Breaking ​Dawn – Hajnalhasadás (Twilight saga 4.) 1968 csillagozás

Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Bellának döntenie kellett: a halhatatlanok sötét, de csábító világát választja-e, vagy a teljes emberi életet? Márpedig ez a döntés lesz az a hajszál, amelyen két törzs élete is múlik.
Most, hogy Bella meghozta a döntést, megdöbbentő, váratlan események sorát indítja el vele, amelyeknek felmérhetetlen, megsemmisítő következményei is lehetnek.

A Twilight saga legújabb döbbenetes, türelmetlenül várt kötetében, a Hajnalhasadásban végre fény derül ennek a lenyűgöző romantikus történetnek minden titkára és rejtélyére.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
776 oldal · ISBN: 9789635619290 · Fordította: Bosnyák Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
776 oldal · ISBN: 9789635619306 · Fordította: Bosnyák Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
680 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454825 · Fordította: Bosnyák Viktória

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Twilight

236 tag · 129 karc · Utolsó karc: 2022. augusztus 30., 15:52 · Bővebben


Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Edward Cullen · Jacob Black · Alice Cullen · Bella Swan · Emmett Cullen · Seth Clearwater · Rosalie Cullen · Aro · Renesmee Cullen · Benjamin · Eleazar


Kedvencelte 420

Most olvassa 120

Várólistára tette 157

Kívánságlistára tette 181

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Ebben a kötetben ismerhetjük meg igazán a vámpírok világát. Ez a rész az igazi csúcspont, a legjobb mind közül. Na mármost, én végig megpróbáltam elvonatkoztatni az égbekiáltó butaságokról, a biológiai lehetetlenségektől, mondhatni bekajáltam az egészet. Tény, hogy olvastam már ennél jobb sorozatokat, azonban még így is szeretem, látom benne, mi tetszett régen, miért is szerettem annyira a szereplőket, magát a világot.

Eddig ezen az alkalmon kívül még csak egyszer olvastam ki telibe a sorozatot. Általában mindig megálltam a harmadik kötet körül. Be kell vallanom, kicsit szégyenkezve, mert nekem még mindig ott van a kedvenceim között hogy kezdett már sok lenni a sztori. Meyer pont eltalálta, hogy mikor legyen vége.
Azt hiszem, ez egy örök kedvenc lesz, minden bugyuta hibájával.

Niitaa P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2021/09/stephenie-meyer…

"Sok év után végül újra a végére értem ennek a sorozatnak. Lehet, hogy nem akkora köröket mozgatott meg, mint a Harry Potter, de kétségkívül az én korosztályom egyik meghatározó regényei közé tartozik a Twilight saga. Furcsa érzés volt újra megélni a régi emlékeket, feleleveníteni a korábbi reakciókat, de minden szempontból nézve ez egy nagyon kényelmes, nosztalgikus utazás volt a számomra. Így, felnőttfejjel egy kicsit máshogy állok már a részekhez, a változó személyiségem rányomta a bélyegét az olvasottak által kiváltott reakciókra, de összességében tekintve nagy változást azért nem okozott.
A Hajnalhasadást viszont sokkal inkább becsülöm, mint eddig. Korábban soknak, túlságosan szerteágazónak éreztem, ám most rá kellett jönnöm, hogy valójában a szerző csak a teljeskörű lezárást alkotta meg, aminek hatására egyáltalán nem vagy éppen nem sok hiányérzet marad az olvasóban. A beszűkült Bella-központosságot felváltotta egy tágabb világkép, amiben rangsorilag is elhelyezésre kerültek más vámpírok, törzsek, klánok, népcsoportok és egyéb fajok is. Lehetőségéhez mérten mindenkinek megadta a maga pontját a mondat végére. Legfőképp az fogott meg, hogy végig összeszedett maradt. Módszeresen haladt előre a történetével, melynek bár sokszor változott a lényegi mag összetétele, de mindig látható maradt a követendő irányvonal.
Nos, egy pillanatig nem bántam meg, hogy egy újabb évtizeddel a hátam mögött levettem a polcról ezt a sorozatot és leporoltam az emlékeimet, hiszen ezáltal nem csak a nosztalgikus érzést növeltem magamban, hanem újraéltem gyerekkorom egy meghatározó történetét, valamint újfent rádöbbentem, mennyire jó érzés egy már ismert könyvön újra átrágni magam. Mert van, mikor egy új regény sem tud annyit adni, mint egy régi kedvenc."

girion>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

És íme a sorozat csúcspontja.
A könyvet három részre lehet bontani. Pontosabban négyre, mert a második beékelődik az első két része közé. Ezek sorrendben:
A Nimfomániás I.
Egy ifjú vérfarkas szerelmi vívódásai
A Nimfomániás II.
Ex-men: Az ellenállók

Nézzük sorjában:
Először is sok mindenre fény derül az első részekből. Legfőképp Bella motivációi kapcsán. Bella ugyanis mint kiderül szexuálisan perverz, nimfomániás és mazoista. Idézzük csak fel mi is történik a nászéjszakán. Edward szerte szétbont mindent maguk körül, Bellát pedig megajándékozza pár éppen csak nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel. Bellának pedig másnap mi a reakciója? „Nem vettem észre a gyönyörtől.” Mi ez ha nem nyílt vallomás? Később pedig lesz ez jobb is.
De előbb még közbe ékelődik Jacob története. Kedvenc vérkutyusunk ismét lelki bánattal gyötrődik, szerencsére élvezhetőbb formában mint tette az az Újhold idején. Kicsit játszadozik a bánatos szerető, a falkátlan farkas és a kéretlen alfahím szerepében. Közben pedig nevetséges mértékben képes figyelmen kivül hagyni Leah közeledését. Aki később úgy eltűnik a történetből mintha ott se lett volna. Sebaj, ez úgyis csak felvezetés a későbbiekhez.
Ami a dupla-születéssel, Nimfomániás: Part 2 címen veszi kezdetét. Először is újabb szexuális perverziókkal gazdagodunk. Hiába na, Ms. SM belelendült. Mint azt jól a szánkba rágják minden újszülött vámpír legfontosabb célja a vérivás, csak ez tölti ki az elméjüket. Nem úgy a Belláét, az övét a szex. Hiába érzi meg és mozdul rá a vérszagra, amint megérzi Edwardot, na jó, ne eufémizáljunk, a F***szagot, egyből visszatér újdonsült ura gyémántkemény falloszához. Vagy épp nézzük csak mit csinálnak míg a kislányuk alszik? Kefélnek. Van az a buddhista(?) történet miszerint a világ végén áll egy hegy amihez minden ezer évben odarepül egy kismadár és odadörzsöli a csőrét. Amint a hegy elkopik, vége a világnak. Ez alapján neki lehet állni kiszámolni hogy egy gyémánt kemény test súrlódása mennyi idő alatt koptatja el a kőpadlót. A tűzveszélyről nem is szólva. Szóval Bella nimfomániás is. Aztán ugye előbukkan a szadizmusa is. Mert hát ugye ki más adna olyan nevet a gyerekének mint a Renesmee. És ha már a kis félvámpírnál (dhampyr) tartunk akkor ejtsünk szót a két legmegbotránkoztatóbb részletről. A pedofília és a zoofília. Most képzeljétek magatok elé azt a jelenetet mikor a kis R. beszalad az erdőbe és azt kiáltja „Gyere Jacob játszani!” erre pedig a fennevezett J. vigyorogva tépi le magáról a ruhát és szalad utána. És most kaparja ki mindenki a mocskos fantáziáját a fejéből.

Áh, igen. A végén pedig még az Ex-men is összeáll a Caius vezette Gonosz Vámpírok Testvérisége ellen. A család vezér Doktor Professzor CullenX összeszedi a világ minden tájáról a különleges képességű volt-embereket, hogy bővített Ex-men csapata élén összecsapjon a gonoszokkal egy epikus… beszélgetésben. Parádés finálé.

Egyébként meg, „Szegény Hattyú Karcsi!”

Ui: Engem egy dolog nem hagy nyugodni, amire nem kapunk választ. Vajon Jacobnak és kicsi R.-nek lesz közös gyereke? És akkor az most egy ilyen félember-negyedvámpír-negyedfarkas lesz? És ha igen hogy fogja feldolgozni a benne ütköző vámpír-kutya ellentétet? Nappal éli a közönséges vámpír-emberek életét ("Szia! De rég láttalak. Mesélj, kit ettél tegnap?") éjjel pedig mikor elalszik elő tör belőle a hiper-pubertás és szőrös állatként vadászik kis barátaira? Tudjátok mit, ha valaki megírná, én elolvasnám.

5 hozzászólás
ViveEe P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Arra gondoltam, hogy eladom a sorozatot, de előtte újra akartam olvasni őket, hogy tudjam, tényleg nem tetszik már, vagy csak befolyásoltak a Twilight saga körüli ellenérzések.
Túl hosszú ez a rész, pedig a többi sem rövid. Egészen kiakadtam, amikor megláttam, hogy Jacob fejében leszek 200 oldalon keresztül… Aztán kiderült ez nem is volt olyan vészes.
Nem is tudom… nem emlékeztem semmire, csak a filmre. És természetesen Szirmai felháborodott hangja is ott motoszkált a végén a fejemben: spoiler
Úgyhogy akárhogy is, nem volt rossz húzás a filmes csata. Legalább volt mit nézni. :)
Ez a sorozat nem erős, messze nem hibátlan, és a talán soha nem lenne újra kultusza a mai tinik körében, mert azért már sokkal több és sokkal jobb fantasyk vannak a magyar piacon.
De mégis elérte, hogy meginogjak az eladásos elhatározásomban. Úgy gondolom nem vagyok szentimentális alkat. De lehet, tévedek. :)

6 hozzászólás
AniTiger P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Nem vagyok tvájlájt fanatikus továbbra sem, de nagyon büszke vagyok magamra, hogy végre befejeztem. A könyveket természetesen, ugyanis tervezem a filmet is; mert ilyen vagyok: muszáj befejeznem dolgokat.

Az eredeti borító nagyon tetszik, a fordítás szép és igényes. Ami tetszett: Jacob szemszöge és a vámpírszemszög. Rettenetesen hosszú rész, de alig-alig letehető (tuti fogytam pár kg-ot, mert nem lehet fél kézzel fogni a könyvet, nem is szoktam olvasás közben enni és majd éhen pusztultam). Összességében jobb volt, mint az összes rész – kevésbé fájt vagy már nagyon a végére akartam jutni a sorozatnak? Persze nem értettem meg, hogy miért vannak odáig értük a népek…

Borzasztó: Emmett… SEMMI MÁST nem csinált szinte, mint: nevetett, felröhögött, kuncogott, heherészett, nevetgélt! Komolyan meg kéne számolni, hányszor és hányféleképpen hangzott el a nevetés bármely szinonimája Emmett Cullennel kapcsolatban.

Két kedvencem van – szériaszinten: Jasper és Alice, akik elszomorítóan keveset szerepeltek szerintem ebben a könyvben. (Az ő sztorijukra tuti vevő lennék, a színészeiket is szeretem.)

7 hozzászólás
Pillecukorkám>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Így egy befejezés kép nem is várhattam volna jobbat! A filmet teljesen elkúrták,de a könyv??
Na az nagyon jó volt! Teljesen együtt éreztem Jacob-bal! Teljesen átéltem a fájdalmát amit érzet! És jó volt az Ő szemszögéből olvasni néhány dolgot! Jó volt megtudni,hogy Ő hogy érez!

csillagka P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Árnyalat sorozat ezzel a résszel felért a csúcsra, tagadhatatlanul a leghosszabb, legizgalmasabb, legjobban megírt része az univerzumnak.
Bella férjhez megy Edwárdhoz, ez a döntés olyan bonyodalmakhoz vezet amire egyikőjük sem számít (én se) az édes, kedves, mormon történet egy kimondottan kemény, néhol kegyetlen fordulatot vesz spoiler
Stephanie tud írni, ez eddig se volt kérdés, ebben a részben időnként levetette a édes kis leányregény álarcot, igazi történetet faragott, érdekes tartalommal, izgalmas szereplőkkel, tetszett, és még jobban tetszett volna, ha nem követi az eddigi mintát és a közepén nincs az a felesleges több száz oldalas állásidő, amely a sorozat minden részének sajátja.
Nem hiszem, hogy még egyszer kézbe veszem, de már értem miért lett ez a kétezres évek ifjúsági lányregénye, minden csillogás ellenére azért a végén már megjelentek az igazi, néhol kegyetlen fantasy elemek, és tényleg igazi vámpíros könyvet olvasunk.

1 hozzászólás
Ibanez P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Kétségkívül a legjobb rész a sorozatból (csakúgy, mint a filmek közül). Valahogy ebben a részben végre hajlandó volt az agyam elfelejteni Bella szájtáti jeleneteit is :-D Minden sokkal részletesebb, nagyon pörgős, pár plusz infóval bővítve, szóval ennél a kötetnél nincs mit tenni megkapja az öt csillagot. Plusz egy csillag a filmnek, mivel azért a harcjelenet ott elég jóra sikerült ám és az a csavar is elég jól jött ki (még ha sokan qvaany…ztak is miatta :-D) :-D A könyvben kevésbé éreztem az utolsó rész romantikus vonalát, egy-két jelenettől eltekintve inkább az akcióra-fantasy-ra ment rá a dolog, ez jót tett nagyon a könyvnek, meg se éreztem a több mint 700 oldalt (na jó, a csuklóm érezte) :-D

Összességében a sorozat tényleg jó, a második rész nyavalygásaitól-unalmától eltekintve ötletes, klassz, aki nem nézi meg a filmet, csak olvassa (előbb), az jár jobban szerintem :-D

tonks>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Végére értem a nagy twilight újraolvasásnak és ez a kötet lett végül a legnagyobb falat. Halványan annyira emlékeztem, hogy mennyire szerettem első olvasásra ezt a részt a sok-sok fordulata miatt, most meg csoda, hogy nem kaptam izomlázat az állandó szemforgatás miatt. Az Eclipse-hez hasonlóan ez a rész sem öregedett jól, de amíg az csak idegesítő volt sokszor, addig a Breaking Dawn ijesztően próbál egyetlen véleményt letuszkolni az olvasó torkán, márpedig azt, hogy a családalapítás és a család maga mindenek felett! Nem is szólva arról, hogy Bella több köteten át készült a vámpíréletére, ami aztán nevetségesen könnyen ment, mintha az emberélet elvesztése maga egy nehezebb napot sem érne egy amúgy borzasztóan túlírt könyvben. Emiatt még a befejezés sem tudott tetszeni, túl tökéletes, túl cukormázas.
Kár, hogy Meyer ennyire bele van szerelmesedve a vámpírjaiba, mert ahogy az Eclipse-ben, most ebben a könyvben is Jacobék voltak a legérdekesebbek, a falka működése, nagyon érdekelne Leah jövője, jobban, mint Renesmee-é. Aki amúgy hogy lett mostanra ilyen creepy a cuki helyett, kiráz tőle a hideg.

K_Maria P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Az eddig olvasott sorozataim közül, az egyetlen könyv, amit bárhol bármikor szeretek olvasni.Hosszú időre képes vagyok kikapcsolni, nem foglalkozom semmivel: élvezem és szeretem.Azt mondom, örülök amiért a szereplőkhöz társíthatok arcokat is.Nem szeretném szétszedni és a legjobb részeket kiemelni és abszurd ötleteket boncolgatni.Egyszerűen csak hagyom, hogy magával ragadjon.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

Angéla_Bakk>!

Tudod, hogy hívják a szőkét, akinek esze is van? – kérdeztem, majd levegőt sem véve folytattam: Golden retrievernek.

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black
Kovtünci>!

– Gyerünk, Bells! Nessie is kedvel engem. – állította.
Megfagytam. A légzésem megállt. Hallottam a hangok hiányát mögöttem, ami a nyugtalan rekciójuk volt.
– Minek… hívtad őt?
Jacob hátrált egy lépést miközben próbált szégyenlősnek tűnni. – Nos – motyogta. – Ez a név…
– A Loch Nessi Szörny után adtál becenevet a lányomnak? – kiáltottam.
Azután nekitámadtam a torkának.

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black
DZSUDZSEE>!

Vagy talán csak arról van szó, hogy az életem egy nagy, kegyetlen vicc, és nem szökhetek meg a poén elől.

345. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black
mazsa>!

Az én életem és az övé egy szállá fonódott össze. Ha az egyiket elvágják, elszakad mindkettő. Nélküle nem élném túl. És ő sem élné túl nélkülem.

384. oldal

rekaa22>!

Tudod hogy lehet vízbe fojtani egy szőke nőt, Rosalie? Ragassz egy tükröt a medence aljára.

Cullen-ház

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black
4 hozzászólás
K_Maria P>!

Finoman, rajongva csókolt meg. Megfeledkeztem a tömegről, a helyről, az időpontról, az okról… csak arra emlékeztem, hogy szeret, akar, és az övé vagyok.

62. oldal

mustármag>!

Az élet szívás, aztán meghalsz.
Ja, bárcsak ekkora mákom lenne!

Jacob

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black
rekaa22>!

Mi lesz reggelire? Nulla negatív vagy AB pozitív?

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black

A sorozat következő kötete

Twilight saga sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Richelle Mead: Vámpírakadémia
Cynthia Hand: Angyalsors
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Richelle Mead: Vérvonalak
Cassandra Clare: Aranylánc
Rick Riordan: Az Olimposz vére
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Csóti Lili: Hetedvérig
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Michelle Hodkin: The Retribution of Mara Dyer – Mara Dyer végzete