steve Cavanagh: Vádalku

Nagyon ügyesen felépített és rendkívül jól megírt jogi thriller. Klasszikus, kihallgató szobás és valódi nyomozásos rejtéllyel és jogi drámával kombinálva.
Eddie Flynn az egyik legjobb, legzseniálisabb karakter, akivel valaha könyvben találkoztam. Ő egy védőügyvéd, aki korábban szélhámos volt, és ügyesen kombinálja a megtanult trükköket, hogy meg tudja védeni ügyfeleit, és megoldhatatlan problémákat okozzon az ügyészségnek.
A sorozat eddigi összes könyvét annyira élveztem. Annak ellenére, hogy ennél a résznél, már a könyv második felénél sejtettem a fordulatot, mégsem csökkentette a könyv iránti érdeklődésemet. A történet fordulatai, valamint a bírósági ügy elképesztő, és annyira elmés. Tudod jól, hogy Eddie Flynn mindig, mindenki előtt legalább egy lépéssel előrébb jár.

Mónika_T P>!
Steve Cavanagh: Vádalku

Steve Cavanagh szereti Eddie-t a legképtelenebb helyzetek kellős közepébe dobni, aztán rendkívül furfangos módon ki is juttatni onnan.
Szóval Eddie ismét 48 órát kap egy szinte lehetetlen feladat megoldására. De hát az egykori svindler védőügyvéd számára van olyan, hogy lehetetlen? Nem nagyon.
És mint tudjuk, Eddie nem szeret mások szabályai szerint játszani. Most is mást tervez, mint amit tennie kellene, még nagyobb veszélybe sodorva ezzel magát és a családját is.

Izgalmas és vicces jelenetek váltakozásának áradatában követhetjük nyomon a fejleményeket.
Eddie (néhány segítővel) hihetetlenül briliáns módon leplez le olyan őrült cselszövéseket, melyekről még neki is épp csak halvány sejtései vannak.
Közben mentenie kell az ügyfele, a családja, és természetesen a saját bőrét is.

Ismét zseniális!

BertaPalikSzilvi P>!
Steve Cavanagh: Vádalku

Ez valami elképesztő volt. Az utolsó oldalig kapkodtam a fejem, hogy mi is történik. Egy pillanatra sem eresztette a figyelmem, a fejezeteknek pont úgy volt vége, hogy az ember ne akarja abbahagyni az olvasást.
A szerző olyan jó karaktereket alkotott, hogy lehet akár Svindler, akár leszerelt katona, lehet olyan fura neve, mint Gyík, akkor is szeretjük őket.
Kíváncsiak vagyunk rá, miért lettek azzá amik.
A történet elején az FBI zsarolással veszi rá Eddiet, hogy segítsen nekik, ám ahogy haladunk előre a történetben egyre inkább összemosódik, hogy ki a jó és ki a rossz.
Izgalmas volt, pörgős, a tárgyalótermi részek mindig hozták a feszültséget és meglepetést. Egyszerűen zseniális, nem lehet mást mondani.
Várom, hogy olvassam a következő részt.

gazibla IP>!
Steve Cavanagh: Vádalku

Magamhoz képest nagyon gyorsan haladtam a könyvvel és ez annak köszönhető, hogy nagyon izgalmas és fordulatos. Rövidek a fejezetek és minden fejezet végén meg van az a láthatatlan feszültség, ami azt sugallja az olvasónak „na még egyet, csak még egyet”. Eddie karaktere erős, sőt talán az egyik legjobb karakter, akivel valaha könyvekben találkoztam. Az író másik két köteteoff is kedvencem lett, de ez még azokat is felülmúlta.

Ananiila>!
Steve Cavanagh: Vádalku

De jó volt ez a rész is, pedig az elején nehezen rázódtam bele, de aztán meg nem tudtam letenni.
Izgalmas volt az ügy és Flynn zseni, mint mindig, a tárgyalótermi részek fantasztikusak.
Végre egy jó jogi sorozat, ami mégsem szájbarágós, hanem izgalmas.

Catherinne>!
Steve Cavanagh: Vádalku

Steve Cavanagh: Tizenhárom című regényével teljlesen megvett, örülök hogy a sorozat többi részét is kiadja a kiadó. Az a rész emlékeim szerint spoilermentes volt az előző kötetekre, viszont ez nem. Ha tervezi valaki elolvasni az első kötet is (mint pl én), annak eléggé spoileres (de ettől még el fogom olvasni).
Eddie Flynn karakterét imádom, a ravaszságot, a furfangosságot, a szélhámosból lett ügyvéd ötlete zseniális!
A történet az 500+ oldal ellenére egy percre sem ereszt, rövidek a fejezetek, gyorsan lehet haladni, és folyamatosan pörögnek az események.
A jogi/bírósági krimi a kedvenceim közé tartozik, de nagyon ritkán olvasok olyat, ami ilyen szinten megfog. A tárgyalótermi jelenetek, az egész ügy felépítése egyszerűen mestermunka. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Dinah>!
Steve Cavanagh: Vádalku

Jobban élveztem ezt a könyvet, mint az első részt. Külön öröm volt számomra, hogy több minden feltűnt, ezáltal rájöttem dolgokra… És nem zavart, hogy maradt pár rejtély a végére… A legvége is zseniális, ahogy az egész könyv. És most várhatok jövő évig, hogy olvashassam a 3. részt.

BBetti86>!
Steve Cavanagh: Vádalku

Egyszerűen jól el van találva Eddie karaktere és amire képes. Ahogy a svindler és a tárgyalótermi játszma találkozik, nekem az egyik kedvenc kombinációm kezd lenni.

A történet most sem hagyományos. Az FBI már a nyitányban belezsarolja a főszereplőt, hogy legyen egy kiemelt személy ügyvédje. spoiler Ha mindez nem lenne elég, nem csak az ügyfelet kell megszereznie, de rá kell vennie, hogy vallja magát bűnösnek és fogadja el a vádalkut.
Aztán megindul a történet és jönnek az egyre nagyobb csavarok és titkok. Cavanagh egyszerűen jó abban, hogy mindig tud még egyet kavarni az eseményeken. Nagyon sok titok lappang itt, és Eddie elkezdi felszínre hozni az igazságot.

Az egyik, ami annyira jó a könyvben, a meglepetések ereje benne. Talán csak egy van, ami nagyobbrészt nem lepett meg. spoiler Ez semmit nem von le belőle, még örülni is tudtam, amikor ráérzek így egy-egy fordulatra. Mert az mutatja, hogy Cavanagh nem a semmiből veszi őket, hanem hagy az olvasónak nyomokat és levezeti, mi is történt a háttérben valójában.

Eddie alakja továbbra is megnyerő. Már a jó ügyek embere, amiért beveti a teljes eszköztárát. Ami pedig különlegessé teszi. Mintha a bíróság lenne a színpad, és nem is a tények számítanának, hanem az, amit az esküdteknek el lehet adni. Ez egy show, egy műsor, és Eddie nagyon tudja vezényelni. Olvasni meg kifejezetten szórakoztató. Most is kapjuk a teljes arzenált tanúkkal, bizonyítékokkal, keresztkérdésekkel és csapdákkal.
Mellette családközpontú is, az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy mennyire kötődik a feleségéhez és a lányához. spoiler Talán ez a mártíromság, ami nekem már túlzás, de abba a kategóriába belefér, hogy miért olyan jó ügyvéd Eddie. Megszállott, egy fájdalmas ponttal a magánéletében. Hiszen tudjuk, azok a rendőrök, ügyvédek, stb. a legjobbak az ilyen történetekben, akiknek van egy személyes traumájuk is, amire a munkában keresik a megváltást. Eddie-nek ez ráadásul nem csak a családja elengedése, hanem az első kötetből megismert spoiler

Most kifejezetten szimpatikusra sikerült Eddie ügyfele is. David olyan szempontból sztereotípia, hogy informatikus milliárdos, de mellette egy félszeg, szerény fiatalember is. De, amitől igazán megnyerő, hogy ő tényleg kedves a zsenialitása mellett is. Amikor spoiler Nem is csoda, hogy Eddie majd annyira küzd érte.
Plusz, illik a becsületkódexébe is. Értük érdemes küzdeni.

Pörög a cselekmény, nyomoznak és megy a bírósági ügy, egyes szereplőket nagyon lehetett szeretni, másokat utálni.
Kifejezetten olvasmányos és szórakoztató is.

Bár az eddigi 3 részből nem ez a kedvencem, de ez is kiváló thriller, amit simán újra is lehet olvasni. Plusz: még a borító is stílusos. Bejött az is!


Népszerű idézetek

pribrgre P>!

– Nem lehetsz egyszerre bűnöző és ügyész is. Talán polgármester igen – jegyeztem meg.

mate55>!

Szerintem különben a biztosítótársaságok a világ legnagyobb szélhámosai.

pribrgre P>!

Azt hittem mindenki meghalt.
Tévedtem.

(első mondat)

pribrgre P>!

– Robert Frost, a költő egyszer azt mondta, hogy az esküdtszék az a tizenkét ember, akiket azért választanak, hogy eldöntsék, kié a jobb ügyvéd.

pribrgre P>!

A szüleim meghaltak, és Harry Ford bíró és a társam, Jack Halloran kivételével az üsszes barátom vagy szélhámos, vagy prosti, vagy maffiózó volt. De azért mégiscsak barátok.

pribrgre P>!

Magam is szélhámos lettem, éltem az apámtól tanult módszerekkel, és tartottam magam a szabályaihoz, és csak a létező legkegyetlenebb biztosítótársaságokat, drogdílereket és a legelvetemültebb aljanépet vágtam meg. És olyan békésen aludtam, mint egy csecsemő. Az alvásproblémák csak akkor jelentkeztek, amikor ügyvéd lettem.

pribrgre P>!

A fegyver remegett a kezemben. Még soha életemben nem lőttem le senkit, de egyszer mindent el kell kezdeni, és úgy tűnt, itt az alkalom.

BertaPalikSzilvi P>!

Az emberi természetből fakad, hogy nem akarunk tudomást venni arról, amitől a legjobban félünk, és minden létező kis reménybe belekapaszkodunk, még akkor is, ha az a remény hamis.

pribrgre P>!

– Ismeri a mondást, Mr. Zader? Szélhámos szélhámost sosem tud átverni.

pribrgre P>!

Szikrázó torkolattűz fényei táncoltak előttem. közben az ünnepi tűzijáték foszforvirágai is kinyíltak a fekete manhattani égbolton. A teremben sűrű feketeségbe burkolódzó, fülsüketítő balett folyt, és a sötét mintha harcolni próbált volna a torkolattűz villanásai ellen. A sötétség magának akarta elfoglalni a helyet, és küzdött érte. Nem tudtam eldönteni, hogy a feketeség gyilkolt-e, vagy az emberek.


A sorozat következő kötete

Eddie Flynn sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Julie James: A hamis partner
Chris Carter: A holtak csarnoka
Dot Hutchison: Pillangók kertje
William Landay: Jacob védelmében
Karin Slaughter: Apja lánya
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Sienna Cole: A köd után
Réti László: Kaméleon
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Chris Whitaker: Ahol az égbolt véget ér