New ​Moon (Twilight Saga 2.) 180 csillagozás

Stephenie Meyer: New Moon Stephenie Meyer: New Moon Stephenie Meyer: New Moon Stephenie Meyer: New Moon Stephenie Meyer: New Moon Stephenie Meyer: New Moon

For Bella Swan, there is one thing more important than life itself: Edward Cullen. But being in love with a vampire is more dangerous than Bella ever could have imagined. Edward has already rescued Bella from the clutches of an evil vampire but now, as their daring relationship threatens all that is near and dear to them, they realise their troubles may just be beginning …

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Atom, London, 2012
498 oldal · ISBN: 9781904233886
>!
Atom, London, 2010
498 oldal · ISBN: 9781907410499
>!
Atom, 2010
498 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781904233886

13 további kiadás


Kedvencelte 28

Most olvassa 15

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

NannyOgg P>!
Stephenie Meyer: New Moon

Kedves Leiner Laura!

Bocsánatkéréssel tartozom.

Éveken keresztül abban a szent meggyőződésben éltem, hogy a Szent Johanna gimi Rentai Renijénél nincs rosszabbul megírt, szánalmasabb, idegesítőbb, kevésbé szerethető főszereplő az egész ifjús irodal világon. Említettem valaha, hogy a szánalmassági fok mértékegységét reniben állapítottam meg? Így van. Pl. amikor rácsuktam a saját fejemre a kocsiajtót, az úgy 0,58 reni. Mondjuk randiért kuncsorogni valakinél, aki előzőleg már nyolcszor elutasított, az nagyon durva, olyan 0,89 renire tehető. És így tovább. Azt hittem, jó úton vagyok, hogy nem érhet meglepetés – aztán elkezdtem olvasni az Alkonyat-sorozatot.

Valószínűleg nem én vagyok az első, aki közli a hírt – mégis kicsit feszengek most, ahogy ez írom –, de Bella mindenkit alulmúl. Renit is. Míg az előző részben szimplán szánalmas, idegesítő, unszimpatikus némber – 1,25 reni –, ebben a könyvben már konkrétan egy dühítően ostoba, rettenetesen önző, másokat kihasználó, csak a saját röhejes kis életét szem előtt tartó, elviselhetetlenül szánalmas karakterhulladék – 10 reni = 1 bella –, akit Stephenie Meyer valamilyen oknál fogva még mindig hősként, mindenki imádatának tárgyaként próbál lenyomni a torkomon. Renit egy tollpárnával akartam fejbevágni, ahányszor megszólalt, de Bella egészen konkrétan felb.ssza az agyam, és csak remélni tudom, hogy senki a 12-17 éves korosztályból nem tekint rá és erre az egész röhejes „igaz szerelem” dologra, mint követendő példa, vagy akármilyen érték. Pocsékul írni nagyon veszélyes játék. (Hiszen tudod.)

Pedig Stephenie Meyer és én sosem voltunk még olyan boldogok együtt, mint az alatt a pár fejezet alatt, amíg a ritka bőrproblémákkal terhelt, macskaléptű adoniszhulla nem volt a képben. Hirtelen körvonalazódott valami történetcsíra, még ha botrányosan egyszerű is, és partner hiányában a kínos nyáladdzás is a felére csökkent. Ebben a vihar előtti csendben pedig annyi kitűnő alkalom lett volna, hogy ez az ostoba tyúk, akinek 150 oldalon keresztül nem esik le az, amit az összes olvasó már az első kötet elején elejtett egy bekezdésből összerakott, könyörgöm, gyors és kielégítő halált haljon. Ehhez képest az utolsó száz oldalban SM viszatért jólbevált közegébe, és annyi közhelyet, nyálat, szenvedést, szerelem-halál árukapcsolást, hisztit, zokogást és tinihormont vitt bele, ami egy HIM koncert első 10 sorának is dicséretére válna – viszont egy fél Ville Valót sem tudott mindehhez felmutatni, úgyhogy az eredmény szimplán egy nagy halom felcicomázott kaka, rózsaszín tejszínhabbal a tetején. Nem olyan „elköltözünk-Párizsba-és-boldogan-élünk-míg-Cortez-le-nem-lép-egy-stewardesszel” módon, hanem olyan igazi, undorítóan „síkhülye-gimis-kislányokról-és-nulla-értéket-felmutatni-képes-halott-egyedekről-beszélünk, ember!” módon. Amikor egy fejezetben követeli a főszereplő, hogy változtassák vámpírrá, hogy örökkön örökké élete szerelmével lehessen, és aztán retteg attól, hogy kikap az apjától, ha az megtudja, hogy motorra ült, és különben is haza kell sietnie, mert szobafogságban van. És ezt valaki rezzenéstelen arccal leírta, és kiadatta. Röhejes. Abszurd. Elképesztő.

De kicsit elkalandoztam, elnézést. Szóval sajnálom, ami történt, amit Reniről hittem. Ugyan azt még nem vezettem le, hogy mit mond el az érintettekről az a tény, hogy Reninek az egyik kedvenc könyve az Alkonyat. Valami borzasztó sejtelmem van ezügyben, és majd egyszer számszerűsítem, de most mennem kell – még gratulálni szeretnék E.L. James-nek, hogy Bella és Edward karakterét és kapcsolatát ilyen szépen fel tudta javítani, és az eredetihez képest egészséges színben feltűntetni.

Remélem, nincs harag.

Üdv:
NannyOgg

38 hozzászólás
Csakegyolvasólány P>!
Stephenie Meyer: New Moon

Nem épp a kedvenc részem se filmben, sem pedig könyvben. Sőt, kínkeserves volt végig olvasni ezt a könyvet. Bella állandóan nyávog és szenved, illetve csomó hülyeséget csinál csak azért, hogy hallhassa Edward hangját. Jacob arra törekszik minél jobban, hogy Bella beleszeressen, ami már idegesítő. Jó, egy részből felrázza a lányt a depresszióból, de… No comment (sose voltam Team Jacobos)
Edward pedig túlon túl mazochista. Jó, elhagyja, mert félti. Arra azonban nem gondolt, hogy már így is, úgy is bajba sodorta?

6 hozzászólás
schesztiஐ P>!
Stephenie Meyer: New Moon

Régen ezt a részt szerettem legkevésbé. És utáltam Jacob-ot. :)
Furcsa volt újra átélni Bella magára hagyottságát, de ugyanolyan kétségbeejtőnek éreztem, mint sok évvel ezelőtt első olvasatra. Az üres lapokat. A semmit. A Nélkülét.
És szép lassan meggyógyulgattam Jacob mellett én is, bár nekem a barátsága mindig csak az maradt, és amikor választani kellett, gondolkodás nélkül tettem. Ahogyan végül Bella.

tthbrg_>!
Stephenie Meyer: New Moon

Teljes mértékben fel voltam készülve a könyv depresszív hangulatára, hiszen tudom, hogy milyen a film. Azonban amikor a búcsúszavak elhagyták Edward száját, a torkom elszorult és legszívesebben sírtam volna.
Abszolút megértem miért tette – és a happy end is végig a szemem előtt lobogott –, de attól még „fájt” olvasni a szavakat. Fuck you, Edward.
Bella ebben a részben eleinte hatalmas szimpátiát és együttérzést váltott ki belőlem. Aztán ez átváltott unalommá, később pedig csak mérgelődtem azon, amit Jacobbal művel.
„Nem szeretem kihasználni Jacoböt, ő a legjobb barátom. De olyan jól esik veled lenni, fogni a kezét és megkönnyebbülni a múlt borzalmaitól. Viszont nem szeretném, ha félreértené. Csak barátok vagyunk – még akkor is, ha szerelmesekként viselkedünk. Mert olyan jól esik..”

GET YOUR SHIT TOGETHER WOMAN.

Ha a következő részben is ilyen borzalmasan irritálóan fog őrlődni a két srác között, én felakasztom magam.
De ez még nem akadályoz meg abban, hogy végigolvassam. Minden Jacobről és Edwardról írt sor megéri a kínszenvedést, amit Bella karaktere miatt átélek. A Cullen család csoda mivoltjáról ne is beszéljünk.

patakizs>!
Stephenie Meyer: New Moon

Azt hiszem, nekem ezzel véget ért a sorozat. Hiába, nem vagyok 17 éves lány. Bella nagyon gáz szerintem az állandó sikoltozásával, nyünnyögésével, hisztijeivel, műbalhéival….és végtelenül ostoba is. Ugye senki nem gondolja, hogy 2 jó pasi is beleszeret egy ilyen nőbe? spoiler
A fentieken kívül pedig szerintem irgalmatlanul unalmas ez a könyv, egyetlen izgalmas rész volt benne, amikor spoiler

2 hozzászólás
abstractelf>!
Stephenie Meyer: New Moon

Kölcsönkönyvként kezdtem olvasni, de szerencsére megérkezett a saját példányom, mire a 3/4-hez értem. Nagyon szerettem ezt a részt.

Peni>!
Stephenie Meyer: New Moon

Végre sikerült végigszenvednem magam a könyvön 500 oldalnyi borzalmon, volt itt nyavalygástól a nyáltól csöpögő szavakig minden, ami "szem-szájnak ingere".
Eredetileg szókincsbővítés és angol gyakorlás gyanánt vettem le – a már évek óta porosodó könyvet – a polcról, de legközelebb körültekintőbben kell választanom.
Ennél azért többet vártam a sokak által kedvelt Stephanie Meyertól. 150-200 oldalig nagyon lassan haladtak az események, Bella depressziója, aztán későbbi viselkedése Jacobbal és az állítólagos barátaival külön megérne egy misét, Edward folyamatos dicsőítése és istenítése pedig persze sosem maradhatott el.
Összességében az általam olvasott könyvek legirritálóbb női karaktereinek versenyét jelenleg magasan vezeti.
Az egyetlen kedvenc részem a könyv elején található Shakespeare idézet és talán ezzel mindent el is mondtam :
"These violent delights have violent ends
And in their triumph die, like fire and powder
Which, as they kiss, consume."

morcica>!
Stephenie Meyer: New Moon

most úgy néz ki, mintha ezt olvastam volna legutoljára a 4 közül, de csak mert vhogy a magyar nyelvű változatot jelöltem olvasottnak. szóval: nekem jobban tetszett ez, mint az első, azt hiszem, leginkább a könyv első fele miatt – aki egyszer átélt vmi hasonlót (na nem vámpírral persze:), az teljesen bele tudja magát képzelni bella helyébe. később pedig épp azért dühített, mert én nem úgy reagáltam volna, ahogy ő, de pont ezért volt jó olvasni, mert erős érzelmi reakciót váltott ki belőlem.. a könyvek elvégre erre (is) valók.

Sonja>!
Stephenie Meyer: New Moon

Be kell lássam, néhol untam kissé, de csak mert már ismerem a történetet. Nem varázsolt el annyira, mint mikor elsőnek olvastam. De a mostani hangulatomhoz tökéletesen passzolt ez az olvasmány.

nemethan>!
Stephenie Meyer: New Moon

A könyv számomra 5 csillag, ugyanúgy magába szippantott, mint az Alkonyat. Már nem először és még mindig nagy izgalommal tudom olvasni. :-) Hiába nem ez a kedvenc könyvem a négy közül, mégis alig bírtam letenni.


Népszerű idézetek

AsesinaReina>!

Who would want to ride a motorcycle here? It would be like taking a sixty-mile-per-hour bath.

5. Cheater

Rosaliacska >!

Would it be so wrong to try to make Jacob happy? Even if the love I felt for him was no more than a weak echo of what I was capable of, even if my heart was far away, wandering and grieving after my fickle Romeo, would it be so very wrong?

AsesinaReina>!

Forbidden to remember, terrified to forget; it was a hard line to walk.

4. Waking Up

tthbrg_>!

Jacob was simply a perpetually happy person, and he carried this happiness with him like an aura, sharing it with whoever was near him. Lika an earthbound sun, whenever someone was within his gravitational pull, Jacob warmed them. It was natural, a part of who he was.

Rosaliacska >!

She eyed me speculatively. „How strongly are you opposed to grand theft auto?”
A bright yellow Porsche screamed to a stop a few feet in front of where I paced, the word TURBO scrawled in silver cursive across its back. Everyone beside me on the crowded airport sidewalk stared.
„Hurry, Bella!” Alice shouted impatiently through the open passenger window.
I ran to the door and threw myself in, feeling as though I might as well be wearing a black stocking over my head.
„Sheesh, Alice,” I complained. „Could you pick a more conspicuous car to steal?”

AsesinaReina>!

My velvet-voiced delusion had yelled at me for almost five minutes before I'd hit the brake too abruptly and launched myself into the tree.

8. Adrenaline

AsesinaReina>!

Jacob was clinging precariously to the top of the spruce that grew in the middle of Charlie's little front yard. His weight had bowed the tree toward the house and he now swung—his legs dangling twenty feet above the ground—not a yard away from me. The thin branches at the tip of the tree scraped against the side of the house again with a grating squeal.
„I'm trying to keep"—he huffed, shifting his weight as the treetop bounced him—"my promise!”
I blinked my wet blurry eyes, suddenly sure that I was dreaming.
„When did you ever promise to kill yourself falling out of Charlie's tree?”

12. Intruder

Melinda_Makkai>!

Not as bad! Not as bad! my mind tried to comfort me. It was true. This wasn't as bad. This wasn't the end of the world, not again. This was just the end of what little peace there was left behind. That was all.
Not as bad, I agreed, then added, but bad enough.

240. oldal, 11. fejezet - Cult (Little, Brown Book Group, 2010)

Melinda_Makkai>!

I stared at him, wishing more than anything that the future would never happen. That this moment would last forever, or, if it couldn't, that I would stop existing when it did.

430-431. oldal, 22. fejezet - Flight (Little, Brown Book Group, 2010)

AsesinaReina>!

Romeo wouldn't change his mind. That's why people still remembered his name, always twined with hers: Romeo and Juliet. That's why it was a good story. „Juliet gets dumped and ends up with Paris” would have never been a hit.

16. Paris


A sorozat következő kötete

Twilight Saga sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerstin Gier: Smaragdgrün
Kerstin Gier: Emerald Green
Kerstin Gier: Smaragdzöld
Kerstin Gier: Green
Kerstin Gier: Esmeralda
Kerstin Gier: Smaragdgrøn
Kerstin Gier: Vert Éméraude
ケルスティン・ギア: 比類なき翠玉 (Hirui naki emerarudo)
Kerstin Gier: Zieleń Szmaragdu
Kerstin Gier: Smaragdgrön