Nagy ​Károly nyomában (Cotton Malone 4.) 124 csillagozás

Steve Berry: Nagy Károly nyomában Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Cotton ​Malone, a volt titkos ügynök szeretné megtudni, mi történt valójában az apjával, akiről a hivatalos jelentés azt állítja, hogy 1971-ben tűnt el, amikor a tengeralattjárója az Atlanti-óceán északi részén elsüllyedt. Ám amikor kormánykapcsolatai segítségével megpróbálja megszerezni a tengeralattjáró titkos aktáját, ráébred, hogy nem ő az egyetlen, aki válaszokat keres. Malone belekerül a tűzvonalba, amikor megtámadják, mert el akarják venni tőle az aktát. Belekeveredik egy ikerpár, Dorothea Lindauer és Christl Falk végzetes hatalmi harcába, az ő torz becsvágyuk új megvilágításba helyezi a testvérek közötti rivalizálást. Malone és az ikrek veszedelmes kalandra indulnak, amelynek során szembesülnek a nácik antarktiszi expedícióival, az amerikai kormány konspirációival, valamint jó néhány, Nagy Károly legendájához kapcsolódó történelmi rejtéllyel. Malone arra kényszerül, hogy két vesztes oldal közül válasszon, miközben elszántan igyekszik megtudni az igazságot az apja haláláról… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
GABO, Budapest, 2017
648 oldal · ISBN: 9789634065135 · Fordította: Lantos István
>!
GABO, Budapest, 2017
648 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634064268 · Fordította: Lantos István
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2011
718 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544977 · Fordította: Lantos István

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Cotton Malone


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

smetalin>!
Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Steve Berry könyvei is olyanok mint Lőrincz L. László könyvei, ha olvastál már egyet tőle, akkor tudod mire számíts a következőnél. Különbség annyi, hogy más köntösbe csomagolja.
Nem ajánlatos nagy mennyiségben fogyasztani, mert akkor unalmas lesz. Mindig kell egy kis pihenő idő közöttük.
Érdekes, olvasmányos, de majd legközelebb jövőre olvasok tőle, akkor megint érdekes lesz.

2 hozzászólás
robinson P>!
Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Hozta azt a szintet amit megszoktam az írótól. Berry biztos kézzel építi fel a történetet. Szokás szerint több szálon fut a cselekmény, gyorsan változó helyszíneken. A titkok, hatalomvágy, politikai játszmák az elnökig érnek.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/07/nagy-karoly-nyoma…

NewL P>!
Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Ez a rész kicsi kevésbé tetszett, mint az előzőek, de ebben is megvolt az a recept, amit az író eddig követett. Egy alap rejtély, amit „már megint” szerencsétlen nyugdíjba vonult ügynökünknek kell megoldania, az alap rejtély és a történelem egybefonódása a jelennel, különböző érdekcsoportok, sok halál, valamint az ügybe újra belebonyolódik az USA könyvben szereplő elnöke – mint mindig a politikai események leírása kimerítő, ami még nekem is érhető valamennyire (bár én és a politikusok gondolkodása teljesen eltér egymástól).
Még jó, hogy a könyv szerzője ragaszkodik ahhoz, hogy a története végén az általa kitalált részeket kiemelje, így bár a mostani kötetben szereplő történelmi események és szereplők nagyobbrészt ismeretlenek voltak a számomra, azért nem fogom összekeverni az elismert (amelyek folyamatosan változnak) tényeket a kitalált eseményekkel.

Balázs_Erőss >!
Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Steve Berry-t olvasni számomra olyan élmény, mint Kis Grófót hallgatni. Annyira szar, hogy már menő. Mindkettő.
A munkásságukról beszélek nem az emberekről.
(Hozhattam volna a lényegesen enyhébb Howard Stern és az ő rádióhallgatóinak hasonlatát, de mindegy.)
Ha ez a könyv megmaradt volna annak, ami igazán jó benne, vagyis a titkosszolgálatos, bérgyilkos után nyomozós, politikai kriminél akkor simán adnék neki négy csillagot.
De neeeem! Berry belerángatja szegény Nagy Károlyt (nem az autószerelőt), az Antarktiszt, meg a mára (természetesen) kihalt csúcsinteligens elődeinket, és az amerikaiak örök mumusát, a nácikat.
Namost, lehetett volna ebből kihozni valami szórakoztatót, ha elhagyja a másik vonalat (ami hatalmas hiba lett volna).
'Pamut' (Cotton) társai (akik egyben az ellenfelei is) teljesen életszerűtlenek, tetteik általában teljesen értelmetlenek/logikátlanok.
Nem tudom, hogy fordítási hiba e, vagy Berry még viccet se képes mesélni, mert a klasszikus világítótorony vs. hadihajón utazó admirális történetét is kiheréli.
A könyv számomra legkedvesebb mondata, amely őszinte mosolyt csalt az arcomra, így hangzik: „Körülbelül három évre tudott rendesen visszaemlékezni hét- és tízéves kora között.”
Szegény 'Pamut', milyen rettenetes emlékei lehetnek.
Persze előfordulhat, hogy mindez csak fordítási malőr.
Végezetül a befejezés. A katarzis pontosan olyan, mintha egy Daniel Steele-regényből emelték volna át. (Nem a legutolsó jelentre gondolok, hanem az Antarktisz utolsó jelentére. Megindító. Sírni támad kedve az embernek… persze, nem a megindultságtól!
Ezennel ünnepélyesen megfogadom, hogy 2019-ben is olvasok majd 'Pamut' Malone kalandjairól.

5 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Steve Berry-ben és Cotton Malone-ban ezúttal sem csalódunk, ők mindig megbízhatóan szállítják a kalandot, az izgalmas történelmi rejtélyeket, a különleges helyszíneket, az akciót, némi romantikát és pont annyi politikai szálat, hogy ne feküdje meg a gyomrunkat az összhatás. Annak ellenére istenien szórakoztam a könyvön, hogy már olvastam évekkel ezelőtt, és tudtam a végét, de már nem emlékeztem a részletekre, és a jól megírt, filmszerűen játszódó történet viharsebesen magával ragadott. Steve Berry könyveit érdemes elolvasni, mert igaz, hogy egy kaptafára készülnek, de mindig érdekes történelmi korokba kirándulhatunk, jól keveri a fantáziát és a valóságot az író, profin fel van építve a sztori és a karakterek. Ezúttal is vegytiszta kalandregényt kapunk, amelyben a csavaros történet Amerikából indul és Németországon keresztül jut el az Antarktiszra, egy katartikus erejű drámai lezárással. Miközben eltöprenghetünk azon, hogy valóban létezett-e egy fejlettebb civlizáció előttünk a Földön, érdekes történelmi tényeket tudhatunk meg Nagy Károlyról, mindeközben egyetlen percre sem érünk rá unatkozni, mert gyorsan peregnek az események, több szálon futnak a cselekmény szálai, amelyek természetesen a végén összeérnek az Antarktisz végtelen jégmezőin, egy tragikusan megható végkifejlettel. Cotton-nak ezúttal nem sikerül mindvégig megőriznie a jéghideg profizmusát, hiszen a Magellán ügyosztály egykori legjobb ügynöke most a saját édesapja után nyomoz, Stephanie Belle is belekeveredik az ügybe, Daniels elnök (aki nekem hatalmas kedvencem, mert nemcsak megmaradt embernek a washingtoni viperafészekben, de zseniálisan keveri a kártyákat) is felbukkan, és a régi ismerősök mellett új karakterek is feltűnnek a rossz oldalon. A végén szokás szerint szétválasztja az író a valóságot és a fikciót, mi pedig boldog mosollyal arcunkon csukhatjuk be a könyvet, ez a kaland is jól sikerült, jöhet a következő!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/10/26/konyvkritika_s…

U_Iza>!
Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Szépen lassan haladok a Cotton Malone sorozattal. Ha gyorsabb tempóra kapcsolnék, szerintem megunnám, vagy legalábbis érdektelenné válna számomra. Egymás után darálva jobban szemet szúr az azonos kaptafa és zavaróvá válik. Így lassacskán azonban egész jól fogyasztható. Szerencsére szeretem a pörgős kalandregényeket, és Berry hozta a formáját ezúttal is. A helyszínek gyorsan váltakoznak, a fejezetek rövidek, ezáltal úgy tűnik, a sebesség folyton nagyobb fordulatszámra kapcsol. Nincsenek felesleges sallangok. Feltűnik egy-két már jól ismert régi szereplő, és kapunk újakat is, többek közt egy rivalizáló testvérpárt és egy bérgyilkost is. Malone is hozza a szokott formáját. Mindent összevetve jól szórakoztam, de kiemlkedő nem volt.

gesztenye11>!
Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Steve Berry könyveit nagyon szeretem, és az eddig olvasottak többsége nálam ötös. Ez csak 4,5 – és megmagyarázom, hogy miért. Ebben a kb. 700 oldalban legalább négy olyan történet van, amiből komoly könyvet lehetne írni. Van egyszer Nagy Károly élete – megtudunk róla egy csomó új információt, aminek egy része tény, egy része meg – akár igaz is lehetett. Van egy valamikor élt „első civilizáció”, aminek a jelei és nyomai után kutatnak főhőseink, bár most leginkább csak Malone. spoiler Van egy amerikai vezető körökig elérő gyilkosságsorozat és egy nagyravágyó tengernagy, egy bérgyilkossal. És van egy német család, „árja” gyökerekkel, Antarktisz kutatókkal és egy fura ikerpárral. Na most Berry összerakja ezeket a szálakat, tesz hozzá fűszerként egy csomó olvashatatlan írásos dokumentumot, mindenféle szimbólumokat (nekem a csipőspaprika itt a „malom”, mint játék), egy valódi aacheni katedrálist, egy kitalált francia apátságot, korrupt tengerészeti hírszerzőket, német családi birtokot, osztrák sípályát, zárt amerikai katonai erődöt – majd a tetejét megszórja Stephanie Nelle, Edwin Davis, és Daniels elnök időnként elég furának tűnő viselkedésével. A vége egy jó krimi, ami nagyon olvasmányos, és váltogatott helyszínek – a végén pedig magyarázat a nem tényszerű leírásokra, ahogy azt a szerzőtől megszoktuk. De a német család történetéből ennél jóval kevesebb is elég lett volna, a könyv akkor is nagyon izgalmas. Így meg szerintem egy kicsit hosszú! Ezért a mínusz fél pont!
Persze ajánlható nagyon sok mindenkinek, a civilizációk ősét kutatóktól a Nagy Károly rajongókig, meg az antarktiszi leírások szerelmeseitől az akciós krimik kedvelőiig. De most a kevesebb – szerintem – több lett volna!

just_aGirl>!
Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Fogadjunk, hogy Steve Berry-nek van egy kalapja! Mégpedig olyan, amibe apróra vágott és összehajtogatott cetliket dob egy-egy nagy történelmi korszak és azok vezetőinek nevével illetve néhány misztikusnak tűnő, megoldatlan rejtéllyel. Ennél a kötetnél olyan érzésem volt, hogy ebből a kalapból húzott 5-6 cetlit, és azok köré építette a történetét. Persze, hallottam már régebben is a náci Németország, Hitler és az Antarktisz kapcsolatról, de Berry minden képzeletet felülmúlt azáltal, hogy Nagy Károlyt, a XX. századi haditechnika legfejlettebb és legtitkosabb tengeralattjáróját, és az elveszett civilizációkat is ebbe a történetbe tudta „belegyúrni”, mégpedig úgy, hogy sehol nem lóg ki egy apró darabka, egyetlen részlet sem, teljesen kerek egész és élvezetes a történet. A regény végén természetesen most is elmondja, hogy mely tényekre épített és mi az, amit fikcióként kell kezelnünk ebben a kötetben.
A remek történet ellenére sem tudok 4 csillagnál többet adni, mert nehezen indultak be az események, csak a könyv utolsó harmadában kaptam meg az írótól már megszokott izgalmakat és feszültséget, valamint azért, mert ebben a regényében szerintem indokolatlanul sokat és hirtelen ugrándozott az egyes helyszínek és események között. Olyannyira, hogy ez gyakran kissé zavaróvá vált számomra. A személyes szálak is kicsit többre sikerültek a kelleténél. Ennek ellenére bátran ajánlom.

3 hozzászólás
Alvarando P>!
Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Cotton apja eltűnt 38 évvel ezelőtt egy titokzatos tengeralattjárón és az idő elteltével szeretné tudni, hogy mi történt valójában. Mivel már nyugdíjban van, megkéri volt kollegnaőjét, Stephanie-t, hogy küldje el neki az ügyről szóló aktát. Erre többen is felfigyelnek, egy német ikerpár, akik amúgy gyűlölik egymást, de az ő édesapjuk is azon a tengeralattjárón volt, aki amúgy a nagyapa után kutatott és egy tengerésztiszt, akinek van takargatnivalója az üggyel kapcsolatban. A szálak azonban nem a hetvenes évekbe, hanem a náci Németországba és Nagy Károly birodalmába vezetnek…
Számomra ez volt az első találkozás ezzel a sorozattal és egyből magával rántott a könyv lendülete és témája. Egy titokzatos civilizáció után nyomoznak benne, de párhuzamosan egy tengerésztiszt egy rendkívül találékony bérgyilkos segítségével elteszi láb alól azokat, akik tudhatnának valamit arról a küldetésről, amit a szóban forgó eltűnt tengeralattjáróról tudhatnának. Egy pillanatra sem maradunk unalom nélkül a majd 700 oldalon, ennek köszönhetően olyan könyvvel van dolgunk, ami hosszú ugyan, de nagyon jól olvastatja magát. Szó szerint letehetetlen olvasmány, ajánlható bárkinek, aki szereti a történelmi témával átszőtt krimiket!

kritta>!
Steve Berry: Nagy Károly nyomában

Steve Berry remekül elvégezte a házi feladatát. Szorgos kutatómunkával egy jól bevett és már több író által is sikerre vitt sémára ráépítette a történetét, amihez nem állítom, hogy hatalmas zsenialitás kell, de ahhoz mindenképpen, hogy összerakjon egy ilyen jól működő történetet, ami kiválóan szórakoztatja a kalandra vágyó olvasókat. A könyv egy érdekes nézőpontot tár fel a civilizáció egy lehetséges oldalágával kapcsolatban. A történet átível Európán, Amerikán és eljut egészen az Antarktiszig egy csodás utazás kísérti a cselekményt, ami az olvasó számára is élvezetes.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Magából igazán bőséggel áradnak az információk!
– Három diplomám van középkori történelemből.
– De egyik sem ad választ arra, hogy most mi az ördögöt keres itt?

125. oldal

7 hozzászólás
cassiesdream>!

… semmi sem homályosítja el jobban az ítélőképességet, mint a düh.

111. oldal

robinson P>!

Az Antarktisz egy természetes hűtőszekrény. Nincs rothadás, rozsda, erjedés, penész vagy fertőzés. Nincs pára, por vagy rovar. Semmi, ami elbonthatná a szerves anyagot.

517. oldal

robinson P>!

– Néha jobb, ha az ember nem bolygatja a múlt szellemeit.

503. oldal

robinson P>!

Az emberek általában a szokásaik rabjai. Még azok is, akik azt hangoztatják, hogy nincsenek szokásaik!

245. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szokás
robinson P>!

A nő agyában már teljes erővel szólt a vészcsengő.

37. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

– A diák tanítja a tanárát?
– Valahogy úgy. És most egy szívességet kérnék. Méghozzá nagyot.

500. oldal

just_aGirl>!

…úgy bánj a földdel és másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy veled bánjanak.

robinson P>!

A felbérelt emberek eszközök csupán, mint egy kalapács, egy fűrész vagy egy csavarhúzó. Használja őket. Aztán félreteszi.

215. oldal


A sorozat következő kötete

Cotton Malone sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Dan Brown: Angyalok és démonok
Douglas Preston – Lincoln Child: Az ereklyetartó
Mario Puzo: A szicíliai
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Frei Tamás: A megmentő
David Mitchell: Felhőatlasz
Christopher Golden: Uncharted: A negyedik labirintus
Eric Van Lustbader: Bourne fölénye
Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája