Breaking ​Dawn – Hajnalhasadás (Twilight saga 4.) 1865 csillagozás

Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Bellának döntenie kellett: a halhatatlanok sötét, de csábító világát választja-e, vagy a teljes emberi életet? Márpedig ez a döntés lesz az a hajszál, amelyen két törzs élete is múlik.
Most, hogy Bella meghozta a döntést, megdöbbentő, váratlan események sorát indítja el vele, amelyeknek felmérhetetlen, megsemmisítő következményei is lehetnek.

A Twilight saga legújabb döbbenetes, türelmetlenül várt kötetében, a Hajnalhasadásban végre fény derül ennek a lenyűgöző romantikus történetnek minden titkára és rejtélyére.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
680 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632454825 · Fordította: Bosnyák Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
680 oldal · ISBN: 9789632454825 · Fordította: Bosnyák Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
776 oldal · ISBN: 9789632455570 · Fordította: Bosnyák Viktória

3 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Twilight

227 tag · 121 karc · Utolsó karc: 2021. július 19., 10:17 · Bővebben


Enciklopédia 21

Szereplők népszerűség szerint

Edward Cullen · Jacob Black · Alice Cullen · Bella Swan · Emmett Cullen · Seth Clearwater · Rosalie Cullen · Renesmee Cullen · Aro · Benjamin · Eleazar


Kedvencelte 418

Most olvassa 122

Várólistára tette 148

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Ebben a kötetben ismerhetjük meg igazán a vámpírok világát. Ez a rész az igazi csúcspont, a legjobb mind közül. Na mármost, én végig megpróbáltam elvonatkoztatni az égbekiáltó butaságokról, a biológiai lehetetlenségektől, mondhatni bekajáltam az egészet. Tény, hogy olvastam már ennél jobb sorozatokat, azonban még így is szeretem, látom benne, mi tetszett régen, miért is szerettem annyira a szereplőket, magát a világot.

Eddig ezen az alkalmon kívül még csak egyszer olvastam ki telibe a sorozatot. Általában mindig megálltam a harmadik kötet körül. Be kell vallanom, kicsit szégyenkezve, mert nekem még mindig ott van a kedvenceim között hogy kezdett már sok lenni a sztori. Meyer pont eltalálta, hogy mikor legyen vége.
Azt hiszem, ez egy örök kedvenc lesz, minden bugyuta hibájával.

girion>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

És íme a sorozat csúcspontja.
A könyvet három részre lehet bontani. Pontosabban négyre, mert a második beékelődik az első két része közé. Ezek sorrendben:
A Nimfomániás I.
Egy ifjú vérfarkas szerelmi vívódásai
A Nimfomániás II.
Ex-men: Az ellenállók

Nézzük sorjában:
Először is sok mindenre fény derül az első részekből. Legfőképp Bella motivációi kapcsán. Bella ugyanis mint kiderül szexuálisan perverz, nimfomániás és mazoista. Idézzük csak fel mi is történik a nászéjszakán. Edward szerte szétbont mindent maguk körül, Bellát pedig megajándékozza pár éppen csak nyolc napon belül gyógyuló sérüléssel. Bellának pedig másnap mi a reakciója? „Nem vettem észre a gyönyörtől.” Mi ez ha nem nyílt vallomás? Később pedig lesz ez jobb is.
De előbb még közbe ékelődik Jacob története. Kedvenc vérkutyusunk ismét lelki bánattal gyötrődik, szerencsére élvezhetőbb formában mint tette az az Újhold idején. Kicsit játszadozik a bánatos szerető, a falkátlan farkas és a kéretlen alfahím szerepében. Közben pedig nevetséges mértékben képes figyelmen kivül hagyni Leah közeledését. Aki később úgy eltűnik a történetből mintha ott se lett volna. Sebaj, ez úgyis csak felvezetés a későbbiekhez.
Ami a dupla-születéssel, Nimfomániás: Part 2 címen veszi kezdetét. Először is újabb szexuális perverziókkal gazdagodunk. Hiába na, Ms. SM belelendült. Mint azt jól a szánkba rágják minden újszülött vámpír legfontosabb célja a vérivás, csak ez tölti ki az elméjüket. Nem úgy a Belláét, az övét a szex. Hiába érzi meg és mozdul rá a vérszagra, amint megérzi Edwardot, na jó, ne eufémizáljunk, a F***szagot, egyből visszatér újdonsült ura gyémántkemény falloszához. Vagy épp nézzük csak mit csinálnak míg a kislányuk alszik? Kefélnek. Van az a buddhista(?) történet miszerint a világ végén áll egy hegy amihez minden ezer évben odarepül egy kismadár és odadörzsöli a csőrét. Amint a hegy elkopik, vége a világnak. Ez alapján neki lehet állni kiszámolni hogy egy gyémánt kemény test súrlódása mennyi idő alatt koptatja el a kőpadlót. A tűzveszélyről nem is szólva. Szóval Bella nimfomániás is. Aztán ugye előbukkan a szadizmusa is. Mert hát ugye ki más adna olyan nevet a gyerekének mint a Renesmee. És ha már a kis félvámpírnál (dhampyr) tartunk akkor ejtsünk szót a két legmegbotránkoztatóbb részletről. A pedofília és a zoofília. Most képzeljétek magatok elé azt a jelenetet mikor a kis R. beszalad az erdőbe és azt kiáltja „Gyere Jacob játszani!” erre pedig a fennevezett J. vigyorogva tépi le magáról a ruhát és szalad utána. És most kaparja ki mindenki a mocskos fantáziáját a fejéből.

Áh, igen. A végén pedig még az Ex-men is összeáll a Caius vezette Gonosz Vámpírok Testvérisége ellen. A család vezér Doktor Professzor CullenX összeszedi a világ minden tájáról a különleges képességű volt-embereket, hogy bővített Ex-men csapata élén összecsapjon a gonoszokkal egy epikus… beszélgetésben. Parádés finálé.

Egyébként meg, „Szegény Hattyú Karcsi!”

Ui: Engem egy dolog nem hagy nyugodni, amire nem kapunk választ. Vajon Jacobnak és kicsi R.-nek lesz közös gyereke? És akkor az most egy ilyen félember-negyedvámpír-negyedfarkas lesz? És ha igen hogy fogja feldolgozni a benne ütköző vámpír-kutya ellentétet? Nappal éli a közönséges vámpír-emberek életét ("Szia! De rég láttalak. Mesélj, kit ettél tegnap?") éjjel pedig mikor elalszik elő tör belőle a hiper-pubertás és szőrös állatként vadászik kis barátaira? Tudjátok mit, ha valaki megírná, én elolvasnám.

5 hozzászólás
lindsey>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Végigröhögtem a könyvet, de tényleg. Ekkora poénokat is már régen olvastam. Azért megkérdezném az írónőtől, hogy ha már halott a pasi, nincs vérkeringése meg minden (ezt Alice és a többi vámpírnővel kapcsolatban fainul kifejtette), akkor hogy a 3,14ba tudott Ed izgalomba jönni és teherbe ejteni ifjú feleségét. Így Meyer néni a nagy álmodozásban kicsit ellent mondott saját magának. Meg Jacobnak bevésődése lesz, és kivel, hát persze, hogy a farkas falka által menüre került Nessievel. Na itt már elfogyott a jókedv, és fogtam a fejem. És az a csata. Háháhá. Tiszta X-men 3. Már szinte vártam, hogy felbukkan X prof vagy Magneto, mert szinte csak ők hiányoztak onnan.

11 hozzászólás
ViveEe P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Arra gondoltam, hogy eladom a sorozatot, de előtte újra akartam olvasni őket, hogy tudjam, tényleg nem tetszik már, vagy csak befolyásoltak a Twilight saga körüli ellenérzések.
Túl hosszú ez a rész, pedig a többi sem rövid. Egészen kiakadtam, amikor megláttam, hogy Jacob fejében leszek 200 oldalon keresztül… Aztán kiderült ez nem is volt olyan vészes.
Nem is tudom… nem emlékeztem semmire, csak a filmre. És természetesen Szirmai felháborodott hangja is ott motoszkált a végén a fejemben: spoiler
Úgyhogy akárhogy is, nem volt rossz húzás a filmes csata. Legalább volt mit nézni. :)
Ez a sorozat nem erős, messze nem hibátlan, és a talán soha nem lenne újra kultusza a mai tinik körében, mert azért már sokkal több és sokkal jobb fantasyk vannak a magyar piacon.
De mégis elérte, hogy meginogjak az eladásos elhatározásomban. Úgy gondolom nem vagyok szentimentális alkat. De lehet, tévedek. :)

6 hozzászólás
AniTiger P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Nem vagyok tvájlájt fanatikus továbbra sem, de nagyon büszke vagyok magamra, hogy végre befejeztem. A könyveket természetesen, ugyanis tervezem a filmet is; mert ilyen vagyok: muszáj befejeznem dolgokat.

Az eredeti borító nagyon tetszik, a fordítás szép és igényes. Ami tetszett: Jacob szemszöge és a vámpírszemszög. Rettenetesen hosszú rész, de alig-alig letehető (tuti fogytam pár kg-ot, mert nem lehet fél kézzel fogni a könyvet, nem is szoktam olvasás közben enni és majd éhen pusztultam). Összességében jobb volt, mint az összes rész – kevésbé fájt vagy már nagyon a végére akartam jutni a sorozatnak? Persze nem értettem meg, hogy miért vannak odáig értük a népek…

Borzasztó: Emmett… SEMMI MÁST nem csinált szinte, mint: nevetett, felröhögött, kuncogott, heherészett, nevetgélt! Komolyan meg kéne számolni, hányszor és hányféleképpen hangzott el a nevetés bármely szinonimája Emmett Cullennel kapcsolatban.

Két kedvencem van – szériaszinten: Jasper és Alice, akik elszomorítóan keveset szerepeltek szerintem ebben a könyvben. (Az ő sztorijukra tuti vevő lennék, a színészeiket is szeretem.)

7 hozzászólás
worsi P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Most már azt hiszem, mindent tudok a modern vámpírokról, amit érdemes. Remélem, most már nyugton maradnak örök életükig, mert többre igazán nem vagyok kíváncsi.

9 hozzászólás
csillagka P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Árnyalat sorozat ezzel a résszel felért a csúcsra, tagadhatatlanul a leghosszabb, legizgalmasabb, legjobban megírt része az univerzumnak.
Bella férjhez megy Edwárdhoz, ez a döntés olyan bonyodalmakhoz vezet amire egyikőjük sem számít (én se) az édes, kedves, mormon történet egy kimondottan kemény, néhol kegyetlen fordulatot vesz spoiler
Stephanie tud írni, ez eddig se volt kérdés, ebben a részben időnként levetette a édes kis leányregény álarcot, igazi történetet faragott, érdekes tartalommal, izgalmas szereplőkkel, tetszett, és még jobban tetszett volna, ha nem követi az eddigi mintát és a közepén nincs az a felesleges több száz oldalas állásidő, amely a sorozat minden részének sajátja.
Nem hiszem, hogy még egyszer kézbe veszem, de már értem miért lett ez a kétezres évek ifjúsági lányregénye, minden csillogás ellenére azért a végén már megjelentek az igazi, néhol kegyetlen fantasy elemek, és tényleg igazi vámpíros könyvet olvasunk.

1 hozzászólás
Pillecukorkám>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Így egy befejezés kép nem is várhattam volna jobbat! A filmet teljesen elkúrták,de a könyv??
Na az nagyon jó volt! Teljesen együtt éreztem Jacob-bal! Teljesen átéltem a fájdalmát amit érzet! És jó volt az Ő szemszögéből olvasni néhány dolgot! Jó volt megtudni,hogy Ő hogy érez!

Ibanez P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Kétségkívül a legjobb rész a sorozatból (csakúgy, mint a filmek közül). Valahogy ebben a részben végre hajlandó volt az agyam elfelejteni Bella szájtáti jeleneteit is :-D Minden sokkal részletesebb, nagyon pörgős, pár plusz infóval bővítve, szóval ennél a kötetnél nincs mit tenni megkapja az öt csillagot. Plusz egy csillag a filmnek, mivel azért a harcjelenet ott elég jóra sikerült ám és az a csavar is elég jól jött ki (még ha sokan qvaany…ztak is miatta :-D) :-D A könyvben kevésbé éreztem az utolsó rész romantikus vonalát, egy-két jelenettől eltekintve inkább az akcióra-fantasy-ra ment rá a dolog, ez jót tett nagyon a könyvnek, meg se éreztem a több mint 700 oldalt (na jó, a csuklóm érezte) :-D

Összességében a sorozat tényleg jó, a második rész nyavalygásaitól-unalmától eltekintve ötletes, klassz, aki nem nézi meg a filmet, csak olvassa (előbb), az jár jobban szerintem :-D

K_Maria P>!
Stephenie Meyer: Breaking Dawn – Hajnalhasadás

Az eddig olvasott sorozataim közül, az egyetlen könyv, amit bárhol bármikor szeretek olvasni.Hosszú időre képes vagyok kikapcsolni, nem foglalkozom semmivel: élvezem és szeretem.Azt mondom, örülök amiért a szereplőkhöz társíthatok arcokat is.Nem szeretném szétszedni és a legjobb részeket kiemelni és abszurd ötleteket boncolgatni.Egyszerűen csak hagyom, hogy magával ragadjon.

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

Angéla_Bakk>!

Tudod, hogy hívják a szőkét, akinek esze is van? – kérdeztem, majd levegőt sem véve folytattam: Golden retrievernek.

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black
Kovtünci>!

– Gyerünk, Bells! Nessie is kedvel engem. – állította.
Megfagytam. A légzésem megállt. Hallottam a hangok hiányát mögöttem, ami a nyugtalan rekciójuk volt.
– Minek… hívtad őt?
Jacob hátrált egy lépést miközben próbált szégyenlősnek tűnni. – Nos – motyogta. – Ez a név…
– A Loch Nessi Szörny után adtál becenevet a lányomnak? – kiáltottam.
Azután nekitámadtam a torkának.

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black
DZSUDZSEE>!

Vagy talán csak arról van szó, hogy az életem egy nagy, kegyetlen vicc, és nem szökhetek meg a poén elől.

345. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black
mazsa>!

Az én életem és az övé egy szállá fonódott össze. Ha az egyiket elvágják, elszakad mindkettő. Nélküle nem élném túl. És ő sem élné túl nélkülem.

384. oldal

K_Maria P>!

Finoman, rajongva csókolt meg. Megfeledkeztem a tömegről, a helyről, az időpontról, az okról… csak arra emlékeztem, hogy szeret, akar, és az övé vagyok.

62. oldal

rekaa22>!

Tudod hogy lehet vízbe fojtani egy szőke nőt, Rosalie? Ragassz egy tükröt a medence aljára.

Cullen-ház

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black
4 hozzászólás
mustármag>!

Az élet szívás, aztán meghalsz.
Ja, bárcsak ekkora mákom lenne!

Jacob

Kapcsolódó szócikkek: Jacob Black
K_Maria P>!

Eddig csupán egyetlen dolog létezett, ami nélkül nem bírtam élni, most kettő lett. Szeretetem nem oszlott meg közöttük; nem olyan fajta volt. Sokkal inkább mintha megnagyobbodna a szívem, abban a pillanatban kétszeresére nőtt. És teljesen betelt.


A sorozat következő kötete

Twilight saga sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Richelle Mead: Vámpírakadémia
Anna Banks: Poszeidón
Rick Riordan: Neptunus fia
Joss Stirling: Misty
Holly Black: The Wicked King – A gonosz király
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Csóti Lili: Hetedvérig
Isaac Marion: Eleven testek