65. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Tizenhárom (Eddie Flynn 4.) 339 csillagozás

Steve Cavanagh: Tizenhárom

„Lendületes ​és eredeti. Káprázatos könyv." – Clare Mackintosh
„Magával ragadó, lenyűgöző." – Lee Child
„Dörzsölt, izgalmas és páratlan." – Sarah Pinborough
„Teljességgel lebilincselő." – Emma Kavanagh

A sorozatgyilkos nem a vádlottak padján ül, ő éppenséggel az esküdtszék tagja.

Ők voltak Hollywood legmenőbb és legmeghatározóbb párja. A világ a lábuk előtt hevert. Most egyikőjük halott.

Robert Solomont, az ünnepelt hollywoodi csillagot gyönyörű felesége brutális meggyilkolásával vádolják. Ez az évszázad celebgyilkossági pere, és a
védelem még valakit be akar venni a csapatába: a szélhámosból lett ügyvédet, Eddie Flynnt.

Minden bizonyíték Robert ellen szól, de ahogy a tárgyalás megkezdődik, egy sor baljóslatú esemény kétségeket ébreszt Eddie-ben.

Mi van akkor, ha nem csak egyetlen színész van a tárgyalóteremben? Mi van akkor, ha nem az igazi gyilkos ellen folyik a tárgyalás?

Mi van akkor, ha a gyilkos az… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929762 · Fordította: Abrudán Katalin
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
510 oldal · ISBN: 9786155929779 · Fordította: Abrudán Katalin

Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Szentháromság


Kedvencelte 52

Most olvassa 51

Várólistára tette 234

Kívánságlistára tette 270

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Az alapsztori nem feltétlenül fog lesokkolni minket meglepő újdonságokkal, de a könyvnek egyáltalán nincs is ilyesmire szüksége. Olyan remek tempóban bontakozik ki ugyanis a cselekmény, hogy az olvasót esetleg csak a fizikai szükségletei rántják vissza a folyamatos, vérpezsdítő szórakoztatásból. Mert Cavanagh a „hagyományos” tárgyalótermi krimi műfaját ügyesen keveri az akció és a dráma néhány jellegzetes sablonjával, amivel azonban maga a krimi nem sérül, viszont mindenképpen izgalmasabbá válik. A humor kellemesen kiegyensúlyozza a cselekményt és egyben segít is, hogy mennyire is kell ezt az egész történetet nekünk komolyan venni. De azt is mindenképpen el kell mondanom, hogy egyébként közel sem utánozhatatlan alkotásról van szó (elég, ha csak Harlan Coben: Bolitar könyveire gondolok), az összkép azonban mégis azt sugallja, hogy van valami Cavanagh „dörzsölt” történetében amiért szinte lehetetlen nem szeretni.

9 hozzászólás
Gorkie P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Nagyon sokszor jött itt szembe velem, így nagyon kíváncsi lettem, hogy mi ez a felhajtás körülötte. Jelentem, mindent értek.

Ez a történet úgy, ahogy van zseniális! Én ritkán használom ezt a szót, úgyhogy nálam súlya van.
Elképesztően jól fel lett építve, szépen kidolgozott jellemábrázolásokkal, gyorsan olvasható stílusban. A cselekmény nagyon izgalmas, csavaros még az utolsó oldalakon is. Engem konkrétan, úgy átvert, hogy csak pislogtam. O.o
Nagyon érdekes volt követni egy gyilkossági ügy peres eljárását, a nyomozás részleteit, ahogy lépésről lépésre egyre közelebb kerülünk a gyilkos kilétéhez. De vajon, sikerül-e elkapni?

Felváltva olvashatjuk Eddie Flynn és a gyilkos szemszögét. Eddie egy talpraesett, zseniális ügyvéd, megvan a magához való esze és mindig kivágja magát a leglehetetlenebb helyzetekből is. Csakhogy, nem mindig volt ő ügyvéd, megismerjük, hogy honnan indult, miért lett olyan, amilyen és azt, hogy a munkája milyen hatással van a körülötte előkre.
Aztán, van egy gyilkosuk, aki átlagon felüli intelligenciával bír. Előre haladva a könyvben, egyre többet tudunk meg róla és múltjáról, szépen lassan kiderül, hogy mi ment végbe az elméjében.
Ha két ilyen elme kerül egymás útjába, vajon ki lesz a győztes?

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929762 · Fordította: Abrudán Katalin
7 hozzászólás
Kókuszka>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Joshua Kane sorozatgyilkosunk különleges, empátia nélküli, fájdalmat nem érző, mások bőrébe bújva, hamis személyazonosságokat felvéve hajtja végre nem mindennapi bosszúállásait a nagy amerikai álom ellen. Segítségére van a rendszer, az erőfitogtatások, a rendőrségen belüli korrupció. Az író nagyon jól keveri a tárgyalótermi részeket, a gyilkos fejében lejátszódó elmefuttatásokat és az akciós jeleneteket. Jogi thriller és pszichológiai dráma is egyben. A vége nekem túl lavinaszerű volt.

EssentialHencsi MP>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Ez történik, mikor anyu meg apu testvérek… Illetve amikor anyu tárgyalótermi krimi, apu meg sorozatgyilkosos thriller. Nagyon pofás gyerekük lett. Pedig én személy szerint nem szeretem a bíróságon játszódó könyveket, nekem unalmasak, így, hogy az esküdtek között elrejtettek egy sorozatgyilkost, egy nagyon rafinált sorozatgyilkost, kimondottan izgalmas lett.
De persze megint egy sorozat, ráadásul a negyedik része, sehol az első három, persze, majd megmagyarázzák úgyis, hogy azok nem annyira jók, de ezt jobb lett volna nekünk eldönteni, ráadásul vannak visszautalások Eddie előző ügyeire, amik szintén érdekesek lehetnek.
Na de mindegy, a Tizenhárom azon üdítő kivételek egyike, ahol a fülszövegben írt dicsérő szavak egyáltalán nem túlzások.

beasechoes P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Már a könyv megjelenésénél tudtam, hogy én ezt el fogom olvasni. Nem találkoztam még olyan helyzettel, amikor a sorozatgyilkos is ott van a tárgyaláson, mint esküdt, pedig már elég sok krimin túl vagyok. Nagyon vártam már, hogy a polcomon lehessen, és elolvashassam.
Az elejétől kezdve végig fenntartott a figyelmem. Kivételes volt az ügyvéd és a sorozatgyilkos szemszögét olvasni. Kíváncsi voltam, hogy ki lesz a gyilkos. És a könyv felétől azt hittem, hogy tudom is, hiszen az író arra a személyre célzott végig. Erre a végén jött egy nagy csavar – csak ámultam. Hihetetlenül izgalmas megoldás és lehengerlő történet.
Pont olyan jó volt, mint amilyenre számítottam! Letehetetlen. Izgalmas. Érdekfeszítő. IMÁDTAM!!!

Navi P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Kifejezetten szeretem a krimiket, de a tárgyalótermi sztorik eddig kimaradtak.
De ez … Az 500 oldalból bő 400-at egy fekvő helyemben olvastam el, hajnali 3-ig. A szó szoros értelmében nem tudtam letenni. A legvége pedig, mikor leírták a nevet, utána pedig a segítőt, kapartam az államat. Csavaraos, brutális, kitekert gondolkodásmódú történet, ahol szinte mindegyik oldalon történik valami. Rengeteg halott, izgalom. A tettesek pedig, szóhoz sem jutok … Annyira az orrunknál fogva vezetett, teljesen másra terelte a gyanút.
Nagyon-nagyon szeretném olvsani a sorozat többi kötetét, mert szerintem zseniális :)

Green69 >!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Én hat csillagot adtam volna legszívesebben :-)

marilynmiller IP>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Hát ez a könyv HŰHA :O
Nem olvastam még ebben a műfajban, az igazság az, hogy távol áll tőlem.
Nekem egyszerűen kell a romantikus szál…
Na de nem ebben! Ez a könyv egyszerűen úgy volt tökéletes, ahogy van. De miért a fél csillag levonás?
Az eleje egy picit nekem nehezen indult, úgy az első száz oldal körülbelül. Talán a jogi dolgok, azok magyarázata, amiket a közepétől már totál természetesnek vettem.
Igazából az olvasó végig tisztában van vele, hogy miről és kiről fog olvasni. A könyvben nincs nagy csattanó, vagy fordulat. Mégis lekötött. De nagyon. Kane karaktere nagyon jól megvolt formálva. Eddie-t nagyon bírtam. Bíztam a képességeiben. Nem csalódtam :)
Filmben találkoztam sorozatgyilkossal, amit megjegyzem szeretek :D könyvben még nem. Nagyon jól tettem, hogy elolvastam, mert rájöttem valamire.
Erre is vevő vagyok.
Szóval csak ajánlani tudom a könyvet.
Számomra szenzációs volt!!!!!

4 hozzászólás
Snow_White P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

El sem hiszem, hosszú idő után végre jött egy olyan könyv, amire azt mondhatom, hogy okozott meglepetést számomra. Nem szeretem az Álomgyár kiadó könyveit (valahogy mindig az erotikus regényekkel azonosítom, pedig tudom, hogy nem csak ilyen regényeket adnak ki), de erre felfigyeltem a jó értékelések miatt, meg amúgy is mostanában szinte csak krimi és thriller könyveket olvasok, úgyhogy úgy gondoltam megér egy próbát. És tudott újat mutatni. Nem azt mondom, hogy tökéletes volt, de határozottan élveztem. Volt néhány fordulat amire rájöttem, mielőtt még kiderült volna spoiler, viszont azt nem találtam ki, hogy melyik esküdt bőrébe bújt bele, és a spoiler kapcsolatos dolog is meglepetésként ért. Nagyon kedveltem Eddie Flynn karakterét, szívesen olvasnám a sorozat többi részét is, remélem azok is kiadásra kerülnek magyarul.

AnneLGreen I>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Egy karanténnak megvannak a pozitív oldalai is.

Többek között, hogy lesz időd olyan dolgokra, melyeket hónapok óta tologatsz magad előtt. Számomra ilyen néhány értékelés megírása a moly.hu-ra és olyan könyvek elolvasása, melyekkel már régóta szemezek.

Bevallom akadt néhány olyan is, aminek nem értem a végére a nagy rohanásban. Ilyen könyv volt számomra a Tizenhárom. Na, de ma, jelentem, végeztem vele! Fantasztikus volt! Én az ilyen könyveket szeretem leginkább. Briliánsan összerakott sztori, melyben az író vegyíti a jogi krimit és az izgalmas, borzongató elemeket.

A végső csavar… el kell ismerjem jó húzás volt Cavanaghtól. Durva lenne azt mondani, hogy lenyűgözött a sorozatgyilkos? El kell ismerjem, Joshua Kane nagy hatással volt rám.
Úgy érzem előkelő helyre rakom ezt a könyvet a könyvespolcomon.


Népszerű idézetek

Kókuszka>!

Mi lenne, ha soha senki nem állna ki mások mellett, mert azt várná, hogy majd valaki más úgyis megteszi? Valakinek muszáj odaállni a másik oldalra!

509. oldal

1 hozzászólás
pribrgre P>!

Sosem működik, ha az ember üvöltve akar lecsöndesíteni másokat.

321. oldal

pribrgre P>!

… Mindannyian úgy növünk fel, hogy valamitől rettegünk. A mumustól, a szekrényben élő szörnytől, az ágy alatt rejtőzködő ördögtől. És a szülők azt mondják, hogy ez csak a gyermeki fantázia szüleménye. Hogy démonok nincsenek. Se szörnyek.
    Pedig vannak.

351. oldal

Kapcsolódó szócikkek: démon · fantázia · félelem · gyermek · ördög · szörny
Green69>!

És végül Kane egy olyan módszert vàlasztott, amiről tudta, hogy gyors és megbízható lesz.
Kiment a fejszéjéért.

278. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fejsze
2 hozzászólás
pribrgre P>!

A bűnügyi perekben a szakértői bizonyíték maga az Isten.
Csakhogy én meg védőügyvéd vagyok. Az én oldalamon az ördög áll. És az ördög sosem játszik tisztességesen.

409. oldal

1 hozzászólás
pribrgre P>!

Nincsen rossz ügy. Csak rossz ügyfél.

72. oldal

Green69>!

Letett az asztalra egy tízcentest.
Fej – marad az eredeti tervnél.
Írás – az új terv lép életbe.
Feldobta a pénzérmét.
A levegőben élet és halál pörgött.

342. oldal

Niki_Salamon P>!

Az amerikai álom nem a pénzről szólt. Hanem a szabadságról. Az igazi szabadságról.

Regina_Elek>!

Az esküdtszék egy eleven, lélegző, önálló lény. Természetesen egyénekből áll. De ezek együtt egyetlen bestiát alkotnak.

169. oldal, 21. fejezet

pribrgre P>!

Tudtommal ő volt az egyetlen bíró, aki egy egész üveg whiskyvel a gyomrában is képes volt szétszedni és összerakni egy M16-ost.

202. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Helena Silence: Ezüsthíd
Alafair Burke: Egy feleség dolga
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Barry Lyga: Gyilkosokra vadászom
John Cure: A lány, akit élve ástak el