Midnight ​Sun (Twilight Saga) 21 csillagozás

Stephenie Meyer: Midnight Sun Stephenie Meyer: Midnight Sun Stephenie Meyer: Midnight Sun Stephenie Meyer: Midnight Sun

When Edward Cullen and Bella Swan met in Twilight, an iconic love story was born. But until now, fans have heard only Bella’s side of the story. At last, readers can experience Edward’s version in the long-awaited companion novel, Midnight Sun.

This unforgettable tale as told through Edward’s eyes takes on a new and decidedly dark twist. Meeting beautiful, mysterious Bella is both the most intriguing and unnerving event he has experienced in his long life as a vampire. As we learn more fascinating details about Edward’s past and the complexity of his inner thoughts, we understand why this is the defining struggle of his life. How can he let himself fall in love with Bella when he knows that he is endangering her life?

In Midnight Sun, Stephenie Meyer transports us back to a world that has captivated millions of readers and, drawing on the classic myth of Hades and Persephone, brings us an epic novel about the profound pleasures and devastating consequences of immortal love.

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Little, Brown Books, New York, 2020
662 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780316593205
>!
672 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780316707046
>!
Atom, 2020
884 oldal · ISBN: 9780349003610

4 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Edward Cullen · Esme Cullen


Kedvencelte 1

Most olvassa 16

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Deszy P>!
Stephenie Meyer: Midnight Sun

A Midnight Sun neten olvasható első 12 fejezetét én bizony még jobban is szerettem, mint a Bella szemszöget.

Így nagy elvárásokkal vetettem bele magam a kötetbe.

Két nagy kérdés volt bennem:
– Vajon Meyer és a szerkesztője belenyúltak-e az első 12 fejezetbe? (Igen.)
– Vajon érzékelni fogom-e a váltást a rég megírt 12 fejezet és a később hozzátoldott részek között? (Igen.)

Edwardtól kapunk egy sor belső monológot. Ezek sokszor önmarcangolóak, és nem jelenthetem ki teljesen, hogy bizonyos szempontból nem ismétlődnek. Értem persze, hogy Edward végig ugyanazokon a problémákon tépelődik, de időnként azt éreztem, a kevesebb több lett volna. Főleg az ikonikus mezős jelenetnél. Edward szemszögéből ez a jelenet egészen más okból is fontos, azon túl, hogy milyen romantikus – ez kiderül a könyvből. De számomra a tépelődése így is lassúvá tette ezt a részt, és kicsit elvett az eredeti „hűha” érzésemből.

Szintén visszalassítják a sztorit Edward visszaemlékezései. A Midnight Sunban kapunk ugyanis egy sor kisebb sztorit a sztoriban. Ezek persze önmagukban nagyon érdekesek, mert sok új infót tudunk meg a Cullenekről, de így is megakasztották a fő történetszál folyását. (Ezzel együtt rajongóknak mondom, olyan csemegéket kapunk, hogy húúú… szó esik arról, milyen volt Carlisle és Edward párosa a kezdeti időkben és a többiek csatlakozásáról is kapunk egy-egy jelenetet. Sőt! Még Edward sötét éveibe is bepillanthatunk.)

Ezt a túlírtságot pedig személy szerint a regény második felében sokkal jobban éreztem. Időnként olyan volt, mintha Meyer biztos, ami tuti, beleírt volna mindent ebbe az Edward szemszögbe, hogy letudja a dolgokat és már ne lehessen tőle újabb és újabb sztorikat kérni. (Egyébként szerintem tényleg erről van szó.)

Bár regény közepén számomra kicsit leült a sztori, és tényleg túlírtnak éreztem itt-ott, összességében még így is nagyon szerettem.

Egyrészt szerintem minden igazi Alkonyat rajongó számára nosztalgiavonatozás lesz ennek a könyvnek az olvasása. Rengeteg kellemes emlék jutott eszembe olvasás közben, nagyon sokat mosolyogtam, és a magam részéről örömmel konstatáltam, hogy még mindig ugyanaz a jó érzés tölt el a Twilight olvasása közben, mint régen.

Másrészt rengeteg olyan utalás van a kötetben, ami megmosolyogtatott. Ezek egy részét csak akkor veszi észre az ember, ha már sokszor olvasta az eredeti könyvet, illetve ha már ismeri, mik történnek majd még a jövőben.

Azt is hozzá kell tennem, hogy bár a fő szálat megakasztják, azért jóféle rajongói csemegéket nyújtanak Edward emlékei, amiket szerintem sokan fognak majd még többször visszaolvasni, akár annak megfelelően, kik a kedvenceik a Cullenek közül.

Leginkább viszont nem is az eredeti szerelmi szálat szerettem, bármilyen furcsa is ezt leírni. Persze, jó volt újra átélni Edward és Bella születő szerelmét, és helyenként nagyon érdekes látni, bizonyos pillanatokat mennyire másként élt meg Edward. De amiket én igazán szerettem, azok a Cullen jelenetek voltak.

Bellával viszonylag kevés időt tudtunk együtt tölteni a Cullen család tagjaival úgy, hogy ne Edwarddal lett volna elfoglalva. Ráadásul az ő kapcsolata velük még elég friss volt az eredeti könyvekben. Edward viszont már több évtizede ismeri őket, és nagyon szerettem őt együtt látni a többiekkel úgy, hogy Bella nem volt ott. Igazán kellemes meglepetés volt például számomra Edward és Emmett kapcsolata – talán Emmett-ből kaptunk a legkevesebbet a Cullenek közül, viszont itt sokkal több szerep jutott neki. Alice-ből viszont szívesen kaptam volna még ennél is többet.

Tehát ajánlom-e a Midnight Sun olvasását? Igen, abszolút! Nagyon bántam volna, ha kihagyom, és minden hibájával együtt is kellemes olvasmány volt. Ráadásul a régóta Midnight Sun-ra áhítozó rajongói énem végre fellélegezhet.

A teljes értékelésem:
» http://www.deszy-konyv.hu/2020/08/stephenie-meyer-midni…

1 hozzászólás
Rémálom P>!
Stephenie Meyer: Midnight Sun

Régi nagy Alkonyatrajongóként ugyan nem vártam olyan nagy hype-pal a kötetet, de úgy éreztem, hogy el kell olvasnom. Ahogy már az Éhezők Viadala kiegészítőnél is írtam, sosem értettem, miért van szükség ezekre a nulladik és egyéb kiegészítőkre, főleg ha nem ingyenes és rövid. Nem hiába írta meg Meyer is az Alkonyatot Bella szemszögéből, nem hiába volt csupán 400+ oldal – mert egyszerűen pont ezeknek az elvételétől nem működik ez a könyv.

Bár sokan Edward rajongók (és én is az voltam), engem csak lelombozott a Midnight Sun, mivel Edward karaktere hiteltelen hanggal rendelkezik – csak nyavalyog és sír (800+ oldalon keresztül!!!), és se nem hiteles férfi hang, se nem hiteles 100+ éves férfi hang, se nem hiteles személy. (Amúgy ha úgy vesszük, hogy Edward szellemi képességében örökre 17 marad, annak sem hiteles, szóval lapozzunk.) Igaz ugyan, hogy Edward a szerelemtől annyit változna, hogy kevésbé arrogáns (???), de ezt nem látjuk – pedig egy téglányi könyvben csak ő beszél – érzékletesen és fokozatosan, így nincs lényegi karakterív. Amiért YA a YA, az itt teljesen elveszik…

Másfelől meg felesleges ez a terjengős szóhányadék, mert semmivel sem történik több, mint az első Alkonyat részben. Ezt a könyvet 7 ezerért vesztegetni, kész rablás… Van itt talán 4-5 visszaemlékezés Edward szemszögéből, miközben Bellára mereszti a szemét, (abból az egyik valami régi festmény leírása, szóval még csak nem is mind érdekes), és szerintem jobban jártunk volna, ha Edward múltjáról ír könyvet, minthogy ugyanazt elolvassuk 12 év távlatából.

Amúgy próbálja magát menteni Meyer és magyarázza, hogy Edward ám nem olyan kontrolláló, illetve tudja, hogy ami abuzív magatartás és ő csinálja, az rossz. Meg van pár álfeminista szöveg, de ez csak olyan kínos becsatolás, hogy inkább hagyta volna ki.

Így visszanézve, kicsit olyan érzés volt, mint amikor az ember a fiatalkori kapcsolatait elemzi, hogy jé, ez mennyire bántalmazó volt. Edward és Bella már egy elavult, megkopott téma, az ember mellékkarakterek egysíkúak (nevetséges, hogy Bella anyjának fejében is az jár, mikor a lánya majdnem meghalt, hogy ideje lenne az egyhónapos tejet kitakarítani a hűtőből), Bella összes ember osztálytársa egy hazudozós, manipuláló kupac… csak azért, hogy aláírjuk, jó az, ha Bella el akarja dobni az emberségét. (Amúgy azért még a háttérvámpírokat kedveltem, és sajnáltam, hogy ha Edward szemszögről van szó, miért nem látjuk a famíliát többet.)

9 hozzászólás
zoéaust >!
Stephenie Meyer: Midnight Sun

Őszintén értékelni sem akarom ezt a könyvet. Tömör 750 oldalnyi szenvedés, ugyanaz a klisés történetszál amit olvashattunk és nem tudom, hogy most Edwardot vagy Bellát utálom jobban. ÉS EBBŐL LESZ MÉG TÖBB.
Nem tudom, hogy miért szenvedtem vele ennyit de úgy a 60% – tól kezdve szinte már ugrálgattam az oldalakon, csak hogy legyen már vége mert nem bírtam. Kinőttem ebből a sztoriból, pedig régen nagyon szerettem meg ez a könyvsorozat vezetett be a fantasy világába de elég volt, köszönjük szépen.

6 hozzászólás
rafaelo0824>!
Stephenie Meyer: Midnight Sun

Régen nagyon szerettem az Alkonyatot, megnyitotta az érdeklődésem rengeteg olyan könyv felé, ami máig a kedvencem, azóta azonban sok víz lefolyt azon a bizonyos folyón, és már úgy érzem, kinőttem belőle. A Midnight Sun megjelenésének híre a csapból is folyt, rengeteg részlet került ki, amik kíváncsivá tettek, kicsit reméltem, hogy az írónő is fejlődött kicsit, és ez az Edward szemszögű sztori többet nyújt majd az elődénél. Semmi fejlődést nem éreztem az írónő stílusában, ahogy a fordított sztoriban (ott is ugye srác szemszögből ír), itt is elköveti ugyanazokat a hibákat, ami miatt nem éreztem férfiasnak a hangot. Szóval az Edward – Bella romantika semmi újat nem adott, sok helyen untam is őket, nekem nem volt szórakoztató Bella arcbőrének pirosságát csodálni fél oldalakon keresztül, illetve amit még nem szerettem: Edward túlgondol mindent, ilyen szempontból még rosszabb volt, mint Bella, amíg a csaj tesz egy darab lépést, ő három négy oldalon keresztül agonizál azon, hogy mi legyen. Ez sokszor fárasztó volt. Akkor jöjjenek a jó részek: nem Bella fejében vagyunk, ez mindenképp hozzátesz a sztorihoz, még akkor is ha sokszor őt kell csodálni. Sok-sok Cullen jelenet, ami ábrázolja a család dinamikáját, hozzátesz és kicsit formálja az eddig megismert jellemeket, például örültem, hogy beleláthattam Rosalie fejébe, vagy épp Alice zsenialitásába, főleg a végén. Jasper és Emmett is sokkal árnyaltabbak lettek. Legvégül pedig ugye Edward, hihetetlen mennyi önutálat van benne, sokszor idegesített, ez a jaj, az egész családom vámpír, de mind utáljuk a dolgot szemlélet. Na, igen, ha én is alvás nélkül tölteném az időt, és semmi, de semmi érdekeset nem csinálnék, csak tengenék, lengenék évekig biztos, hogy utálnám. Alice és a látomásai nagyon feldobják az egészet, illetve van pár jó poén, amiket ugyan nem annak szánt az írónő, mégis sokat nevettem az abszurditásukon. A legkedvencebb részem pedig, amikor éjjel Edward leskelődik az alvó lány után, és agyonnyomja a pókokat. Összességében nem lett kedvenc, de ad egy kis pluszt az eddigiekhez, aki szereti az eredeti sorozatot, szerintem ezt is szeretni fogja.

Lille>!
Stephenie Meyer: Midnight Sun

Hatalmas nosztalgia volt. Az van, hogy ezt én még mindig imádom minden hibája ellenére. Mondhatni szentimentális érzések fűznek hozzá.. :) A fél csillag levonás csak azért, mert néha tényleg az agyamra mentek az önmarcangoló belső monológok. Összességében egyébként szerintem lelkiismeretesen lett megírva nem csak úgy össze ollózva mint sok más esetben.

aurora_lewis_turner I>!
Stephenie Meyer: Midnight Sun

"…nem bántam meg, hogy elolvastam a könyvet, mivel maga a miliő tetszett, amibe visszakerült az olvasó ennyi év után. Jó volt újra találkozni az előző könyvekből megismert szereplőkkel, és jó volt betekinteni Edward gondolatai közé, bár szerintem a „kevesebb néha több” elvének alkalmazása bölcsebb eljárás lett volna ennél a könyvnél. Kicsit olyan érzésem volt, hogy még az utolsó bőrt is le akarják húzni a sztoriról, és mindenáron pénzt akarnak belőle csinálni. Ez a könyv nekem nem adott sok újat az Twilight saga első részéhez képest, úgyhogy vegyesek az érzéseim. Mindenesetre a kettős érzések mellett azt biztosan tudom, hogy nem véletlenül lett először Bella szemszögéből megírva ez a történet. Talán megérné az írónőnek egy új sztoriba kezdenie, mert ez már így lerágott csont.
Bővebb értékelés: https://auroraolvasmanyai.blog.hu/2020/09/18/stephenie_…

Gyönyörű_lélek>!
Stephenie Meyer: Midnight Sun

Ezzel a könyvvel felültem a nosztalgia hullámvasútra és megmondom őszintén nem bántam meg.
Edward gondolkozás módja/stílusa között elég sok hasonlóságot találtam a sajatommal szóval egyáltalán nem volt szenvedés számomra ez a 750 oldal. Végig fent tudta tartani az érdeklődésem hiszen sosem lehetett tudni mikor jön a következő off változás.
Nyelvezete egy két helyen nehezebb volt de bátran ajánlani tudom kicsit tapasztaltabb angolul olvasóknak.

tashley>!
Stephenie Meyer: Midnight Sun

Nagyon vártam ezt a könyvet, már az első vázlat kiszivárgása óta. Az egyik legjobb inverz POV, amit olvastam. Mindig izgat a férfi karakter szemszöge és szívesen olvastam Edward tépelődését, vívódásait. Nagyon tetszett a családi háttér, a korábbi évtizedek történéseinek kibontakoztatása. Indokoltnak érzem a hosszát is, 3 nap alatt befaltam, számomra nem ült le egyszer sem. És a végét sem bánom, bár meglepődtem rajta, mert ennek a kötetnek a végén Edward és Bella belezuhannak a fájdalom örvényébe, ami a következő kötet lesz, de ez a fájdalom az ő történetükben nem megkerülhető, meg kell küzdeni vele ahhoz, hogy a Saga 4. kötetének végére megérkezzenek az ő tökéletes boldogságukhoz.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Everglow P>!

This book is dedicated to all the readers who have been such a happy part of my life for the last fifteen years. When we first met, many of you were young teenagers with bright, beautiful eyes full of dreams for the future. I hope that in the years that have passed, you've all found your dreams and the reality of them was even better than you'd hoped.

(ajánlás)

cloudbookatlas>!

My life was an unending, unchanging midnight. It must, by necessity, always be midnight for me. So how was it possible that the sun was rising now, in the middle of my midnight?

zoéaust >!

I was a predator. She was my prey. There was nothing else in the whole world but that truth.

Rémálom P>!

This was the time of day when I most wished I were able to sleep.

(első mondat)

beka98 >!

Oh, for the love of all that was holy, would the catastrophes never end?

Aaron_Rgd>!

Love doesn't always come in convenient packages.
I laughed once without humor.
You, out of everyone on this planet, are perhaps best equipped to deal with such a difficult quandary. You are the best and the brightest of us all.

148. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Edward Cullen · Esme Cullen
zoéaust >!

But the bell rang. And we—how cliché—were saved. She, from death. I, for just a short time, from being the nightmarish creature I feared and loathed.

beka98 >!

I smiled, too, without choosing the expression. I wasn't trying to make her feel at ease. Her smile just made me want to smile in response – to be in on the secret.

beka98 >!

I'd been fighting to keep her alive since the first moment I'd caught her scent.

Lille>!

Perhaps romance always seemed a slightly foolish thing to everyone until one actually fell into it.

462. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer L. Armentrout: Origin (angol)
David Levithan: Another Day
Kendare Blake: Anna Dressed in Blood
Richelle Mead: Vampire Academy
Rachel Hawkins: Spell Bound
Jennifer L. Armentrout: White Hot Kiss
Aprilynne Pike: Illusions
Wendy Higgins: Sweet Evil
Tera Lynn Childs: Forgive My Fins
Kelly Creagh: Enshadowed