Twilight (Twilight Saga 1.) 309 csillagozás

Stephenie Meyer: Twilight Stephenie Meyer: Twilight Stephenie Meyer: Twilight Stephenie Meyer: Twilight Stephenie Meyer: Twilight Stephenie Meyer: Twilight Stephenie Meyer: Twilight Stephenie Meyer: Twilight Stephenie Meyer: Twilight

A seventeen-year-old teenager, Bella Swan, moved from Phoniex to Forks, Washington to live with her father. After going to school one day, she falls deeply in love with who she didn't know was something she could have never guessed….a vampire. The gorgoeus Edward Cullen is the vampire. Once Edward gets over being a vampire and Bella a human, they get together. Although everybody else thinks that it's weird that Edward is finally dating, Bella and Edward simply don't care. When an unexpected visitor comes to Forks, Edward and Bella start to have some trouble. What will happen next? You'll have to read to find out.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
Atom, London, 2012
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781904233657
>!
Atom, 2010
452 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781904233657
>!
Atom, London, 2010
434 oldal · ISBN: 9781907410482

10 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Edward Cullen · Bella Swan


Kedvencelte 59

Most olvassa 40

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Stephenie Meyer: Twilight

A könyv harmadáig az Objektív Igazság Oroszlánszívű Bajnokaként terveztem mindenki tudtára adni, hogy a Twilight se nem jobb, se nem rosszabb egy átlagos középiskolás-melletemülős-jajdekékaszemes YA szösszenetnél, sőt, még arra is emlékeztetni akartam a világot, hogy azért mégis csak a műfaj egyik úttörőjével állunk szemben, adjuk meg neki a tiszteletet, ha másra nem, hát erre. Voltak mindenféle érveim, hogy pl. értékeljük a vámpírklisé revampolását (höhö), még ha ez kicsit félre is ment az „azért járunk ki éjszaka, mert ciki, hogy csillogunk a napfényben” dologgal, és hogy én nem vagyok célközönség, attól, hogy én kínosan feszengek, amikor 17 éves gyerm ifjakra a görög isten jelzőket aggatják, a korosztálybeliek számára valszeg ennek abszolút nincs enyhén pedofil felhangja. De aztán elérkeztünk a részhez az első randival, és onnantól minden észérvem eltörpül amellett, hogy

gyerekek, istentelenül gyenge egy írás ez.

Nem is az, hogy egy pár fiatalkorú kétlábú* első látásra és halálosan és végérvényesen egymásba szeret azon az alapon, hogy az ifjú vámpír bár viselkedésében egy lápitahó, de végül is mégis csak tökéletes testű, férfi modellhez hasonlatos, görög istenszerű izomzattal, csodálatos aranybarna szemekkel és alabástrom bőrrel (ezt minden oldalon kétszer), és a lány hiába kínosan (nem „cukin”, ön- és közveszélyesen) retardált mozgáskoordinációját illetően, önző, antiszociális és még csak nem is vicces vagy különösebben okos, de jó az illata, b+. Ennyi. Ezért a mindent elsöprő szerelem, amit 500 – ÖTSZÁZ!!! – oldalon keresztül tárgyal Stephenie Meyer a következő párbeszédet ismételve és húzva a végtelenségig:

– Én roppant veszélyes vagyok!
– De én nem félek tőled, mert szeretlek, mert szép a szemed!
– De én nagyon veszélyes vagyok, és neked félned kellene tőlem, és távol kellene maradnom tőled, de nem tudok, mert annyira jó szagod van!
– Akkor maradj velem!
– De én iszonyúan veszélyes vagyok, és még meg talállak enni! És bajba sodorlak! És bajba is sodortalak, az én hibám! Távol kell maradnom tőled, de nem tudok!
– Akkor ne hagyj el, szeretlek! Én nélküled nem létezem! Te tökéletes vagy és csodálatos! Csókolj meg!
– De én roppant veszélyes vagyok!
(ismétlés elölről)

Ezen kívül nem történik semmi, 500 oldalon, illetve van valami harmatgyenge kis bonyodalom az utolsó egyötödben, aminek az egyik felét Bella egy motelszobában tölti, a másikat pedig valamelyik vámpír által cipelve, akik úgy adják azt a szerencsétlent kézről kézre, mint egy retikült**. Aztán a főcsillogó elviszi a promra, amire Bella konkrétan berág, mert egy hálátlan, borzalmasan unszimpi némber ez, aki anyját-apját hirtelen sutba dobná, hogy örökké a vérszívóval legyen, a barátait csak azért nem, mert azok nincsenek neki, és én ezen egy kicsit sem csodálkozom. És az a borzalom, hogy én ezt hagynám a rákba, de kvázi kötelez az adott szavam, úgyhogy a további három kötetet is abszolválnom kell, pedig annyira és rettenetesen untam az utolsó 300 oldalt is, mint amekkora az albedója egy csapat vámpírnak a Szahara közepén, délidőben. Borzalom. Rettegés. Önhibáztatás.

Slusszpoén: a könyv végén van néhány kérdés és „fun fact” – szánalmas kísérlet arra, hogy irányított beszélgetést lehessen folytatni erről a rettenetről –, amiből megtudtam, hogy Ms. Meyer a történetet a Büszkeség és balítélet mintájára gondolta kidolgozni. Nos, Ms. Meyer, nem sikerült. Ez sem.

*A polkorrektség jegyében.
**Azt említettem, hogy Bella amúgy valami titkosan lappangó, veleszületett mozgásszervi és/vagy középfül-elégtelenségben szenved, aminek következtében két lépést nem tud sík talajon megtenni orrabukás nélkül, leizzad az tesióra gondolatára, és hisztirohamot kap annak hallatán, hogy 5 (!!) mérföldet kell gyalogolnia az erdőben? Lúzer***. *facepalm*
***Ezen kívül pedig az is beteg, akinek a reakciója a srác azon közlésére, hogy „á, már hetek óta minden éjjel itt ülök az ágyad mellett, és nézem, ahogy alszol” nem egy jólirányzott balegyenes és azonnali távoltartási rendelet kérése, hanem hogy „jujuj, de én beszélek álmomban, jajdecikiiiii”. Amúgyis ki ne szeretne egy passzív-aggresszív stalkert pasijának, ha annak aranybarna a szeme?

44 hozzászólás
Csakegyolvasólány P>!
Stephenie Meyer: Twilight

Olvastam jó pár évvel ezelőtt magyarul, akkor magával ragadt a könyv. Viszont visszatekintve az akkori énemre és a mostani, már nem értem, hogy miért szeretem annyira a könyvet. Lehet azért, mert először láttam a filmet és belezúgtam Edwardot alakító színészbe. :D De visszatérve a könyvhöz. Hogy őszinte legyek eredeti nyelven sokkal jobban tetszett. Stephanie Meyert nagyszerű írónőnek tartom, s ez – szerintem – meg is látszódik az írásmódján.
Ami a történetet illeti, szerintem nekem felvázolnom, hogy kikről szól, hiszen ország-világ szerte ismerik. Csak annyit fűznék hozzá, hogy tipikus love story megspékelve némi akcióval és fantasy elemekkel.

10 hozzászólás
schesztiஐ P>!
Stephenie Meyer: Twilight

Nem tudom megunni! :)
Korábban elkezdtem már angolul olvasni, de akkor félbe maradt. Most újra rabul ejtett a történet, és hiába haladtam lassan az állandó időhiányom miatt, örültem is neki, hogy így több időt tölthetek ebben a világban. :)
És mivel a filmet előbb láttam, és kívülről fújom, szinte újdonságként hatott egy-egy apróság, ami bizony a könyvben másképp van – és mint egy rossz gyerek, hangosan fel is szólaltam néha, hogy miért változtatták ezt vagy azt annyira meg a filmben?! :) Imádom Robert Pattinson-t, de most rádöbbentem, hogy Edward nem mindig az a fájdalmasan gyötrődő arcú szépség, akinek a filmben ábrázolták.
Számomra ez a sorozat örök kedvenc marad, és biztos vagyok benne, hogy nem most olvastam utoljára. :)

7 hozzászólás
Nurtella>!
Stephenie Meyer: Twilight

Ez egy gyönyörűen romantikus könyv. Megunhatatalan és számomra örök kedvenc marad. Magyarul már vagy 10x olvastam ha nem többször de most angolul is elolvastam.Eredeti nyelven teljesen más érzés volt olvasni valahogy jobb volt. Kedvenc szereplőm egyéltelműen Edward♥Olyan édesen udvaról Bellának♥spoiler

2 hozzászólás
doresz93>!
Stephenie Meyer: Twilight

Én ezt még mindig szeretem. Szerettem már azelőtt, hogy 12 éves lányok sikoltoztak extázisban úton-útfélen, hogy „Bite me, Edwaaaard!!!”, sőt, eltántorítani sem tudtak, csak nem reklámozom túlzottan, hogy bírom. Nem szépirodalom (bár szerintem azért nem is ponyva, tény, hogy gondolkozni nem kell sokat rajta), és nyálas, de szeretek néha a lehetetlenül romantikusan tökéletes szerelemről ábrándozni. És eredeti nyelven nagyságrendekkel jobb :)

5 hozzászólás
tthbrg_>!
Stephenie Meyer: Twilight

Fogalmam sincs, hogy húztam ennyi éven át anélkül, hogy nem olvastam el ezt a könyvet. Állandóan arrébb és arrébb löktem a könyvespolcomon, mondván, nekem nincs erre szükségem. Aztán a könyvekből elkészültek a filmek is és még inkább nem volt hozzájuk kedvem.
Viszont amikor a múlt héten barátnőm mellettem olvasta a 3. részt, úgy döntöttem megpróbálkozom vele. Miután ő a magáénak tudhatja mind a 4 részt angolul, már kölcsön is kértem tőle az elsőt. És be kell vallanom, kellemesen csalódtam.

Először is le kell szegeznem, hogy a filmbeli, érzelemmentes Bella egyáltalán nem olyan, mint a könyv főszereplője, aki állandóan bőg. Kissé meglepődtem. De örültem, hogy legalább nem egy szoborról kell majd olvasnom négyszázakárhány oldalon át. Az egyetlen dolog, ami viszont azonos a „két” Bellában, az önzőségük. Bella Swan ugyanis egy egocentrikus, önző picsa, aki képes lenne maga mögött hagyni a családját és barátait egyetlen szerelem miatt. Ez engem borzasztóan felidegesített. Még ennyi szeretetet sem érez irántuk?!
Edward azonban nagyot nőtt a szememben. Rengeteget mosolygott, állandón viccelődött Bellával és jóval több minden történt közöttük, mint a filmben. Bár ez mondjuk egyértelmű volt. Viszont őszintén örültem, hogy Edward nem az az Edward a könyvben, mint akit Robert Pattinson alakít.

Az extra információk – gondolok itt Alice vámpírrá változására – is hatalmas felüdülést jelentettek számomra.
Persze számítottam arra, hogy lesz néhány plusz dolog a könyvben, hiszen a film sosem a valóságot tükrözi, de azért még őszintén meglepődtem.

Összességében egyébként nagyon örülök, hogy végül – annyi év után – rávettem magam, hogy elolvassam a Twilightot, mert egyáltalán nem egy rossz könyv az összes azt ért kritika ellenére. Alig várom, hogy továbbolvassam a sorozatot, mert egészen belefeledkeztem az olvasásba Edward és Bella történetét olvasva.

1 hozzászólás
patakizs>!
Stephenie Meyer: Twilight

@NannyOgg nagyjából mindent elmondott erről a könyvről, amit lehet. :) Nálam azért 3 csillag, mert jófej vagyok és a végén az akciós rész legalább minimális izgalmat okozott. Meg azért, mert angolul olvastam, és az jó…
Annyit tennék még hozzá, hogy nekem azért Edward egy fokkal szimpatikusabb volt, elég fura, hogy Bellánál (aki egy neurotikus, hisztis liba, ráadásul full béna és más városban senki rá se néz….) jobbat nem talált 90 vagy hány év alatt…

Tilla>!
Stephenie Meyer: Twilight

Mióta hosszú-hosszú ideig ellenáltam a Harry Potter első könyve körül egyre növekvő mániának (nem vagyok az a fajta, aki szeret másokat követő birka lenni), aztán esténként olvasni kezdtem a húgomnak és beleszerelmesedtem a történetbe, azóta inkább saját tapasztalatom alapján próbálok ítélkezni ilyen nagyon felkapott könyvekről. (Egyébként HP óta azt is megtanultam, hogy angol anyanyelvü íróktól érdemes angolul olvasni!) Szóval így jött a Twilight (szintén húgom révén, csak ő időközben kinőtt az estimesés korból és inkább vámpíros-szerelmest olvasna…).
Úgy tűnik a világ forog maga körül, újat már nem lehet sem kitalálni, sem megénekelni, sem leírni… Szerintem már Shakespeare sem az első volt, aki olyan történetet adott közzé, ahol a szerelmesek az egész világ ellenében, a szerelem jegyében kihívják maguk ellen a sorsot és egymást választják. Alaptéma, szerelemről nem is lehet valamiféle konfliktus nélkül írni, hát ezt lovagolta meg az irodalom szakon diplomázó, azaz a témában igen jártas Stephenie Meyer. Hogy nem Montague-k meg Capuletek, hanem vámpírok és emberek vannak a történetben, az csak a mai divatnak köszönhető. A recept kipróbált, a végeredmény pedig magától értetődően tetszik a népnek.
26 éves fejjel kicsit idősnek éreztem magam ehhez a könyvhöz. VámpírEdward túlságosan szenvedős, HumanoidBella túlságosan ügyetlen, és minden olyan túl-túl amerikai. Vagy valami ilyesmi. Az pedig végképp idegesítő, hogy egyáltalán nem fejezte be a történetet. Persze, egy könyv bevétele nem elég, hogy mondjuk szigetet vehessen Dubaiban, szóval végső soron neki van igaza.
Hedgie kérdése alább (vagy fölébb) jogos: ez a Bella menstruál is néha…! Egy szó sem esik erről a sokaknak eszébe ötlő dologról (túl profán, vagy mi?) Habár többször olvasható a négy könyv közül többen is, hogy majdnem minden éjszakát együtt töltenek a leány szobájában. No szerintem ez a „majdnem minden” a válasz erre a nagy kérdésre.
Minden kritika ellenére azért megvolt nekem a soron következő három is…! :)

12 hozzászólás
KöfférTzitzah P>!
Stephenie Meyer: Twilight

Nekem angolul sokkal jobban bejött, mint magyarul, bár már elég régen olvastam a lefordított könyvet. Valahogy erőteljesebben átjött a cselekmény, a részletek (talán mert annyira koncentráltam, hogy megértsem), és a szereplők személyisége is. Tudtam Edwardot fiatal 17 éves srácnak elképzelni, és végre nem RP feje lebegett folyamatosan előttem (habár vele sincs semmi baj, csak kicsit idősebbnek néz ki, mint kéne). Így teljesen értem, miért lett anno akkora siker, és miért az még ma is. Nagyon-nagyon élveztem olvasni, nem untatott annyira, mint magyarul, ahol Bella egyszerűsége néhol idegesített, és nem értettem, miért kell annyi felesleges infót megosztani az olvasóval, például, hogy milyen illatú Bella samponja, de így már vitt magával a történet.
Ezelőtt nem olvastam olyan sokat angolul, így örülök, hogy ezt a könyvet választottam első nagyobb lélegzetvételű gyakorlásnak, mert legalább visszarázódtam az angol nyelvbe, és újra bele tudtam szeretni egy korábban is kedvelt történetbe.

Sketchy I>!
Stephenie Meyer: Twilight

Én is azért olvastam el, hogy tiszta lelkiismerettel utálhassam, és most már tiszta lelkiismerettel utálom. Nem is igazán azért, mert rózsaszín pocsolyába gyalázza a vámpírbecsületet, vagy mert sótlan a stílusa, hanem mert egy egészségtelen, érzelmileg zsarolós, kisajátítós kapcsolatot mutat fel teen idol-ként. Ezért meg harapok.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

raczlilian>!

„And so the lion fell in love with the lamb…” he murmured. I looked away, hiding my eyes as I thrilled to the word.
„What a stupid lamb,” I sighed.
„What a sick, masochistic lion.”…

240

8 hozzászólás
NóriiBella>!

When life offers you a dream so far beyond any of your expectations, it's not reasonable to grieve when it comes to an end.

1. oldal

tasiorsi>!

I'd never given much thought to how I would die — though I'd had reason enough in the last few months — but even if I had, I would not have imagined it like this.

(első mondat)

tasiorsi>!

„You don't look very tan.”
„My mother is part albino.”
He studied my face apprehensively, and I sighed. It looked like clouds and a sense of humor didn't mix.
A few months of this and I'd forget how to use sarcasm.

1. First Sight

Rosaliacska >!

It was hard to decide what to wear. I doubted there were any etiquette books detailing how to dress when your vampire sweetheart takes you home to meet his vampire family. It was a relief to think the word to myself.

AsesinaReina>!

About three things I was absolutely positive. First, Edward was a vampire. Second, there was part of him — and I didn't know how potent that part might be — that thirsted for my blood. And third, I was unconditionally and irrevocably in love with him.

9. Theory /100. oldal/

Kapcsolódó szócikkek: Bella Swan · szerelem
dawnpst>!

„Were you planning to make it out of Forks before nightfall?”
„This truck is old enough to be your car's grandfather – have some respect,” I retorted.

222. oldal

Cicu>!

„Breakfast time,” he said eventually, casually – to prove, I'm sure, that he remembered all my human frailties.
So I clutched my throat with both hands and stared at him with wide eyes. Shock crossed his face.
„Kidding!” I snickered. „And you said I couldn't act!”
He frowned in disgust. „That wasn't funny.”
„It was very funny, and you know it.” But I examined his gold eyes carefully, to make sure that I was forgiven. Apparently, I was.
„Shall I rephrase?” he asked. „Breakfast time for the human.”

275. oldal (15. The Cullens) - Atom books, 2010

tthbrg_>!

„I love you,” I whispered.
„You are my life now,” he answered simply.

pille29>!

„Twilight again,” he murmured. „Another ending. No matter how perfect the day is, it always have to end.”

430. oldal


A sorozat következő kötete

Stephenie Meyer: Life and Death Twilight Reimagined

Twilight Saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rachel Hawkins: Hex Hall (angol)
Kiersten White: Endlessly
Jennifer L. Armentrout: Obsidian
Kerstin Gier: Sapphire Blue
Mindee Arnett: The Nightmare Affair
Maggie Stiefvater: Shiver
Cassandra Clare: Queen of Air and Darkness
Richelle Mead: Vampire Academy
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss
Becca Fitzpatrick: Hush, Hush