79. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Tizenhárom (Eddie Flynn 4.) 600 csillagozás

Steve Cavanagh: Tizenhárom

„Lendületes ​és eredeti. Káprázatos könyv." – Clare Mackintosh
„Magával ragadó, lenyűgöző." – Lee Child
„Dörzsölt, izgalmas és páratlan." – Sarah Pinborough
„Teljességgel lebilincselő." – Emma Kavanagh

A sorozatgyilkos nem a vádlottak padján ül, ő éppenséggel az esküdtszék tagja.

Ők voltak Hollywood legmenőbb és legmeghatározóbb párja. A világ a lábuk előtt hevert. Most egyikőjük halott.

Robert Solomont, az ünnepelt hollywoodi csillagot gyönyörű felesége brutális meggyilkolásával vádolják. Ez az évszázad celebgyilkossági pere, és a védelem még valakit be akar venni a csapatába: a szélhámosból lett ügyvédet, Eddie Flynnt.

Minden bizonyíték Robert ellen szól, de ahogy a tárgyalás megkezdődik, egy sor baljóslatú esemény kétségeket ébreszt Eddie-ben.

Mi van akkor, ha nem csak egyetlen színész van a tárgyalóteremben? Mi van akkor, ha nem az igazi gyilkos ellen folyik a tárgyalás?

Mi van akkor, ha a gyilkos az esküdtszék… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929762 · Fordította: Abrudán Katalin
>!
Álomgyár, Budapest, 2020
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929762 · Fordította: Abrudán Katalin
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929762 · Fordította: Abrudán Katalin

1 további kiadás


Enciklopédia 24

Szereplők népszerűség szerint

Eddie Flynn · Joshua Kane · Harry Ford bíró · Szentháromság


Kedvencelte 97

Most olvassa 48

Várólistára tette 280

Kívánságlistára tette 301

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Black_widow P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Mindig is vozottak a tárgyalótermi krimik. Van valami lenyűgöző abban, amikor az ember figyelemmel kísérheti az „elmék csatáját”, ahol sokkal inkább számít az, ki mennyire ravasz, és milyen mértékben képes eladni magát az esküdszéknek.
Már önmagában az alapcselekmény tetszett: elrejteni a gyilkost ott, ahol leginkább szem előtt van. Hiszen kinek jutna eszébe pont az esküdteket górcső alá vetni az igazi tettes után kutatva? Tökéletesen illusztrálja a báránybőrbe bújt farkas mondást.
A cselekmény két szálon fut: az egyik segítségével betekintést nyerünk a valódi gyilkos ármánykodásaiba; míg a másikon keresztül, ami egyben a főszereplő védőügyvéd Eddie szemszöge is, megismerkedhetünk a nyomozás részleteivel, a védelem stratégiájával. Eddie karaktere kítűnő példája annak, hogy „rablóból lesz a legjobb pandúr”. Fiatalkorában nem épp mintapolgár képében tetszelgett, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve beállt az igazságszolgáltatás soraiba. Múltbéli tapasztalatai és talpraesettsége nagy mértékben hozzásegítik ahhoz, hogy jobban megértse a bűnözők szemszögét, vagy épp, hogy képes legyen a maga javára manipulálni a bizonyítékokat. Mindeközben nem lépi át a legitimitás határait, és talán pont ezek azok a jellemvonásai, amik páratlan és dörzsölt ügyvéddé teszik.
Az ő személyével találja szembe magát gyilkosunk, aki ízig-vérig igazi pszichopata. Az emberi élet kioltása számára csupán szórakozás. Élvezi, sőt, sportot űz abból, hogy eltervezi, majd a lehető legtökéletesebb módon kivitelezi a gyilkosságokat. Átalgon felüli intelligenciájának, valamint a fizikai- és lelki fájdalom megtapasztalásának hiányában, karakterében az író megteremtette a látszólag tökéletes gyilkológépet. Mint minden pszichopata ő is roppant hiú, arrogáns, fegyelmezett, és a felsőbbrendűség illuziójában tetszeleg. Érinthetetlennek képzeli magát. A történet folyamán többször is hangot ad annak, hogy az évek során sosem talált számára méltó ellenfélre.
Számomra akkor vált a legizgalmasabbá a történet, amikor megkezdődött a tárgyalás. Eddie tárgyalótermi érvelései lenyűgözőek és egyben izgalmasak voltak. Az ügyvédi praktikákat, egymás stílusos megalázását, kínos helyzetbe hozását zseniálisan kivitelezte Cavanagh. Valamint tetszett, hogy az érvelések során sem vált részlehajlóvá, nem próbált meg befolyásolni bennünket, olvasókat.
Mindeközben gyilkosunk az esküdtszék soraiból élvezi, hogy ismét túljárhat mindenki eszén. Azt hiszi, a történések maximálisan az ő befolyása alatt állnak és, hogy pár lépéssel a többiek előtt jár. Végül azonban rá kell jönnie mekkorát téved. A kezdetben szórakoztatónak és ígéretesnek tűnő játszma gyorsan rémállomá válik számára. A cselekmény előrehaladtával hangot ad annak mekkora elégedetséggel töltené el, ha végre a nyomára bukkannának, elismernék „élete munkáját”. Azonban, amikor szorulni kezd a hurok a nyaka körül, úgy próbál menekülni, mint patkány a süllyedő hajóról.
Az író a történetben keményen bírálja az igaságszolgáltatás intézményének hiányosságait, valamint a rendszer nagymértékű inkonzekvenciáját. Rámutat többek között a rendőrség hanyagul végzett munkájára is, akik számára az első és legkézenfekvőbb magyarázat az egyetlen és elfogadható. Az igazság irreleváns.
Olykor beleborzongtam az olvasásba, gyártottam az elméleteket vajon ki is az igazi gyilkos? Cavanagh messzemenőleg túlszárnyalta az elvárásaimat. Igényes könyv, igényes olvasóknak. Izgalmas, ravasz, lebilincselő. Az egyik legjobb történet, amit idén olvastam.

9 hozzászólás
Dóri_Margit P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Sokat gondolkodtam, hogy írjak-e értékelést.
Nem szeretném, ha valaki miattam gondolná meg magát a könyv elolvasását illetően. :/

Azt gondolom, hogy nekem ezzel a fajta műfajjal vannak aggályaim.
Ez a tárgyalótermi krimi vonal ez engem borzasztóan untatott.
Nem tudtam élvezni, nem kötött le…azt hittem sosem lesz már vége.
Talán az utolsó 70 oldalt tudtam élvezettel olvasni.

Mégis adnék 4 csillagot, mert maga a krimi szál az azért ütős benne.
A váltott szemszög is felhozta nálam az élvezeti értékét.
A gyilkos nézőpontját kifejezetten vártam mindig!

7 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Egyszerűen ZSENIÁLIS ez a könyv! Kijelenthetem, hogy új kedvencem lett.
Teljesen berántott, folyamatosan zakatolt az agyam, hol izgultam, hol ideges voltam. Iszonyú jó nyomozás egy fantasztikusan kitalált sorozatgyilkos karakterével és módszerével párosítva. Tetszett, ahogy belecsöppenhettem egy tárgyalóterem történéseibe, ahogy mögé láthattam a dolgoknak és a korrupciónak is. A váltott szemszögön való írásmód elnyerte a tetszésem, nagyon jól fel van építve a gyilkos karaktere, ami szépen lassan bontakozott ki.
Ha tehettem volna egybe elolvastam volna, de hát a munka közbeszólt :))
Új zsánert avattam, a tárgyalótermi krimi ezennel belopta magát a szívembe!

6 hozzászólás
mate55 P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Az alapsztori nem feltétlenül fog lesokkolni minket meglepő újdonságokkal, de a könyvnek egyáltalán nincs is ilyesmire szüksége. Olyan remek tempóban bontakozik ki ugyanis a cselekmény, hogy az olvasót esetleg csak a fizikai szükségletei rántják vissza a folyamatos, vérpezsdítő szórakoztatásból. Mert Cavanagh a „hagyományos” tárgyalótermi krimi műfaját ügyesen keveri az akció és a dráma néhány jellegzetes sablonjával, amivel azonban maga a krimi nem sérül, viszont mindenképpen izgalmasabbá válik. A humor kellemesen kiegyensúlyozza a cselekményt és egyben segít is, hogy mennyire is kell ezt az egész történetet nekünk komolyan venni. De azt is mindenképpen el kell mondanom, hogy egyébként közel sem utánozhatatlan alkotásról van szó (elég, ha csak Harlan Coben: Bolitar könyveire gondolok), az összkép azonban mégis azt sugallja, hogy van valami Cavanagh „dörzsölt” történetében amiért szinte lehetetlen nem szeretni.

9 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Nagyon sokszor jött itt szembe velem, így nagyon kíváncsi lettem, hogy mi ez a felhajtás körülötte. Jelentem, mindent értek.

Ez a történet úgy, ahogy van zseniális! Én ritkán használom ezt a szót, úgyhogy nálam súlya van.
Elképesztően jól fel lett építve, szépen kidolgozott jellemábrázolásokkal, gyorsan olvasható stílusban. A cselekmény nagyon izgalmas, csavaros még az utolsó oldalakon is. Engem konkrétan, úgy átvert, hogy csak pislogtam. O.o
Nagyon érdekes volt követni egy gyilkossági ügy peres eljárását, a nyomozás részleteit, ahogy lépésről lépésre egyre közelebb kerülünk a gyilkos kilétéhez. De vajon, sikerül-e elkapni?

Felváltva olvashatjuk Eddie Flynn és a gyilkos szemszögét. Eddie egy talpraesett, zseniális ügyvéd, megvan a magához való esze és mindig kivágja magát a leglehetetlenebb helyzetekből is. Csakhogy, nem mindig volt ő ügyvéd, megismerjük, hogy honnan indult, miért lett olyan, amilyen és azt, hogy a munkája milyen hatással van a körülötte előkre.
Aztán, van egy gyilkosuk, aki átlagon felüli intelligenciával bír. Előre haladva a könyvben, egyre többet tudunk meg róla és múltjáról, szépen lassan kiderül, hogy mi ment végbe az elméjében.
Ha két ilyen elme kerül egymás útjába, vajon ki lesz a győztes?

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929762 · Fordította: Abrudán Katalin
7 hozzászólás
Naiva P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

A könyv borítóján található, rövid összefoglaló, annyira találó, mint meg soha. Nem szoktam igazan komolyan venni a hasonló impressziókat, vagy csak elvétve hagyatkozom rajuk, de most azt gondolom, hogy senki nem tudta volna jobban összefoglalni ennek a könyvnek a tartalmát. Észre sem lehet venni, ahogy peregnek a lapok, oldalak, fejezetek. A könyvet egyébként anyukám ajánlotta, aki az egyetlen könyvmoly (lenne) rajtam kívül a családban.
A könyv egyébként az Eddie Flynn sorozat negyedik kötete. Bár az első, amit a sorozatból olvastam, mégis önálló kötetként, a korábbi előzmények ismerete nélkül is olvasható.
Eddie az egykori sikeres védőügyvéd egy újabb megbízást kap. Vállalja el az egyik népszerű hollywoodi sztár kettős gyilkossági ügyét, annak ellenére, hogy az összes bizonyíték ellene szól. Nem beszélve a rendőrségi korrupcióról, az esküdtek elfogultságáról és arról, hogy a valódi gyilkos talán benne van az esküdt tagjai között, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy Bobby Solomon-t bűnösnek találják.
Ennél többet nem akarok és nem is szeretnék írni a cselekményről.
A történet már önmagában is izgalmas, fordulatos. Ügyesen meg van írva. Ráadásul minden WOW faktorral rendelkezik, ami egy jogi thrillertől elvárható.
Nagyon élveztem a cselekményt a tárgyalóteremben és azon kívül. Nagyon örülnék, ha a kiadó, aki szerintem egyre jobb és jobb könyveket jelentet meg, kiadná a sorozat többi részét is. Kedvet kaptam hozzá.

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
510 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929762 · Fordította: Abrudán Katalin
4 hozzászólás
Bookish_Moments_Blog>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

A történet két szemszögben vezet végig minket az egész ügyön. Egyrészt az ügyvéd szemén, másrészt a tettes nézőpontjából. Az oldalak előre haladtával megismerjük az igazi gyilkos múltját, bepillantást nyerünk a gyermekkorába és a fiatalkorába is.
Az olvasó előtt hamar tisztázódik az, hogy a férfi nem most ölt először. Ráadásul magyarázatot kapunk arra is, hogy hogyan lett a kisfiúból már gyermekkorában egy érzéketlen gyilkos. Minden esetet érzelemmentesen, megbánás nélkül sző bele a történetbe, s tár elénk.

Vegyes érzéseim vannak a kötettel kapcsolatban. Maga a sztori és a felépítése bámulatosan jó, azonban a történet izgalmas része közel 300 oldalt ölelt fel. A maradék 200 oldal inkább csak töltelék mondatokból áll, ami néhol laposította a fejezeteket.

Nagyon tetszett az, hogy Steve Cavanagh tudta, hogy mit akar írni, mit akar elmesélni, s azt jól meg is valósította. Alapvetően a történet főkérdése nem az, hogy Robert Solomon-e a gyilkos. Sokkal inkább az, hogy az igazi tettes meddig menekülhet még, s az igazságszolgáltatás fel tudja-e fedni őt.

A Tizenhárom izgalmas, lendületes krimi tele fordulatokkal!
Az író folyamatosan elgondolkodtat bennünket, mindig bedob valami újdonságot, ami csavar még egyet az egész történeten.

Összességében pozitív véleménnyel zártam a kötetet. Nem volt tökéletes, de nagyon élveztem!

Ajánlom a bűnügyi krimi kedvelőinek, akik szívesen versenyt futnak az idővel a gyilkos megtalálásáért! Mert Cavanagh regénye pontosan ezt tartogatja számunkra!

Teljes értékelésem itt olvasható: https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2020/11/steve-c…

Réka0128 P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Az egyik legjobb krimi, amit idén olvastam. :)

Nem bántam meg, hogy végül elolvastam ezt a könyvet, mert vétek lett volna kihagyni egy ilyen zseniális tárgyalótermi krimit. A borító lényegében elárulja az alapszituációt, de ez semmit nem vesz az olvasásélményből és meglepetések így is akadnak bőven. Nagyon izgalmas, lebilincselő és rendkívül szórakoztató is egyben. A cselekmény fantasztikusan van felépítve, amit két szemszögből ismerünk meg. Ahogy haladunk előre a történetben a cím is értelmet nyer egy idő után.
Eddie Flynn karaktere hatalmas kedvencem lett. Egy igazi dörzsölt ügyvéd, aki hisz az igazságban és a végsőkig ki is áll mellette. Egy kicsit sajnáltam a nem túl vidám magánélete miatt. Kane fejezeteit is szerettem olvasni, szerintem az író nagyon jól felépítette a karakterét.
Örülnék ha a kiadó elhozná a sorozat többi kötetét is, mert nagyon szívesen olvasnék még ilyen jó krimiket Eddie Flynn-nel a főszerepben. :)

14 hozzászólás
Kókuszka>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Joshua Kane sorozatgyilkosunk különleges, empátia nélküli, fájdalmat nem érző, mások bőrébe bújva, hamis személyazonosságokat felvéve hajtja végre nem mindennapi bosszúállásait a nagy amerikai álom ellen. Segítségére van a rendszer, az erőfitogtatások, a rendőrségen belüli korrupció. Az író nagyon jól keveri a tárgyalótermi részeket, a gyilkos fejében lejátszódó elmefuttatásokat és az akciós jeleneteket. Jogi thriller és pszichológiai dráma is egyben. A vége nekem túl lavinaszerű volt.

Raizo P>!
Steve Cavanagh: Tizenhárom

Zseniális. Nagyon tetszett az egész történet. Maga a cselekményvezetés is nagyon jó, ahogy mind az ügyvéd, mind a gyilkos szemszögéből követhetjük az eseményeket. A legjobb krimi, amit mostanában olvastam. :)

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

pribrgre P>!

Sosem működik, ha az ember üvöltve akar lecsöndesíteni másokat.

321. oldal

Kókuszka>!

Mi lenne, ha soha senki nem állna ki mások mellett, mert azt várná, hogy majd valaki más úgyis megteszi? Valakinek muszáj odaállni a másik oldalra!

509. oldal

2 hozzászólás
pribrgre P>!

… Mindannyian úgy növünk fel, hogy valamitől rettegünk. A mumustól, a szekrényben élő szörnytől, az ágy alatt rejtőzködő ördögtől. És a szülők azt mondják, hogy ez csak a gyermeki fantázia szüleménye. Hogy démonok nincsenek. Se szörnyek.
    Pedig vannak.

351. oldal

Kapcsolódó szócikkek: démon · fantázia · félelem · gyermek · ördög · szörny
Black_widow P>!

Egy tárgyaláson létfontosságú a meglepetés ereje.

Green69>!

És végül Kane egy olyan módszert vàlasztott, amiről tudta, hogy gyors és megbízható lesz.
Kiment a fejszéjéért.

278. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fejsze
2 hozzászólás
Black_widow P>!

Mindenki eljut arra a pontra, hogy érzéketlenné válik a hullákkal, a tragédiákkal és általában a borzalmakkal szemben, amiket az emberek képesek elkövetni egymással.

2 hozzászólás
Black_widow P>!

– A gyilkosok mindenféle hibát elkövetnek. Ezért kapjuk el őket.

Black_widow P>!

Bizonyára vannak olyan esküdtek, akik, ha elég gyakran hallják, hinni kezdenek a vádlott ártatlanságában (…).

pribrgre P>!

A bűnügyi perekben a szakértői bizonyíték maga az Isten.
Csakhogy én meg védőügyvéd vagyok. Az én oldalamon az ördög áll. És az ördög sosem játszik tisztességesen.

409. oldal

1 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Chris Carter: Vadász
Alafair Burke: Egy feleség dolga
Graham Moore: Bűnösök
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Leda D'Rasi: Rítus
Helena Silence: Ezüsthíd