Twilight ​– Alkonyat (Twilight saga 1.) 3842 csillagozás

Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a „mindennapi” csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő… Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik…

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639708952 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
502 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451527 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
504 oldal · ISBN: 9789635619238 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa

9 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Twilight

246 tag · 132 karc · Utolsó karc: 2023. december 1., 09:17 · Bővebben


Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

Edward Cullen · Alice Cullen · Jacob Black · Bella Swan · Carlisle Cullen · Jasper Hale · Emmett Cullen · Esme Cullen · Rosalie Hale

Helyszínek népszerűség szerint

Forks · Phoenix · vízpart


Kedvencelte 837

Most olvassa 218

Várólistára tette 241

Kívánságlistára tette 194

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

vargarockzsolt>!
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Ezt a könyvet nem nekem írták. Időnként volt olyan érzésem, mintha egy gimnazista lány titkos naplóját olvasgatnám, ami, ha nem is pedofília, de legalábbis kukkolás. Azért talán van néhány olyan gondolatom, amelyet érdemes megosztanom másokkal.
1. A mottó bibliai idézet – egyfelől fölösleges, nagyképű, hatásvadász, másfelől mutatja, hogy a kommersz irodalom átvesz az elit irodalomból bizonyos eszközöket, amelyekkel nem igazán tud élni. Ugyanakkor megkönnyíti a vallásos amerikai társadalomban a mű terjesztését. A Harry Potter ellen olvastam egyházi körökből kirohanásokat, az Alkonyattal kapcsolatosan nem tudok ilyenről – javítsatok ki, ha van ilyen.
2. Az előszó egyszerre szól szerelemről és halálról, és nagyon hatásos.
3. A főszereplő egy tizenhét éves lány, de szerintem úgy viselkedik, mint egy tizennégy éves. A fiatalabbak könnyen azonosulhatnak vele, az idősebbek különbnek érezhetik magukat nála. Ha vele ilyen csodás események megeshetnek, akkor ugyanez megtörténhet az olvasóval is. Bellában nincs semmi különleges, hacsak nem az illata, amely egy minőségi parfümmel utánozható.
4. Szerintem Stephenie Meyer tudatosan ír viszonylag egyszerű (igénytelen?) stílusban, hisz főhőse nem egy művelt felnőtt, hanem egy hétköznapi lány. Talán ez a sikerének egyik titka, nem terheli túl az olvasót.
5. A történet szerelmi szála kapcsán két dolog jutott az eszembe. Egyrészt a regény a nagy amerikai konzervatív hullám idején született, és az önmegtartóztatást ezért állítja a középpontba. Kedves fiatal lányok, várjatok a szexszel a házasságig! Másrészt a szerelem érzelmes (érzelgős?) ábrázolása sokakat visszariaszthat, de annál több olvasó számára igazán vonzó lehet.
6. A vámpírszál számomra érdekes volt, de én nem ismerem a téma irodalmát, egyetlen modern vámpírkönyvet sem olvastam. Mindenesetre ebből a könyvből azért hiányzik a komolyan kidolgozott saját mitológiai háttér – összehasonlítva a Harry Potterrel vagy (bocsánat) A Gyűrűk Urával.
7. A regény cselekményvezetése nem túl jó. A könyv háromnegyedéig nem elég pörgős. A mai felgyorsult világban ez nem megengedhető, én a szerkesztő helyében visszaadtam volna átdolgozásra. (Ezért a csillaglevonás.) Egy ilyen bestsellerben négy-öt oldalanként szükség volna egy akcióra, hogy fenntartsa az olvasója figyelmét.
Összességében azt gondolom, érdekes könyv, mert jól tükrözi a mai világot: a fiatal olvasó lányok ízlését; és aki sikerkönyvet akar írni, amivel sok pénzt lehet keresni, az tanulhat belőle. Szórakoztató irodalom, nem értéktelen, hanem a saját helyén kell kezelni.

192 hozzászólás
MissFortune>!
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Kövezzetek meg, de én szeretem.. :D

Rengetegszer olvastam már újra, pontosan nem is tudom hányszor. A legrongyosabb, legmegviseltebb könyv a polcocskámon egyértelműen ez. Sokat köszönhetek a Twilightnak, illetve a Harry Potternek, ugyanis emiatt a két történet miatt lettem igazán könyvmoly.
Így 3-4 év után érdekes kísérlet volt újra a kezembe venni. Egy kihívás miatt újra kell olvasnom egy sorozatot, így emellett tettem le a voksom. Ugyan immár felfigyeltem a hibáira jobban, ennyi könyv elolvasása után azt is megláttam benne, hogy mi nem tetszik annak a tábornak, akik nem szeretik a Twilightot. Tényleg kis egyszerű, butuska mondatokból áll, de én így is szeretem. :)

Viszont az azért durva, hogy az első oldalon ahol kinyitottam egyből kiverte a szememet egy helyesírási hiba…

Nikolett0907 P>!
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

„A bátorság egy ponton túl már őrültség.”

És a fenti idézet rám is igaz ez esetben.
Anno filmként láttam, majd levontam a következtetést én ezt a „nyáladzást” nem szeretem.
Aztán a családom valamely „jó ” fej egyede gondolta meglep a négy kötettel, tovább ajándékoztam, de megint megkaptam. Oké ez égi jel, így jó pár évre rá gondoltam essünk túl rajta.
Végül is a filmek legtöbbször eltérnek a könyvektől és többé – kevésbé itt is ez történt.
Meglepő módon szórakoztatónak találtam, persze továbbra is csöpög az érzelmektől, ami csak egy „tiniknek írt rózsaszín horrornak” hívok. De most erre volt szükségem.
Nem lesz kedvenc és nem lesz újra olvasás sem, max. nagymamaként két étel keverés között újra előveszem. :D
Mindenkinek megvan a romantika szintje, az enyém nem itt kezdődik és nem itt végződik, de akkor miért is négy csillag? Azért, mert tizenévesen biztos imádtam volna és legalább két méterrel a felhők felett repdesett volna a kis szívem. :)
Nem olyan rossz, egy olvasásnak tökéletesen megfelelt.
Lássuk a többit. :D

10 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Tudom, hogy ma már szinte sikk utálni, én mégsem teszem.
Még azelőtt olvastam, hogy kitört volna az őrület, amikor még szinte senki nem tudta, mi is az az Alkonyat, ki is az a Stephenie Meyer. Megtetszett a fülszöveg alapján, elolvastam, szívembe zártam.
Nem vagyok elvakult rajongó, nem sikongatok, nem tépem le a bugyim, ha a kimondják azt, hogy Twilight, Edward vagy Jacob. :P Egyszerűen csak megfogott a lehetetlen szerelem története, amely mégis lehetséges.

3 hozzászólás
Niitaa P>!
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/03/stephenie-meyer…

„Emlékszem, régen az volt a furcsa, ha valaki nem olvasta vagy éppen nem szerette Stephenie Meyer vámpíros sorozatát. A mai világban pedig már az számít cikinek, ha valaki bevallja, hogy ő élvezte a történetet. Nem tudom, miért fordult még e tekintetben is ekkorát a világ, de tudjátok mit? Nem is érdekel, s én bátran ki merem mondani: szeretem az Alkonyat című könyvet.
Rengeteg kellemes emléket, meghalványult benyomást hozott felszínre az újraolvasás. Jó érzés volt az évek során megváltozott szememmel is újra átélni egy régi kalandot és tüzetesen felülvizsgálni egy régi kedvencet. Hihetetlen, de még bő tíz év távlatából is ugyanolyan hatással volt rám. Már az első lapokon magával ragadott a történet és magam is Forks fái alatt száguldoztam megdöbbentő sebességgel. Aláírom, a történet képtelen, több olyan pontja van, ami más esetben előhozza a szarkasztikus énemet, de ebben a koncepcióban valahogy teljesen megállja a helyét. Végül is, csak egy fantasztikus műről beszélünk, ahol azt díjazzuk, mennyire tud elrugaszkodni a valóságtól.
A bennem terjengő „Alkonyat-lázat” az első regény újraolvasása valamely módon csökkentette, ám meg nem szüntette, így folytatni fogom a sorozatot, átadom magam a teljes élménynek; sőt, még az Éjféli napot is megrendeltem. Szóval hamarosan újra elmerülök a vámpírok kontra emberek romantikus furcsa világában. Alig várom!”

4 hozzászólás
cicus61 P>!
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Anno csak filmen láttam és nagyon tetszett! Így könyvben is nagyon jó volt újra átélni a történetet. Bella és Edward egymásra találását és szenvedéseit. Imádtam a családjaikat is, pláne Edward családját, ahogy segítenek mindenben egymásnak és ahogy befogadják Bellát.
Mondjuk Bella engem is idegesített sokszor a bénaságával, meg a nyafogásaival, de hát nem lehet mindenki kedvenc :) Nem is értem Edward mit eszik rajta. A filmen nagyon szerettem a történetet, szerintem folytatom a sorozatot és lehet hogy megnézem újra a filmet.

csakegyluca>!
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Emlékszem mekkora őrület volt a suliban általános második osztályában, amikor bejött nálunk is az Alkonyat mánia. Mindenki oda volt a filmért, és igazi csapatok alakultak ki, hogy melyik pasi a jobb. Edward, vagy Jacob. Én természetesen az előbbi táborba tartoztam, ugyanis Robert Pattinson sármját nehezen ütötte meg nálam a Jacobot alakító színészé. Én már akkor megfogadtam, hogy soha nem fogom elolvasni a könyvet, hiszen a filmeket már kívülről fújom. Aha, látszik hogy mennyire nem olvastam el. XD Egyszer csak rám tört a nosztalgiázás utáni vágy, és nem tudtam mit kezdeni magammal. A másik ok pedig az is volt, hogy családi kirándulásra mentünk Erdélybe, és szerettem volna egy olyan könyvet is vinni oda, aminek története fák, erdők között játszódik. Így esett tehát az, hogy megborítva fogadalmam, elolvastam a könyvet.
Bella hazaköltözik apukájához Forksba, ahol nagyon ritkán süt a nap, de legalább rengetegszer esik az eső. Nem csak az időjárás az, ami feltűnik az embereknek, hanem a Cullen család is, akik gyerekei a helyi középiskolába járnak. Semmi baj nincs velük, de pletykák övezik a családot, és a viselkedésük is különleges. Közülük pedig az egyik családtag, Edward Cullen egyből elcsavarja Bella fejét kinézetével és hihetetlen erejével. A fiú igencsak furcsán intézi dolgait, és a lány el kezd gyanakodni. Edward végül megosztja vele, hogy rokonai és ő maga is abba a törzsbe tartoznak, akiket csak úgy neveznek, hogy hidegek, vámpírok. A szerelemnek nincsenek határai, így megpróbál a két tini együtt maradni, de adódik egy olyan probléma, ami mindkettőjük életét veszélybe sodorja. Vajon sikerül együtt legyőzniük a gonoszt? A szerelem valóban minden helyzetben megállja a helyét? Érdemes kockáztatni?
Ahogy feljönnek bennem az emlékek, miszerint én büszkén hajtogattam a nagymamámnak azt, hogy én tudom az Alkonyat összes részének címét angolul, bezengve vele az egész lépcsőházat. Vagy ahogy megosztom osztálytársaimmal: Képzeljétek én is megnéztem az Új holdat! Vagy ahogy kinyomtattam az egyik poszterét és a szereplők feje felé írtam a nevüket úgy ahogy ejtem: Edvard Kalen, Dzsékob. De a Twilight feliratú tollakra is emlékszem, amikhez tökéletesen passszoló könyvjelzőt is csináltam… Ezek azok az emlékek, amik miatt elkezdtem olvasni a könyvet. Újra át szerettem volna érezni mindazt, amit egykor megtapasztaltam.
Ez a nosztalgia édes balzsammal kenegette a szívemet. És a sok egyértelmű dolog mellett tudott újat mutatni. Nagy rajongóként én sem maradtam ki a jóból. Rengeteg dolgot megtudtam, ami a háttérben zajlott. A párbeszédek jobban ki voltak dolgozva, szépen fel tudtam dolgozni az eseményeket. Megtudtam mi miért történt, és ez nagyon jó volt. Ha valaki filmezés közben megkérdezi hogy mégis miért van ez meg az, akkor tudok rá válaszolni. Olyan, mintha kitisztult volna a kép.
A hangulata nagyon ott volt. A zöldes kékes, sápadt Forks-ban játszódó szerelmi történet, amit körbeölel ezer meg ezer fenyő, miközben a hajnali harmat tisztítja azokat. Lenyűgöző.
Nagyon érdekes kalandom volt a szereplőkkel kapcsolatban. Bella helyzetét és gondolkodását abszolút megértem. Edward már más téma. Volt hogy úgy éreztem, hogy szívesen adnék neki egy sajtos tejfölöst, aztán a következő mondatban mindenemet oda adtam volna neki, mert olyan romantikusnak éreztem a helyzetet. De az a csapongás amit ez véghez vitt…eskü egy nyafogós kamasz lány nem csinál ilyet. Gondolok itt arra a beszélgetésre, amit egyszerűen nem tudok értelmezni. Nem szó szerint fogom leírni:
-Bella, jobb ha elkerülsz engem. Elkísérjelek majd szombaton vásárolni?- mondja Edward.
Elnéz a távolba, vagy nem tudom mit csinál.
-De azért tényleg jobb ha elkerülsz engem. Na, megyünk az osztályba?
Kérem szépen ez mi? Nem csodálom hogy Bella ennyire nem tud szót érteni vele, mert egyik szavával üti a másikat. És ez nem csak egyszer esett meg, hanem folyamatosan.
Szóval Edward nálam egy megfejthetetlen személyiség. Tényleg képen töröltem volna valamikor, főleg az elején, de be kell vallanom, hogy valóban tudott romantikus lenni. Nagyon is. Ha csak a mentőakcióira gondolunk, vagy titkos, rejtelmes tetteire. Bár nekem jobban tetszik a filmben, mint könyvben.
Bellára sokan mondják, hogy nincs ki a négy kereke, viszont én máshogy látom. Igen, néha meggondolatlan, de többségében Edward miatt tűnhet ő is csapongónak. Szerintem erős karakter. Az önfeláldozó szó az ami igazán hozzá illik.
Összességében Edward hülyeségeit eltekintve szerettem. Romantikus, kalandos, jó hangulatú egy regény. Mindenképpen tovább szeretném olvasni a sorozatot, főleg ősszel. Aki szereti a szerelmes oldalakkal telt fantasy-kat, azoknak nagyon ajánlom.
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2021/08/stephenie-meye…

3 hozzászólás
bambali>!
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Évekig, ismétlem, évekig itt ült a polcomon az egész sorozat, és direkt nem néztem meg a filmeket, mert előbb el akartam olvasni a könyveket.
Aztán egyszer csak nekiálltam. És onnantól totál elvarázsolt az egész világ, a szereplők, a hangulata.
Tudom, tudom, pontosa tudom, hogy a történetnek és a szereplőknek is vannak hibáik, de én ezekkel együtt is imádom az egészet. Tetszett Bella bénasága és melankóliája, Edward… wow, Edward… A Cullen család úgy jó, ahogy van. Bírom Jacobot is.
Külön-külön senki nem tökéletes, de együtt kerek.
És lássuk be, Stephenie Meyer tud valamit, ha ekkora világsikerré nőtte ki magát ez az egész.

MVivien>!
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Tudom hogy ezt a könyvet sokan nem szeretik, én viszont nagyon szeretem. Ez a könyv volt az első amit elolvastam és megszerettem.
Hiába imertem a cselekményt, mégis nagyon szerettem olvasni. A kedvenceim a könyvben Edward családja, minden Cullen-t nagyon megszerettem.
Tudom hogy sok hibája van a könyvnek én mégis ezekkel együtt szeretem.

Smurfettereads>!
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Hát nehezen rázódtam bele a történetbe pedig előtte vagy 100x is láttam a filmet és lehet ez volt a baj. Zavart Bella viselkedése és nem tudtam ráhangolódni. A film kedvenc, de még nem döntöttem el, hogy a könyv is. Edward nekem jobban tetszett szerethető a karaktere is. Tetszett, hogy sokkal jobban elmeséli az egészet, mint a filmben láthatjuk. Imádom Jacob-ot. :)


Népszerű idézetek

Zora85>!

Higgy nekem most az egyszer: minden vagy, csak éppen hétköznapi nem!

213. oldal

10 hozzászólás
nikol91>!

– És ekkor az oroszlán beleszeretett a bárányba…
– Micsoda buta bárány!
– Micsoda beteg, mazochista oroszlán!

Kapcsolódó szócikkek: Bella Swan · Edward Cullen
Francica>!

Ha tudnék álmodni, én is rólad álmodnék. És nem szégyelleném.

Kapcsolódó szócikkek: Edward Cullen
1 hozzászólás
Zora85>!

Ha az élet valóra váltja legmerészebb álmodat, akkor nincs mit megbánnod, ha ez az álom aztán véget ér.

7. oldal

zakkant>!

– Alkonyat van megint – mormolta. – Megint vége van valaminek. Bármilyen tökéletes is egy nap, mindig véget ér.

1 hozzászólás
Zora85>!

Le sem vettük a szemünket egymásról, bámultunk arra, ami nélkül egyikünk sem lenne képes élni: a másikra.

3 hozzászólás
Zora85>!

– A bátorság egy ponton túl már őrültség.

478. oldal, 24. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: bátorság

Népszerű triviák

csakegyluca>!

A könyvből készült filmben Edwardot alakító Robert Pattinsonnak egyátalán nem volt szimpatikus Edward személyisége, mondhatni utálta ezt a karaktert.

Kapcsolódó könyvek: Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat
TabbyKissa>!

Jasper nevét az írónő egy konföderációs hadseregbeli névsorban találta.

[starity.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Kapcsolódó alkotók: Stephenie Meyer

TabbyKissa>!

Bella, mint újonc körülrajongását az iskolában az élet ihlette meg. Stephenie Meyer a főiskola megkezdésekor költözött Utahba, ahol az addig átlagos lányból, hirtelen népszerű és közkedvelt újonc lett. Sokat randizott helyes ugyanakkor intelligens fiúkkal, akik közül többnek a nevét is a könyvbe írta. Először zavarta a dolog, mert tisztában volt vele, hogy ő nem változott.

[twilightsaga-alkonyat.hupont.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Kapcsolódó alkotók: Stephenie Meyer


A sorozat következő kötete

Stephenie Meyer: Life and Death – Egy életem, egy halálom A klasszikus Alkonyat egy másik verzióban

Twilight saga sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Richelle Mead: Vámpírakadémia
Richelle Mead: Vérvonalak
Anna Banks: Poszeidón
Rainbow Rowell: Tévelygő fiú
Joss Stirling: Lélektársak – Sky
Tracy Wolff: Sóvárgás
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Rachel Vincent: Lélektolvajok
Meg Cabot: Mélyharapás
Isaac Marion: Eleven testek