A ​Lincoln-mítosz (Cotton Malone 9.) 46 csillagozás

Steve Berry: A Lincoln-mítosz

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1861 ​szeptembere: Nem minden az, aminek látszik. Ezzel a különös megjegyzéssel száll elnökről elnökre egy sokkoló titok, amely ekkorra Abraham Lincoln kezébe kerül. És ahogy lezajlanak az Amerikai Polgárháború első véres csatái, Lincolnnak egyedül kell döntenie, miként használja fel ezt a kényes tudást: megmentsen-e többezer amerikai életet, vagy feláldozza a nemzete jövőjét?

A jelen – Washingtonban jelentős politikai vihart kavar egy hivatalos vizsgálódás egy nemzetközi vállalkozó, a Mormon Egyház egyik Vénje ellen. Dániában az Amerikai Igazságügyi Minisztérium egyik eltűnt ügynöke veszélyes emberek fogságába esik. És néhány órán belül Cotton Malone ahelyett, hogy továbbra is békésen árulná a könyveit a boltjában, Malone nemcsak az életét, a szabadságát, hanem legnagyobb szerelmét is kockára teszi, hogy kiderüljön az igazság Abraham Lincolnról – és közben az Amerikai Egyesült Államok sorsa is ettől függ.

Steve Berry, a történelmi thriller nagymestere egy tudós… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
GABO, Budapest, 2016
500 oldal · ISBN: 9789634062691 · Fordította: Lantos István
>!
GABO, Budapest, 2016
500 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634062271 · Fordította: Lantos István

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Cotton Malone · Stephanie Nelle


Most olvassa 3

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

ViveEe P>!
Steve Berry: A Lincoln-mítosz

Nagyon jó volt ezt a könyvet olvasni, és jobban is tetszett a korábbi köteteknél. Már hiányzott egy kis történelem és politika.
Egy rendkívül érdekes témát boncolgat a könyv, miszerint ki léphet-e egy állam az Unióból. Remek források, történelmi tények és kitaláció egyvelege ad választ. Nagyon tetszik, ahogy a két „főgonosz” ténykedésén keresztül modellezi az író hogy miként is valósulna meg ilyen kiválás, és milyen hatásai lennének napjainkban. Imádtam! Amit egyszerűen nem értek egyébként az amerikaiaknál az a perek. Ez a precedens alapú döntéshozatal egyáltalán nem szimpatikus számomra, hiszen így nem igazán veszik figyelembe az adott eset mai körülményeit. A könyv brilliánsan megvilágítja ezt is. Maga a cselekmény nagyon tetszett, nagyon csípem a könyv elnökét. Cottont már sajnálom, hogy mindig belecsöppen ezekbe, és nem mindig jön ki jól.
Érdekes volt megismerkedni a mormon vallással, bár az ilyen fanatikusokat, akik a könyvben is vannak sosem tudom hova rakni. Még jó, hogy az érmének mindig két oldala van. Akit nagyon nem bírtam elviselni az Cassiopeia. Konkrétan a végén már azért szurkoltam, hogy lőjék már le. Mindenesetre ez egy jó könyv, ami tartogat sok érdekességet a törtélem kedvelőinek, Lincolnról, az alapítókról és a polgárháborúról. :)

mate55 >!
Steve Berry: A Lincoln-mítosz

Mindig gondban vagyok, hogy mennyit árulhatok el egy-egy történetből. Egyrészt szeretnék kedvet csinálni hozzá, másrészt nem is akarom elvenni az olvasás élményét a túl sok információ kiadásával. A cselekmény már a legelső oldalon beindul: a civilben az olvasás és a könyvek megszállottja Cotton Malone, maga mögött hagyva a múltat békésebb vizekre evez, és könyvritkaságok kereskedelmével foglalatoskodik az öreg kontinensen, Koppenhágában. Már több éve él itt, mikor üzenetet kap volt főnökasszonyától, Stephanie Nelle-től, segítségét kéri, miszerint egy ügynök (Barry Kirk) veszélybe került. (Ráadásként megjelenik a barátnője a „rosszakaró” oldalán.) Ez az üzenet indítja meg a regény fordulatos, izgalmas, és rengeteg kutatómunka után kiválóan megírt cselekményét, melyben egy 1861-be Ábrahám Lincolnnak íródott sokkoló titok megfejtése, és a teljes Amerikai Uniót veszélyeztető Mormonok által egykoron őrzött, mára azonban elveszett legnagyobb titkának a felkutatása a cél./stb, stb, stb./ Igazi könnyed, egyszerű olvasmány tele van olyan részletes, történelmileg hiteles információkkal, ami miatt érdemes kézbe venni a művet. Különleges információkat kapunk a mormonokról, életükről, a rendjük működéséről, az egyház a vallás és a rend viszonyáról, illetve hiteles betekintést kaphatunk az adott korba. A felépítése és történetvezetése nagyon hasonlít a szerző korábbi könyveihez. Pár oldalas fejezeteket tartalmaz, amelyek végén mindig félbemarad valamilyen (általában rendkívül izgalmas) eseménysor. Az ezt követő fejezet pedig általában másik helyszínen játszódik, másik szereplőkkel. Mindez azt eredményezi, hogy a könyv jóformán letehetetlen és olvastatja magát. A könyv, azon túl, hogy izgalmas krimi, nagyon komoly állásfoglalás is egyben. Berry sosem volt még ennyire politikus, sosem volt még ennyire őszinte. Talán arra is akar késztetni minket olvasókat, hogy a gondolkodást az utolsó lap után se hagyjuk el, hanem tartsuk fenn folyamatosan, és így szemléljük a világ történéseit. Ha ezt elérte, akkor igazából már lényegtelen, hogy a történet elemeiből mi igaz és mi nem, mert a lényeg, hogy már semmit sem hiszünk el csak úgy egyszerűen. Bár vannak dolgok, amiket lehet előre tudni, vannak, amiken nem lepődünk meg, de a könyvet nem tudtam letenni, ragyogó, nagyszerű, tanulságos és érdekes.
.

3 hozzászólás
Habók P>!
Steve Berry: A Lincoln-mítosz

Berry ezúttal sem okozott csalódást, egy csaknem kétszáz éves történetet nyomoztak ma a szereplők. Ezúttal a szokásosnál kicsit kevesebb volt a gyilkosság, és az intrika, viszont több a z egy oldalon állók közötti konfliktus. A nagy nyomozást megoldják, a magánéleti problémákat talán majd a következőben. Tulajdonképpen az első olyan Berry-regény, amelynek végén szinte senki nem elégedett – beleértve engem is.

Timberwolfes>!
Steve Berry: A Lincoln-mítosz

Ha Lincolnra gondolunk mindenki előtt egy szakállas, cilinderes, szögletes arcú, mosolygásra képtelen arc elevenedik fel, egy olyan emberé aki felszabadította a rabszolgákat és összeesküvés és/vagy egy örült merénylő meggyilkolt. Lincoln mítoszát lehetetlen lerombolni, még ha egy nem laikus kezdi el vesézni a pályafutását akkor is Lincoln az Lincoln marad. Steve Berry eben a könyvében mégis ezzel próbálkozik. Korábban már neki ment más nagy kultúráknak, boncolgatta a Bibliát, kérdőre vonta a kínai tanításokat, ezúttal újra az amerikai „nagy történelemből” merített alapokat. Valahogy ez a pár száz éves történelem kevésbé ad megfelelő táptalajt egy igazi jó Steve Berry könyvhöz és a Jefferson kódhoz hasonlóan ez is teljesen távoli állt tőlem.
Mormon egyházról nem sokat tudtam, max amit a South Parkban láttam illetve tudom hogy a fehér inges fekete táblás emberkék akik csoportosan járkálnak gyakran az utcákon azok mormonok.
Amerikában található a vallás központja és a legerősebb bázis is. Mormonok egyfajta kevert vallást és elveket képviselnek, ami elég szigorúnak tekinthető és mégis valamennyire szabadabb elveket vall mint a kereszténység.
Megalapítása után sokáig üldözték a híveiket és szabályos hadjárat volt ellenük. De egy erős bázis fent maradt és Utah-ba vándorolva megalakult a ma is ismert központ.
Lincolnnak is tárgyalnia kellett már velük. És olyan titkokat tud meg ami az egész Egyesült Államokat az alapjaiban rendítheti meg.Steve Berry megint fogott egy érdekes joghézagot aminek van ténylegesen valóság alapja és szőtt köré egy történetet, olyan személyeket és eseményeket használt fel amik a valóságban is megtörténtek, átültette és átalakította ezeket úgy a könyvébe hogy azok a pont odaillőek legyenek. Lincolnről és tevékenységéről sok tényt sorol fel melynek lényege hogy neki köszönhető a ténylegesen egyesült, nem megosztott USA, de mi van akkor ha az egész egy olyan hazugságra épül mely szerint az államok még sem annyira egyesültek… Ez az egész rejtély Lincolnt helyezi középpontba és a lehet csak az ő mítosza az ami lehetővé teszi azt hogy ne is gondolkozzanak el mitől is egyesült államok egysége az egész ország.
Igen ilyesmi dolgokat már olvastuk máshol más körülmények között. Persze izgalmas téma de valahogy már eléggé unalmassá válik.
Persze Cotton mint nyugdíjas antikvárius megint ott terem és a múlt titkainak zűrzavarába csöppen. Tudom ezt nem lehet másképpen megoldani de lassan már leszakadhatnánk CM-ről.
Valahogy ez a könyv inkább volt ismeretterjesztő mint izgalmas. Mindenki mindenkivel ármánykodik és persze senki se nyer csak a nagy és gonosz Sam bácsi…
Valahol ennél a könyvnél értem el a Pamut Dinnye telítettségemet, és valahogy az amerikai történelem számomra kevésbé vonzó mint a régebbi könyveiben boncolgatott rejtélyek. És ahogy nézem most sorban USA történelmi könyvek következnek.

3 hozzászólás
mariannkiss1980 P>!
Steve Berry: A Lincoln-mítosz

Régen terveztem, hogy elolvasom, de mindig meg előzte egy másik könyv. Az egész történetből számomra hiányzott valami. Steve Berry nem változott, a történet is, a szereplők is ugyanúgy jók, de ezt egy kicsit most kevésnek éreztem. Attól függetlenül kiváló szórakozást nyújtott.

szabszev>!
Steve Berry: A Lincoln-mítosz

Nem tudom miért, de most ezzel a könyvvel nagyon lassan és döcögősen haladtam. Valahogy hiányoltam belőle a pörgést, az izgalmat, valami történetet…. Igaz, volt benne mindegyik, de valahogy nem ilyen könyvre számítottam a korábbi kötetek alapján. Azért izgalmas lett a vége, de nehezen indult be számomra a cselekmény. Aztán az is lehet, hogy csak nem megfelelő lelkiállapotban olvastam….

mamono>!
Steve Berry: A Lincoln-mítosz

Steve Berry ismét bebizonyította, hogy csavarosan tudja vezetni a történeteit. A szerző igazi kalandot varázsolt nekünk, mögötte az alapos kutatással a történelem területén. És ez az, ami igazán izgat a könyveiben.
Ott van ugye a főszereplő, a furcsa nevű Cotton Malone, aki volt ügynök, könyvesbolt tulajdonos, és emellett lépten nyomon visszarángatják őt a régi munkahelye érdekében. Vannak barátai, akik néha eltűnnek a színről, máskor sajnálatos módon elhunynak, de mindig emlékezetesek, és ott van élete „megkeserítője”, Stephanie Nelle, na meg mellé mostanában, egy Luke Daniels nevű újonc spoiler.
Emellett ott van a történelmi háttér. Egy jó történelemmel foglalkozó regénynek véleményem szerint az a mércéje, hogy felkelti a kor iránt az olvasók figyelmét, hogy többet akarnak tudni. Viktória királynő, Erzsébet királynő, Skócia vagy Berry esetében a templomosok, Napóleon, Nagy Károly, stb. És itt és most a könyvet olvasva döbbentem rá, mennyire keveset is tudok az USA történelméről, keresnem is kell valamit… Berry pedig ebben igazán nagy. Fog egy csomó történelmi tényt, aminek talán volt köze egymáshoz, talán nem, de tény, majd ezekből némi kiegészítéssel egy fordulatos, izgalmas történetet varázsol. Igazi kalandot, és ez most sem maradt el.
Az egyetlen tövis Cassiopeia Vitt miatt maradt bennem. Sokáig gondolkodtam rajta, hogyan lehetett volna máshogyan lezárni a történetet, de nekem sem jutott jobb az eszembe.

briggg>!
Steve Berry: A Lincoln-mítosz

Maga a történet egy az Egyesült Államokból egy, esetlegesen több állam kilépését boncolgatja. A mormon vallás és a vallási fanatizmus bemutatása nagyon részletgazdagra sikeredett. Ami számomra nagyon tetszett és nagyon nehéz volt megemészteni, hogy Cotton és Cassiopeia más más oldalon álltak és gyakorlatilag egymás ellen harcoltak. Az egyik az igazságot akarta kideríteni régi szerelméről, hogy megvédje azt, míg a másik el akarta kendőzni az igazságot, mert az esetlegesen nagyon veszélyeket jelenthetett az egész Unióra vonatkozóan.
Engem legjobban az érzelmi szál fogott meg benne, hogy az érzelmek terén hogyan viszonyul egymáshoz Cotton, Stephanie, Cassiopeia. Nem egyszerű és a vége sem volt az. Nagyon remélem, hogy lesz folytatás.

2 hozzászólás
minett>!
Steve Berry: A Lincoln-mítosz

Berry nagy kedvencem,de ez borzasztóan unalmas volt


Népszerű idézetek

mate55 >!

– A szeretet az az állandó, sohasem gyengülő erény, ami képes fölemelni minket a gonoszság fölé.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gonoszság · szeretet
mate55 >!

Azt hiszem, az antikváriumoknak ugyanolyan az illata.

65. oldal

mate55 >!

Az Ótestamentum prófétái, mint pédául Ábrahám, természetesnek tartották, hogy több feleségük legyen. Salamonnak 700 is volt, a 300 ágyasán felül..

129. oldal

5 hozzászólás
ViveEe P>!

A Függetlenségi Nyilatkozatban egészen világosan szerepel, hogy ha bármikor, bármely Kormányforma alkalmatlanná válik e célok megvalósítására, a nép Joga, hogy az ilyen kormányzatot megváltoztassa vagy eltörölje, és új Kormányzatot létesítsen, olyan elvekre alapítva és hatalmát oly módon szervezve, amely jobban védi Biztonságát, és jobban elősegíti Boldogulását. A továbbiakban pedig nem kevésbé határozottan leszögezi, hogy ha a visszaélések és birtoklások hosszú sora mindig ugyanazt a Célt szem előtt tartva azt bizonyítja, hogy a népet teljes zsarnokságba kívánják hajtani, a nép joga és a nép kötelessége, hogy az ilyen Kormányzat igáját levesse, és a jövő biztonsága érdekében új Védelmezőkről gondoskodjék.

177. oldal

4 hozzászólás
mate55 >!

Bármely népnek, amely készen áll rá és megvan hozzá az ereje, joga van fellázadni, megszabadulni a meglévő kormánytól, és alakítani egy újat, amely megfelelőbb számára.

(első mondat)

ViveEe P>!

Rápillantott a mobijára.
Egy Stephanie-től jött üzenet jelezte, hogy a pénzt átutalták, és ha szükséges, tesznek még hozzá.
Elmosolyodott.
Nem rossz, ha az embernek az Egyesült Államok elnöke a bankárja.

206. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cotton Malone · Stephanie Nelle
gesztenye11 >!

Lincoln nem azért küzdött a polgárháborúban, hogy megőrizze az Uniót.
Azért háborúzott, hogy megteremtse azt.

500. oldal - A szerző utószava


A sorozat következő kötete

Cotton Malone sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Clancy: A kokain akció
Christopher Golden: Uncharted: A negyedik labirintus
Michael Crichton: Az elveszett világ
Clive Cussler: Dragon – Sárkány I-II.
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
David Mitchell: Felhőatlasz
Sam Bourne: Igaz emberek
Robert Ludlum: A Negyedik Birodalom
Robert Ludlum: Holcroft szövetség
Robert Ludlum: Holcroft küldetése I-II.