New ​Moon – Újhold (Twilight saga 2.) 2518 csillagozás

Stephenie Meyer: New Moon – Újhold Stephenie Meyer: New Moon – Újhold Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bella mer szeretni. Az élete árán is. Edward Cullen titkokkal terhes hosszú élete során először igazán boldog végre. És ekkor kezdődnek csak az igazi bajok. Egyetlen ostoba pillanat végzetes következményekkel jár. Edward maga mögött hagy mindent, Bella pedig majdnem belehal a veszteségbe. S miközben hátborzongató halálesetek tartják izgalomban Forks városát, különös árnyak kószálnak a rezervátum körüli erdőkben, Bellát pedig egy furcsa hang bűvöli egyre hajmeresztőbb őrültségekbe. A földgolyó túloldalán Edward végzetes lépésre készül, de ezzel csak még nagyobb veszélybe sodorja valamennyiüket… Hát mégis rémálommá válhat ez a szerelem? Elfogyhat, mint a Hold?

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
584 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451558 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
650 oldal · ISBN: 9789635619252 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
650 oldal · ISBN: 9789635619269 · Fordította: Rakovszky Zsuzsa

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Twilight

227 tag · 124 karc · Utolsó karc: 2021. október 15., 13:13 · Bővebben


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Edward Cullen · Jacob Black · Alice Cullen · Bella Swan · Carlisle Cullen · Emmett Cullen · Rosalie Cullen · Aro · Jane · Caius Volturi · Victoria · Marcus Volturi

Helyszínek népszerűség szerint

La Push


Kedvencelte 413

Most olvassa 150

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 131

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

„Csak bámultam, és azt kívántam, bárcsak sose jönne el a jövendő. Bárcsak ez a pillanat örökké tartana, vagy ha ez nem lehetséges, akkor hadd múljak el én is a pillanattal!”

A fenti idézetet most azért választottam, mert csodával határos módon a széthullott agyrészecskéimet képes voltam összeseperni és mindenféle ígéretekkel, hogy jó ideig ilyennek nem teszem ki őket, vissza édesgettem a helyükre.
Én értem, hogy egy szakítás fájdalmas, ki nem élte már át élete folyamán akár számtalanszor ennek a folyamatnak minden keserédes pillanatát. Mindenki elemeire hullik, hogy aztán a csoki és alkohol, vagy nálam éppen a rock zene és festés újra építsen és egy nagy levegő vétellel elinduljon egy új úton.
Tiniként minden fel van nagyítva, néhol irritáló túlzásokkal, de ez a könyv még ezen érzelmeket is sárba tiporta és gúnyt űzött minden épülési fázison, nem itt nem a leépülésről írok, bár én ezen mentem keresztül olvasásom folyamán.
Nem értem ezt a hatalmas rajongást, de sajnos rá kell jöjjek nem először megyek széllel szembe.
Ez valami borzalmasan kiforgatott, agyon írt semmi volt.
A két csillagot csak a vége miatt adtam, mert ott végre történt is valami, amiért nem repült a könyv át a másik szobába.
Azt hittem a Szürke után nem lesz könyv amit ennyire utáljak, hát tévedtem.
Egyik rosszabb, mint a másik és bár a két műfaj között mérföldek vannak, a semmit megírni mindkét írónőnek tökéletesre sikeredett.
Erre csak gratulációmat tudom kifejezni és azt hiszem egy jó ideig nem folytatom, mert ezek után rettegek mi várhat rám a továbbiakban. :D

14 hozzászólás
MissFortune>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Ezt a részt is szeretem.

Ugyan soha nem voltam Jacob párti, nem is utáltam soha. Ebben a részben azonban Edward helyett adódik egy másik alternatíva. Edward szörnyen bután viselkedett az elején, azt aláírom, bár megvan a miértje. Mindenesetre rossz volt, hogy ő nem szerepelt olyan sokat.
Tulajdonképpen én szerettem olvasgatni, hogy Bella hogyan tölti az idejét Jacobbal. A falka életébe belepillantgatni is érdekes élmény. Az egyik kedvenc részem, amikor Saméknél reggeliznek. Semmi izgalom nincs abban a részben, de mégis olyan kis családias.

Aria>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

VIGYÁZAT! KOMOLY SZARKAZMUSVESZÉLY, RAJONGÓKNAK NEM AJÁNLOTT!!

Szórakoztató olvasmány. Stephenie Meyer nagyon elrontotta, mert ő igenis tud írni, méghozzá szépen írni. De karakterizálni… hát azt nem. Bellánál butább, önzőbb tehetetlenebb főszereplővel még soha nem találkoztam életemben. Egyszerűen gyűlölöm benne, ahogyan az állítólagos „barátait” lenézi és tárgyként használja. Ott van például Jessica, akit rondán kihasznált, aztán még csak nem is érezte rosszul magát emiatt. Ha valaki nem csillámpír, vagy félig ember-félig kutyus, akkor nem igazán számíthat a főszereplő csodálatára. Zavar, hogy Bella „barátainak” nincsen semmi komoly jelleme. Jó, Stephenie, értjük mi, hogy Bella lehet a csodálatos és felsőrendű emberi lény, és ha esetleg személyiséget adtál volna más halandóknak is, akkor lehet, hogy Bella kevésbé tudná túlragyogni a többieket, és kevésbé lenne tökéletes Mary-Sue. De rossz hír, mert Bellának sincs önálló személyisége, se egyetlen értelmes gondolata, szóval elszúrtad.
Zavar, hogy Bella a szüleit a keresztnevükön szólítja. Ez nélkülöz minden tiszteletet, bele sem gondolok inkább, én mit kapnék ezért a szüleimtől… Bella egyszerűen hülyének nézi a szüleit, mint ahogy a többi halandót is. Nem igaz, hogy mikor a regény végén elmondja az apjának, hogy azért kellett elutaznia, mert Rosalie elmondta Eddie-nek, hogy Bella leugrott egy szikláról, a pasasnak nem jutott eszébe, hogy hé, és Rosalie honnan tudta meg?
Edwardról ne is beszéljünk, az egész csillámpír nevetséges. Szörnyen irritáló a jelleme. Jacob egy fokkal jobb.
Ami szörnyen zavaró volt, az a folyamatos nyáladzás a közös jeleneteknél. Nem értem, miért muszáj mindig egymásra tapadniuk és mézesmázosan beszélgetniük. Normális beszédtémájuk nem is volt, ami nem Bella nagyságához lyukadt volna ki.
Még valami: kedves Stephenie, elsőre is tökéletesen felfogtuk, hogy Edward arca milyen tökéletes (pedig ez egy erősen szubjektív fogalom) és Alice karja milyen vékony, nem kellett volna ezerszer elismételni. Nem vagyunk gyenge elméjűek, mint a főszereplők. Amúgy az egyetlen karakter aki iránt éreztem szimpátiát, az Alice.
A regény tartalmazza minden idők top 10 gagyi jeleneteinek nagyját. A kedvencem, mikor Edward azt hiszi, halott. A másik kedvencem, mikor Bella szegény, annyira fáradt, hogy alig tud ébren maradni, micsoda izgalom. A harmadik, mikor Bella is azt hiszi, hogy halott. Az egyik kedvenc mondatom pedig az „Á az tök rendben van, hogy farkas vagy!” by Bella. Nem szó szerint, nem esett jól kikeresni a könyvből.
Szegény Shakespeare remélem nem látja a túlvilágról, hogy milyen regények készültek a tragédiájára építve. Nem túl eredeti.
Csak azt remélem, hogy a könyvet újrahasznosított papírra nyomtatják és nem vágnak ki egy csomó fát miatta az esőerdőkben.
SZARKAZMUS VÉGE.

4 hozzászólás
Niitaa P>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/04/stephenie-meyer…

„Amikor először olvastam el Stephenie Meyer sorozatát, az Újhold volt a kedvenc részem. Mélyen együttéreztem Bellával. Emlékszem, mennyire meghatott mind nővéremet, mind engem a történet ezen irányvonala, s hogy hány órát szántunk arra, hogy alaposan kibeszéljük, míg vártuk a folytatást. Most már, dupla annyi évesen kicsit máshogy szemlélem a leírtakat. Kevésbé húzott be ez a depresszív örvény, ami a lapokon teng, képes voltam egyéb tényezőket is megvizsgálni, lélektani oldalról kissé elhatárolódva, de mégis nyitott szemmel végigtekinteni a leírtakon. Nem is vonzott be annyira, mint az első kötet, több időt szántam az olvasásra, mivel nem éreztem azt a folyamatos húzást, ami miatt képtelen lettem volna letenni. Mindemellett viszont kellemes kikapcsolódást nyújtott, többnyire lekötötte a figyelmemet. Bella és Edward története itt pecsételődött meg igazán, amelyre a továbbiakban kellőképp lehet építeni. Jacob és a La Push-beli srácok pedig biztosítják a további bonyodalmakat és problémákat, amivel szembe kell nézniük a főszereplőknek. Az biztos, hogy nem most fogom félbeszakítani a sorozat újbóli feldolgozását. Még mindig érzem magamban a vágyat, hogy elmerüljek a régi érzések újraélésében és a vámpírtörténetek egyik meghatározó formájában.”

Lillsz>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Engedj a Hold erejének…

Nem a legvidámabb rész. De nem volt olyan rossz. Sőt nagyon is tetszett! Igaz az elején és a végén sírtam. De én ilyen érzelgős típus vagyok. Nem lehet mit tenni.
Edwardra nagyon haragudtam. Mégis mit képzelt ? spoiler Ez az a rész ahol sokan inkább a „team Jacob” csapatba „mentek” az emberkék Edward hülyesége miatt. Én nem ! :D Megértem. Tényleg. spoiler Ohh ! És Bella! Hát, az addig oké, hogy kedveli Jake-et meg, szeret vele lenni, de aki olvasta a könyvet az tudja miért. Bella rohadtul kihasználta Jacobot ! Ez az igazság. A könyv nagyon tetszett. De Edward hülyesége miatt A legtöbb könyvet próbálom átélni és elég sz@r volt Bellával szenvedni… Már úgy értve, hogy rossz volt, hogy szeretett vámpír pasink lelépett. csak 5/4,5

MVivien>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

A sorozatból nekem ez a kedvenc részem. Jacob-ot mindig is jobban kedveltem mint Edward-ot.
Ebben a részben megismerhetjük a vérfarkosakat akiket, én nagyon szerettem. Ebben kötetben tűnik fel először Volturi is.
A sorozatot boztosan folytatni fogom.

Ferger_Jolcsi P>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Naná, hogy 5 csillag! Bár Jacobot annyira nem bírom, s itt több szerepet kapott. Régen nagyon Jacob ellenes voltam, valahogy nem bírtam felfogni, hogy mért akarja ráerőltetni magát Bellára, ha egyszer a lány mást szeret, de aztán rájöttem, hogy ha egyszer szereti, persze, hogy nem adja könnyen. Azóta megbékéltem vele. De persze Jacob ide vagy oda, akkor is kedvenc nálam ez a könyv!

Zsofi_Fjs>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Csatlakozok néhány előttem szóló, a könyvet lepontozó molyhoz. Bella szerintem is önző és irritálóan tehetetlen és gyenge karakter. Zavar, ahogy Jacobbal bánik és hogy gyakorlatilag nincs élete és gondolatai a vámpírságon és Edwardon kívül.
Akkor miért olvastam el? Mert amúgy eteti magát, különösen, ha az ember nem nagyon gondolkodik rajt, hogy ez milyen nőképet mutat a fiatal lányoknak. Limonádé olvasmánynak jó, ha az ember ki akar pihenni valami erősebb olvasmányt.

tonks>!
Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

A könyvem állapotából biztosan állíthatom, hogy tiniként rongyosra olvastam ezt a részt – az első diákmunkás fizetésemből vettem, elképesztő – de amikor most nekifogtam az olvasásnak, alig emlékeztem valamire, inkább csak érzésekre. Azért kezdtem bele az egész újraolvasásba, mert kíváncsi lettem, felnőtt fejjel mit látok meg benne. Stephenie Meyer stílusa számomra mindig kicsit megfoghatatlan volt, hogy miért olyan jó, de kétségtelen, hogy megint teljesen magával ragadott az egész esős, zöldes, titokzatos világ, szinte repülnek az oldalak, miután Jacob visszatér a történetbe. Ó, Jake! Világéletemben Team Edward voltam, de most először meglibbentett a gondolat, a mi lett volna ha… korábban sosem tűnt fel, hogy Bella mennyire a szélén táncolt egy másik jövő lehetőségének. És szép jövő lett volna, zajosabb ugyan és nem olyan faragott márvány tökéletes, de meleg és boldog. Egyszerűen tökéletes az a jelenetsor, amiben Bella megismeri a falkát, gyönyörű ellenpólusa a Cullen famíliának minden tekintetben.
A könyv végi akciót viszont kicsit túlerőltetettnek éreztem, szerencsétlen véletlenek sorozata, viszont azt mindig imádom, ha egy fantasyban jól kezelik a világbővítést, Meyer pedig több oldalról is bátor volt szerintem.


Népszerű idézetek

Zora85>!

Mielőtt megismertelek, Bella, az életem olyan volt, mint egy holdtalan éjszaka. Nagyon sötét, de azért akadtak csillagok, az értelem apró fénypontjai… Aztán egyszer csak te átszáguldottál az egemen, mint valami meteor, s hirtelen minden lángba borult, minden csupa szépség és ragyogás lett. Amikor elváltunk, amikor a meteor lehullt a láthatár mögé, minden elsötétült. Csakhogy a szememet már elvakította a fény: nem láttam többé a csillagokat. És így már nem volt értelme semminek.

532. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bella Swan
zakkant>!

A szerelem irracionális, emlékeztettem magamat. Minél jobban szeretsz valakit, annál kevésbé bírsz ésszerűen viselkedni.

Badiga>!

Elvégre is hányféleképpen lehet összetörni egy szívet, miközben még mindig elvárják tőle, hogy dobogjon?

Zora85>!

Már egészen elfelejtettem, milyen érzés boldognak lenni. Márpedig most boldog voltam. Olyan boldog, hogy jó ötletnek tűnt belehalni.

Zora85>!

Pontosan elég vagy ahhoz, hogy örökké és megmásíthatatlanul magadhoz láncolj.

kissüti>!

Amint megszeretsz valakit, többé nem tudsz logikusan gondolkodni róla.

321. oldal

Zora85>!

Az idő múlik: még ha lehetetlennek tűnik is. Még akkor is, ha a másodpercmutató minden egyes kattanása olyan fájdalmas, mint a vér lüktetése a felsebzett bőr alatt. Nem egyenletesen múlik, hanem furcsa megiramodások és hosszan tartó, üres ácsorgások követik egymást, de mégiscsak múlik.

105. oldal

Nita_Könyvgalaxis>!

Az idő múlik. Még ha lehetetlennek tűnik is. Még akkor is, ha a másodpercmutató minden egyes kattanása olyan fájdalmas, mint a vér lüktetése a felsebzett bőr alatt.

105. oldal

zakkant>!

Csak bámultam, és azt kívántam, bárcsak sose jönne el a jövendő. Bárcsak ez a pillanat örökké tartana, vagy ha ez nem lehetséges, akkor hadd múljak el én is a pillanattal!

Zora85>!

Kihúztam magam, és elindultam, hogy szembenézzek a sorsommal – miközben a végzetem rendíthetetlenül jött mellettem.


Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

A többi könyvtől eltérően az Újhold borítóját nem Stephenie választotta ki. Mivel az idő nagyon fontos szerepet játszik a regényben, Stephenie Meyer egy óra képét szerette volna a fedőlapra tenni, de a kiadó végül a tulipán mellett döntött, amely lehulló szirmaival az elmúlást jelképezi. A leszakadt szirmot úgy is nézhetjük, mint Bella kicsorduló vérének képi megfelelőjét.

[sorok-kozott.hu]

Kapcsolódó könyvek: Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Stephenie Meyer: New Moon – Újhold

Kapcsolódó alkotók: Stephenie Meyer


A sorozat következő kötete

Twilight saga sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Richelle Mead: Vámpírakadémia
Cynthia Hand: Angyalsors
Richelle Mead: Vérvonalak
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Rick Riordan: Az Olimposz vére
Csóti Lili: Hetedvérig
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Isaac Marion: Eleven testek