New ​Moon – Újhold (Twilight saga 2.) 2642 csillagozás

Stephenie Meyer: New Moon – Újhold Stephenie Meyer: New Moon – Újhold Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bella mer szeretni. Az élete árán is. Edward Cullen titkokkal terhes hosszú élete során először igazán boldog végre. És ekkor kezdődnek csak az igazi bajok. Egyetlen ostoba pillanat végzetes következményekkel jár. Edward maga mögött hagy mindent, Bella pedig majdnem belehal a veszteségbe. S miközben hátborzongató halálesetek tartják izgalomban Forks városát, különös árnyak kószálnak a rezervátum körüli erdőkben, Bellát pedig egy furcsa hang bűvöli egyre hajmeresztőbb őrültségekbe. A földgolyó túloldalán Edward végzetes lépésre készül, de ezzel csak még nagyobb veszélybe sodorja valamennyiüket… Hát mégis rémálommá válhat ez a szerelem? Elfogyhat, mint a Hold?

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
584 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451558 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
584 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451541 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
650 oldal · ISBN: 9789635619252 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Twilight

236 tag · 131 karc · Utolsó karc: 2022. november 3., 10:28 · Bővebben


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Edward Cullen · Alice Cullen · Jacob Black · Bella Swan · Carlisle Cullen · Emmett Cullen · Rosalie Cullen · Aro · Jane · Caius Volturi · Victoria · Marcus Volturi

Helyszínek népszerűség szerint

La Push


Kedvencelte 410

Most olvassa 158

Várólistára tette 142

Kívánságlistára tette 126

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Ezt a részt is szeretem.

Ugyan soha nem voltam Jacob párti, nem is utáltam soha. Ebben a részben azonban Edward helyett adódik egy másik alternatíva. Edward szörnyen bután viselkedett az elején, azt aláírom, bár megvan a miértje. Mindenesetre rossz volt, hogy ő nem szerepelt olyan sokat.
Tulajdonképpen én szerettem olvasgatni, hogy Bella hogyan tölti az idejét Jacobbal. A falka életébe belepillantgatni is érdekes élmény. Az egyik kedvenc részem, amikor Saméknél reggeliznek. Semmi izgalom nincs abban a részben, de mégis olyan kis családias.

Niitaa P>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/04/stephenie-meyer…

„Amikor először olvastam el Stephenie Meyer sorozatát, az Újhold volt a kedvenc részem. Mélyen együttéreztem Bellával. Emlékszem, mennyire meghatott mind nővéremet, mind engem a történet ezen irányvonala, s hogy hány órát szántunk arra, hogy alaposan kibeszéljük, míg vártuk a folytatást. Most már, dupla annyi évesen kicsit máshogy szemlélem a leírtakat. Kevésbé húzott be ez a depresszív örvény, ami a lapokon teng, képes voltam egyéb tényezőket is megvizsgálni, lélektani oldalról kissé elhatárolódva, de mégis nyitott szemmel végigtekinteni a leírtakon. Nem is vonzott be annyira, mint az első kötet, több időt szántam az olvasásra, mivel nem éreztem azt a folyamatos húzást, ami miatt képtelen lettem volna letenni. Mindemellett viszont kellemes kikapcsolódást nyújtott, többnyire lekötötte a figyelmemet. Bella és Edward története itt pecsételődött meg igazán, amelyre a továbbiakban kellőképp lehet építeni. Jacob és a La Push-beli srácok pedig biztosítják a további bonyodalmakat és problémákat, amivel szembe kell nézniük a főszereplőknek. Az biztos, hogy nem most fogom félbeszakítani a sorozat újbóli feldolgozását. Még mindig érzem magamban a vágyat, hogy elmerüljek a régi érzések újraélésében és a vámpírtörténetek egyik meghatározó formájában.”

Lillsz>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Engedj a Hold erejének…

Nem a legvidámabb rész. De nem volt olyan rossz. Sőt nagyon is tetszett! Igaz az elején és a végén sírtam. De én ilyen érzelgős típus vagyok. Nem lehet mit tenni.
Edwardra nagyon haragudtam. Mégis mit képzelt ? spoiler Ez az a rész ahol sokan inkább a „team Jacob” csapatba „mentek” az emberkék Edward hülyesége miatt. Én nem ! :D Megértem. Tényleg. spoiler Ohh ! És Bella! Hát, az addig oké, hogy kedveli Jake-et meg, szeret vele lenni, de aki olvasta a könyvet az tudja miért. Bella rohadtul kihasználta Jacobot ! Ez az igazság. A könyv nagyon tetszett. De Edward hülyesége miatt A legtöbb könyvet próbálom átélni és elég sz@r volt Bellával szenvedni… Már úgy értve, hogy rossz volt, hogy szeretett vámpír pasink lelépett. csak 5/4,5

csakegyluca P>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Talán a második rész volt az, amit a legkevésbé vettem elő az évek során, emiatt sok dolog kiesett már, elfelejtettem, szóval mondhatni, újdonság volt számomra. Kíváncsian és nagy rajongással vágtam neki. Az utóbbi időben megtetszettek azok a könyvek, amiben a férfi szereplő vagy szellem, vagy űrlény, így gondoltam egyet: miért is ne olvasnám tovább az Alkonyatot? A vámpírt ne hagyjuk ki!
Jó volt visszatérni Forks világába. Hangulata most is magával ragadott, és azt kívántam bárcsak ne nyár lenne, hanem ősz, vagy tél, hogy igazán át tudjam érezni az esős időjárás hangulatát. Cselekményét nézve nem sokban tért el az előző résztől, mégis meg tudott lepni. Tudom, sokak szerint hibát követtem el, de megnéztem a filmet miközben olvastam. Igaz akkor már csak 80 oldal volt hátra, de így minden kitisztult. Meg tudtam érteni az összes szereplő helyzetét, gondolatát. És ez csak még jobban fokozta a rajongásom a sorozat iránt.
Mindig is team Edward voltam, és a mai napig annak tartom magam. A húgom is köztem nem volt nagy veszekedés, ki kapja meg Jacobot és ki Edwardot emiatt. Viszont a regény felnyitotta a szemem, hogy Edward mennyire csak magával törődött, és hogy Jacob mennyire aranyos, szerény és mindig a másiknak akarja a legjobbat. Szóval ha most megkérdezik melyik oldalra állok, talán pont a kettő között vagyok. Mivel Edward mindig is a nagy crush volt számomra, Jacob pedig csak most lett az.
Nagyon tetszett, elvarázsolt, kikapcsolt és felkeltette az érdeklődésemet a további részek iránt.

MVivien>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

A sorozatból nekem ez a kedvenc részem. Jacob-ot mindig is jobban kedveltem mint Edward-ot.
Ebben a részben megismerhetjük a vérfarkosakat akiket, én nagyon szerettem. Ebben kötetben tűnik fel először Volturi is.
A sorozatot boztosan folytatni fogom.

Ferger_Jolcsi P>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Naná, hogy 5 csillag! Bár Jacobot annyira nem bírom, s itt több szerepet kapott. Régen nagyon Jacob ellenes voltam, valahogy nem bírtam felfogni, hogy mért akarja ráerőltetni magát Bellára, ha egyszer a lány mást szeret, de aztán rájöttem, hogy ha egyszer szereti, persze, hogy nem adja könnyen. Azóta megbékéltem vele. De persze Jacob ide vagy oda, akkor is kedvenc nálam ez a könyv!

Zsofi_Fjs>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Csatlakozok néhány előttem szóló, a könyvet lepontozó molyhoz. Bella szerintem is önző és irritálóan tehetetlen és gyenge karakter. Zavar, ahogy Jacobbal bánik és hogy gyakorlatilag nincs élete és gondolatai a vámpírságon és Edwardon kívül.
Akkor miért olvastam el? Mert amúgy eteti magát, különösen, ha az ember nem nagyon gondolkodik rajt, hogy ez milyen nőképet mutat a fiatal lányoknak. Limonádé olvasmánynak jó, ha az ember ki akar pihenni valami erősebb olvasmányt.

tonks>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

A könyvem állapotából biztosan állíthatom, hogy tiniként rongyosra olvastam ezt a részt – az első diákmunkás fizetésemből vettem, elképesztő – de amikor most nekifogtam az olvasásnak, alig emlékeztem valamire, inkább csak érzésekre. Azért kezdtem bele az egész újraolvasásba, mert kíváncsi lettem, felnőtt fejjel mit látok meg benne. Stephenie Meyer stílusa számomra mindig kicsit megfoghatatlan volt, hogy miért olyan jó, de kétségtelen, hogy megint teljesen magával ragadott az egész esős, zöldes, titokzatos világ, szinte repülnek az oldalak, miután Jacob visszatér a történetbe. Ó, Jake! Világéletemben Team Edward voltam, de most először meglibbentett a gondolat, a mi lett volna ha… korábban sosem tűnt fel, hogy Bella mennyire a szélén táncolt egy másik jövő lehetőségének. És szép jövő lett volna, zajosabb ugyan és nem olyan faragott márvány tökéletes, de meleg és boldog. Egyszerűen tökéletes az a jelenetsor, amiben Bella megismeri a falkát, gyönyörű ellenpólusa a Cullen famíliának minden tekintetben.
A könyv végi akciót viszont kicsit túlerőltetettnek éreztem, szerencsétlen véletlenek sorozata, viszont azt mindig imádom, ha egy fantasyban jól kezelik a világbővítést, Meyer pedig több oldalról is bátor volt szerintem.

Kimletti P>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Összefüggő érzelmi sokkhatás….amikor először olvastam, akkor is ez volt a véleményem, és igazából most is.

Bella nagyon szereti Edwardot, aztán az hoz egy döntést, megalázza és elhagyja a lányt, aki ezt nem tudja feldolgozni. A fájdalom, az üresség érzése depresszióvá alakul, aztán ez eléggé deviáns viselkedéssé hatalmasodik. Lehet szidni, lehet azt mondani, hogy mekkora hülye, tény, de szerintem teljesen reális ábrázolása ez egy ilyen veszteségnek, legalábbis aminek Bella éli meg.
Ahol szerintem van némi zavar, az Bella alapjáraton önfeláldozó, az önérvényesítését teljesen elnyomó karaktere, ami itt teljesen háttérbe szorul és igazából végre önmaga kerül előtérbe. Mert Bella Swan sajnos az a fajta lány, akinek nincs igazából a világon semmije..teljesen üres. off Az élete mások szolgálatával telik, mások határozzák meg, hogy ő kicsoda, vagy micsoda. Nincs hobbija, mert annyira esetlen, ügyetlen; nincs igazából olyan zene, amit ő szeretne, majmolja az anyját és a nevelőapját; Charlie hobbijaival sem tud mit kezdeni…off Az anyja boldogságáért lelépett Forksba, talált egy srácot, aki kitöltötte az ürességét, aki felkapta, ha éppen el akart esni; aki kinyitotta neki a világot; aki értelmet adott a hétköznapjainak, célt az életének. off És ez a srác fogta, és lelépett. Megvan az önigazolás, hiszen „tényleg nem kell neki!”
És mit lehet ezután tenni? Elmerülni az önsajnálatban. Dagonyázni benne…Mert ha látod, hogy mid lehetne, akkor jobban hiányzik, mint amikor esélyed sem volt rá….
És igazából én ezért szeretem ezt a könyvet, mert itt kerekedik felül az „én” Bellában, ahogy elkezdi összerakni önmagát, elkezd, bár kényszerből, de felépíteni valakit, aki talán jobb is lehet. Most végre nem azzal foglalkozik, mit gondolnak mások…nem azzal, mi lesz a többiek véleménye. Nyilván nemcsak Jessica járja meg, hanem Mike és sajnos Jacob is…de utóbbinak legalább van mentsége, hiszen az ifjonti lelkesedés van benne, elvégre egy idősebb lányt tudhat legjobb barátjának…
Ami nagyon visszás, az az apjával való kapcsolata…igazi lázadó tiniként úgy beszél az apjával, hogy az embernek tényleg kedve lenne felképelni. spoiler „Ne tegyétek, ti leányok”

De mégis, ez a fajta mindent elsöprő szerelem olyan vonzó…olyan irigylésre méltó, még ha totál el is van rugaszkodva a valóságtól.
off


Népszerű idézetek

Zora85>!

Mielőtt megismertelek, Bella, az életem olyan volt, mint egy holdtalan éjszaka. Nagyon sötét, de azért akadtak csillagok, az értelem apró fénypontjai… Aztán egyszer csak te átszáguldottál az egemen, mint valami meteor, s hirtelen minden lángba borult, minden csupa szépség és ragyogás lett. Amikor elváltunk, amikor a meteor lehullt a láthatár mögé, minden elsötétült. Csakhogy a szememet már elvakította a fény: nem láttam többé a csillagokat. És így már nem volt értelme semminek.

532. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bella Swan
zakkant>!

A szerelem irracionális, emlékeztettem magamat. Minél jobban szeretsz valakit, annál kevésbé bírsz ésszerűen viselkedni.

Badiga>!

Elvégre is hányféleképpen lehet összetörni egy szívet, miközben még mindig elvárják tőle, hogy dobogjon?

Zora85>!

Már egészen elfelejtettem, milyen érzés boldognak lenni. Márpedig most boldog voltam. Olyan boldog, hogy jó ötletnek tűnt belehalni.

Zora85>!

Pontosan elég vagy ahhoz, hogy örökké és megmásíthatatlanul magadhoz láncolj.

elizabet_k>!

Amint megszeretsz valakit, többé nem tudsz logikusan gondolkodni róla.

321. oldal

Zora85>!

Az idő múlik: még ha lehetetlennek tűnik is. Még akkor is, ha a másodpercmutató minden egyes kattanása olyan fájdalmas, mint a vér lüktetése a felsebzett bőr alatt. Nem egyenletesen múlik, hanem furcsa megiramodások és hosszan tartó, üres ácsorgások követik egymást, de mégiscsak múlik.

105. oldal

Nita_Könyvgalaxis>!

Az idő múlik. Még ha lehetetlennek tűnik is. Még akkor is, ha a másodpercmutató minden egyes kattanása olyan fájdalmas, mint a vér lüktetése a felsebzett bőr alatt.

105. oldal

zakkant>!

Csak bámultam, és azt kívántam, bárcsak sose jönne el a jövendő. Bárcsak ez a pillanat örökké tartana, vagy ha ez nem lehetséges, akkor hadd múljak el én is a pillanattal!

Virág_Blogger>!

Tudsz róla, hogy ha úgy vesszük, kimondottan szép vagy?

208. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bella Swan · Jacob Black

Népszerű triviák

BrigiMoly>!

A többi könyvtől eltérően az Újhold borítóját nem Stephenie választotta ki. Mivel az idő nagyon fontos szerepet játszik a regényben, Stephenie Meyer egy óra képét szerette volna a fedőlapra tenni, de a kiadó végül a tulipán mellett döntött, amely lehulló szirmaival az elmúlást jelképezi. A leszakadt szirmot úgy is nézhetjük, mint Bella kicsorduló vérének képi megfelelőjét.

[sorok-kozott.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Kapcsolódó alkotók: Stephenie Meyer


A sorozat következő kötete

Twilight saga sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Richelle Mead: Vámpírakadémia
Cynthia Hand: Angyalsors
Richelle Mead: Vérvonalak
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Kelley Armstrong: Bitten – Megmarva
Rachel Vincent: Lélektolvajok
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Csóti Lili: Hetedvérig